Connect with us

Τουρισμός

Ο ΕΟΣ Σάμου συμμετέχει στην εκθεσιακή εκδήλωση εναλλακτικού τουρισμού NOSTOS 2017

Φέτος και για πρώτη φορά ο ΕΟΣ Σάμου θα συμμετέχει στη μοναδική εκθεσιακή – συνεδριακή εκδήλωση της χώρας μας για τον εναλλακτικό τουρισμό, NOSTOS 2017. Θα πραγματοποιηθεί σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στη ΝΑΥΠΑΚΤΟ, από τις 13 έως και τις 16 Οκτωβρίου.

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου θα παρουσιάσει την πλούσια  γκάμα των κρασιών του, αποτελούμενη από γλυκούς, ξηρούς και ημίξηρους οίνους παραγωγής του. Τα εκλεκτά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου θα κοσμήσουν την ενότητα NOSTOS Food Tourism, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και την παραδοσιακή, αλλά και σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Εκεί, οι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι όπως hosted buyers, εκπρόσωποι διεθνών τουριστικών επιχειρήσεων ακαδημαϊκοί, sommeliers, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού από περισσότερες από 18 χώρες παγκοσμίως, αλλά και λάτρεις του κρασιού θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα σαμιώτικα κρασιά και κεράσματα.

Πρεσβευτής των μοναδικών γεύσεων και αρωμάτων των κρασιών της Σάμου μέσα από επιλεγμένες συνταγές θα είναι ο Σαμιώτης chef Ασλάνης Παντερλής. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα απολαύσουν τη μοναδική «κατσικίσια πλάτη γεμιστή», που η νοστιμιά της οφείλεται στο πολύωρο μαρινάρισμα με λευκό ξηρό μοσχάτο Σάμου με τα αρώματα των μυρωδικών της γέμισης της να ταιριάζουν αρμονικά με το πολυβραβευμένο διεθνώς Samos Vin Doux. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν «ρολάκια μοσχαρίσια γλυκοπικάντικα» με πιπεριές, ρόκα, μέλι και το επί 6 χρόνια παλαιωμένο Samos Nectar, «γαρίδες με μαραθόριζα» με γλυκό σαμιώτικο κρασί, «ντάκο σαμιώτικο» με ελιές, κάπαρη, λιαστές τομάτες και σχινόπρασο, καθώς και «τυροχοιρομέρι με αρωματικά βότανα» σβησμένο με λευκό ημίξηρο Aegean Breeze και διανθισμένο με μαρμελάδα από μπουρνελάκι σαμιώτικο, σουσάμι, μαυροκούκι και ντόπια μυρωδικά.

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης NOSTOS 2017 την Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, θα παρατεθεί στην «Κουζίνα Μαρία Λόη» το επίσημο δείπνο της εκδήλωσης. Το δείπνο θα πλαισιώνεται από τα μοναδικά ξηρά, ημίξηρα και γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Η βραδιά θα ξεκινήσει με Samos Mohito, που έχει ως βάση το Vin Doux. Το κυρίως γεύμα θα πλαισιώσουν το λευκό ξηρό Ψηλές Κορφές και το ημίξηρο Aegean Breeze, ενώ το επιδόρπιο με τη μαγευτική πανακότα με μαστίχα Χίου αλλά και η ονομαστή σοκολατόπιτα της Μαρίας Λόη, θα συνδυαστούν με το κρασί που γεύονται οι ηγέτες των κρατών, το πολυβραβευμένο Samos Grand Cru.

Η «ψυχή» της διοργάνωσης, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Σύψας, αναφερόμενος στην -για πρώτη φορά- συμμετοχή της Σάμου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«…Κι είχε στη σειρά στον τοίχο ακουμπισμένα πιθάρια με παλιό κρασί γλυκόπιοτο γεμάτα, ανέρωτο θεϊκό ποτό για το σοφό Οδυσσέα, όταν με βάσανα πολλά στο σπίτι του γυρίσει… Με αυτή την αναφορά ο Όμηρος στην Οδύσσεια συνδυάζει το «νόστο» με το γλυκόπιοτο κρασί. Πιστεύουμε πως η φετινή συμμετοχή του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου στη NOSTOS 2017 αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο σύνδεσης με τη μακραίωνη οινοποιητική παράδοση των ακριτικών νησιωτικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας των παγκοσμίως γνωστών και πολυβραβευμένων κρασιών μας…»

