Connect with us

Γαστρονομία

Μελομακάρονα πορτοκαλιού:

Ο πατέρας μου καταγόταν από το Ναύπλιο, που είναι ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της Ελλάδας. Έτσι στα γλυκά συνήθιζαν να βάζουν για άρωμα χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της κορύφωσης της παραγωγής του πορτοκαλιού, οπότε στα μελομακάρονα έβαζαν αρκετό χυμό πορτοκαλιού και φρέσκο ελαιόλαδο. Η κανέλα με το πορτοκάλι είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οπότε τα μελομακάρονα είναι πορτοκαλάτα με πινελιές κανέλας. Τα καρύδια ήταν αυτά τα ολοκίτρινα τραγανά και πολύ νόστιμα Τριπόλεως, οπότε τα μελομακάρονα ήταν μια εμβληματική χριστουγεννιάτικη γεύση Πελοποννησιακή. Οι ξαδέλφες μου έδωσαν την συνταγή της μητέρας μου και τα φτιάξαμε σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» … το δικό μου μνημόσυνο, καταμεσής μιας χαρούμενης για τους πολλούς περιόδου.

Μελομακάρονα πορτοκαλιού 

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  

250 ml ελαιόλαδο απαλό

10 γρ. αμμωνία

5 γρ. μαγειρική σόδα

30 ml κονιάκ ή Grand Marnier

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

900 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

330 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

600 ml. νερό

500 γρ. ζάχαρη

200 γρ. μέλι θυμαρίσιο

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

1 φλούδα λεμoνιού

Για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Αφού σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ζάχαρη με το νερό, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα.

Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα των υλικών βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη και λαδερή.  

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35 γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα.  

Με το πιρούνι κάνουμε ένα σχήμα στην επιφάνεια του μελομακάρονο.

Άλλος τρόπος είναι να τα ακουμπήσουμε επάνω στη σίτα του φούρνου και να πιέσουμε ελαφρά τη ζύμη.

Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα αραιά μεταξύ τους.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Είναι σωστό να τα πλάσουμε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα βγάζουμε.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε κατά σειρές με το καρύδι που είναι χοντροτριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως αγαπάμε.

Στρώνουμε τη δεύτερη σειρά μελομακάρονων και πασπαλίζουμε και πάλι γιατί τα μπόλικα καρύδια δίνουν μια πολύ ωραία επίγευση…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>>Στις γεύσεις της Ελλάδας: Carpaccio παντζαριού  με  κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Μια σαλάτα ονειρική, μια υπερτροφή που χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια. Τα παντζάρια ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και τα καρύδια συμβάλουν στην συγκέντρωση και οξύνουν τη μνήμη.

Απολαύσαμε τη σαλάτα superfood στο all day restaurant Fouzer στην Αγία Παρασκευή.

Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολο

Carpaccio παντζαριού  με  κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef expertGood Mood Food

Υλικά για 4 άτομα

Για το πέστο καρυδιού

100 γρ. καρυδόψιχα

1/2 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

1 σκελίδα σκόρδο

30 γρ παρμεζάνας

Ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

2 παντζάρια, έτοιμα βρασμένα

5 μικρές φέτες κατσικίσιο τυρί ωρίμανσης

Φύλλα ρόκας

2 κίτρινα ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα

2 ντοματάκια, κομμένα καρέ

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το πέστο καρυδιού.

Βάζουμε την καρυδόψιχα, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο στο blender και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Κόβουμε το βρασμένο παντζάρι σε λεπτές φέτες και το απλώνω στην πιατέλα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από πάνω στη μέση, βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες μικρές.

Απλώνουμε τα φύλλα ρόκας, τα κόκκινα και τα κίτρινα ντοματίνια.

Περιχύνουμε με το πέστο καρυδιού με άρωμα δενδρολίβανου.

Πριν το σερβίρισμα αν θέλουμε με το καμινέτο καψαλίζουμε το κατσικίσιο τυρί.

Πηγή:https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending