Connect with us

Συνεντεύξεις

ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΖΩΗ!

Να κοιμάσαι νωρίς. Η μέρα ξεκινάει από το βράδυ.
Πριν πας για ύπνο να έχεις οργανώσει την επόμενη μέρα. Με χαρτί και μολύβι. Μην την αφήνεις στην τύχη. Οι μέρες γίνονται μήνες και οι μήνες γίνονται χρόνια. Μια φορά ζεις. Τίμα την.
Να έχεις τετράδιο με στόχους. Να το τηρείς ευλαβικά. Να τους σκαλίζεις και να τους ξαναγράφεις. Αυτοί είναι ο μπούσουλας της ζωής σου.
Γενικά να γράφεις. Σου κάνει καλό. Αλαφραίνει την ψυχή σου.
Να ξυπνάς νωρίς. Πολύ νωρίς. Εάν το μυαλό σου θέλει να χουζουρέψει να μην το ακούς. Να μάθεις να μη διαπραγματεύεσαι με το μυαλό σου. Να περνάει το δικό σου.
Να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του χαμογελάς. Και να του μιλάς όμορφα. Φίλος σου είναι. Ο καλύτερος που έχεις.
Να κατεβαίνεις για περπάτημα ή για τρέξιμο όπου κι αν μένεις. Τουλάχιστον για 20λεπτά. Ζεσταίνει τις μηχανές σου.
Να ακούς κάτι την ώρα που περπατάς. Εμπνευσμένες ομιλίες. Εμπνευσμένους ανθρώπους. Μένα σμπάρο 2 τρυγόνια.
Να χαμογελάς σε αυτούς που συναντάς. Να τους λες καλημέρα. Κι ας μη σου λένε. Κάποιο λόγω θα’χουν.
Να κοιτάς την ομορφιά τριγύρω σου. Παντού υπάρχει.
Να φτιάχνεις ένα όμορφο πρωινό. Όχι μόνο για σένα.
Να μπαίνεις στο ντους και να το απολαμβάνεις. Να αφήνεις τις σκέψεις έξω.
Να ντύνεσαι όμορφα.
Να φροντίζεις τον εαυτό σου σαν να ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος στον κόσμο. Είσαι. Απλά δε στο’παν.
Να βρίσκεις 15 λεπτά για να διαβάζεις. Κάθε μέρα. Περιόρισε τα social. Μην ανοίξεις τηλεόραση. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει χρόνος. Εσύ θα τον βρεις. Κανείς δεν στον χαρίζει. Όπως και τη ζωή.
Να πηγαίνεις στη δουλειά σου με κέφι. Ακόμα κι αν δεν τη γουστάρεις. Αν χρειαστεί να βρεις άλλη. Όσο είσαι εκεί όμως να την τιμάς. Έτσι τιμάς τον εαυτό σου.
Να δουλεύεις ομαδικά. Και να ζεις συλλογικά. Δεν γίνεται αλλιώς.
Να τρως δεκατιανό. Να σε προσέχεις σαν τα μάτια σου. Μια μπανάνα, ή ένα μήλο. Μην παραμυθιάζεσαι. Εύκολο είναι.
Να κάνεις παρέα με τους καλύτερους. Αυτούς που έχουν κάτι παραπάνω από σένα. Αυτό που θέλεις. Μην τους φοβάσαι. Μην τους ζηλεύεις. Αυτοί θα σε πάνε παραπάνω. Γίνεσαι αυτός που κάνεις παρέα. Βάλε τον πήχη ψηλά.
Να χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου.
Να πίνεις μπόλικο νερό.
Και να αναπνέεις βαθιά. Να φουσκώνει η κοιλιά σου όταν το κάνεις. Κι ας μην είναι της μόδας.
Να βλέπεις λιγότερο τηλεόραση. Μια ώρα να κόψεις τη μέρα έχεις γλιτώσει 360 ώρες, δηλαδή 9 εργάσιμες εβδομάδες. Όταν οι άλλοι θα έχουν 12 μήνες εσύ θα έχεις 14.
Να μην πιστεύεις στην τύχη. Εσύ τη φτιάχνεις. Χώνεψε το και θα αλλάξει όλη σου η ζωή.
Να τη ζεις τη ζωή. Όταν γελάς να γελάς. Όταν κλαις να κλαις, όταν πονάς να πονάς. Δεν είσαι από πορσελάνη. Δεν θα σπάσεις. Οι πορσελάνες είναι για τη βιτρίνα.
Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Μην το φοβάσαι. Δεν είναι μοναξιά. Είναι κακό να μην μπορείς να κάτσεις μόνος σου μαζί του και να πρέπει να’χει κάτι πάντα ανοιχτό. Σαν να’χεις μουσαφίρη και να τον παρατάς μόνο. Όλες οι λύσεις είναι μέσα σου. Στο μυαλό σου και στην καρδιά σου. Χαμήλωσε το θόρυβο. Κλείσε τη φασαρία και θα σου φανερωθούν. Ο Θεός είναι μέσα σου λένε. Αυτό εννοούν.
Να χρησιμοποιείς και το μυαλό σου και την καρδιά σου. Εσύ θα βρεις πότε το ένα και πότε το άλλο. Σαν τον καλό μάγειρα που ξέρει πότε να βάλει αλάτι και πότε πιπέρι.
Να σε βγάζεις βόλτα. Να σε πηγαίνεις σινεμά.
Να νιώσεις ότι σε αγαπάς και σε τιμάς. Δεν το ξέρεις. Η ζωή σου είναι η σχέση σου με τον εαυτό σου.
Μη σκοτίζεσαι για τις γνώμες των άλλων. Να τις ακούς. Αλλά πρώτα να ακούς τη δική σου.
Να κλείνεις τα μάτια και να ονειρεύεσαι.
Να κάνεις πάντα μια καλή πράξη. Να βοηθάς τους τριγύρω σου. Ειδικά αυτούς που δεν ξέρεις. Η οικογένειά σου δεν σταματάει στα παιδιά σου. Όλοι είναι οικογένειά σου. Έτσι μόνο θα ευτυχήσεις. Δεν γίνεται αλλιώς.
Να κρατάς ημερολόγιο με τις ομορφιές της ζωής. Κάθε μέρα έχει τουλάχιστον 100. Να τις γράφεις όλες. Άμα δεν τις γράφεις φεύγουν.
Μην κουτσομπολεύεις. Κοίτα τη δουλειά σου. Μόνο τον εαυτό σου ορίζεις.
Να την ψάχνεις. Να ρωτάς. Να διαβάζεις. Να μην πιστεύεις όλα όσα νομίζεις.
Να εξελίσσεσαι κάθε μέρα. Μέχρι την τελευταία σου.
Να αγαπάς το διπλανό σου. Πρώτα όμως να αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν έχεις άλλο. Μη γελιέσαι. Μόνος έρχεσαι και μόνος φεύγεις από τον κόσμο αυτό. Χωρίς τα παιδιά σου. Χωρίς το αμάξι σου. Χωρίς τα λεφτά σου.
Μόνο η αγάπη χωράει στις αποσκευές σου. Αυτή που πήρες και αυτή που έδωσες.
Μόνο αγάπη υπάρχει.
Γι’ αυτό είσαι εδώ.

Πηγή

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Ελενα Μπλιάμη

Κυρία Μπλιάμη : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Έχω τελειώσει ΑΤΕΙ Λογιστικής στην Θεσσαλονίκη και Bookkeeping IV στην Μελβούρνη Αυστραλίας.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Μετα από αρκετά χρόνια στο λογιστήριο εταιρειών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχω ανοίξει το δικό μου λογιστικό γραφείο Boutique Accounting και ως Regional Supervisor της ομάδας Quantum Bits στην Θεσσαλονίκη υποστηρίζω μικρό μεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Mentor στην ομάδα της Women on Top και συντονίστρια της ομάδας Women on Top Thess Hub.

Co Founder της επιχείρησης Nine Muses Studios Καλαμίτσι Χαλκιδικής .


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι το επιχειρείν ,έχει καθημερινές δοκιμασίες που σου δίνουν το κίνητρο να συνεχίζεις και να δημιουργείς. Σε μια γυναίκα που φιλοδοξεί να ανοίξει την δική της επιχείρηση θα της έλεγα να θέσει τον υψηλότερο στόχος της και με μικρές καθημερινές νίκες και αποτυχίες να κατευθύνεται προς τα εκεί. Χωρίς στόχο, πλάνο και χωρίς κατάλληλους συνεργάτες τίποτα δεν πετυχαίνετε.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Don’t give up ,great things take time!


Ποια είναι τα βασικά φορολογικά καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπίζει μια επιχείρηση ή ένα άτομο.

Πλέον η τήρηση των βιβλίων είτε ατομικών επιχειρήσεων είτε νομικών μορφών εταιρείας όπως ΙΚΕ ΟΕ ΕΠΕ κτλ είναι μηνιαία καθώς υπάρχει υποχρέωση αποστολής των εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων στο my data .

Από εκεί και πέρα μια ατομική επιχείρηση ή επιχειρήσεις με βιβλία Β κατηγορίας  έχουν υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Ενώ στις εταιρείες με βιβλία Γ κατηγορίες (ΙΚΕ ΑΕ και εταιρείες με τζίρο ανω του 1.500.000€ υποβάλλουν και αποδίδουν ΦΠΑ κάθε μήνα .

Επίσης για τις ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει υποχρέωση του τέλος επιτηδεύματος 650€ για τα πρώτα 5 χρόνια όμως της επιχείρησης το τέλος αυτό είναι 0 (με την ελπίδα της κατάργησης). Για τις ΟΕ ,ΕΠΕ ΑΕ και ΙΚΕ το τέλος είναι 1000€

Ο φόρος για τις νέες ατομικές επιχειρήσεις είναι  9% (και αν ο τζίρος είναι μέχρι 10.000€ γίνεται ο φόρος 4,5%) και προκαταβολή φόρου 55% του προϋπολογισθέντος φόρου .

Για τις ΟΕ ,ΕΠΕ και ΙΚΕ είναι 22% και προκαταβολή φόρου 80% και για τα πρώτα 3 χρόνια των ΟΕ &ΕΠΕ 50%


Ποιες είναι οι συνήθεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όσον αφορά τη φορολογική τους διαχείριση και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω βασικό στοιχείο μίας επιχείρησης είναι το οικονομικό πλάνο. Με σωστό πλάνο και προγραμματισμό και σωστή ενημέρωση  τα φορολογικά καθήκοντα είναι πιο ξεκάθαρα. Και αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι η μη ξεκάθαρη διαχείριση της ρευστότητας της επιχείρησης, συχνά μπερδεύουν τα πορτοφόλια τους με τα χρήματα της επιχείρησης .


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αποστολή μου είναι με τις κατάλληλες λογιστικές και επιχειρηματικές μου συμβουλές να βοηθώ τους πελάτες μου να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ανθίζουν επαγγελματικά και προσωπικά. Όραμα μου είναι ένας κόσμος «πλούσιος» σε εμπειρίες με σεβασμό στους συνανθρώπους και στη φύση χωρίς οικονομικό άγχος.

Έλενα Μπλιάμη, Λογίστρια/Φοροτεχνικός

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Δήμητρα Γούναρη

Μέσα σου με θάρρος, δίπλα του με αγάπη!

Κυρία Γούναρη : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Για 14 χρονιά εργαζόμουν  σε ερευνητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι από τις γυναίκες που έχουν τολμήσει μια μεγάλη στροφή στην επαγγελματική τους ζωή.

Το 2015 έγινα μητέρα και όλα άρχισαν να παίρνουν μια άλλη μορφή. Ξεκίνησα να διαβάζω για τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών παρακολούθησα σεμινάρια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και στο τέλος κατάλαβα ότι μάλλον βρήκα αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου…Να υποστηρίζω και να ενδυναμώνω γονείς.

Από το Δεκέμβριο του 2020 είμαι μέλος του δικτύου μεντόρων και συνεργάτης του Women On Top, οργανισμού που ασχολείται με την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας. Και εδώ και ένα χρόνο, είμαι μέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub, η τοπική κοινότητα του Women On Top στη Θεσσαλονίκη που βοηθά τα μέλη της να αναπτυχθούν, και τα υποστηρίζει να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά/επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οπότε η ερώτησή σας στην δική μου περίπτωση είναι αν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο στις Πολιτικές Επιστήμες βοήθησε στην εξέλιξη της επαγγελματικής μου καριέρας, η απάντησή μου είναι σίγουρα ναι. Είχα την τύχη να σπουδάσω σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με εξαιρετικούς επιστήμονες και η αλληλεπίδραση μου με την επιστήμη, μου έμαθε σίγουρα να κάνω τις ερωτήσεις που χρειάζομαι για να αναπτύσσομαι.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Παρέχω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων (1:1, group και couple parent coaching), συντονίζω εργαστήρια και πραγματοποιώ ομιλίες. 

Παράλληλα, η εργασιακή μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη σημερινή επαγγελματική μου ιδιότητα, ως σύμβουλος γονεϊκής ενδυνάμωσης και υποστήριξης, με  οδήγησαν στο να διαμορφώσω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων γονέων για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Προσωπικό μου όραμα είναι να φέρω τη γονεικότητα στο εταιρικό περιβάλλον, με φροντίδα και σεβασμό στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο συμπεριληπτικών χώρων εργασίας για τους γονείς και τις ανάγκες τους.


