Connect with us

Γαστρονομία

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Παρόλο που αρνείται την ύπαρξη οποιωνδήποτε προβλημάτων, η ασθενής αισθάνεται βαθιά μέσα της εκτός ελέγχου, ανάπηρη για να βιώσει κάθε συναισθηματική εμπειρία, άνω-κάτω και άχαρη τη ζωή της, από την οποία νιώθει απούσα. Τέμνει τον εαυτό της σε δύο μέρη, το δημόσιο πρόσωπο -το ικανό και υπό έλεγχο- και τον κρυμμένο/μυστικό της εαυτό -με την τροφική διαταραχή-, μέχρι που το μυαλό της δεν έχει πλέον την ενέργεια για να διατηρεί τη διττή προσωπικότητά της.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς αν οι ασθενείς δεν αναγνωρίσουν και δεν αποδεχτούν την ύπαρξη του «κρυφού εαυτού» της τροφικής διαταραχής τους, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι δυσβάσταχτες για να ζει κανείς μαζί τους.
Η Ανορεξία και η Βουλιμία είναι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμες επιπλοκές σε σχεδόν κάθε όργανο του σώματός μας.
Η ανορεξία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε άλλη ψυχιατρική νόσο, με τη θνησιμότητά της να συν¬δέεται με το βαθμό και τη διάρκεια της λιμοκτονίας. Η αιτία του θανάτου μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στην αυτοκτονία, στην καρδιακή ανεπάρκεια (ανακοπή καρδιάς και αρρυθμίες) και σε παράγοντες που συνδέονται με τη λιμοκτονία. Στη βουλιμία οι ιατρικές επιπλοκές συνδέονται με τη συχνότητα και τον τύπο της αυτό – κάθαρσης/εξαγνισμού.

Η διάγνωση των τροφικών διαταραχών μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ειδικότερα όταν εστιάζουμε μόνο στα διαγνωστικά κριτήρια. Αντιθέτως, είναι καλύτερα οι ερωτήσεις μας να αναφέρονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: τις διαταραγμένες (μη-φυσιολογικές) διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, τις ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους και τις απόψεις γύρω από την εμφάνιση και τη σιλουέτα.
Η απαγόρευση/αποχή από τη λήψη τροφής και η υπερφαγία είναι αυτές που συνδέονται πιο φανερά με τις Διαταραγμένες Διατροφικές Συνήθειες.
Ωστόσο οι εμμονές και οι συμπεριφορές στα όρια ιεροτελεστίας αποτελούν επίσης σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη διατροφικής διαταραχής.
Υπερβολικά αυστηρά προγράμματα διατροφής και υπερβολικές γνώσεις γύρω από τις τροφές και το περιεχόμενό τους αποτελούν επίσης συνηθισμένα δείγματα διατροφικής διαταραχής.

«Η Μαρία αποφάσισε να κόψει τα γλυκά, μετά το κρέας, και μετά τους υδρογονάνθρακες. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι οι διατροφικές της συνήθειες δεν ήταν πλέον φυσιολογικές.»

Ενώ είναι κοινός τόπος η ενασχόληση της κοινωνίας μας με τη δίαιτα, τη διατροφή, τις απόψεις περί κιλών και σιλουέτας, οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές ανάγουν τα ίδια θέματα σ’ ένα άλλο – νέο και απολύτως ακραίο επίπεδο.

«Με την έναρξη της δίαιτάς της η Έμη αποφάσισε ότι έπρεπε να καίει κάθε θερμίδα που έπαιρνε με το φαγητό της. Δεν αντιλαμβάνονταν πλέον ότι η τακτική της γύρω από τον έλεγχο του βάρους της ήταν πολύ πέραν του φυσιολογικού.»

Εξίσου σημαντικό με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς στις διατροφικές διαταραχές είναι η κατανόηση του κινήτρου της συμπεριφοράς.
Όλες τους μοιράζονται μια κοινή, υπερεκτιμημένη ιδέα: το βάρος είναι ο μοναδικός-ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την αξία του ατόμου τόσο στα δικά τους μάτια όσο και στα μάτια των άλλων.

Είναι μείζονος σημασίας να καταλάβει κανείς αυτή την αλήθεια, αν είναι να δουλέψει με άτομα που πάσχουν από δια¬τροφική διαταραχή.
Η πίστη αυτή είναι αυταπόδεικτη για τον ασθενή ‘Πώς αλλιώς θα με αξιολογούσε κανείς;’ αναρωτιέται. Δεν μπορεί και ούτε θα αποδεχτεί τη λογική διαστρέβλωση που κάνει, γιατί δεν βλέπει καμία λογική διαστρέβλωση. Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που διατρέχει είτε με τον υποσιτισμό είτε με τον υπερσιτισμό του. Αντιθέτως, πιστεύει σε απόλυτο βαθμό, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι όλοι οι άλλοι θα εντυπωσιαστούν από την απώλεια βάρους και την ικανότητά του να ασκεί έλεγχο στα κιλά του.
Από την άλλη, οι ασθενείς με πρόβλημα βουλιμίας πιστεύουν επίσης σε απόλυτο βαθμό ότι αν οι άλλοι γνώριζαν τα θέματα της υπερφαγίας και της τακτικής του αυτό-επιβεβλημένου εμετού, θα τους σιχαίνονταν.

«Σε κανένα στάδιο της διατροφικής διαταραχής της δεν αντιλήφθηκε η Άννα την τεράστια απώλεια των κιλών της. Είχε χάσει είκοσι κιλά και εξακολουθούσε να βλέπει το σώμα της όπως πριν την απώλειά τους, συνεχίζοντας την αποχή από το φαγητό.»

Η άρνηση του προβλήματός τους και η έλλειψη πραγματικής εικόνας του εαυτού τους είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους ασθενείς με διατροφική διαταραχή.
Η διάγνωση και θεραπεία των τροφικών διαταραχών αντιμετωπίζει όλες τις παραπάνω προκλήσεις. Πάρα ταύτα, ακόμη και οι πιο αμετακίνητοι ασθενείς αισθάνονται σε κάποια φάση της ασθένειάς τους παγιδευμένοι και φοβισμένοι.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τις τακτικές-πρακτικές που εμφανίζει η ασθένεια αυτή, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσής τους, ώστε να αποκτήσουν υγιείς και ολοκληρωμένες ζωές.

Αναστασία Μουστάκα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Continue Reading

Γαστρονομία

Apfelstrudel του παλατιού με μήλα Zagorin

Η ρομαντική εκδοχή για φαγητό και γλυκό στο Ντίσελντορφ είναι παλάτι Benrath. Για νοσταλγικούς περίπατους σε κήπους πανέμορφους, ακολουθώντας τα αχνάρια βασιλάδων, το εντυπωσιακό ροζ μπαρόκ παλάτι Benrath του 18ου είναι ότι καλύτερο. Η παγωμένη λίμνη με τους κύκνους και τους γλάρους που έρχονται από τον Ρήνο ζωγραφιά. Στο εστιατόριο καφέ του παλατιού φημίζεται για το Apfelstrudel με παγωτό κανέλα. Η τέλεια αρμονία. 

Apfelstrudel, η γερμανική μηλόπιτα

Από το περίφημο «Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Yλικά

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι τύπου 700, κοσκινισμένο

2 γρ. αλάτι

1 αυγό

100ml χλιαρό νερό

20 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό κόκκινα μήλα, καθαρισμένα

1 σφηνάκι ρούμι

170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

10 ml χυμό λεμονιού

140 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

100 γρ. κρουτόν

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο

Για το πασπάλισμα

άχνη ζάχαρη αναμειγμένη με κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε δυνατά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια. 

Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε μεγάλη, αλευρωμένη λινή πετσέτα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. 

Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. 

Σημείωση:Το πάχος του φύλλου ορίζεται κάθε φορά από το δικό μας γούστο, μπορεί να είναι από 1 μέχρι 2 εκ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο, σοτάρουμε τα κρουτόν μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και τα κρατάμε στην άκρη. 

Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια, και τα βάζουμε σε μπολ. 

Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης, το ρούμι, τα κρουτόν, τις σταφίδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

Ακριβώς στη μέση του ορθογώνιου φύλλου μας απλώνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας το τυλίγουμε προσεκτικά ,με τη βοήθεια της πετσέτας. Μόλις το στρούντελ πάρει το σχήμα του, κλείνουμε τις δύο άκρες .

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα.

Μόλις βγάλουμε το στρούντελ από τον φούρνο, το βουτυρώνουμε με πινελάκι. 

Έπειτα από 20 λεπτά το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και το σερβίρουμε με παγωτό κανέλα ή σαντιγί.

 Φωτο

Το Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Continue Reading

Γαστρονομία

Μηλόπιτα με μήλα Zagorin

Η αυθεντική συνταγή. Εύκολη, υγιεινή και νόστιμη γλυκιά δημιουργία που γίνεται με φθηνά υλικά.  Φτιαγμένη με μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Τα μήλα είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Πρόκειται για «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χαρίζουν υγεία και ευεξία. 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή που αλλού στην Ζαγορά, την πολιτειούλα των δασών, των μήλων, των κάστανων, των καρυδιών αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που έγραψαν ιστορία….

Σας την παρουσιάζουμε μπροστά στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ.Γεωργίου που έντυσαν με μήλα λόγω του εορτασμού των 100 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. 

Αυθεντική συνταγή μηλόπιτας Ζαγοράς

Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρύφαλο σε σκόνη

2-3 μήλα Ζαγορίν, κομμένα σε στρογγυλές φέτες

120 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει» 

180 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και 180 γρ.ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, τη σταφίδα και το γαρύφαλο.

Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά. 

Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Continue Reading

Γαστρονομία

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα: “Θαλασσινή γεύση νηστίσιμη”

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   

Νηστίσιμες και νόστιμες

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Continue Reading

Trending