Connect with us

Γαστρονομία

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Οι Προκλήσεις στη Θεραπεία των Τροφικών Διαταραχών

Παρόλο που αρνείται την ύπαρξη οποιωνδήποτε προβλημάτων, η ασθενής αισθάνεται βαθιά μέσα της εκτός ελέγχου, ανάπηρη για να βιώσει κάθε συναισθηματική εμπειρία, άνω-κάτω και άχαρη τη ζωή της, από την οποία νιώθει απούσα. Τέμνει τον εαυτό της σε δύο μέρη, το δημόσιο πρόσωπο -το ικανό και υπό έλεγχο- και τον κρυμμένο/μυστικό της εαυτό -με την τροφική διαταραχή-, μέχρι που το μυαλό της δεν έχει πλέον την ενέργεια για να διατηρεί τη διττή προσωπικότητά της.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς αν οι ασθενείς δεν αναγνωρίσουν και δεν αποδεχτούν την ύπαρξη του «κρυφού εαυτού» της τροφικής διαταραχής τους, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι δυσβάσταχτες για να ζει κανείς μαζί τους.
Η Ανορεξία και η Βουλιμία είναι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμες επιπλοκές σε σχεδόν κάθε όργανο του σώματός μας.
Η ανορεξία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε άλλη ψυχιατρική νόσο, με τη θνησιμότητά της να συν¬δέεται με το βαθμό και τη διάρκεια της λιμοκτονίας. Η αιτία του θανάτου μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στην αυτοκτονία, στην καρδιακή ανεπάρκεια (ανακοπή καρδιάς και αρρυθμίες) και σε παράγοντες που συνδέονται με τη λιμοκτονία. Στη βουλιμία οι ιατρικές επιπλοκές συνδέονται με τη συχνότητα και τον τύπο της αυτό – κάθαρσης/εξαγνισμού.

Η διάγνωση των τροφικών διαταραχών μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ειδικότερα όταν εστιάζουμε μόνο στα διαγνωστικά κριτήρια. Αντιθέτως, είναι καλύτερα οι ερωτήσεις μας να αναφέρονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: τις διαταραγμένες (μη-φυσιολογικές) διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, τις ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους και τις απόψεις γύρω από την εμφάνιση και τη σιλουέτα.
Η απαγόρευση/αποχή από τη λήψη τροφής και η υπερφαγία είναι αυτές που συνδέονται πιο φανερά με τις Διαταραγμένες Διατροφικές Συνήθειες.
Ωστόσο οι εμμονές και οι συμπεριφορές στα όρια ιεροτελεστίας αποτελούν επίσης σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη διατροφικής διαταραχής.
Υπερβολικά αυστηρά προγράμματα διατροφής και υπερβολικές γνώσεις γύρω από τις τροφές και το περιεχόμενό τους αποτελούν επίσης συνηθισμένα δείγματα διατροφικής διαταραχής.

«Η Μαρία αποφάσισε να κόψει τα γλυκά, μετά το κρέας, και μετά τους υδρογονάνθρακες. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι οι διατροφικές της συνήθειες δεν ήταν πλέον φυσιολογικές.»

Ενώ είναι κοινός τόπος η ενασχόληση της κοινωνίας μας με τη δίαιτα, τη διατροφή, τις απόψεις περί κιλών και σιλουέτας, οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές ανάγουν τα ίδια θέματα σ’ ένα άλλο – νέο και απολύτως ακραίο επίπεδο.

«Με την έναρξη της δίαιτάς της η Έμη αποφάσισε ότι έπρεπε να καίει κάθε θερμίδα που έπαιρνε με το φαγητό της. Δεν αντιλαμβάνονταν πλέον ότι η τακτική της γύρω από τον έλεγχο του βάρους της ήταν πολύ πέραν του φυσιολογικού.»

Εξίσου σημαντικό με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς στις διατροφικές διαταραχές είναι η κατανόηση του κινήτρου της συμπεριφοράς.
Όλες τους μοιράζονται μια κοινή, υπερεκτιμημένη ιδέα: το βάρος είναι ο μοναδικός-ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την αξία του ατόμου τόσο στα δικά τους μάτια όσο και στα μάτια των άλλων.

Είναι μείζονος σημασίας να καταλάβει κανείς αυτή την αλήθεια, αν είναι να δουλέψει με άτομα που πάσχουν από δια¬τροφική διαταραχή.
Η πίστη αυτή είναι αυταπόδεικτη για τον ασθενή ‘Πώς αλλιώς θα με αξιολογούσε κανείς;’ αναρωτιέται. Δεν μπορεί και ούτε θα αποδεχτεί τη λογική διαστρέβλωση που κάνει, γιατί δεν βλέπει καμία λογική διαστρέβλωση. Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που διατρέχει είτε με τον υποσιτισμό είτε με τον υπερσιτισμό του. Αντιθέτως, πιστεύει σε απόλυτο βαθμό, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι όλοι οι άλλοι θα εντυπωσιαστούν από την απώλεια βάρους και την ικανότητά του να ασκεί έλεγχο στα κιλά του.
Από την άλλη, οι ασθενείς με πρόβλημα βουλιμίας πιστεύουν επίσης σε απόλυτο βαθμό ότι αν οι άλλοι γνώριζαν τα θέματα της υπερφαγίας και της τακτικής του αυτό-επιβεβλημένου εμετού, θα τους σιχαίνονταν.

«Σε κανένα στάδιο της διατροφικής διαταραχής της δεν αντιλήφθηκε η Άννα την τεράστια απώλεια των κιλών της. Είχε χάσει είκοσι κιλά και εξακολουθούσε να βλέπει το σώμα της όπως πριν την απώλειά τους, συνεχίζοντας την αποχή από το φαγητό.»

Η άρνηση του προβλήματός τους και η έλλειψη πραγματικής εικόνας του εαυτού τους είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους ασθενείς με διατροφική διαταραχή.
Η διάγνωση και θεραπεία των τροφικών διαταραχών αντιμετωπίζει όλες τις παραπάνω προκλήσεις. Πάρα ταύτα, ακόμη και οι πιο αμετακίνητοι ασθενείς αισθάνονται σε κάποια φάση της ασθένειάς τους παγιδευμένοι και φοβισμένοι.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τις τακτικές-πρακτικές που εμφανίζει η ασθένεια αυτή, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσής τους, ώστε να αποκτήσουν υγιείς και ολοκληρωμένες ζωές.

Αναστασία Μουστάκα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

London International Honey Awards

Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου-London International Honey Awards  (LIHA 2019)

Αυξήστε την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων σας!

Στόχος των διαγωνισμών είναι να στηρίξουν τους παραγωγούς μελιού, τους μελισσοκόμους ώστε να βελτιώσουν την εικόνα του εμπορικού τους σήματος προωθώντας προϊόντα μελιού υψηλής ποιότητας σε κάθε μορφή εμπορίου, αλλά και της κατανάλωσης.

Κατηγορίες διαγωνισμών μελιού:

– Βραβεία ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ μελιού

Στόχος είναι η προώθηση της γνώσης της ιδιαίτερης αξίας και των υγιεινών/θρεπτικών συστατικών του μελιού σε νέους καταναλωτές, σε επαγγελματίες σεφ και τεχνίτες ζαχαροπλαστικής, στις γαστρονομικές και μαγειρικές σχολές. Επίσης, η ανάδειξη της ποικιλομορφίας των ποικιλιών και της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μελιού που παράγονται με στόχο την προώθηση της γνώσης των διαφορετικών γεύσεων τους.

Όλα τα επώνυμα προϊόντα (όχι χύμα) που διατίθενται σε καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο βραβεία άριστου μελιού London International Honey Awards. Τα προς αξιολόγηση προϊόντα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση για δοκιμή και οι πληροφορίες τους πρέπει να αναγράφονται σωστά και με σαφήνεια στην ετικέτα, πρέπει δηλαδή να είναι προϊόντα έτοιμα προς πώληση στο καταναλωτικό κοινό. Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού θα ζητήσει χημικές αναλύσεις σε συνεργασία με αναγνωρισμένα εργαστήρια, προκειμένου να επαληθεύσει ότι τα προϊόντα είναι τεχνικά υγιή.

– Βραβεία ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ μελιού

Τα βραβεία London International Honey Awards θέλουν να αναδείξουν και να τιμήσουμε την αριστεία συσκευασίας στον σχεδιασμό προϊόντων μελιού. Ενθαρρύνει τους σχεδιαστές και τις επιχειρήσεις μελιού από όλον τον κόσμο να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους. Δημιουργεί ένα σημείο όπου η βιομηχανία μελιού μπορεί να προσφέρει την καινοτομία και να ενημερώνεται για τις τάσεις.

Διεθνή Βραβεία μελιού Λονδίνου, 14-15 Απριλίου 2019, οι παραγωγοί μελιού από όλες τις χώρες μπορούν να συμμετάσχουν συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Continue Reading

Γαστρονομία

Best Cook Festival Izmir

Ο ΕΟΣ Σάμου με το ξεχωριστό και πολυταξιδεμένο κρασί του συμμετείχε στο Best Cook Festival Izmir 2018, στη Σμύρνη το διήμερο 6 και  7 Οκτωβρίου 2018. Το γαστρονομικό αυτό φεστιβάλ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο Τούρκων αλλά και διεθνών εκπροσώπων του επιχειρηματικού και τουριστικού κόσμου που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις γεύσεις και τα αρώματα των σαμιώτικων οίνων

Το νησί της Σάμου έδωσε δυναμικά το «παρών» με τον executive chef Ασλάνη Παντερλή. Παρουσίασε μία συνταγή που περιελάμβανε το πολυβραβευμένο κρασί Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, με στοιχεία δημιουργικής κουζίνας και αντλώντας έμπνευση από την πατροπαράδοτη για τη Σάμο χρήση του «μοσχάτου» κρασιού στο μαγείρεμα. Η συνταγή αποτελείται από αρνί παϊδάκι γαλλικής κοπής, σιγομαγειρεμένο σε Samos Vin Doux, συνοδευόμενο από κροκέτα μουσακά, πανακότα από σαμιώτικο τυρί και ζελέ από παντζάρι.

Η σαμιακή συμμετοχή στο φεστιβάλ γαστρονομίας της Σμύρνης ήταν η μοναδική από την Ελλάδα και κέντρισε το ενδιαφέρον των chef που συμμετείχαν αλλά και του πολυάριθμου κοινού. Τα τοπικά προϊόντα της Σάμου, η γνώση της γαστρονομικής τέχνης και οι μικρασιατικές καταβολές που έχουν επηρεάσει την «ταυτότητα» της ελληνικής κουζίνας, συντέλεσαν στο να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η συμμετοχή της Σάμου στο φεστιβάλ.

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, με την αδιαμφισβήτητη αξία τους αποτέλεσαν άξιους πρεσβευτές της ελληνικής οινικής κουλτούρας. Το πλεονέκτημά τους άλλωστε έγκειται στο ότι συνοδεύουν απολαυστικά όλα τα πιάτα της ελληνικής, μικρασιατικής και διεθνούς κουζίνας, και τα μοναδικά, γλυκά κρασιά ταιριάζουν άψογα με ζαχαροπλαστικές δημιουργίες.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

Πηγή

 

Continue Reading

Γαστρονομία

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό οι παραγωγοί τους, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου (δίπλα στο  Ζάππειο Μέγαρο). Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, όπου συμμετέχουν οινοποιεία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, 14:00 έως 20:00 για τους οινόφιλους και 12:00 έως 14:00 αποκλειστικά για επαγγελματίες.

Παρουσιάζονται κρασιά από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο) και τα εξής 29 οινοποιεία, μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα: Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα, με λευκούς οίνους, που όντως υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών των ερυθρών και των ερυθρωπών. Ωστόσο, τα νησιά του Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή ερυθρών οίνων, από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Η ευρύτερη αυτή νησιωτική περιοχή φημίζεται επίσης για τα γλυκά κρασιά της, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη.

Τέλος, δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την εκδήλωση για τα κρασιά του Αιγαίου: η πρώτη είναι ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά, για τα οποία τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται. Η δεύτερη είναι μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», όπου θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για «αρμονία στη γεύση» μεταξύ συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ του καθενός και πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά.

Πληροφορίες: [email protected]

Continue Reading

Trending