Connect with us

Γαστρονομία

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Παρόλο που αρνείται την ύπαρξη οποιωνδήποτε προβλημάτων, η ασθενής αισθάνεται βαθιά μέσα της εκτός ελέγχου, ανάπηρη για να βιώσει κάθε συναισθηματική εμπειρία, άνω-κάτω και άχαρη τη ζωή της, από την οποία νιώθει απούσα. Τέμνει τον εαυτό της σε δύο μέρη, το δημόσιο πρόσωπο -το ικανό και υπό έλεγχο- και τον κρυμμένο/μυστικό της εαυτό -με την τροφική διαταραχή-, μέχρι που το μυαλό της δεν έχει πλέον την ενέργεια για να διατηρεί τη διττή προσωπικότητά της.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς αν οι ασθενείς δεν αναγνωρίσουν και δεν αποδεχτούν την ύπαρξη του «κρυφού εαυτού» της τροφικής διαταραχής τους, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι δυσβάσταχτες για να ζει κανείς μαζί τους.
Η Ανορεξία και η Βουλιμία είναι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμες επιπλοκές σε σχεδόν κάθε όργανο του σώματός μας.
Η ανορεξία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε άλλη ψυχιατρική νόσο, με τη θνησιμότητά της να συν¬δέεται με το βαθμό και τη διάρκεια της λιμοκτονίας. Η αιτία του θανάτου μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στην αυτοκτονία, στην καρδιακή ανεπάρκεια (ανακοπή καρδιάς και αρρυθμίες) και σε παράγοντες που συνδέονται με τη λιμοκτονία. Στη βουλιμία οι ιατρικές επιπλοκές συνδέονται με τη συχνότητα και τον τύπο της αυτό – κάθαρσης/εξαγνισμού.

Η διάγνωση των τροφικών διαταραχών μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ειδικότερα όταν εστιάζουμε μόνο στα διαγνωστικά κριτήρια. Αντιθέτως, είναι καλύτερα οι ερωτήσεις μας να αναφέρονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: τις διαταραγμένες (μη-φυσιολογικές) διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, τις ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους και τις απόψεις γύρω από την εμφάνιση και τη σιλουέτα.
Η απαγόρευση/αποχή από τη λήψη τροφής και η υπερφαγία είναι αυτές που συνδέονται πιο φανερά με τις Διαταραγμένες Διατροφικές Συνήθειες.
Ωστόσο οι εμμονές και οι συμπεριφορές στα όρια ιεροτελεστίας αποτελούν επίσης σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη διατροφικής διαταραχής.
Υπερβολικά αυστηρά προγράμματα διατροφής και υπερβολικές γνώσεις γύρω από τις τροφές και το περιεχόμενό τους αποτελούν επίσης συνηθισμένα δείγματα διατροφικής διαταραχής.

«Η Μαρία αποφάσισε να κόψει τα γλυκά, μετά το κρέας, και μετά τους υδρογονάνθρακες. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι οι διατροφικές της συνήθειες δεν ήταν πλέον φυσιολογικές.»

Ενώ είναι κοινός τόπος η ενασχόληση της κοινωνίας μας με τη δίαιτα, τη διατροφή, τις απόψεις περί κιλών και σιλουέτας, οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές ανάγουν τα ίδια θέματα σ’ ένα άλλο – νέο και απολύτως ακραίο επίπεδο.

«Με την έναρξη της δίαιτάς της η Έμη αποφάσισε ότι έπρεπε να καίει κάθε θερμίδα που έπαιρνε με το φαγητό της. Δεν αντιλαμβάνονταν πλέον ότι η τακτική της γύρω από τον έλεγχο του βάρους της ήταν πολύ πέραν του φυσιολογικού.»

Εξίσου σημαντικό με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς στις διατροφικές διαταραχές είναι η κατανόηση του κινήτρου της συμπεριφοράς.
Όλες τους μοιράζονται μια κοινή, υπερεκτιμημένη ιδέα: το βάρος είναι ο μοναδικός-ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την αξία του ατόμου τόσο στα δικά τους μάτια όσο και στα μάτια των άλλων.

Είναι μείζονος σημασίας να καταλάβει κανείς αυτή την αλήθεια, αν είναι να δουλέψει με άτομα που πάσχουν από δια¬τροφική διαταραχή.
Η πίστη αυτή είναι αυταπόδεικτη για τον ασθενή ‘Πώς αλλιώς θα με αξιολογούσε κανείς;’ αναρωτιέται. Δεν μπορεί και ούτε θα αποδεχτεί τη λογική διαστρέβλωση που κάνει, γιατί δεν βλέπει καμία λογική διαστρέβλωση. Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που διατρέχει είτε με τον υποσιτισμό είτε με τον υπερσιτισμό του. Αντιθέτως, πιστεύει σε απόλυτο βαθμό, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι όλοι οι άλλοι θα εντυπωσιαστούν από την απώλεια βάρους και την ικανότητά του να ασκεί έλεγχο στα κιλά του.
Από την άλλη, οι ασθενείς με πρόβλημα βουλιμίας πιστεύουν επίσης σε απόλυτο βαθμό ότι αν οι άλλοι γνώριζαν τα θέματα της υπερφαγίας και της τακτικής του αυτό-επιβεβλημένου εμετού, θα τους σιχαίνονταν.

«Σε κανένα στάδιο της διατροφικής διαταραχής της δεν αντιλήφθηκε η Άννα την τεράστια απώλεια των κιλών της. Είχε χάσει είκοσι κιλά και εξακολουθούσε να βλέπει το σώμα της όπως πριν την απώλειά τους, συνεχίζοντας την αποχή από το φαγητό.»

Η άρνηση του προβλήματός τους και η έλλειψη πραγματικής εικόνας του εαυτού τους είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους ασθενείς με διατροφική διαταραχή.
Η διάγνωση και θεραπεία των τροφικών διαταραχών αντιμετωπίζει όλες τις παραπάνω προκλήσεις. Πάρα ταύτα, ακόμη και οι πιο αμετακίνητοι ασθενείς αισθάνονται σε κάποια φάση της ασθένειάς τους παγιδευμένοι και φοβισμένοι.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τις τακτικές-πρακτικές που εμφανίζει η ασθένεια αυτή, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσής τους, ώστε να αποκτήσουν υγιείς και ολοκληρωμένες ζωές.

Αναστασία Μουστάκα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending