Connect with us

Γαστρονομία

Μίνι galettes με αχλάδι, μήλο και μυρωδικά.

Οι galettes προέρχονται από την πανέμορφη Γαλλία και ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των ταρτών, μόνο που έχουν έναν πιο rustic χαρακτήρα. Είναι οι αγαπημένες μου, γενικότερα οι τάρτες αλλά ειδικότερα οι galettes. Είναι τόσο ανεπιτήδευτα όμορφες και εύκολες στην παρασκευή τους και χωρίς απαιτήσεις για ειδικά σκεύη, μια λαδόκολλα αρκεί για να ξεδιπλωθούν μπροστά σας θεσπέσια αρώματα και γεύσεις. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα αχλάδια και μήλα αλλά μη διστάσετε να προσθέσετε το δικό σας αγαπημένο φρούτο.

 

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 190 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 60 ml παγωμένο νερό
  • 30 ml γιαούρτι

Για τη γέμιση

  • 4 φρούτα (3 αχλάδια και 1 μήλο)
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο

Για το γαρνίρισμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι

  1. Ξεκινάμε κάνοντας τη ζύμη. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας το ανακατεύομαι με το αλεύρι. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το κρύο νερό με το γιαούρτι. Το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και πάλι με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε, δε θέλουμε να ζεστάνουμε με τα χέρια μας το βούτυρο.
  3. Τυλίγουμε με μια διαφανής μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, βάζοντας διπλή μεμβράνη, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.

Για τη γέμιση

  1. Κόβουμε τα φρούτα μας σε λεπτές φέτες και ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τις mini galettes

  1. Αρχικά, απλώνουμε μια λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου και ανάβουμε το φούρνο στους 200* C.
  2. Αφού έχουμε αφήσει τη ζύμη μας να ξεκουραστεί, τη χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Βοηθάει να κάνουμε πρώτα τη ζύμη έναν μακρύ κύλινδρο και έπειτα να κόψουμε τα κομμάτια.
  3. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη, περίπου 15 εκατοστά διάμετρο. Αν δείτε ότι κολλάει απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια πριν αρχίσετε να ανοίγετε το πρώτο κομμάτι ζύμης.
  4. Απλώνουμε μια γενναία δόση από το μείγμα μας στο κέντρο και μετά το απλώνουμε φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκατοστά από τις άκρες. Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να «κλείσει». Μεταφέρουμε στη σχάρα με τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια.
  5. Αφού έχουμε ολοκληρώσει και τις 6 απλώνουμε απαλά με ένα πινέλο το αυγό (αφού το έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι) και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  6. Πριν βάλουμε στο φούρνο, καλύπτουμε κάθε galette με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα αχλάδια μαλακά ενώ θα προστατεύσει το ζυμάρι από το να καεί. Ψήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα αφού βγάλουμε τα αλουμινόχαρτα συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί ωραίο χρώμα.

 

Σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια και λίγη κανέλα.

 

Από:  ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΑΨΟΓΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟ…ΨΗΤΟ

Το κατάστημα λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια, προσφέροντας τις καλύτερες ποιότητες κρεάτων, καθώς και άψογη εξυπηρέτηση στους πελάτες που εξυπηρετεί τόσο στο χώρο του καταστήματος όσο και με το delivery. Η ποιότητα του σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση, τους καθιστούν την πρώτη σας επιλογή..!!!

 

 

 

 

 

Κλεάνθους 42, Κάτω Τούμπα

Delivery στο τηλέφωνο: 2310.909.440

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN. ΝΕΑ HANGOVER BURGER ΚΑΙ BURGER ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Δύο νέες πρωτότυπες γεύσεις, δίνουν στο γνώριμο κόσμο των απολαυστικών burger της Pizza Fan μια διαφορετική διάσταση, που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.

Το νέο Hangover Burger φέρνει στο νου ατελείωτες νυχτερινές εξόδους, βγαλμένες από ταινία. Όταν το άλλο πρωί προσπαθείς να συνέλθεις, το Hangover Burger με πλούσιο ζουμερό μπιφτέκι, τραγανό μπέικον και αυγό είναι η πιο αποτελεσματική αλλά και γευστική επιλογή.