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γιατί θεωρώ πως οι διαδρομές των ανθρώπων είναι πολύ ξεχωριστές. Αλλά αν θα μπορούσα από την δική μου εμπειρία να μοιραστώ κάτι είναι το εξής: Να βρει άλλες γυναίκες και δίκτυα ενδυνάμωσης όπως αυτό του Women On Top. Να παίρνει δύναμη από τη δική της ιστορία που σίγουρα θα έχει πολλά να της πει και να μαθαίνει με αυθεντική περιέργεια, ιστορίες άλλων ανθρώπων και γυναικών που τόλμησαν. Τέλος να προσφέρει και εκείνη υποστήριξη σε όσους/ες χρειάζονται, ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να πιστεύει πως δεν έχει κάτι να μοιραστεί.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Έχω πάρα πολλές είναι αλήθεια αλλά θα τολμήσω να ξεχωρίσω κάποιες που μέσα μου αυτήν την περίοδο κάνουν πολύ νόημα:

  • Δήμητρα είναι εντάξει να είσαι όπως είσαι…είσαι ασφαλής…

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα;

Πολλές και σύνθετες όπως ακριβώς σύνθετες και απαιτητικές είναι οι ζωές μας. Νομίζω όμως – όπως συνηθίζω να λέω – πως είμαστε πιο ίδιοι/ες οι γονείς από όσο φανταζόμαστε. Οι γονείς παιδιών ηλικίας 2 – 5 ετών θα ζητήσουν υποστήριξη για να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους και να υποστηρίξουν αυτή την απαιτητική περίοδο των παιδιών που επιζητούν αυτονομία και έχουν αρκετές εκρήξεις θυμού στις ματαιώσεις τους ενώ σε παιδιά σχολικής ηλικίας οι προκλήσεις των γονιών αφορούν κυρίως στις οθόνες, στο σχολικό διάβασμα και στην προσαρμογή των γονιών στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των εφήβων. Επίσης είναι πολύ ενθαρρύντικό που πολλοί γονείς πλέον επιλέγουν να υποστηριχθούν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια πρόκληση αλλά για να μάθουν, να μοιραστούν αγωνίες και να αποσαφηνίσουν την γονεική τους ταυτότητα.


Είναι οι εταιρείες και οι οργανισμοί στην Ελλάδα δεκτικοί στο να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες υποστήριξης στους/στις εργαζόμενους/ες τους;

Η ιδέα να προσφέρω τέτοιες υπηρεσίες στους εργασιακούς χώρους, προέκυψε στις αρχές της πανδημίας όταν ζήσαμε όλοι/ες τη δυσκολία του work from home, ιδίως όταν έχεις και παιδιά στο σπίτι. Η περίοδος του covid λειτούργησε σαν επιταχυντής για πάρα πολλά πράγματα μέσα στους εργασιακούς χώρους και σίγουρα ένα από αυτά είναι η ανάγκη της ορατότητας των εργαζομένων μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – εκτός των άλλων – και στο γονεικό τους ρόλο.

Έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση και υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες από ορισμένες εταιρείες αλλά είναι αλήθεια πως ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις να φέρουν εσωτερικά τέτοιες εκπαιδεύσεις. Την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο σύνηθες το να παρέχει μια εταιρεία πρόσβαση σε γραμμές ψυχικής υγείας, ή σε πλατφόρμες εκπαίδευσης γονέων. 

Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Το να φέρουμε τέτοιες εκπαιδεύσεις εσωτερικά σε μία εταιρεία δημιουργούμε ένα κανάλι ευαισθητοποίησης, συμπερίληψης ενδυναμώνοντας τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο και καλλιεργώντας την κατανόηση και την ανοχή. Και είναι αλήθεια πως με όσες εταιρείες έχουμε συνεργαστεί, οι εργαζόμενοι/ες υποδέχονται με μεγάλη θέρμη την πρωτοβουλία.


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αρχικά, να συνεχίσω να ευαισθητοποιώ εργασιακούς χώρους στην υποστήριξη όχι μόνο εργαζόμενων γονέων αλλά εργαζόμενων με ευθύνες φροντίδας και να προσφέρω μια αγκαλιά ανακούφισης και συμπαράστασης σε περισσότερους γονείς. Να μεγαλώσει κι άλλο η κοινότητα του Women On Top στην Θεσσαλονίκη και να εμβαθύνει τις σχέσεις των μελών της.

Να συμβάλλω ένα μικρό λιθαράκι σε μια κοινωνία πιο ανεκτική και με μεγαλύτερη ανθρωπιά και επιείκεια προς εμάς και τους/τις άλλους/ες.