Η NOSTOS διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Δήμο Ναυπακτίας, µε φορέα υλοποίησης την «Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ». Φιλοδοξεί δε, να αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς του ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού κάθε μορφής, για όλους τους προορισμούς και τους επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το NOSTOS FORUM ως διεθνές ετήσιο βήμα επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

Continue Reading

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού «Global Birdfair» του Λέστερ

Στη διεθνή έκθεση τουρισμού «Global Birdfair» που πραγματοποιήθηκε στο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση στην κόσμο για την ορνιθοπαρατήρηση (birdwatching), στην οποία έλαβαν μέρος 250 εκθέτες από 40 χώρες. Ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στο περίπτερο του νεοσύστατου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) παρουσίασε τα Εθνικά Πάρκα της Κερκίνης, του Αξιού-Αλιάκμονα-Λουδία και της Κορώνειας-Βόλβης. 

    Οι επισκέπτες της έκθεσης ξεπέρασαν φέτος τις 12.000, ενώ το περίπτερο με τα Εθνικά Πάρκα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες από πολλές χώρες. Ιδιαίτερα οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης τη διαχρονική προτίμηση που έχουν στη λίμνη Κερκίνη, την οποία επισκέπτονται επαναλαμβανόμενα, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στα θετικά προγνωστικά για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή για την επόμενη χρονιά. 

    Τέλος, τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  όπως ο ακανές Σερρών, η παραδοσιακή ελληνική φέτα και τα προϊόντα από βουβαλινό κρέας Κερκίνης που προσφέρονταν στο περίπτερο, προσέλκυσαν ακόμη περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις γεύσεις και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επισκεφθούν το συντομότερο δυνατόν τους υδροβιότοπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ξεχωρίζουν για τον σπάνιο πλούτο και τη φυσική ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου.

«Η λίμνη Κερκίνη, το πάρκο Αξιού-Αλιάκμονα-Λουδία και όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι προορισμοί με μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει ιδιαίτερες υπαίθριες δραστηριότητες. Κάθε χρονιά η επισκεψιμότητα στην περιοχή αυξάνεται, συμβάλλοντας έτσι στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού οι παρατηρητές πουλιών και οι λάτρεις της φύσης ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Επίσης παρατηρείται το ευχάριστο φαινόμενο οι τουρίστες να έρχονται ξανά και ξανά στην περιοχή για να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.

Continue Reading

Τουρισμός

Με επιτυχία και εποικοδομητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το 12ο
Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο

Το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην
επιτυχία του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός – Γεωγραφία και
Προοπτικές», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας
και Δημοσιογράφων [ΕΠΕΤΑΔ] σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών
Επαρχιακού Τύπου [ΕΣΕΤ] και συνδιοργανωτή το Δήμο Μεγίστης-
Καστελλόριζου, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022. Οι
διοργανωτές επέλεξαν συμβολικά το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, που βρίσκεται στο
ακραίο νότιο ανατολικό της Ελλάδας για να κλείσουν τον πρώτο κύκλο της
διοργάνωσης των Διεπιστημονικών Συνεδρίων της ΕΠΕΤΑΔ στα
Δωδεκάνησα με κύριο άξονα τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Με την παρουσία και τοπικών αρχών, εκπροσώπων της τοπικής
αυτοδιοικησης, του δημάρχου κ. Γεωργίου Σαμψάκου και του αντιδημάρχου
κ. Στρατου Αμύγδαλου που απεύθυνε χαιρετισμό, εκπροσώπων των
ενόπλων δυνάμεων, της εκκλησίας και την συμμετοχή εκλεκτών
επιστημόνων, της καθηγήτριας ΑΠΘ κυρίας Ζαχαρούλας Ανδρεοπούλου,
της πρώην ευρωβουλευτή Δρ. κυρίας Άννας Καραμάνου, της ερευνήτριας
κυρίας Αναστασίας Ασλανίδου κ.α., δημοσιογράφων των κ.κ. Γιώργου
Κουκουλιάτα, Δημήτρη Γκαρτζώνη, Κων. Μαργαρίτη κ.α. και
επαγγελματιών της επικοινωνίας και του Τουρισμού πραγματοποιήθηκαν και
τις δύο ημέρες του συνεδρίου σημαντικές ομιλίες και εισηγήσεις που
ανέλυσαν και ανάδειξαν σημαντικά ζητήματα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και τις
τελευταίες εξελίξεις στον Τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Η
πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ καθηγήτρια ΑΠΘ κυρία Τέσσα Δουλκέρη και ο
πρόεδρος της ΕΣΕΤ κ. Γιώργος Παπούλιας απεύθυναν χαιρετισμούς.
.
Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στον ρόλο των νέων τεχνολογιών, των νέων
μέσων και τις τάσεις που διαμορφώνονται για την προώθηση του τουρισμού.
Ειδικές αναφορές έγιναν για τις επιρροές μετά την κρίση και το μέλλον του
Τουρισμού, αλλά και για τον πράσινο τουρισμό και τους έξυπνους