Αντίστοιχα, το νέο Burger Καβουρμά είναι μια πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή που κάνει δυναμικό come back. Για όσους δεν την έχουν δοκιμάσει πρόκειται για μια από τις πολύ ιδιαίτερες ελληνικές γεύσεις που όπως αποδεικνύεται, μπορεί να απογειώσει το κλασικό burger. Τι είναι; Κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος, τσιγαρισμένα σε πολύ σιγανή φωτιά,  που δίνουν μια γεύση εντελώς καινούργια στο burger που έχουμε όλοι συνηθίσει.

Καλοφάγωτα.

Continue Reading

Συνταγές

Cooking Class

ΕΟΣ Σάμου:

Cooking Class της διεθνούς chef Ντίνας Νικολάου με σαμιώτικα κρασιά.

Πραγματοποιήθηκε στο Yolenis (Κολωνάκι) την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το cooking class της πολυαγαπημένης σε Γαλλία και Ελλάδα σεφ Ντίνας Νικολάου με τον εύστοχο τίτλο «Γευστικό ταξίδι στη Σάμο», αφιερωμένο στα εξαιρετικά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Το σεμινάριο μαγειρικής τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στο Yoleni’s Flagship store στο Κολωνάκι.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πολύ σύντομα, το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με την μακρά ιστορική διαδρομή, κατόρθωσε να «σφιχτοδέσει» όχι μόνο τα αγνά υλικά των εμπνευσμένων συνταγών της  σεφ Ντίνας Νικολάου, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους σε μια φιλική παρέα!

Συνταγές απολαυστικές, καλή διάθεση, η μοναδική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου» και η χαρισματική Ντίνα Νικολάου σε στιγμές αστείρευτης γαστρονομικής τέχνης, εμπλουτισμένης με τα ξεχωριστά αρώματα και τη μοναδική φρουτώδη και ανθώδη γεύση των γλυκών, ξηρών και ημίξηρων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου.

Παραθέτουμε παρακάτω τη συνταγή του εκπληκτικού γλυκού της βραδιάς, αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά, δια χειρός Ντίνας Νικολάου.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το εύκολο στην παρασκευή γλυκό που μπορεί να στολίσει κάθε γεύμα και κάθε δείπνο και συνοδέψτε το με Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου για να κλέψετε τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι!

Αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά=

Προετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 20΄ – 25΄

Ποσότητα: 4 μερίδες

Υλικά

2 μεγάλα αχλάδια (προτιμάμε τα μεγάλου μεγέθους με κίτρινη-καφετί φλούδα, που έχουν γλυκιά γεύση και άφθονη μαλακή σάρκα)

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ λίτρο Samos Vin Doux

½ λίτρο νερό

60 γρ. καστανή ζάχαρη

1 λοβός βανίλιας τον οποίο χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τα σποράκια

5 – 6 καρφάκια γαρίφαλο

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

1 ακέρωτο πορτοκάλι, καλά πλυμένο, κομμένο σε στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα του

Διαδικασία

Ξεφλουδίζω τα αχλάδια και τα κόβω στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ με προσοχή τα κουκούτσια από κάθε κομμάτι. Περιχύνω τα αχλάδια με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το κρασί Samos Vin Doux, το νερό, τη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας, τα καρφάκια γαρίφαλου, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού και ανακατεύω.

Προσθέτω τα αχλάδια, ανακατεύω προσεκτικά για να βραχούν από το μείγμα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ζεσταίνω μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση, μετριάζω τη φωτά και βράζω για 20 – 25 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν σκούρο κόκκινο-καφέ χρώμα.
Τα βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα απλώνω όμορφα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Βράζω το σιρόπι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς και να μειωθεί αρκετά. Το σουρώνω και περιχύνω τα αχλάδια. Σερβίρω με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή άλλη κρέμας της επιλογής μου.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

http://samoswine.gr

 

Continue Reading

Trending