Connect with us

Συνταγές

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά

 Aπό την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος. 

Η αυθεντική συνταγή από Μπαχάμες

 Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω τις γευστικές δημιουργίες που έχουμε δοκιμάσει στα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο, με υλικά της πατρίδας μας.

Αυτές οι ντομάτες γεμιστές με ένα είδος τονοσαλάτας είναι ποίημα, δροσερές γευστικές και ιδιαίτερες.

Είναι από τις συνταγές που γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και ενδείκνυται και για νηστίσιμα και γιορτινά τραπεζώματα.

Η Έφη έβαλε και κάπαρη Τήνου και μάραθο, που φημίζονται για την νοστιμιά τους, ενώ στις Μπαχάμες βάζουν περισσότερο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τζίντζερ.

Πάντως στο Μαϊάμι τις «εξαφανίζαμε» εν ριπή οφθαλμού. Την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε και με μικρά ντοματάκια και θα είναι οι πιο γευστικές μπουκίτσες για ουζάκι ή κρασί ασύρτικο…

Νομίζω ότι φέτος το Πάσχα λόγω συνθηκών και επειδή δεν τρώω το αρνί οι ντομάτες με τόνο θα με ταξιδέψουν λίγο… έχουν και χρώμα κόκκινο είναι και πανεύκολες…

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά, από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος:

 Υλικά

8 ντομάτες μικρές ή 6 μέτριες

1 κονσέρβας τόνο σε νερό

3 κ.σ. μαγιονέζα Hellmann΄s

2 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή

Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 αυγά βραστά , μόνο τα ασπράδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κάπαρη Τήνου, ξαρμυρισμένη

Τρόπος Παρασκευής

 Σε πιατέλα βάζουμε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα κάτω και με ένα μαχαίρι κοφτερό κόβουμε από την άλλη μεριά προσεκτικά δημιουργώντας ένα «καπελάκι».

Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψίχα από τις ντομάτες και όλους τους σπόρους και την αφήνουμε στην άκρη να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια σαλάτα άλλη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον στραγγίσουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά του.

Σε άλλο μπολ μικρό βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αυγά. Ανακατεύουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρια.

Όπως είναι το μείγμα το ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με τον τόνο και ανακατεύουμε.  Το σκεπάζουμε με διαφάνεια και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να δροσίσει.

Γεμίζουμε με το κουταλάκι τις ντομάτες και τις σερβίρουμε φινίροντάς τες με κομμάτια μάραθου ή άνηθου.

 

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Εναλλακτικές Επιλογές για Υγιεινά Τσιπς

Τα τσιπς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ, ωστόσο, τα παραδοσιακά πατατάκια είναι συχνά φορτωμένα με αλάτι και λιπαρά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που είναι πιο υγιεινές και εξίσου νόστιμες. Εδώ είναι μερικές ιδέες για εναλλακτικά τσιπς που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Τσιπς Λαχανικών

Τα τσιπς λαχανικών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει ποικιλία γεύσεων και υφών.

Καρότα: Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Κολοκύθι: Κόψτε τα κολοκύθια σε φέτες, αλατίστε τα ελαφρώς και ψήστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Παντζάρι: Τα τσιπς παντζαριού είναι πλούσια σε χρώμα και γεύση. Ψήστε τα λεπτοκομμένα φέτες παντζαριού με λίγο λάδι και μπαχαρικά της επιλογής σας.

Τσιπς Γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες και ψήστε τις στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Φρούτων

Τα τσιπς φρούτων είναι μια γλυκιά και υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μήλα: Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέστε κανέλα για επιπλέον γεύση.

Μπανάνες: Οι αποξηραμένες φέτες μπανάνας μπορούν να γίνουν τραγανές στον φούρνο ή στο αποξηραντήριο.

Τσιπς Λαχανίδας (Kale Chips)

Τα τσιπς λαχανίδας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύ εύκολα στην παρασκευή.

Εκτέλεση: Πλύντε τα φύλλα λαχανίδας, αφαιρέστε τα σκληρά κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Τσιπς Νάτσος με Τορτίγιες Ολικής Άλεσης

Οι τορτίγιες ολικής άλεσης μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τσιπς νάτσος.

Εκτέλεση: Κόψτε τις τορτίγιες ολικής άλεσης σε τρίγωνα και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με γκουακαμόλε ή σάλσα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Πίτας

Οι πίτες ολικής άλεσης μπορούν να μετατραπούν σε νόστιμα και τραγανά τσιπς.

Εκτέλεση: Κόψτε τις πίτες σε τρίγωνα, ψεκάστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσθέστε μπαχαρικά όπως κύμινο ή σκόνη σκόρδου για περισσότερη γεύση.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending