Connect with us

Γαστρονομία

Νάξος-Φεστιβάλ Πατάτας

«Σπάμε» το «φράγμα» των 600 κιλών! Εξακόσια κιλά τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες σε μία γιγαντιαία μερίδα!

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιεί το 9Ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων και καταρρίπτει το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα με τηγανητές πατάτες Νάξου.

Την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το οποίο διοργανώνεται στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες), Ναξιώτες παραγωγοί και οι οικογένειές τους, με την συνδρομή κατοίκων του νησιού, θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν, να τηγανίσουν και να προσφέρουν στους επισκέπτες 600 κιλά από τις φημισμένες πατάτες Νάξου.

Για να καταρριφθεί το ρεκόρ θα χρειαστούν πάνω από 2 τόνοι ακαθάριστες πατάτες Νάξου, 800 λίτρα από το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο του νησιού, 22 παραδοσιακά τσουκάλια για το τηγάνισμα και μπόλικη διάθεση για… καθάρισμα!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, δήλωσε: «Η πατάτα Νάξου είναι ένα προϊόν που αξίζει μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Πέρυσι τηγανίσαμε 554 κιλά και φέτος θα πάμε ακόμα ψηλότερα. Θα φτιάξουμε μία μερίδα τηγανητές πατάτες βάρους 600 κιλών, τις οποίες στη συνέχεια θα προσφέρουμε στους επισκέπτες του νησιού. Και βέβαια θα γλεντήσουμε με τους φίλους μας που θα έρθουν στο Φεστιβάλ. Θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε παραδοσιακούς νησιώτικους σκοπούς των Κυκλάδων. Όποιος έχει δοκιμάσει τηγανητές πατάτες Νάξου γνωρίζει ήδη γιατί θέλουμε να σερβίρουμε τόσες πολλές τηγανητές πατάτες στους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Πολύ απλά, γιατί η γεύση τους είναι ασύγκριτη! Να είστε σίγουροι ότι θα καταρρίψουμε το ρεκόρ».

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια  της ξακουστής πατάτας της Νάξου. Κάθε χρόνο 8000 τόνοι παράγονται στο νησί. Η πατάτα Νάξου μαζί με τα υπόλοιπα αγροτικά-τυροκομικά προϊόντα έχουν αναδείξει τη Νάξο ως τη μεγαλύτερη αγροτική δύναμη των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου, ενώ παραδοσιακοί καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες από το νησί θα κρατούν το κέφι αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας κατάρριψης του ρεκόρ.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

«Επιστημονικά Μαγειρέματα»

  • Έχετε δοκιμάσει «χαβιάρι» από φρούτα;
  • Παγωτό με υγρό άζωτο;
  • Τι είναι αυτό που κάνει το ψημένο κρέας να μυρίζει τόσο χαρακτηριστικά;
  • Όταν αδυνατίζουμε, πού πάνε τα κιλά;

 

Ανακαλύψτε τον ρόλο που παίζει η επιστήμη… στην κουζίνα μας κάθε Σάββατο και Κυριακή στα «Επιστημονικά Μαγειρέματα» τις εντυπωσιακές επιδείξεις πειραμάτων που διοργανώνει το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Μέσα από διασκεδαστικά πειράματα για μικρούς (12  ετών+) αλλά και μεγάλους ανακαλύπτουμε την επιστήμη που κρύβεται στην κουζίνα μας. Βλέπουμε τις ιδιότητες που έχουν διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε καθημερινά και γνωρίζουμε τα μυστικά της σωστής διατροφής, όπως γιατί δεν μπορούμε να χωνέψουμε τις ίνες των λαχανικών και γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα διαφορετικών χρωμάτων.

 

Ελάτε να δούμε πώς μπορεί ένας δοκιμαστικός σωλήνας να μυρίζει σαν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, πώς το γάλα μετατρέπεται σε παγωτό, πώς το ζελέ γίνεται χαβιάρι αλλά και να γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στην… μοριακή κουζίνα!

 

Απαραίτητα συστατικά της συνταγής μας είναι μία δόση Χημείας, μία δόση Βιολογίας και… μία ακόμη Φυσικής!

Continue Reading

Γαστρονομία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ GRENACHE ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΜΑΝΤΡΑ

 

Η Ελληνικά Κελλάρια και η Μελισσόμαντρα – Καλλιγά σας καλούν να γιορτάσετε τη Παγκόσμια Ημέρα Grenache παρέα με ένα ποτήρι Μελισσόμαντρα Ροζέ. Στις 20 Σεπτεμβρίου λοιπόν, γιορτάζει μία από τις καλύτερες ποικιλίες κρασιού παγκοσμίως και δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να απολαύσετε την ποικιλία Grenache, μέσα από τα αρώματα και τη γεύση της Μελισσόμαντρας-Καλλιγά Ροζέ.

 

Η Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ροζέ είναι η κατάλληλη επιλογή για να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ο ροζέ αυτός ξηρός οίνος, από την ποικιλία Grenache, θα δώσει μια πιο ζωηρή νότα στα φθινοπωρινά σας τραπέζια, συνοδεύοντας θαυμάσια πίτσες , ζυμαρικά, άσπρα κρέατα αλλά και φρούτα ή γλυκά σαν επιδόρπιο. Με χρώμα λαμπερό με ιριδίζουσες αποχρώσεις, άρωμα γαρδένιας και τριαντάφυλλων και γεύση φρουτώδης, γλυκόπιοτη με τόνους μελιού και καραμέλας θα κρατήσει υπέροχη συντροφιά σε εσάς και τους φίλους σας.