Δήμητρα Γούναρη

PCI Parent Coach® | Εκπαιδεύτρια Γονέων

Creating Supportive Workplaces for Parents

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη απο την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Συνεντεύξεις

Επάγγελμα ή καριέρα;

Η έννοια και ο ρόλος της υγιούς εργασίας ανέκαθεν αποτελούσε τη βάση για την πρόοδο, την οικονομική ευημερία, την κοινωνική καταξίωση, αλλά και την επίτευξη προσωπικών στόχων και απολαύσεων.Η επίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω του οποίου το άτομο αποκτά γνώσεις, αναπτύσσει ικανότητες και δεξιότητες και εφαρμόζει αξίες και αρχές, βοηθά στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, με αποτέλεσμα τη διαρκή και αυξανόμενη αποδοτικότητά τους στην εργασία και την απόλαυση υγιούς και επιτυχημένης οικογενειακής ζωής.

Η απόφαση

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του ο κάθε άνθρωπος την παίρνει στην ηλικία της εφηβείας του. Είναι η απόφαση της επιλογής του επαγγέλματος, ή τουλάχιστον της κατεύθυνσης σπουδών που θα τον οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα.


Κατά τη διαδικασία αυτής της απόφασης, πολλές φορές ο έφηβος δε λαμβάνει υπόψη του αν το επάγγελμα που επιλέγει του ταιριάζει, αν είναι σε αρμονία με την προσωπικότητά του ή τον τρόπο ζωής του, ή αν εκπληρώνει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τα όνειρά του. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι επιλογές του εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα ενδιαφέροντα και την επιρροή του οικογενειακού ή του κοινωνικού περιβάλλοντός του.


Τα ενδιαφέροντα δεν καλλιεργούνται ούτε αναπτύσσονται στον ίδιο βαθμό σε όλους τους ανθρώπους, γιατί εξαρτώνται από το ύψος των ερεθισμάτων που δεχόμαστε αλλά και από τις έμφυτες κλίσεις που έχουμε, θεωρείται ευτυχής συγκυρία και μέθεξη, να συνδυάσει κανείς τα ενδιαφέροντα με τις σπουδές του και τη μελλοντική επαγγελματική του ενασχόληση, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη εργασιακή, ψυχική εφορία και συναισθηματική ασφάλεια.

Διλήμματα

Παρόλα αυτά, η επαγγελματική επιλογή σε πολλούς νέους δημιουργεί άγχος και μεγάλα διλήμματα. Αφενός μεν οι μεταβολές που προέκυψαν στην τεχνολογία, στην οικονομία και στις κλιματολογικές συνθήκες, αφετέρου δε το φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης δημιούργησαν πολλές παραμέτρους, που συνδέονται με την τελική κατεύθυνση σπουδών, την επιλογή του επαγγέλματος και τον εργασιακό χώρο ενασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μάς βομβαρδίζουν με εικόνες επιτυχημένων ανθρώπων και γλαφυρότατες περιγραφές του τρόπου ζωής τους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ποικίλες επιλογές και αποφάσεις.

Σύνδεση

Άλλωστε, είναι πλέον δεδομένο ότι η συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μειώνονται δραματικά επωφέλεια του τριτογενή τομέα με αποτέλεσμα να φθίνουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα και να ανθούν νέα, τα οποία σχετίζονται με τον κλάδο της τεχνολογίας και αυτόν της παροχής υπηρεσιών.


Εκείνο που βασικά ζητείται από τους νέους είναι μεγαλύτερη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαιδευτική εξειδίκευση. Παρόλο, λοιπόν, που η σύγχρονη εκπαίδευση θα πρέπει να εστιάζεται στην αγορά εργασίας, εν τούτοις πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η παρεχόμενη παιδεία δεν ανοίγει τις πύλες της για την πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Προϋποθέσεις

Κάθε φορά, λοιπόν, που αντιμετωπίζει κανείς πρόβλημα επιλογής επαγγέλματος ή θέσης εργασίας σε έναν επαγγελματικό χώρο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του εκτός των άλλων και κατά πόσο του παρέχονται τα παρακάτω:
1 Προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη μέσα από την εργασία.
2 Συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση.
3 Εργασιακή ασφάλεια.
4 Προνόμια και ευκαιρίες που τυχόν παρέχονται για περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη.
5 Ευελιξία και ελευθερία κινήσεων χωρίς πιεστικούς ελέγχους.
6 Ελαστικό ωράριο και ικανοποιητικό εισόδημα.
7 Ανθρώπινες σχέσεις.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Trending