Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Μανούσου Ιωάννα, the woman of tourism

Η κυρία Ιωάννα Μανούσου συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού.

 

 -Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον χώρο αυτό; 

Η σχέση μου με το χώρο του τουρισμού είναι «γονιδιακή», αν αναλογιστεί κανείς ότι από μικρό παιδί, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας και των δύο γονιών μου ζω και κινούμαι στο χώρο των ξενοδοχείων. Η σχέση της οικογένειάς μου με τον τουρισμό πάει πίσω τουλάχιστον 80 χρόνια στην ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου, όπου η οικογένεια του παππού μου Θάνου Καψή δραστηριοποιείτο ήδη στο χώρο του τουρισμού. Στην Ελλάδα, τα ηνία ανέλαβε η γιαγιά μου Μαρίκα Καψή, η οποία θεωρείται μεταξύ των πρωτεργατών στη δημιουργία του Ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος. Από τη δεκαετία του 80 έντονη ήταν και η παρουσία της μητέρας μου Λένας Καψή.  Ταυτόχρονα, ο πατέρας μου Ιάσονας Μανούσος έχει μια ενεργή και επιτυχή πορεία στον ξενοδοχειακό κλαδό, έχοντας αναλάβει και διεκπεραιώσει μεγάλα ξενοδοχειακά project τα τελευατία 60 χρόνια. Επομένως  ήταν, θεωρώ, φυσική εξέλιξη η ενασχόλησή μου με το χώρο της φιλοξενίας.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σύμφωνα με εσάς στο χώρο των επιχειρήσεων;

Νομίζω οι προκλήσεις είναι πάντα πολλές είτε μιλούμε για γυναίκα, είτε για άνδρα. Άλλωστε προέρχομαι από μια έντονα «γυναικοκρατούμενη» οικογένεια, όπου δεν ετέθη ποτέ θέμα διαφοροποίησης μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η μόνη ίσως επιπρόσθετη πρόκληση είναι ότι απαιτείται μια καλύτερη διαχείριση χρόνου, προκειμένου να συνδυαστούν αρμονικά οι επαγγελματικές  με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ειδικότερα δε όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.

-Πόσο εύκολο είναι για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα  να συνδυάσει επάγγελμα και οικογενειακές υποχρεώσεις;
Θεωρώ πως όλα είναι θέμα ορθής διαχείρισης χρόνου, αλλά και προτεραιοτήτων. Λόγω της φύσης της δουλειάς, η οποία απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και ενασχόληση με μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα  έχουμε θα έλεγα «εντάξει» την οικογένεια στη δουλειά και τη δουλειά μέσα στην οικογένεια. Φυσικά δεδομένου ότι υπάρχουν 3 παιδιά προσπαθούμε πάντα να αφιερώνουμε καθημερινά λίγο έστω ποιοτικό χρόνο αποκλειστικά για τα παιδιά μας.

-Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;

Αναμφίβολα θεωρώ ότι σχετίζεται με την αναστροφή του κακού οικονομικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί στην επιχείρηση το 2010 λόγω μιας σειράς εξωγενών κυρίως παραγόντων, όπως η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα, οι εργασίες του ΜΕΤΡΟ που μείωσαν αισθητά το κύρος και την ευρωστία της επιχείρησης, η έλλειψη συντονισμού των φορέων που υποβάθμισαν τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό. Στα τέλη του 2011 πήραμε την απόφαση μαζί με το σύζυγό μου Ηλία Χριστοδουλάκη να αναλάβουμε τη διαχείριση των ξενοδοχείων με απώτερο σκοπό την ανασυγκρότηση των μονάδων, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί.  Σήμερα μετά από μια πολύ δύσκολή και επίπονη πενταετία είμαστε χαρούμενοι βλέποντας τους κόπους μας και τις αγωνίες μας να τελεσφορούν.

-Έχετε κάποια βλέψη για το άμεσο μέλλον σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο;

Να συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας πορεία και να αναπτυχθούμε περαιτέρω επαγγελματικά. Σε προσωπικό επίπεδο να είμαστε υγιείς για να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν, να εξελίσσονται και να ανοίξουν τα φτερά τους.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επίκαιρα Πρόσωπα

Παρή Ράπτη: «Active Woman»

Η Ιατρός Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, κυρία Παρή Ράπτη γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας με γονείς την Κωνσταντίνα Γκιώνη και τον Ιωάννη Ράπτη και  είναι η πρώτη γυναίκα γιατρός στο δημοτολόγιο Λουτρακίου. Η Δρ. Πάρη Ράπτη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου με βαθμό άριστα. Έπειτα, υπηρέτησε στο αγροτικό ιατρείο Ομαλών Κεφαλληνίας και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Β΄ Κλινική του Νοσοκομείου «Ελπίς» και στην Β΄ Παθολογική Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκπαίδευσή της συνεχίστηκε, αφού μετεκπαιδεύτηκε στην ευρωπαϊκή σχολή ογκολογίας στην Ιταλία με υποτροφία και στο Institute of Endocrinology University στο Santa Casa di Misericordia στο Rio de Janeiro με μετεκπαίδευση στο μεταβολισμό. Έλαβε, ακόμη την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Δρ. Παρή Ράπτη έχει πετύχει πολλά στον τομέα της υγείας και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Είναι Επίτιμο μέλος, καθώς και υπεύθυνη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών (ΕΟΠΕ) σε θέματα υγείας και πολιτισμού που έχουν σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Ο.Η.Ε. και συνεργάτης του εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά ΠΑ.ΠΕΙ.

Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να ασχολείται με την φωτογραφία, ενώ έχει υπάρξει και πρωταθλήτρια στο κολύμπι και στο τρέξιμο. Τέλος, είναι μεγάλη συλλέκτρια σπάνιων βιβλίων και αντικειμένων.

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Βάσια Μαυράκη: «Το Αποτύπωμα Μας Στο Σύμπαν»

Η Βάσια Μαυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1967. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Έχει ταξιδέψει και ζήσει σε πολλά κράτη, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας, καθώς το απαιτούσαν οι υποχρεώσεις του συζύγου της(στρατιωτικός πιλότος). Είναι ευγνώμων για τα ταξίδια της αυτά, διότι αποτελούν γι’αυτήν πηγές της έμπνευσης της και συχνά συνδέονται με τις συγγραφικές αναφορές της.
Αυτή την χρονική περίοδο ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα, όπου διδάσκει αστρολογία ως Tropical and Astral Expert στην Εναλλακτική Παιδεία την πρώτη σχολή αστρολογίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα,  ειδικεύεται στο Human Design, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει έντονα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και αρθρογραφεί σε site και περιοδικά.
Έχει σπουδάσει ψυχολογία, όμως τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη συμβουλευτική αστρολογία σε έναν καινοτόμο κλάδο της, τον κλάδο του Empathetic Astrological Approach, και έτσι έχει καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς και τις 2 επιστήμες.
Πέρα από την επιτυχία της στον κλάδο της Αστρολογίας, η Βάσια Μαυράκη είναι και εκπλητική συγγραφέας, καθώς το καλοκαίρι του 2017 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα »Χίλια Χρόνια Μετά… κι άλλα χίλια» από τις εκδόσεις Ιβίσκος, ενώ το καλοκαίρι του 2019 ακολούθησε η έκδοση του δεύτερου βιβλίου της ‘’Ο Καπήλαρης’’ το οποίο και έγινε πρέσβης της ‘’Ελπίδας’’ για τη Δωρεά Μυελού των Οστών από τις εκδόσεις Ιβίσκος και πάλι.
Έχει δηλώσει πως η μεγαλύτερη αγάπη της μετά την οικογένεια της είναι η Αστρολογία και το ατελείωτο ταξίδι εξερεύνησης του Σύμπαντος μέσα από αυτήν. 
Το μότο που ακολουθεί σε όλη τη ζωή της είναι το εξής: «“Tο σχέδιο του Θεού για εμάς, το γενέθλιο κοσμόγραμμά μας, το μοναδικό αυτό αποτύπωμά μας στο Σύμπαν και η ελεύθερη βούληση διαχείρισής του, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να εξελίσσει και να προάγει τη ζωή του.”
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω του e-mail της: [email protected]

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Τσιπέλη Μαρία: «Όσο ζεις μαθαίνεις»

Η Τσιπέλη Μαρία από μικρή ηλικία κατάλαβε ότι η ζωή της θα ανήκει στο χώρο της τέχνης. Έψαξε αρκετά για να δει τι της ταιριάζει. Από χορό έως  ζωγραφική. Στην πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά, τερμάτισε η ζωγραφική. Από εκεί και πέρα άρχισε να σκέφτοται το πώς μπορεί να τη βάλει στη ζωή της πιο επαγγελματικά.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι που λέγεται ΜΟΔΑ.

Το 2017 αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή μόδας PANSIK στην πόλη της, τη Θεσσαλονίκη. Μέσα στη σχολή αυτή διδάχτηκε το τι θα πει μόδα και μακιγιάζ. Μία αξέχαστη εμπειρία, μας εξομολογείται,  θα παραμείνει το μάθημα με τον κο. Γαβαλά από τον οποίο έμαθε πράγματα που δεν θα σταματήσουν να την συντροφεύουν κάθε μέρα στη δουλειά της.

Το 2019 αποφοίτησε επιτυχώς από τη σχολή Αισθητικής. Σκοπός της ήταν να μάθει όσα περισσότερα γίνεται για το χώρο της ομορφιάς και συγκεκριμένα για την τέχνη μακιγιάζ που τόσο αγαπά.

Παράλληλα με τις σπουδές της, συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με θεατρικές ομάδες, φωτογράφους του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, πρακτορεία μοντέλων, περιοδικά, καταστήματα γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων.

Όπως είναι γνωστό, ο χώρος της μόδας τρέχει συνεχώς και η Μαρία Τσιπέλη από τη μεριά της φροντίζει να μην μένει πίσω. Φροντίζει να μορφώνοται και να μαθαίνει νέα πράγματα συστηματικά πάνω στον τομέα της. Διαρκώς παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια, διαβάζει πολλά βιβλία και περιοδικά διότι.. όσο ζεις μαθαίνεις!

Σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα της αποτέλεσαν η φωτογράφισή της στην εφημερίδα Espresso News, στο Ιταλικό περιοδικό Mob Journal καθώς και η διάκριση δύο φωτογραφιών στην Vogue Italia.

Όλο αυτό το διάστημα γνώρισε και είχα τη χαρά, όπως μας λέει, να συνεργαστεί με εξαιρετικούς επαγγελματίες που την βοήθησαν να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

«Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου!», δηλώνει.

Continue Reading

Trending