Συνέντευξη Από Την Μαρία Άνθη
Με όραμα, άπειρες ώρες εργασίας, διαλέγοντας τους κατάλληλους συνεργάτες, αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες της Ελληνικής πραγματικότητας θέτοντας συνεχώς στόχους, ο Ζαχαρίας Χνάρης πέτυχε να κατέχει τη δική του επιχειρηματική θέση σε ένα τομέα δύσκολο και απαιτητικό όσο ποτέ άλλοτε. Είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου C.H.C. Διοικεί την Chnaris Hotel Management, Development & Consulting, η οποία έχει καθιερωθεί στο χώρο του τουρισμού με υψηλές αποδώσεις. Είναι αναμφισβήτητα μια καταξιωμένη εταιρεία, διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, δραστηριοποιείται στην αγορά από το 2006 και αριθμεί αυτή τη στιγμή 38 ξενοδοχεία με περισσότερα από 8.000,00 κρεβάτια κάτω από την ομπρέλα της. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Chnaris H.M.D.C. είναι, ότι δεσμεύει και εγγυάται άριστη ποιότητα, πλήρη ικανοποίηση του πελάτη, αύξηση των εσόδων και μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των ξενοδόχων».
Με τη δράση που έχει αναπτύξει ο Ζαχαρία Χνάρης, φαίνεται ότι αφήνει το αποτύπωμά του και σε πολλούς άλλους κλάδους, μέσα από αυτή τη μακρόχρονη εμπειρία του μας μιλάει εκ βαθέων για όλα. Στο επίκεντρο και η κρίση για την μετά το Κορωνοϊό κατάσταση και την αντιμετώπισή της.
Κε Χνάρη, πώς κρίνεται τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση του Covid -19;
Λόγω της ανεξέλεγκτης πανδημίας του Covid-19, όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο τεράστια ζητήματα: Το πρώτο, είναι ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο, είναι η επικείμενη οικονομική κατάρρευση σχεδόν όλων των κρατών του κόσμου.
Στην Ελλάδα, η Πολιτεία ξάφνιασε ευχάριστα τη διεθνή κοινότητα με τις επιτυχίες της στον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού. Αντέδρασε άμεσα και συντονισμένα, με αποτέλεσμα να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και το σεβασμό όλων των προηγμένων χωρών, οι οποίες βιώνουν την μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας, με αβέβαιη κατάληξη. Η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη σε συντονισμένες ενέργειες, με τη συμμετοχή και των ΜΜΕ, των εργαζομένων στον υγειονομικό κλάδο, των σωμάτων ασφαλείας, με την Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και πολλούς ακόμα φορείς να συνδράμουν την προσπάθεια. Για τα τελικά αποτελέσματα, αξίζουν όμως και πολλά συγχαρητήρια στο σύνολο των πολιτών, που δέχτηκαν και συνεχίζουν να πειθαρχούν στα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Το σημαντικό επίσης για την Ελλάδα, είναι το ότι επειδή ενήργησε τη σωστή χρονική στιγμή με αποτελεσματικά μέτρα, ανέδειξε τη χώρα μας ως προτεραιότητα επιλογής τουριστικού προορισμού παγκοσμίως. Αυτό που τώρα ελπίζουμε και αναμένουμε, είναι να λάβει έγκαιρα και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων, για να μην οδηγηθούμε σε οικονομικό θάνατο.
Κε Χνάρη, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο τομέας τουρισμός μετά το Κορωνοϊό για το 2020 και ποιά είναι η ροή του, η χώρα μας καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου με το Τουρισμό σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και της εργασίας.
Σήμερα και με την έναρξη της προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα να πλησιάζει – έστω και με τα νέα δεδομένα προστασίας της δημόσιας υγείας – παρατηρούμε σοβαρά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο, τα οποία προέρχονται από την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Προσωπική μου άποψη, είναι ότι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα μπορέσουν να ανοίξουν μέσα με τέλη Ιουνίου και φυσικά, με αρκετές προφυλάξεις και μέτρα. Αρχικά θα ανοίξουν οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, πιθανότατα μόνο με εσωτερικό τουρισμό, ενώ για τις μεγάλες, θα πρέπει να αναμένουμε σχετική οδηγία από την ΕΕ η οποία να επιτρέπει τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των χωρών.
Η επικρατούσα δε άποψη, ότι θα δουλέψουν καλύτερα οι μονοκατοικίες μέσω AirBnb, με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Ένας πελάτης που θα φύγει από τη χώρα του για να έρθει σε μία μονοκατοικία στην Ελλάδα επειδή θα νιώθει πιο ασφαλής, δεν έρχεται για διακοπές καραντίνας. Θα μετακινηθεί, θα κυκλοφορήσει, θα ψωνίσει, θα επισκεφθεί ένα μουσείο, θα δει από κοντά τις ομορφιές της χώρας μας. Δεν θα φύγει από τη χώρα του, για να πάει απλά και μόνο για να μένει σε μία μονοκατοικία η οποία είναι ασφαλής διότι ο προορισμός μας είναι πολύ ασφαλής, δεν θα το κάνει.
Το αποτέλεσμα των προσωπικών μου συζητήσεων που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα με κορυφαία στελέχη του τουριστικού τομέα από όλη την Ευρώπη είναι ότι η Ε.Ε. σύντομα θα εξαγγείλει, ενδεχομένως και θα επιβάλλει στα κράτη – μέλη, να επικεντρωθούν στον εσωτερικό τουρισμό. Θα απαγορεύσει τις μετακινήσεις με αεροπλάνα, με πλοία και οποιοδήποτε άλλο μέσον από χώρα σε χώρα ή θα επιτρέψει μεν τις μετακινήσεις αλλά πολύ περιορισμένα και κάτω από αυστηρά μέτρα ελέγχου για την προστασία όλων. Ήδη άλλωστε, πολλά κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προτρέπουν τους πολίτες τους να κάνουν φέτος διακοπές στη χώρα τους κι αν αποφασίσουν να φύγουν εκτός συνόρων, να μην κλείσουν διακοπές μέχρι και τον Αύγουστο αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Εφόσον λοιπόν δεν βρεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020 μια αποτελεσματική λύση, δηλαδή ένα φάρμακο ή το εμβόλιο για τον Covid-19, είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα για τουριστικές μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί τελείως η φετινή χρονιά. Κι αυτό θα σημάνει την ώρα μηδέν για την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Την ώρα μηδέν για τον Ελληνικό τουρισμό!
Προβλέπεται τους μήνες αιχμής για τον τουρισμό όπως Ιούλιο και Αύγουστο να ανοίξουν τα Ξενοδοχεία και να δεχθούν τουρίστες από άλλες χώρες;
Αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει η ΕΕ – ελπίζω μέχρι τέλος Μαΐου – όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών στα άλλα κράτη, αλλά ούτε και η Ελληνική Κυβέρνηση νομίζω θα ρισκάρει κάτι τέτοιο. Άποψη μου είναι ότι δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία έως και τέλη Αυγούστου για να δεχθούν τουρίστες από άλλες χώρες, εκτός και αν μέχρι τότε ως εκ θαύματος ελαχιστοποιηθούν έως και μηδενιστούν τα κρούσματα σε όλες τις χώρες.
Υπάρχει φόβος ακόμη για την δημόσια υγεία στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ανοίξει η είσοδος για τον τουρισμό με την άρση μέτρων, εφόσον η Ελλάδα είναι η πλέον ασφαλής χώρα για να κάνουν οι πολίτες άλλων χωρών διακοπές;
Βεβαίως και υπάρχει μεγάλος φόβος. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί, στην περίπτωση που μπει ένας πελάτης από μία χώρα η οποία συνεχίζει να έχει κρούσματα του Covid-19 και να μεταδώσει τον ιό σε πελάτες και προσωπικό μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Αναγκαστικά το ξενοδοχείο θα μπει σε καραντίνα και το μέλλον για τη σαιζόν 202 τελειώνει εκεί, καθώς επίσης πρέπει να εξετάσουμε και σε πόσους άλλους στη χώρα μας, που θα έχει έρθει σ επαφή θα έχει μεταδώσει τον ιό.
Η συνέχεια της συνέντευξης εδώ
Μαρία Άνθη, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας