Connect with us

Γαστρονομία

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Παρόλο που αρνείται την ύπαρξη οποιωνδήποτε προβλημάτων, η ασθενής αισθάνεται βαθιά μέσα της εκτός ελέγχου, ανάπηρη για να βιώσει κάθε συναισθηματική εμπειρία, άνω-κάτω και άχαρη τη ζωή της, από την οποία νιώθει απούσα. Τέμνει τον εαυτό της σε δύο μέρη, το δημόσιο πρόσωπο -το ικανό και υπό έλεγχο- και τον κρυμμένο/μυστικό της εαυτό -με την τροφική διαταραχή-, μέχρι που το μυαλό της δεν έχει πλέον την ενέργεια για να διατηρεί τη διττή προσωπικότητά της.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς αν οι ασθενείς δεν αναγνωρίσουν και δεν αποδεχτούν την ύπαρξη του «κρυφού εαυτού» της τροφικής διαταραχής τους, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι δυσβάσταχτες για να ζει κανείς μαζί τους.
Η Ανορεξία και η Βουλιμία είναι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμες επιπλοκές σε σχεδόν κάθε όργανο του σώματός μας.
Η ανορεξία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε άλλη ψυχιατρική νόσο, με τη θνησιμότητά της να συν¬δέεται με το βαθμό και τη διάρκεια της λιμοκτονίας. Η αιτία του θανάτου μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στην αυτοκτονία, στην καρδιακή ανεπάρκεια (ανακοπή καρδιάς και αρρυθμίες) και σε παράγοντες που συνδέονται με τη λιμοκτονία. Στη βουλιμία οι ιατρικές επιπλοκές συνδέονται με τη συχνότητα και τον τύπο της αυτό – κάθαρσης/εξαγνισμού.

Η διάγνωση των τροφικών διαταραχών μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ειδικότερα όταν εστιάζουμε μόνο στα διαγνωστικά κριτήρια. Αντιθέτως, είναι καλύτερα οι ερωτήσεις μας να αναφέρονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: τις διαταραγμένες (μη-φυσιολογικές) διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, τις ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους και τις απόψεις γύρω από την εμφάνιση και τη σιλουέτα.
Η απαγόρευση/αποχή από τη λήψη τροφής και η υπερφαγία είναι αυτές που συνδέονται πιο φανερά με τις Διαταραγμένες Διατροφικές Συνήθειες.
Ωστόσο οι εμμονές και οι συμπεριφορές στα όρια ιεροτελεστίας αποτελούν επίσης σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη διατροφικής διαταραχής.
Υπερβολικά αυστηρά προγράμματα διατροφής και υπερβολικές γνώσεις γύρω από τις τροφές και το περιεχόμενό τους αποτελούν επίσης συνηθισμένα δείγματα διατροφικής διαταραχής.

«Η Μαρία αποφάσισε να κόψει τα γλυκά, μετά το κρέας, και μετά τους υδρογονάνθρακες. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι οι διατροφικές της συνήθειες δεν ήταν πλέον φυσιολογικές.»

Ενώ είναι κοινός τόπος η ενασχόληση της κοινωνίας μας με τη δίαιτα, τη διατροφή, τις απόψεις περί κιλών και σιλουέτας, οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές ανάγουν τα ίδια θέματα σ’ ένα άλλο – νέο και απολύτως ακραίο επίπεδο.

«Με την έναρξη της δίαιτάς της η Έμη αποφάσισε ότι έπρεπε να καίει κάθε θερμίδα που έπαιρνε με το φαγητό της. Δεν αντιλαμβάνονταν πλέον ότι η τακτική της γύρω από τον έλεγχο του βάρους της ήταν πολύ πέραν του φυσιολογικού.»

Εξίσου σημαντικό με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς στις διατροφικές διαταραχές είναι η κατανόηση του κινήτρου της συμπεριφοράς.
Όλες τους μοιράζονται μια κοινή, υπερεκτιμημένη ιδέα: το βάρος είναι ο μοναδικός-ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την αξία του ατόμου τόσο στα δικά τους μάτια όσο και στα μάτια των άλλων.

Είναι μείζονος σημασίας να καταλάβει κανείς αυτή την αλήθεια, αν είναι να δουλέψει με άτομα που πάσχουν από δια¬τροφική διαταραχή.
Η πίστη αυτή είναι αυταπόδεικτη για τον ασθενή ‘Πώς αλλιώς θα με αξιολογούσε κανείς;’ αναρωτιέται. Δεν μπορεί και ούτε θα αποδεχτεί τη λογική διαστρέβλωση που κάνει, γιατί δεν βλέπει καμία λογική διαστρέβλωση. Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που διατρέχει είτε με τον υποσιτισμό είτε με τον υπερσιτισμό του. Αντιθέτως, πιστεύει σε απόλυτο βαθμό, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι όλοι οι άλλοι θα εντυπωσιαστούν από την απώλεια βάρους και την ικανότητά του να ασκεί έλεγχο στα κιλά του.
Από την άλλη, οι ασθενείς με πρόβλημα βουλιμίας πιστεύουν επίσης σε απόλυτο βαθμό ότι αν οι άλλοι γνώριζαν τα θέματα της υπερφαγίας και της τακτικής του αυτό-επιβεβλημένου εμετού, θα τους σιχαίνονταν.

«Σε κανένα στάδιο της διατροφικής διαταραχής της δεν αντιλήφθηκε η Άννα την τεράστια απώλεια των κιλών της. Είχε χάσει είκοσι κιλά και εξακολουθούσε να βλέπει το σώμα της όπως πριν την απώλειά τους, συνεχίζοντας την αποχή από το φαγητό.»

Η άρνηση του προβλήματός τους και η έλλειψη πραγματικής εικόνας του εαυτού τους είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους ασθενείς με διατροφική διαταραχή.
Η διάγνωση και θεραπεία των τροφικών διαταραχών αντιμετωπίζει όλες τις παραπάνω προκλήσεις. Πάρα ταύτα, ακόμη και οι πιο αμετακίνητοι ασθενείς αισθάνονται σε κάποια φάση της ασθένειάς τους παγιδευμένοι και φοβισμένοι.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τις τακτικές-πρακτικές που εμφανίζει η ασθένεια αυτή, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσής τους, ώστε να αποκτήσουν υγιείς και ολοκληρωμένες ζωές.

Αναστασία Μουστάκα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μοσχαρίσια Burger με κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Σπιτικά Μοσχαρίσια Burger με Κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Για τα Burger
1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
2 άσπρα ψωμάκια για burger
4 μίνι πίτες αραβικές ολικής
2-4 φέτες κασέρι
1 ντομάτα
1/2 αγγούρι
Ξύδι
1 κρεμμύδι
5-6 φύλλα μαρούλι

Για την γαρνιτούρα
3 πατάτες
2 καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την κρέμα
2 ώριμα αβοκάντο
1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι κάρυ
Μία χουφτα μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζεις και κόβεις καρότα και πατάτες. Τα βάζεις σε ταψάκι με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Τα βάζεις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά ανεβάζεις τη θερμοκρασια στους 230 και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Με το που τα βγάλεις, βάζεις για 3 λεπτά τα ψωμάκια και τις πίτες στη σχάρα του φούρνου.

Κόβεις το κερμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζεις σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι. Τα αφήνεις να μαριναριστούν για όση ώρα φτιάχνεις τα άλλα.

Πλάθεις τον κιμά και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Φτιάχνεις τέσσερα μπιφτέκια. Αλείφεις την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις τα μπιφτέκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουν μόνο μία φορά γύρισμα. Ψήσε τα καλά από τη μία πλευρά πριν τα γυρίσεις μετά από περίπου 8-10 λεπτά. Ψήσε από την άλλη αλλά 8 λεπτά και είναι έτοιμα. Λίγο πριν τα βγάλεις αν θες βάζεις στο καθένα μία φέτα τυρί.

Καθαρίζεις το αβοκάντο και το βάζεις με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας στο μούλτι. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν μαγιονέζα.

Κόβεις ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες. Κόβεις το μαρούλι με το χέρι σε κομμάτια.

Συνθέτεις το burger με το συνδυασμό που προτιμάς και σερβίρεις με πατάτες και καρότα!

Καλή όρεξη!!!

Continue Reading

Γαστρονομία

Δια χειρός Φρόσως

Χρήσιμα tips της γιαγιάς Φρόσως για καθημερινή χρήση…

Δε χυλώνουν οι φακές;
Ρίχνουμε όλα τα υλικά  μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τομάτα κι όχι έτοιμη σάλτσα. Προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε 2 κουταλιές έτοιμο πουρέ σε σκόνη  και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά.

Μεθυσμένα μανιτάρια
Πριν γεμίσουμε τα μανιτάρια περνάμε το εσωτερικό τους με λίγο κρασί, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Στο θυμό μόνο το ξύδι;
Μακριά από απορρυπαντικά και υγρά πιάτων, το φυσικό ξύδι είναι το καλύτερο καθαριστικό πιάτων και επιφανειών αφού απομακρύνει λίπη και δυσάρεστες οσμές. Μη το αναμιγνύετε ποτέ με χλωρίνη!

Πεντακάθαρα ρούχα
Απομακρύνετε τη σκουριά από τα ρούχα σας ή από άλλα υφάσματα στύβοντας  πάνω της λεμόνι. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 30’ κι έπειτα ξεπλύνετε.

Εφημερίδα..όχι μόνο για διάβασμα
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών σας με εφημερίδα για ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Λεμονάκι μυρωδάτο
Τοποθετήστε μέσα στο φούρνο ένα μπολ με νερό και λεμόνι. Αφού βράσει το μείγμα περάστε μια φορά τα τοιχώματα του φούρνου. Θα είναι πεντακάθαρος και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Αστραφτερή οδοντόκρεμα
Για τον καθαρισμό του λάστιχου του ψυγείου χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα. Τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα κι έπειτα σκουπίστε. Η μούχλα και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κατευθείαν απ’ την κουζίνα του Ευτύχη

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ
1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες
200 γρ. Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)
1 πιπεριά κέρατο
1 στρογγυλή κίτρινη πιπεριά
10 ντοματίνια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλάκι σόγια σος
1/4 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
άσπρο πιπέρι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις τα ζυμαρικά να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Είναι σημαντικό να τα κάνεις al dente για αυτή τη συνταγή ώστε να μην διαλυθούν στο ανακάτεμα αλλά και για να τρώγονται ευχάριστα σαν κρύα σαλάτα. Ψιλοκόβεις όλα τα υλικά: ντοματίνια στα 4, πιπεριές σε κυβάκια, κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με σογια σος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τρίβεις εκεί μέσα και λίγο τζίντζερ και ρίχνεις λίγο ψιλοκομμένη ρίγανη. Τέλος βάζεις και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να καλύψει όλα τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν βιάζεσαι μπορείς να τα κρυώσεις με νερό βρύσης, αυτό όμως δεν είναι και ότι καλύτερο επειδή φεύγει όλο τους το άμυλο. Τα ζυμαρικά όμως δεν πρέπει να είναι καυτά όταν τα βάλεις στα υπόλοιπα υλικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει το γιαούρτι. Όταν κρυώσουν λίγο τα ανακατεύεις όλα μαζί και σερβίρεις.
Μπορείς και να το φυλάξεις 1-2 μέρες στο ψυγείο! Καλή όρεξη!

Eυτύχης Μπλέτσας

Continue Reading

Trending