Connect with us

Γαστρονομία

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου διοργανώνεται για 5η φορά η εκδήλωση γευσιγνωσίας «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (12:00 – 20:00). Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 σπουδαία κρασιά, από 27 ελληνικά και 51 ξένα οινοποιεία. Τα ελληνικά οινοποιεία παρουσιάζουν το καλύτερο κόκκινο κρασί τους από την τρέχουσα εσοδεία δίπλα στο ίδιο κρασί παλαιωμένο (δηλαδή από παλαιότερη εσοδεία), ως απόδειξη της δυνατότητας παλαίωσης που έχουν πολλά ελληνικά κρασιά. Παράλληλα, πολλά οινοποιεία προτείνουν και άλλες φιάλες παλαιωμένων ή πειραματικών οίνων που έχουν αποθηκευμένα στα κελάρια τους.

Τα ξένα οινοποιεία εκπροσωπούνται με σπουδαία κόκκινα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, κάποια εξ αυτών σε τιμές που μπορεί να σοκάρουν τους αδαείς, αλλά που καταδεικνύουν πόσο περιζήτητα είναι στη διεθνή αγορά. Συμμετέχουν μέσω των εισαγωγέων τους οινοποιεία από 10 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Λίβανος, Πορτογαλία, Ισπανία και Χιλή. Φέτος ξεχωρίζει η συμμετοχή του Λιβάνου ως τιμώμενη χώρα με 10 κορυφαία οινοποιεία.

Ανάμεσα στα κρασιά που θα μπορούν να δοκιμάσουν οι οινόφιλοι στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής: το Hermitage 2015 του σπουδαίου Louis Chave από το Ροδανό, το Château Latour 2003 από το Μπορντό, το Masseto 2005 της Tennuta dell’ Ornellaia από την Τοσκάνη, το Amarone della Valpolicella της Forno Romano, ενώ δεν λείπουν εκπλήξεις, όπως το Ελβετικό Gantenbein Pinot Νoir. Ανάλογες είναι και οι επιλογές από το Νέο Κόσμο, με τη χειμαζόμενη από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια να εκπροσωπείται δυνατά με, μεταξύ άλλων, το Lokoya, το Opus One και το Insignia, την Αργεντινή με το Viña Cobos και τη Χιλή με το Montes.

Ωστόσο, στόχος της εκδήλωσης Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά δεν είναι μόνο να δοθεί σε οινόφιλους καταναλωτές η δυνατότητα δοκιμής κορυφαίων ξένων κρασιών, αλλά και να αποδειχθεί πως και ο ελληνικός αμπελώνας μπορεί και πρέπει να «παίξει στο γήπεδο» των μεγάλων κρασιών, διεθνώς, ώστε να δημιουργήσει υπεραξία για το σύνολο της ελληνικής οινικής παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική και ελπιδοφόρα είναι η παρουσία και νεότερων ελλήνων οινοποιών στο «κλαμπ» παραγωγής μεγάλων κόκκινων κρασιών.

Λόγω της σπανιότητας και του υψηλού κόστους των περισσότερων κρασιών, κάποια απαιτούν συμμετοχή για τη δοκιμή τους. Έτσι, το αντίτιμο εισόδου στην εκδήλωση είναι 40€ που περιλαμβάνει εισιτήριο και κουπόνια τα οποία ο επισκέπτης εξαργυρώνει για να δοκιμάσει κρασί (50ml) σε τιμή κόστους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως κρασί με τιμή που ξεπερνάει στην κάβα τα €200 θα δοκιμαστεί με τέσσερα κουπόνια (12€), ενώ κρασιά έως και 100€ δοκιμάζονται ακόμα και με 2 κουπόνια (6€). Τα ελληνικά κρασιά των τρεχουσών εσοδειών δεν χρεώνονται με κουπόνι, όπως συμβαίνει και με αρκετά από τα υπόλοιπα, παλαιωμένα, σπάνια ή εκτός αγοράς ελληνικά κρασιά.

 

Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» είναι μία συνδιοργάνωση του ιστότοπου ευζωίας FNL (www.fnl-guide.com) και της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum, γνωστή για την έκθεση Οινόραμα και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει για το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Πληροφορίες στα www.fnl-guide.com, [email protected] και στο 210 766 0560, #fineredwines18

Continue Reading

Γαστρονομία

Νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας www.tastecentralgreece.gr

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Περιφέρειας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των αγροτουριστικών υπηρεσιών και των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η νέα διαδικτυακή μας πρωτοβουλία καταγραφής, παρουσίασης και προώθησης των αυθεντικών Στερεοελλαδίτικων συνταγών: www.tastecentralgreece.gr

Την επιμέλεια είχε η δημοσιογράφος μας Σίσσυ Νίκα, συγγραφέας του βιβλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «Στερεά Ελλάδα, Πάρε μια γεύση». 

H αυθεντική ελληνική γαστρονομία χτυπάει δυνατά στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας. Η κουζίνα της γης των βουνών και της θάλασσας είναι στα καλύτερά της, τα προϊόντα αστέρια και οι άνθρωποι σε κοιτούν στα μάτια. Είναι περήφανοι για τον τόπο τους, την ιστορία, τις παραδόσεις, αγαπούν τη γη τους και γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας.

Οι γευστικές δημιουργίες που σας παρουσιάζουμε μιλάνε στην καρδιά… Στόχος μας ένα διαχρονικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Τα πιάτα φωτογραφήθηκαν στη φύση, για να σας προσφέρουμε ένα αυθεντικό ταξίδι, στη Στερεά Ελλάδα.  

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αναστάσιος Βελισσαρίου δήλωσε σχετικά: Επιλέξαμε τη Στερεοελλαδίτικη γαστρονομία έναντι άλλων, εναλλακτικών προϊόντων κυρίως, γιατί οι αυθεντικές γευστικές δημιουργίες σε συνδυασμό με τα εκλεκτά κρασιά μας, μαρτυρούν την πολιτισμικότητα, το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με πλούσιο παρελθόν. Με τη χρήση απλών υλικών, αλλά και την παράδοση αιώνων οι αυθεντικές συνταγές αυτές (Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος, Σαρακατσάνοι, Βενετσιάνοι, κλπ.), ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τους προσκαλούν να συμμετάσχουν σε μια γευστική μυσταγωγία, που συνδέεται άμεσα με τη ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός αποτελεί  μέρος αυτής της ταυτότητάς  που οφείλουμε να προβάλλουμε σε κάθε επισκέπτη.

Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της αγροδιατροφής και του αγροτουρισμού, ώστε να παρουσιάσει η Στερεά Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, στην τουριστική αγορά, ελκυστικά και ποιοτικά γαστρονομικά προϊόντα.

Αυτό το αυθεντικό ταξίδι στην Στερεά Ελλάδα… έναν τόπο εμπειριών, έναν τόπο των τεσσάρων εποχών… σας καλούμε μέσα από τις γευστικές δημιουργίες να το απολαύσετε..

Για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Βελισσαρίου

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Trending