Connect with us

Συνταγές

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά

 Aπό την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος. 

Η αυθεντική συνταγή από Μπαχάμες

 Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω τις γευστικές δημιουργίες που έχουμε δοκιμάσει στα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο, με υλικά της πατρίδας μας.

Αυτές οι ντομάτες γεμιστές με ένα είδος τονοσαλάτας είναι ποίημα, δροσερές γευστικές και ιδιαίτερες.

Είναι από τις συνταγές που γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και ενδείκνυται και για νηστίσιμα και γιορτινά τραπεζώματα.

Η Έφη έβαλε και κάπαρη Τήνου και μάραθο, που φημίζονται για την νοστιμιά τους, ενώ στις Μπαχάμες βάζουν περισσότερο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τζίντζερ.

Πάντως στο Μαϊάμι τις «εξαφανίζαμε» εν ριπή οφθαλμού. Την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε και με μικρά ντοματάκια και θα είναι οι πιο γευστικές μπουκίτσες για ουζάκι ή κρασί ασύρτικο…

Νομίζω ότι φέτος το Πάσχα λόγω συνθηκών και επειδή δεν τρώω το αρνί οι ντομάτες με τόνο θα με ταξιδέψουν λίγο… έχουν και χρώμα κόκκινο είναι και πανεύκολες…

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά, από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος:

 Υλικά

8 ντομάτες μικρές ή 6 μέτριες

1 κονσέρβας τόνο σε νερό

3 κ.σ. μαγιονέζα Hellmann΄s

2 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή

Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 αυγά βραστά , μόνο τα ασπράδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κάπαρη Τήνου, ξαρμυρισμένη

Τρόπος Παρασκευής

 Σε πιατέλα βάζουμε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα κάτω και με ένα μαχαίρι κοφτερό κόβουμε από την άλλη μεριά προσεκτικά δημιουργώντας ένα «καπελάκι».

Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψίχα από τις ντομάτες και όλους τους σπόρους και την αφήνουμε στην άκρη να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια σαλάτα άλλη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον στραγγίσουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά του.

Σε άλλο μπολ μικρό βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αυγά. Ανακατεύουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρια.

Όπως είναι το μείγμα το ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με τον τόνο και ανακατεύουμε.  Το σκεπάζουμε με διαφάνεια και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να δροσίσει.

Γεμίζουμε με το κουταλάκι τις ντομάτες και τις σερβίρουμε φινίροντάς τες με κομμάτια μάραθου ή άνηθου.

 

Γαστρονομία

Αυθεντική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Η γνωστή Christmas pudding πρωταγωνιστεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των βρετανών. Η ιστορία της πουτίγκας φθάνει μέχρι τον μεσαίωνα και οι εκδοχές της αναρίθμητες… Ήδη στα περισσότερα σπίτια έχει αρχίσει να ετοιμάζεται από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να μεστώσουν τα αρώματα και να έχει ακόμα καλύτερη γεύση. Ο βασιλιάς Γεώργιος 1ος την καθιέρωσε σαν γλυκό των Χριστουγέννων από το 1774. Στην βικτωριανή εποχή η πουτίγκα πήρε σχεδόν την μορφή της σημερινής.

Φωτο 2 co instagram theroyalfamily Buckingham Palace 

Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας εθιμικά ετοιμάζει την πουτίγκα του παλατιού ενώπιων των ΜΜΕ.

Η πουτίγκα συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ατομικό γλυκό στην Μεγάλη Βρετανία σε όλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με τσάι ή ζεστό κρασί.

Αυθεντική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Από την Erietta Michelis – Brown, Λονδίνο

Υλικά

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

150 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα ψιλοκομμένα

150 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα ψιλοκομμένα

150 γρ. cranberries, αποξηραμένα ψιλοκομμένα

150 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

150 γρ. καρύδια ψίχα

80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο

200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

150 ml ηλιέλαιο

1 μεγάλο αυγό

1 κλωνάρι δεντρολίβανο, φρέσκο ψιλοκομμένο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Για το φλαμπάρισμα

100 ml κονιάκ

Για το φινίρισμα

Σάλτσα κερασιού – επιλεκτικά

Ζαχαρωτά

Τρόπος παρασκευής

Στο multi ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα cranberries, τις σταφίδες, τα καρύδια, το τζίντζερ και τα χτυπάμε ελαφρά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να λιώσουν.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βροχηδόν ρίχνουμε το μείγμα αλεύρου στο μπολ με τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τέλεια. 

Αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας σε φόρμα σιλικόνης διαμέτρου 12 εκ., βάθους 8 εκ. και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε μια σχάρα και ακουμπάμε τη φόρμα με την πουτίγκα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το κονιάκ και λίγο πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και με τον αναπτήρα ανάβουμε για να φλαμπάρει… και το περιχύνουμε προσεκτικά στην πουτίγκα.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και διακοσμούμε με ζαχαρωτά ή ακόμα με σοκολάτα ή σάλτσα αγριοκέρασου ή βύσσινου. Η επιλογή δική σας.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά: Βουνίσιες γεύσεις … αυθεντικές

Ο χειμώνας θέλει ζεστό φαγητό και γεύσεις θαλπωρής, που γράφουν δυνατά. Το Διχώρι, στην καρδιά των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης είναι ονειρικό. Χρώματα κίτρινα, χρυσαφιά αλλά και κόκκινα, ελατα τεράστια, πηγές με κρυστάλλινο νερό, ένας καταρράκτης ζωγραφιά και μια πλατεία με γιγάντια πλατάνια. Στο εστιατόριο της πλατείας η Μαρίνα είναι γνωστή σε όλη την περιοχή και όχι μόνον για την κουζίνα της που γεννά αναμνήσεις. Ο τραχανάς χειροποίητος και το μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής.  

Φωτο 2 Το Διχώρι της ομορφιάς …

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι, Βαρδούσια

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχάρακι, κατά προτίμηση ελιά ή χτένι κομμένο σε μικρά κομμάτια

350 γρ. τραχανά γλυκό

80 ml. κόκκινο κρασί

3 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

4 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα πάνω στο μάτι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα κομματάκια από το μοσχάρι και τα σοτάρουμε καλά γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τότε προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά.

Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης  και σιγομαγειρεύουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε ζεστό νερό.

Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το μοσχαράκι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε πιατέλα.

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα προσθέτουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά. Χρειάζεται προσοχή μην κολλήσει ο τραχανάς.

Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 3 λεπτά.

Σερβίρουμε όπως είναι ζεστό.

Επιλεκτικά πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Trending