Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει στη διάρκεια της καραντίνας συμβουλές, tips, οδηγίες ή ακόμα και υποχρεωτικά προγράμματα για το πως πρέπει να δουλεύουμε από το σπίτι, πως να μοιράζουμε το χρόνο μας ή τι σειρά να βάλουμε τις δραστηριότητές μας. Sorry, αλλά ποιος μπορεί να σου πει τι ακριβώς να κάνεις; Κανείς δε ξέρει τη ψυχολογία σου, τις αντοχές σου ή τη διάθεσή σου.
Μια εξαντλημένη ψυχολογία, αντοχές που λύγισαν και ανύπαρκτη διάθεση. Πόσο παραγωγικός να είσαι με αυτό το παζλ των τριών στη φαρέτρα σου μη ξέροντας πότε θα επιστρέψεις στην κανονικότητα που κάποτε μισούσες αλλά τώρα σου φαίνεται ιδεατό σενάριο;
Ποιος μπορεί να σου πει από πότε μέχρι πότε να δουλεύεις στο σπίτι ή πως να διαμορφώσεις την εσώκλειστη ρουτίνα σου, όταν το μόνο που έχεις συνηθίσει πλέον είναι η πλήρης αταξία και αναρχία σε ωράριο;
1. Η παραγωγικότητα θέλει έμπνευση, διάθεση, δημιουργικότητα και σαφείς μικρούς στόχους. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί στο σπίτι, αλλά ίσως αν οργανώσουμε ένα συγκεκριμένο χώρο να κάνουμε αποκλειστικά δουλειά, μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε περισσότερο. Αυτός ο χώρος δε μπορεί κανείς να σου πει ποιος θα είναι.
Αν βολευτείς να είσαι με το laptop αγκαλιά στον καναπέ, στο γραφείο, στην κουζίνα ή ακόμα και στο κρεβάτι σου, κανείς δε μπορεί να σε συμβουλέψει να μην το κάνεις. Η φωτεινότητα και η θέα ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν. Ακόμα κι αν είσαι σπίτι, δυστυχώς ξέρεις πως πρέπει να φέρεις εις πέρας μια καθημερινή αναγκαιότητα, επομένως όσο περισσότερο χαλαρός είσαι στο χώρο σου, τόσο ευκολότερο για σένα.
2. Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά ίσως αν αφήσεις λίγο στην άκρη το κινητό να έχεις περισσότερα παραγωγικά αποτελέσματα από άποψη διάσπασης προσοχής. Δε μπορώ να φανταστώ πόσες δουλειές μππορούν να γίνουν χωρίς social media ή digital κομμάτι, αλλά αν έχεις το περιθώριο κάνε ένα τεστ με τον εαυτό σου και άσε το στην άκρη.
Αν κάνεις πραγματικά καλό multitasking, είμαι σίγουρη πως μπορείς να τα κοιτάς όλα ταυτόχρονα χωρίς να αφήνεις πίσω τη δουλειά. Και κανείς προφανώς δε μπορεί να σου πει τον τρόπο που εσύ μπορείς ευκολότερα και γρηγορότερα να τελειώσεις τη δουλειά σου – με ή χωρίς διαλείμματα και με ή χωρίς social.
3. Έχει αποδειχτεί πως φέρνει ημερήσια αποτελέσματα, οπότε θα σε συμβούλευα με το που ξυπνάς το πρωί να γράφεις σε ένα post it με bullets τα 5 πράγματα που απαραιτήτως πρέπει να φέρεις εις πέρας μέσα στη μέρα είτε πρόκειται για δουλειά είτε όχι. Θα δεις πόσο παραγωγική είναι αυτή η μικρή καθημερινή στοχοθεσία!
4. Εκτός κι αν έχεις συγκεκριμένο ωράριο στη δουλειά σου που σε υποχρεώνει συγκεκριμένες ώρες από το σπίτι να παράγεις έργο για να το κοινοποιείς σε κάποιους, κανείς δε θα σου πει ποιες είναι οι ώρες που εσύ είσαι πιο παραγωγικός και έχεις τη διάθεση να παράξεις έργο. Το αν πρόκειται για πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες, αυτό το ξέρεις μόνο εσύ, η ψυχολογία σου και το καθεστώς που επικρατεί στο σπίτι σου.
Ο σκοπός δεν είναι απλά να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά όταν λήξει όλο αυτό να είσαι ο ίδιος υγιής και δημιουργικός άνθρωπος. Με λίγα λόγια, κανείς δε ξέρει καλύτερα από σένα τι δουλεύει καλύτερα για σένα. Το αν πεινάς συνέχεια, το αν θέλεις τακτικά διαλείμματα, το αν σε βολεύει να δουλεύεις ξημερώματα ή το αν θέλεις συνέχεια να έχεις ανοικτά τα social media διαβάζοντας νέα ή λέγοντας 3 λέξεις με τους ανθρώπους που θέλεις- αυτό είναι μόνο δικός σου λογαριασμός.
Ακόμα κι αν συνηθίσαμε στην απομόνωση, κανείς δε θα μας στερήσει το δικαίωμα της επικοινωνίας. Σε κάθε της μορφή. Με κάθε μέσο. Μέχρι η απομόνωση να πάρει τη θέση της αγκαλιάς, η σιωπή να πάρει τη θέση του γέλιου στο γραφείο και η δημιουργικότητα να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της μόλις την αφήσουν ελεύθερη να έρθει σε επαφή με το κοινωνικό σύνολο.