 

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στη ποικιλία Grenache. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι η ανθεκτικότητά της σε ακραίες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας καθώς και η αργή της ωρίμανση. Τα πλεονεκτήματα του Grenache είναι κατ’ αρχήν το υψηλό αλκοόλ κι έπειτα η ευκολία με την οποία “βγάζει” αρώματα μπαχαρικών, δαμάσκηνου και βατόμουρου. Συχνά παντρεύεται και με άλλες ποικιλίες, όπως το Syrah, Mourvedre, Cinsault και Tempranillo.

 

Η Ελληνικά Κελλάρια με το πολυαγαπημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρασί Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ροζέ, σας κρατούν συντροφιά και φροντίζουν να γεμίσουν με αρώματα, γεύση και χρώματα τα τραπέζια σας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.gwc-microsite.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Honey Sommelier στο Λονδίνο

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισμότητας και της εξειδίκευσης στο μέλι. Η παροχή στους συμμετέχοντες μιας μεθοδολογίας που τους επιτρέπει να αξιολογήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των μελιών. Για τους μελισσοκόμους και τους συσκευαστές είναι χρήσιμη η παρακολούθηση του σεμιναρίου για την σωστή επισήμανση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, καλύτερη παρουσίαση των προϊόντων και για τους λάτρεις του μελιού εν γένει, για καλύτερη επιλογή και εκτίμηση του μελιού

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτίμηση σε μελισσοκόμους και τεχνικούς, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το μέλι (όπως βοτανολόγοι, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, σεφ ή «foodies») και όσοι επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για το μέλι. Θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την οργανοληπτική ανάλυση ως εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Θα μάθετε πώς το μέλι παράγεται από τις μέλισσες και από τους μελισσοκόμους και όλους τους κρυμμένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παραγωγή μελιού. Θα δοκιμάσετε πόσο ευαίσθητες είναι οι αισθήσεις σας και θα βελτιώσετε την ικανότητά σας για αισθητήρια-οργανοληπτική διάκριση. Θα δοκιμάσετε περισσότερες από 15 ποικιλίες επιλεγμένου μελιού υψηλής ποιότητας και θα είστε εκπαιδευμένοι για να αναγνωρίσετε ελαττώματα στο μέλι. Θα μάθετε να ανιχνεύετε τα προφίλ γεύσης των μελιών. Θα βιώσετε να είστε κριτής σε διαγωνισμό μελιού.

Τα είδη μελιού θα περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά):

  • Citrus (Citrus spp.)
  • Πικραλίδα (Taraxacum officinale)
  • Ακακία (Robinia pseudoacacia)
  • Γαλλικό αγιόκλημα (Hedysarum coronarium)
  • Δέντρο καρυδιού (Eucalyptus spp.)
  • Μελιτώματα μέλι
  • Ασβέστη (Tilia spp.)
  • Brassica napus
  • Rhododendron (Rhododendron spp.)
  • Φράουλα (Arbutus unedo)
  • Ηλίανθος (Helianthus annus)
  • Γλυκό κάστανο (Castanea sativa)
  • Γαϊδουράγκαθο (Galactites tomentosa)
  • Θυμάρι (Thymus capitatus)

 

ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ

• να κατανοήσετε καλύτερα με τις αισθήσεις σας το κάθε μέλι, μαθαίνοντας πώς να προσδιορίσετε 7 βασικά αρώματα και οικογένειες αρωμάτων στο μέλι.
• να γράφετε λεπτομερείς σημειώσεις γευσιγνωσίας χρησιμοποιώντας το άρωμα μελιού και τον τροχό γεύσης, να προσδιορίζετε τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες του μελιού.
• να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας για την περιγραφή του μελιού μέσω περιγραφικών στοιχείων.
• η διαφορά μεταξύ της γεύσης και της γεύσης μέσω των αισθητήριων ασκήσεων.
• να αναγνωρίσετε τις γεύσεις του μελιού και να εκπαιδεύσετε την παλέτα μέλιτος.
• να δοκιμάσετε και να μάθετε περίπου 15 σημαντικά μέλια και τις φυτικές πηγές τους.
• Να κατανοήσετε πώς και τι είναι η κρυστάλλωση και πώς να αξιολογείτε τις ιδιότητές της.
• σχετικά με τις αιτίες των ελαττωμάτων στο μέλι και τον τρόπο αποφυγής τους.
• πώς να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα για την αξιολόγηση του μελιού.
• πώς να χειρίζεστε, να επεξεργάζεστε και να αποθηκεύετε μέλι για καλύτερη παρουσίαση.
• τους κανόνες για την επισήμανση και την εμπορία μελιού.
• πώς να χρησιμοποιήσετε τη γνώση σας για να συνδυάσετε μέλι με τυριά, κρασιά για γλυκά και αλμυρά πιάτα.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ,
Τοποθεσία: DoubleTree by Hilton Hotel Λονδίνο
Εκπαιδευτές: Raffaele Dall’Olio, Gian Luigi Marcazzan
Το σεμινάριο υποστηρίζεται από τα: Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου- London International Honey Awards (LIHA)

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.LondonHoneyAwards.com

Continue Reading

Trending