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-Τ.Α.Δ.

ΤΗΛ. 6977852524/6997861101

τουριστικούς προορισμούς που μπορούν να εφαρμοσθούν στα ελληνικά
νησιά. Οι εξελίξεις που σημειώνονται δίνουν ευκαιρίες στην προσέλκυση των
τουριστών. Συζήτηση προκάλεσαν οι αναφορές στην γεωπολιτική
–γεωστρατηγική θέση του Καστελλόριζου, ως υπεραξία της γης για την
Ελλάδα.Επίσης τονίσθηκε η συμβολική διάσταση σύσφιξης σχέσεων μεταξύ
των κατοίκων των δύο ακριτικών νησιών του Ελληνισμού του Καστελλόριζου
και της Κύπρου των οποίων το μέλλον και οι τύχες αποτελούν ζητήματα
υψίστης Εθνικής σημασίας,
Τέλος οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν τις δυνατότητες για
προώθηση των ειδικών μορφών του θεματικού τουρισμού όπως τον
οικολογικό [περιβαλλοντικό] τουρισμό που χαρακτηρίζει το νησί και το κάνει
ξεχωριστό [τα άφθονα χερσαία σαλιγκάρια, τα σπάνια πτηνά, τα φίδια του
Καστελλόριζου ,η καστελλοριζιά νυφίτσα, τα φυτά και τα βότανα, οι φώκιες, οι
χελώνες κ.λπ.] Ο αθλητικός τουρισμός με τα ξεχωριστά μονοπάτια θα
μπορούσε να προσελκύσει τους αθλητές, αλλα και ο θρησκευτικός τουρισμός
[προσκυνηματικός] με τα πολλά εξωκκλήσια ή και τον μοναδικό ναό των
πολιούχων Αγίων του νησιού Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης με το
ασημο-σκαλιστό εικόνισμα τους θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης των
τουριστών.

Continue Reading

Τουρισμός

Η Ελευσίνα αποκτά διεθνή ακτινοβολία.

Η «Ελευσίνα-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023» και τα «Τίρανα-ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας το 2022», επικύρωσαν τη στενή τους συνεργασία.
Σε συνάντηση στο Δημαρχείο Ελευσίνας ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικής πρωτεύουσας κ. Φώτης Τατάκης και η Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τιράνων κα Romina Kuko με μέλη του δημοτικού συμβουλίου Τιράνων, αποφάσισαν να συνεργαστούν στενά σε επίπεδο πολιτιστικό και τουριστικό.
Ο κ. Τατάκης παρουσίασε αναλυτικά το τεχνικό μέρος της διοργάνωσης, ξενάγησε την αποστολή και χάρισε στην κα Kuko τη σημαία της πολιτιστικής για να τοποθετηθεί στο δημαρχείο Τιράνων. Αποδέχθηκε πρόσκληση της για επίσκεψη στην Αλβανία. Ο πολιτισμός φέρνει κοντά τους λαούς και ενδυναμώνει τις συνεργασίες.

Continue Reading

Trending