Connect with us

Οικογένεια

Κοντσέρτα για Μωρά

Ξέρετε ότι υπάρχουν και Κοντσέρτα για Μωρά?

Μελετώντας την ιστορία του ανθρώπου βλέπουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει μουσική στη ζωή μας. Οι αρχαιολόγοι μελετώντας τον Νεάτερνταλ εντόπισαν μέσα στα σπήλαια ευρήματα μουσικών οργάνων που ήταν φτιαγμένα από οστά ζώων.  Ο μεγάλος φιλόσοφος Πυθαγόρας μιλώντας για την αρμονικότητα και τη σφαιρικότητα του σύμπαντος συνδύασε την αστρολογία με τη μουσική λέγοντας πως τα πάντα διέπονται από νόμους απλούς και μπορούν να εκφραστούν μουσικά. Αυτή η θεωρία της αρμονίας των σφαιρών δείχνει πώς μπορεί να παντρευτεί η μουσική και η κοσμική αρμονία.

Η μουσική είναι καλό να συντροφεύει τα παιδιά μας από την πρώτη ώρα  στην κοιλιά της μητέρας τους. Η θεωρία της επίδρασης το μουσικών ακουσμάτων στα έμβρυα αποδειχθεί επιστημονικά εδώ και χρόνια,  οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι όταν τα παιδιά μας από τα από τη βρεφική και μετά βρεφική ηλικία χτίζουν σχέση με τη μουσική καταφέρνουν να παρουσιάσουν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά το σχολείο τους και σε επόμενες βαθμίδες τα βλέπουμε να κατακτούν  υψηλές θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση ευκολότερα από τους συνομηλίκους τους Έτσι αποδεικνύεται ότι η μουσική από τα πρώτα βήματα της ζωής του ανθρώπου συμβάλλει δυναμικά στο να ενδυναμωθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Μεγάλοι επιστήμονες όπως ο  Papousek μιλούν για την αξία της μουσικής στην πρώτη διαπροσωπική σχέση αυτή του βρέφους με τη μητέρα του . Ομάδα επιστημόνων πειραματιζόμενοι με έγκυες φοιτήτριες της μουσικής εντόπισε της αντιδράσεις των εμβρύων κατά τις προγεννητικές τους μουσικές εμπειρίες και επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά αντιδρούν θετικά με τους ήχους της μουσικής. Η πρώτη χώρα που εισήγαγε τα κονσέρτα για μωρά ήταν η γείτονα μας χώρα η Βουλγαρία η οποία στη λυρική σκηνή της Σόφιας. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί έχει κονσέρτα για παιδιά ηλικίας έως 3 ετών. Τα βρέφη παρακολουθούν με ευδαιμονία, μας λέει ό διευθυντής της Λυρικής Σκηνής της Σόφιας κος Πλάμεν Καρτάλωφ ο  όποιος διέταξε να διαμορφώσουν στην πρώην VIP αίθουσα ένα ειδικό δάπεδο με πολλά μαξιλάρια και παιδικά παιχνίδια για να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν ευχάριστα τα κονσέρτα για μωρά!

 Ένας άλλος μεγάλος ερευνητής ο Gardner μιλά για τη μουσική νοημοσύνη που υπάρχει λανθάνουσα σε όλους μας και εδρεύει μαζί με το κέντρο του λόγου στον εγκέφαλο μας. Όπως μας επιβεβαιώνουν οι νευροφυσιολόγοι, το τραγούδι και η μουσική αποτελούν ένα εξαίρετο εργαλείο εκπαίδευσης του παιδιού. Πολλοί επιστημονικοί κλάδοι, όπως  η παιδοψυχολογία, η εκπαιδευτική διδασκαλία και η κοινωνιολογική προσέγγιση της συμπεριφοράς των παιδιών ικανοποιούν μέσω της μουσικής, τους  παιδαγωγικούς,  κοινωνικούς αλλά και γνωστικούς στόχους τους. 

Βάλτε ευχάριστη κλασική μουσική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και συνομιλήστε με το βρέφος σας που σίγουρα  θα αντιδράσει στα όμορφα ακούσματα. Αυτή είναι μια καλή αρχή για να χτίσει το παιδί σας δια βίου σχέση με τη μουσική!

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων  – Παιδαγωγός με εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

ΑΥΤΟΣ είναι ο τρόπος για να αλλάξεις επίπεδο!

Όλοι θέλουν να αλλάξουν επίπεδο. Σημασία δεν έχει, όμως, να θέλω, αλλά να έχω συνείδηση σε ποιο επίπεδο βρίσκομαι τώρα και για ποιον λόγο πρέπει να αλλάξω. Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγω και πότε είμαι πραγματικά έτοιμος να περάσω στην… επόμενη πίστα.

Ρόλο κλειδί στην αλλαγή επιπέδου έχουν, λοιπόν, οι εξωτερικές συνθήκες. Ας πάρουμε τον έλεγχο από το Εγώ, που τις χρησιμοποιεί για να μας συνθλίβει συναισθηματικά και να μας αποθαρρύνει. Αν τις καλλιεργήσουμε υπέρ μας, αν κάνουμε μάθημα τις αστοχίες μας, αν προσέξουμε τον εαυτό μας, αν είμαστε συγκεντρωμένοι στο τώρα μας, τότε μόνο θα αλλάξουμε επίπεδο. 

Σκέψου, λοιπόν, με σύνεση, μέτρο και συνέπεια τι είναι αυτό που θέλεις να αναστήσεις μέσα σου για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής σου. Αφέσου με ταπεινότητα, με κατάνυξη στα ερεθίσματα που σε κατακλύζουν, πάρε το χρόνο σου και νιώσε πως πλημμυρίζεις από αυτό το χαρακτηριστικό. Νιώσε κάθε κύτταρό σου να φορτίζει με τη θετική του ενέργεια. Και όταν το οραματιστείς, θα κάνεις τα πάντα για να το ζήσεις. 

Σταμάτα να φοβάσαι και να συγκρίνεσαι. Μη δέχεσαι εκπτώσεις στην αλλαγή σου. Μην αναπαράγεις ό,τι σε τραβά πίσω. Μην υπεραπλουστεύεις τους στόχους σου, γιατί χωρίς ξεβόλεμα και πειθαρχία, δεν θα προχωρήσεις πολύ μακριά. 

 

Νικόλας Ουρανός, ACC

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & Relationship Coach

Continue Reading

Ψυχολογία

Χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έχετε παρατηρήσει κάποιους ανθρώπους ή και εσάς τον ίδιο να λέτε :
Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό. – Είμαι άχρηστη. – Κανείς δεν νοιάζεται για μένα. – Ποιό είναι το νόημα; – Είμαι ηλίθιος. – Φταίω εγώ για τα πάντα.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εξουθενωτικά, καταστροφικά πράγματα που λέμε στον εαυτό μας όταν υποφέρουμε από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση εάν μεγαλώσουν ή υπόκεινται σε υπερβολικά δυσλειτουργικό ή καταχρηστικό περιβάλλον.

Άλλοι μπορεί απλά να τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο σε δυσάρεστες και αρνητικές στιγμές στη ζωή τους – συμπεριλαμβανομένων των αντιληπτών «αποτυχιών» από την πλευρά τους – παραβλέποντας τις επιτυχίες τους και τις θετικές πτυχές της ζωής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτή η χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης μπορεί να είναι εγγενής, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών μπορούν να εκφράσουν τέτοιες αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις, ακόμη και όταν μεγαλώνουν σε ένα υποστηρικτικό, θετικό περιβάλλον.
Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και ευφυΐας . Με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται για τον εαυτό τους, να προκαλέσουν αντιπαραγωγικές και αυτοκαταστροφικές πεποιθήσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυξημένης αίσθησης αυτοπεποίθησης.

Continue Reading

Οικογένεια

Ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της διασκέδασης!

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το Ολυμπιακό μας Μουσείο υποδέχεται τους μικρούς του φίλους ηλικίας 6-12 ετών… σε νέες απολαυστικές, γεμάτες κέφι και δημιουργία συναντήσεις!!! Με γνώμονα την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, την ανακάλυψη των ικανοτήτων τους, και την καλλιέργεια της έμφυτης ανάγκης τους για δημιουργία και μάθηση, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε τις νέες καινοτόμες και βιωματικές δράσεις των εργαστηρίων του Σαββάτου.

Η φιλόξενη, καθαρή και ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά κουζίνα του Ολυμπιακού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το “Εργαστήριο Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής”! Ο έμπειρος σεφ-παιδαγωγός και οι μικροί μας μάγειρες φορούν και πάλι τις ποδιές τους και ετοιμάζονται για τις πιο δημιουργικές μαγειρικές περιπέτειες της πόλης. Με την καθοδήγηση του σεφ μας, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και θα μαγειρέψουν νόστιμες και ιδανικές για υγεία και ευεξία, αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές. Μαθαίνουμε να προστατεύουμε την υγεία μας, μέσα από τη σωστή επιλογή και επεξεργασία των τροφών, δημιουργώντας τους ιδανικούς διατροφικούς συνδυασμούς, στις πιο ευφάνταστες και απολαυστικές γαστρονομικές συνταγές.

Το φανταστικό ταξίδι στη γνώση και την διασκέδαση συνεχίζεται με το “Εργαστήριο Μικροί Εξερευνητές εν Δράσει”, όπου η πλούσια συλλογή του Ολυμπιακού μας Μουσείου γίνεται πηγή έμπνευσης, δράσης και ανακάλυψης για τους μικρούς μας φίλους!! Αθλητικές δοκιμασίες, εικαστικές δράσεις, πειράματα, δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής, γρίφοι και παιχνίδια εξερεύνησης, προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα, που εξάπτουν τη φαντασία και εξοικειώνουν τα παιδιά με τον κόσμο του αθλητισμού, της τέχνης και των επιστημών, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!!!

Λάβετε Θέσεις!!

Έναρξη Εργαστηρίων:

Σάββατο 3 Οκτωβρίου

Στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

Trending