Γαστρονομία
Κουνουπίδι au gratin: “Ένα λαχανικό θησαυρός…”


Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Το Κέντρο Διαχείρισης και Πρόληψης Ασθενείων (CDC) των ΗΠΑ το έχει κατατάξει στην 24η θέση στην λίστα με τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.
Μια κούπα ώμο κουνουπίδι αποδίδει μόνον 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ υδατανθράκων, ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φολικό οξύ. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου
Το πολύ θρεπτικό κουνουπίδι ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, είναι αντιφλεγμονώδες ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και συμβάλλει στην απώλεια βάρους, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Ακόμα η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ ενισχύει την υγεία των οστών, την απορρόφηση του ασβεστίου.


Μπορούμε να σερβίρουμε το κουνουπίδι σαν σαλάτα ή συνοδευτικό, σαν κυρίως γεύμα με ντομάτα ή κουρκουμά ή σαν φουρνιστό au gratin όπως μας το ετοίμασε ο πολυβραβευμένος μας chef Kώστας Γεωργατζάς και μας προτείνει και μια απίθανη κρέμα γραβιέρας.
Η συνταγή δική σας
Kουνουπίδι au gratin
Από τον πολυβραβευμένο executive chef Κώστα Γεωργατζά
Υλικά για 4 άτομα
1 κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
6 φέτες μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
30 γρ βούτυρο
40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
600 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
200 γρ γραβιέρα, τριμμένη
50 γρ παρμεζάνα, τριμμένη
2 αυγά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, κόβουμε τα μπουκετάκια και ζεματάμε για 3 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
Το κρυώνουμε αμέσως και το σουρώνουμε. Αφήνουμε το κουνουπίδι στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα γραβιέρας.
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά με το σύρμα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, τη γραβιέρα, τα αυγά και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο «να κάψει» και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε φέτες για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το μπέικον συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε την ντομάτα σε κύβους, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε δύο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ταψί ή πυρέξ αδειάζουμε τη μισή κρέμα γραβιέρας στη βάσει και βάζουμε από πάνω τα μπουκετάκια κουνουπιδιού.
Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το κρεμμύδι, το μπέικον, την ντομάτα και περιχύνουμε την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στους 180 – 200° μέχρι να αποκτήσει ένα ροδοκόκκινο χρώμα, το κουνουπίδι.
Αν θέλουμε περισσότερο χρώμα μπορούμε να ανοίξουμε το γκριλ για τα τελευταία 5 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
You may like
Γαστρονομία
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ευχάριστες Εμπειρίες από μία Πρόσκληση του «The Met Hotel» Θεσσαλονίκης


By:Έφη Βαλίλα
Μία εξαιρετική βραδιά στο #TheMetHotel με προσκεκλημένους τους Δημοσιογράφους της Πόλης.


Ως Συνεργάτιδα του #BusinessWomangr μαζί με συναδέλφους των ΜΜΕ της πόλης, απολαύσαμε το ποιοτικότατο δείπνο στο Εστιατόριο #CHAN!


Ο Executive Shef #Δημήτρης Τσανανάς εμπνευσμένος μέσα από μία μαγευτική επαγγελματική διαδρομή έχει προβεί στο πάντρεμα #Ασιατικής & #Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας πού εκπλήσσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!!




Το #δείπνο συνοδεύτηκε με μουσική του σαξόφωνου.
Πεντακάθαρο, ευγενέστατο προσωπικό, ωραίο design. Άνετο και καθαρό με θέα στη θάλασσα και πολύ γευστικές μερίδες. Μεγάλο και μοντέρνο, τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα, μεγάλο και κλειστό parking, εξαιρετικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα εκμετάλλευσης. Επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδιά με πραγματικά «Αβραμιαία φιλοξενία»!!


Όλα προδιαγράφουν ένα ασφαλές και ακμάζον επιχειρηματικό μέλλον, όλων των τμημάτων εκμετάλλευσης του #TheMetHotel
Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική πρόσκληση τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου κο #Δημήτρη Κάκαρη. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε θερμά και τον κο #Nikos Arvanitidis Creative Studio για το φωτογραφικό υλικό, που ηλεκτρονικά, μας επισύναψε.


Οι προσκεκλημένοι πολλοί και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Και οι συζητήσεις που είχαμε ως #BusinessWoman.gr, με τους επώνυμους προσκεκλημένους βιώσαμε τις φανταστικές διηγήσεις με μια συναισθηματική εμπλοκή στο χώρο της δημοσιογραφίας και του γυναικείου επιχειρείν.


Η κάθε φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις!


Γαστρονομία
Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα


Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.
Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.
Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.
Γαστρονομία
PIZZA FAN. Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ


Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για αυθεντική ιταλική πίτσα;
Τώρα η νέα ιταλική Pizza AL FORNO της Pizza Fan μας πάει Ιταλία με μια νέα σειρά από λαχταριστές πίτσες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Αν τρελαίνεστε για mozzarella και χειροποίητη ζύμη η Pizza AL FORNO είναι μια νέα πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα . Έρχεται με γνήσια mozzarela φυσικής ωρίμανσης και Ιταλική Φουρνιστή ζύμη που ζυμώνεται στο χέρι με κόκκους καλαμποκιού και έχει τη δική της, διαφορετική, πιο crispy αίσθηση.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές AL FORNO είναι ιδιαίτερα πλούσια και μπορείτε αν θέλετε να τα επιλέξετε και όπως εσείς τα θέλετε.
Απολαύστε τις αγαπημένες σας γεύσεις με τη νέα προσφορά γνωριμίας της Pizza Fan, Pizza AL FORNO με 7.90 ευρώ .
Kατηγορίες
- Editorial
- Lifestyle
- Magazine
- Online Dating
- Online Stories
- Videos
- Αστρολογία
- Αυτοκίνητο
- Βιβλία
- Γαστρονομία
- Διαγωνισμοί
- Διακόσμηση
- Διατροφή
- Εκδηλώσεις
- Εναλλακτικός τουρισμός
- Επαγγελματικά ταξίδια(συνεδριακός-εκθεσιακός τουρισμός)
- Επίκαιρα Πρόσωπα
- Επιχειρηματικότητα
- Έρευνες
- Εστιατόρια-χώροι εκδηλώσεων
- Θέατρο
- Κινηματογράφος
- Μόδα
- Ξενοδοχεία
- Οικογένεια
- Ομορφιά
- Παιδί
- Παρουσίαση
- Προγράμματα
- Προϊόντα
- Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό
- Συνέδρια
- Συνεντεύξεις
- Συνταγές
- Τεύχη
- Τέχνη πολιτισμός
- Τουρισμός
- Υγεία
- Φορολογικά
- Ψυχαγωγήσου
- Ψυχολογία
BusinessWoman Facebook
Trending
-
Γαστρονομία
PIZZA FAN. Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ
-
Γαστρονομία
Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα
-
Τουρισμός
Epsilon Hospitality : σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards 2022
-
Τουρισμός
Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου
-
Τουρισμός
Η GRECOTEL ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
-
Τουρισμός
Η Ελευσίνα αποκτά διεθνή ακτινοβολία.
-
Τουρισμός
Με επιτυχία και εποικοδομητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το 12ο
Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο -
Τουρισμός
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού «Global Birdfair» του Λέστερ