Connect with us

Γαστρονομία

Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο

Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι 

Η χαρά των παιδιών 

 Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Τα ντόνατς είναι αυτή η παιχνιδιάρικη λιχουδιά που χαρίζει γεύση στα παιδικά όνειρα…

Μπορούμε να τα φτιάξουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι για να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα. Ακόμα μπορούμε να τα γεμίσουμε με πραλίνα ή κρέμα αμυγδάλου ή βανίλια. Μπορούμε ακόμα να τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή χρησιμοποιώντας χρώμα ζαχαροπλαστικής να δώσουμε στο γλάσο διάφορα χρώματα ή στολίδια με καρδούλες ή αστεράκια.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

Πάντως η Χρυσούλα στο ξενοδοχείο της ετοιμάζει καθημερινά και ντόνατς για να εμπλουτίσει με μια αγαπημένη παιδική λιχουδιά τον περίφημο μπουφέ με το πρωινό.

 Ντόνατς φουρνιστά με γλάσο

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

 Yλικά  

650 αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

70 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανίλια φυσική

1 ½ κ.γ. μαγιά, σε σκόνη

150 γρ. γιαούρτι

50 ml. φρέσκο γάλα

1 κ.γ. αλάτι

100 ml νερό χλιαρό

2 αυγά μέτρια χτυπημένα

100 γρ. βούτυρο μαλακό σε κομματάκια

Για το γλάσο

150 γρ. άχνη

1 βανίλια

1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

λίγο χλιαρό νερό

60 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

χρώματα ζαχαροπλαστικής

 Τρόπος παρασκευής

 Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, την μαγιά και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα γιαούρτι με το γάλα, το νερό και το αλάτι και τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, που ξεκολλά εύκολα από τον κάδο.

Μαζεύουμε τη ζύμη σαν μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1-2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε αλευρωμένο πάγκο βάζουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε σε τέσσερα σημεία και την αναποδογυρίζουμε.

Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 0,50 cm.

Με ένα κουπάτ κόβουμε τα ντόνατς.

Σε ταψιά έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα ντόνατς και τα βάζουμε σε σβηστό φούρνο.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά.

Αμέσως μετά τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν καλά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τη βανίλια και το βούτυρο.

Προσθέτουμε ζεστό νερό και βάζουμε ίδια ποσότητα σε 2 μπολ. Στο ένα βάζουμε τη λιωμένη ζάχαρη και στο άλλο το αφήνουμε ως έχει ή βάζουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε και λίγο άχνη.

Βουτάμε τα ντόνατς στο γλάσο και γαρνίρουμε με χρωματιστά αστεράκια, καρδούλες ή μπαλάκια.

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending