Connect with us

Συνταγές

Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα Της Μαρίας Εκμετσίογλου

Πολίτικο Τσουρέκι του Πάσχα

Από τη διάσημη chef Mαρία Εκμεκτσίογλου, Κωνσταντινούπολη

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Η φίλη μου Μαρία Εκμεκτσίογλου, διάσημη chef μας γνώρισε “της Πόλης τα καλύτερα”, μέσα από τις τηλεοπτικές της εκπομπές και τα βιβλία της. Της ζήτησα τη συνταγή για το υπέροχο τσουρέκι της και μου την έδωσε για να την μοιραστώ μαζί σας.

Η Μαρία είναι χαρισματική και οι γευστικές της δημιουργίες έχουν άρωμα, χρώμα και γεύση «που απογειώνει».

Κάθε επίσκεψη στα εστιατόριά της, είτε στη Κωνσταντινούπολη στο Etiler Maria’s restaurant, είτε στην Αθήνα, στο Maria’s restaurant  στο Καλαμάκι, μας χαρίζουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Κάθε πιάτο έχει να σου διηγηθεί τη δική του ιστορία. Η Μαρία γνωρίζει καλά και την τέχνη της ζωής και την τέχνη της φιλοξενίας για αυτό το λόγο είναι και τόσο αγαπητή.

Βρήκα πολύ αγαπησιάρικο το χαρακτηρισμό για το τσουρέκι της. «Αν η ευτυχία είχε άρωμα τότε θα ήταν το τσουρέκι, το μαχλέπι, ο κακουλές και η μαστίχα έτσι και ενωθούν με τη μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο και το τριμμένο πορτοκάλι δημιουργείτε η συνταγή της ευτυχίας».

Ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου.

Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα από τη διάσημη chef Μαρία Eκμεκτσίογλου, Kωνσταντινούπολη

Yλικά

Για το προζύμι

20 γρ. μαγιά φρέσκη

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι νερό χλιαρό

1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο

μία τσιμπιά αλάτι

Για τη ζύμη

3 φρέσκα αυγά, αν είναι μικρά 4

1 νεροπότηρο  ζάχαρη, αν το θέλετε γλυκό 1,5 ποτήρι

1 νεροπότηρο φρέσκο γάλα, πλήρες

150 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

2 κ.γ. μαχλέπι

2 κ.γ κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο

5 σταγόνες μαστίχα χιώτικη, κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη

Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

5 νεροπότηρα αλεύρι κοσκινισμένο

Για το πλάσιμο

5 γρ. βούτυρο

Για το άλειμμα

1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο μαχλέπι

φιλέ αμύγδαλου

Τρόπος παρασκευής         

Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι.

Σε μπασίνα βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι ανακατεύοντας.

Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε  να λιώσουν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν.

Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο και στο προζύμι ρίχνουμε το ζεσταμένο γάλα και το μισό βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά και ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.

Παίρνουμε τον αέρα του, με ελαφρές κινήσεις και χωρίζουμε σε μπαλάκια το ζυμάρι μας.

Πλάθουμε σε κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε  να φτιάξουμε τις πλεξούδες.

Πλέκουμε τις πλεξούδες και δημιουργούμε το τσουρέκι και του δίνουμε το τελικό σχήμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσουν.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό ανακατεμένο με μαχλέπι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και βάζουμε ένα κόκκινο αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 -170οC για 40 λεπτά περίπου.

Ελέγχουμε αν ροδοκοκκίνησε το τσουρέκι και ψήθηκε μέχρι μέσα και βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να υγρανθεί.

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Μια γευστική δημιουργία που είναι νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο ή πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι αρέσει πολύ… και ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθους κοτόπουλου

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μπαστουνάκια

100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρις

Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε με το μαχαίρι το στήθος στη μέση οριζόντια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ για να πάει παντού.

Στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο.

Στην επιφάνεια βάζουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και μια κουταλιά βούτυρο.

Κλείνουμε σαν σάντουιτς με τα άλλα δύο κομμάτια στήθους και τυλίγουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα δέσουμε και με σχοινί μαγειρικής.

Αραδιάζουμε τα πακετάκια σε ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 100ο C για 35 – 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να υποχωρεί η λαδόκολλα όταν πιέζουμε με το δάκτυλο.

Tα τελευταία 15 λεπτά, ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή ακόμα και ψητά λαχανικά.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending