Connect with us

Γαστρονομία

Μελομακάρονα πορτοκαλιού:

Ο πατέρας μου καταγόταν από το Ναύπλιο, που είναι ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της Ελλάδας. Έτσι στα γλυκά συνήθιζαν να βάζουν για άρωμα χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της κορύφωσης της παραγωγής του πορτοκαλιού, οπότε στα μελομακάρονα έβαζαν αρκετό χυμό πορτοκαλιού και φρέσκο ελαιόλαδο. Η κανέλα με το πορτοκάλι είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οπότε τα μελομακάρονα είναι πορτοκαλάτα με πινελιές κανέλας. Τα καρύδια ήταν αυτά τα ολοκίτρινα τραγανά και πολύ νόστιμα Τριπόλεως, οπότε τα μελομακάρονα ήταν μια εμβληματική χριστουγεννιάτικη γεύση Πελοποννησιακή. Οι ξαδέλφες μου έδωσαν την συνταγή της μητέρας μου και τα φτιάξαμε σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» … το δικό μου μνημόσυνο, καταμεσής μιας χαρούμενης για τους πολλούς περιόδου.

Μελομακάρονα πορτοκαλιού 

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  

250 ml ελαιόλαδο απαλό

10 γρ. αμμωνία

5 γρ. μαγειρική σόδα

30 ml κονιάκ ή Grand Marnier

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

900 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

330 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

600 ml. νερό

500 γρ. ζάχαρη

200 γρ. μέλι θυμαρίσιο

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

1 φλούδα λεμoνιού

Για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Αφού σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ζάχαρη με το νερό, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα.

Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα των υλικών βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη και λαδερή.  

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35 γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα.  

Με το πιρούνι κάνουμε ένα σχήμα στην επιφάνεια του μελομακάρονο.

Άλλος τρόπος είναι να τα ακουμπήσουμε επάνω στη σίτα του φούρνου και να πιέσουμε ελαφρά τη ζύμη.

Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα αραιά μεταξύ τους.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Είναι σωστό να τα πλάσουμε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα βγάζουμε.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε κατά σειρές με το καρύδι που είναι χοντροτριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως αγαπάμε.

Στρώνουμε τη δεύτερη σειρά μελομακάρονων και πασπαλίζουμε και πάλι γιατί τα μπόλικα καρύδια δίνουν μια πολύ ωραία επίγευση…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προϊόντα

Συνεργασία Kokolias B2B με TOPDON

Με χαρά σας ανακοινώσουμε τη νέα μας συνεργασία με την TOPDON!

Η B2B Kokolias διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της, φέρνοντας στην ελληνική αγορά τα καινοτόμα διαγνωστικά εργαλεία και λύσεις μπαταριών της TOPDON. Η TOPDON είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο brand, γνωστό για τις υψηλής ποιότητας διαγνωστικές συσκευές αυτοκινήτων, τα εργαλεία ανάλυσης συστημάτων μπαταριών, τους εκκινητές μπαταρίας (jump starters) και τις λύσεις θερμικής απεικόνισης για επαγγελματική χρήση.

Είτε είστε επαγγελματίας στον χώρο του αυτοκινήτου που αναζητά προηγμένα διαγνωστικά εργαλεία είτε ένα συνεργείο που χρειάζεται αξιόπιστες λύσεις συντήρησης μπαταριών, έχουμε αυτό που χρειάζεστε!

Continue Reading

Γαστρονομία

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ PIZZA FAN

Αυτή τη Σαρακοστή, δώστε μια άλλη διάσταση στο σαρακοστιανό τραπέζι με όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις, στη νηστίσιμη εκδοχή τους.

Αν θα το γιορτάσετε με παρέα και με παιδιά, που θέλουν πάντα να δοκιμάζουν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό, η Pizza Fan  προσφέρει, εκτός από τις γνωστές παραδοσιακές γεύσεις που υπάρχουν στον κατάλογο μαγειρευτών φαγητών MyCook, μια ολόκληρη σειρά από νέες νηστίσιμες προτάσεις που δεν περιμένει κανείς τη Σαρακοστή.

Πίτσες με φυτικό τυρί και ολόφρεσκα λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλια και Plant Based Pizza, ζυμαρικά με γαρίδες, Bolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών  και μια μεγάλη σειρά από νόστιμες δροσερές σαλάτες.

Φέτος λοιπόν, εσείς δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις και τα παιδιά θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμμετάσχουν στις ειδικές διατροφικές απαιτήσεις των ημερών πριν το Πάσχα.

Continue Reading

Προϊόντα

Η Εταιρεία Kokolias Αναλαμβάνει την Τοποθέτηση Προϊόντων Dewalt σε Καταστήματα, Προσφέροντας Εξατομικευμένες Λύσεις

Η Kokolias αναλαμβάνει την τοποθέτηση προϊόντων Dewalt σε καταστήματα, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του χώρου σου.

Με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αισθητική, προτείνονται προσαρμοσμένες λύσεις παρουσίασης προϊόντων, επιλέγοντας τους κατάλληλους κωδικούς που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του καταστήματός σου.

Η πολυετής εμπειρία στον χώρο των επαγγελματικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την ποιότητα και αξιοπιστία της Dewalt, εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ελκυστικού και αποδοτικού χώρου πώλησης. Από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση, η τοποθέτηση των προϊόντων γίνεται με τρόπο που αναδεικνύει στο μέγιστο τα πλεονεκτήματά τους.

Εμπιστεύσου την Kokolias για να κάνεις τη διαφορά στο κατάστημά σου! Επικοινώνησε για να προγραμματιστεί ένα ραντεβού και ένας εκπρόσωπος θα έρθει άμεσα σε επαφή μαζί σου.

https://b2b.kokolias.gr/

Continue Reading

Trending