Κα Ντόρα Χαρίσιου εξ όσων γνωρίζουμε έχετε εξαιρετικά προσόντα! Το πρώτο ουσιαστικό προσόν είναι ότι είστε μία επιστήμονας οικονομολόγος. Από τα ουσιαστικά σας προσόντα διακρίνουμε την τεράστια πείρα, στο, Τραπεζικό κλάδο. Ταυτόχρονα ασχοληθήκατε και με τον κλάδο χώρο της εστίασης όπου υπήρξε και η απαρχή της επικοινωνίας με προμηθευτές αλλά κυρίως το εμπόριο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτήν τη διαδρομή που προφανώς είχε και πολλές εκπλήξεις;
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο σχολείο, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησα κατά την 15ετή μου σταδιοδρομία είναι ανεκτίμητες. Το εμπόριο όμως έχει μια άλλη γοητεία από την οποία απλά μαγεύεσαι. Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα να έχεις την ευκαιρία να παρουσιάσεις παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα της πατρίδας μας, στα πέρατα του κόσμου. Εκπλήξεις φυσικά υπάρχουν πολλές , όσοι έχουν έρθει στην Ελλάδα ως τουρίστες γνωρίζουν την υψηλή ποιότητα της μεσογειακής διατροφής. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να βάλουμε τα προϊόντα αυτά στην καθημερινότητα τους, ώστε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.
1)Προφανώς είσαστε και πολυταξιδεμένη και ίσως αυτό το χόμπι «σε εισαγωγικά» σας έφερε πολύ κοντά στο εμπόριο, αληθεύει;
Πως να γνωρίσει κάποιος τις καταναλωτικές συνήθειες και την κουλτούρα των άλλων λαών αν δεν ταξιδέψει. Το να μπορέσω να συνδυάσω το εμπόριο και τα τα ταξίδια ήταν ένα όνειρο για μένα, που ευτυχώς πραγματοποίηθηκε.
2)Σήμερα ζείτε στη μοναδική ουδέτερη χώρα του πλανήτη την Ελβετία με μία διττή ενασχόληση.
1ον: Κάνετε έρευνα αγοράς και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά ως οικονομολόγος
2ον: Μελετώντας την τοπική αγορά, κατόπιν προωθείτε τα Ελληνικά προϊόντα.
-Πόσο εύκολο σας είναι;
-Και πόσο ζωντανά κρατάμε τα παραδοσιακά προϊόντα, της χώρα μας ;.
Η Ελβετία είναι μια πανέμορφη χώρα. Στην αρχή όλα μοιάζουν δύσκολα, γιατί είναι τόσο διαφορετικά. Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι μετοικίζουν είναι και η αλλαγή των διατροφικών τους συνήθειων. Ως Έλληνες έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ποιοτική διατροφή καταναλώνοντας ελαιόλαδο, μέλι, όσπρια, ελληνικό γιαούρτι, σε αντίθεση με το φαγητό τύπου junk food που επικρατεί γενικά στην Ευρώπη. Είναι σχεδόν σοκαριστικό ότι ο μέσος Ελβετός δεν καταναλώνει καθόλου όσπρια, αλλά και τόσο συναρπαστικό όταν σε διάφορα φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουμε τους παροτρύνουμε να τα δοκιμάσουν και εισπράττουμε τον ενθουσιασμό τους .
3)Εκπροσωπείτε προφανώς διάφορες αξιόλογες Ελληνικές Εταιρείες…
-Με την ευκαιρία μιλήστε μας λίγο για την εταιρία σας: πότε ξεκίνησε,
-Ποιοι οι στόχοι και ποιες οι κυριότερες δράσεις σήμερα;
-Μπορείτε με λίγα λόγια να σκιαγραφήσετε το προφίλ της;.
Το υπέροχο ταξίδι μου ξεκίνησε δειλά πριν 4 χρόνια, με λίγα προϊόντα και μικρές ποσότητες. Η ανταπόκριση όμως του κόσμου στην γαλλόφωνη Ελβετία που είναι ένα παρθένο έδαφος, είναι τόσο μεγάλη που συνεχώς η γκάμα των προϊόντων αυξάνεται όπως και οι συνεργασίες. Στόχος μας είναι να συμμετέχουμε στις εκθέσεις και στα τοπικά φεστιβάλ, να κάνουμε γευσιγνωσίες, να καλέσουμε τους Έλληνες παραγωγούς να γνωρίσουν τις αγορές αυτές, ώστε να τους δώσουμε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε μαζί να κατακτούμε μερίδιο αγοράς, με τις ελληνικές γεύσεις!
4)Συναντήσατε προβλήματα και πως τα αντιμετωπίσατε;
Σε κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχουν προβλήματα. Η επιμονή και η υπομονή σε συνδυασμό με το ελληνικό δαιμόνιο δίνουν πάντα λύσεις. Πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να μην τα παρατάς.

5)Πόσο επαγγελματίας πιστεύετε ότι μπορεί τελικά να είναι μια γυναίκα, ειδικά σε χώρους που μέχρι πρόσφατα ήταν καθαρά ανδροκρατούμενοι;
Νομίζω ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικά όταν λατρεύεις την δουλειά σου δεν δίνεις σε κανέναν το παραμικρό δικαίωμα να σε αμφισβητήσει ως επαγγελματία. Στην κεντρική Ευρώπη το να ηγείται μια γυναίκα σε μια πολυεθνική είναι πλέον σύνηθες.
6)Γνωρίζετε αν υπάρχει ενδιαφέρον Ελλήνων παραγωγών για εξαγωγή προϊόντων στην Ελβετία;
Παρόλο που η Ελβετία είναι μια μικρή αγορά, είναι ταυτόχρονα το όνειρο κάθε παραγωγού. Λόγω των υψηλών τιμών που μπορεί να επιτύχει αλλά και των δυνατοτήτων που μπορεί να προκύψουν. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια χώρα όπου συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της υφηλίου. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κάνουμε συμφωνίες με εταιρείες όπως πχ στην Σαουδική Αραβία όπου άμεσα ξεκινάμε την συνεργασία μας.
7)Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν σήμερα οι Ελληνικές Επιχειρήσεις δίδοντας εσείς σε αυτές το δικό σας μήνυμα ;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι φυσικά να μπορέσει να σταθεί οικονομικά υγιής, και είμαι σίγουρη ότι οι εξαγωγές είναι το κλειδί. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να παροτρύνω της Ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να μας εντυπωσιάζουν με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους. Να παροτρύνω τους αγρότες να μπουν σε νέες παραγωγές . Η ζήτηση σε ελληνικά καρύδια, αμύγδαλα, βότανα, όσπρια είναι μεγάλες και οι ευκαιρίες ακόμα μεγαλύτερες. Να παροτρύνω τους νέους ανθρώπους να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Καθημερινά κερδίζουμε έδαφος στις διεθνείς αγορές, η ελληνική γη είναι χρυσός, ας την εκμεταλλευτούμε προς όφελος όλων μας!
8)Τέλος ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Το μέλλον σίγουρα θα είναι συναρπαστικό! Μετά την κρίση που έφερε στις αγορές ο covid -19 , ο κόσμος στράφηκε έντονα στην υγιεινή και ποιοτική διατροφή. Σχεδιάζουμε ήδη να συμμετέχουμε δυναμικά στις μεγαλύτερες εκθέσεις του κόσμου, με νέες προοπτικές. Για το λόγο αυτό θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν έστω και μια νέα επιχείρηση, ένας νέος παραγωγός μας προσέλκυε για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε νέες ιδέες. Το business coaching με το οποίο επίσης ασχολούμαι είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα, και όταν βλέπω τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι να κατακτούν κορυφές είμαι διπλά υπερήφανη!