Γαστρονομία
Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο

Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι
Η χαρά των παιδιών
Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας
Τα ντόνατς είναι αυτή η παιχνιδιάρικη λιχουδιά που χαρίζει γεύση στα παιδικά όνειρα…
Μπορούμε να τα φτιάξουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι για να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα. Ακόμα μπορούμε να τα γεμίσουμε με πραλίνα ή κρέμα αμυγδάλου ή βανίλια. Μπορούμε ακόμα να τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή χρησιμοποιώντας χρώμα ζαχαροπλαστικής να δώσουμε στο γλάσο διάφορα χρώματα ή στολίδια με καρδούλες ή αστεράκια.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι να είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πάντως η Χρυσούλα στο ξενοδοχείο της ετοιμάζει καθημερινά και ντόνατς για να εμπλουτίσει με μια αγαπημένη παιδική λιχουδιά τον περίφημο μπουφέ με το πρωινό.
Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι
Yλικά
650 αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
70 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια φυσική
1 ½ κ.γ. μαγιά, σε σκόνη
150 γρ. γιαούρτι
50 ml. φρέσκο γάλα
1 κ.γ. αλάτι
100 ml νερό χλιαρό
2 αυγά μέτρια χτυπημένα
100 γρ. βούτυρο μαλακό σε κομματάκια
Για το γλάσο
150 γρ. άχνη
1 βανίλια
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
λίγο χλιαρό νερό
60 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
χρώματα ζαχαροπλαστικής
Τρόπος παρασκευής
Για τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, την μαγιά και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα γιαούρτι με το γάλα, το νερό και το αλάτι και τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, που ξεκολλά εύκολα από τον κάδο.
Μαζεύουμε τη ζύμη σαν μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1-2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε αλευρωμένο πάγκο βάζουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε σε τέσσερα σημεία και την αναποδογυρίζουμε.
Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 0,50 cm.
Με ένα κουπάτ κόβουμε τα ντόνατς.
Σε ταψιά έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα ντόνατς και τα βάζουμε σε σβηστό φούρνο.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
Αμέσως μετά τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν καλά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τη βανίλια και το βούτυρο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό και βάζουμε ίδια ποσότητα σε 2 μπολ. Στο ένα βάζουμε τη λιωμένη ζάχαρη και στο άλλο το αφήνουμε ως έχει ή βάζουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε και λίγο άχνη.
Βουτάμε τα ντόνατς στο γλάσο και γαρνίρουμε με χρωματιστά αστεράκια, καρδούλες ή μπαλάκια.
Γαστρονομία
<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.
Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο
Κουλουράκια κανέλας
Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία
Yλικά για 40 κουλουράκια
Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
2 κ.σ γάλα
¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
Για το φινίρισμα
Λίγο γάλα εβαπορέ
Σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.
Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.
Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.
Γαστρονομία
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!
Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα
- Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αβγό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
- Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.
Υλικά για την βάση του cheesecake
- 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση για την βάση του cheesecake
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.
Υλικά για την κρέμα του cheesecake
- 400 γρ. κρέμα τυρί
- 100 γρ.κρέμα γάλακτος
- 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα
Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake
- Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
- Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
- Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη