Τουρισμός
Οδοδείκτης του τουριστικού αύριο για τη Χώρα ο ποιοτικός τουρισμός

Έφη Βαλίλα Δημοσιογράφος
Ο Τουρισμός αποτελεί πλέον έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της Παγκόσμιας Οικονομίας, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς αριθμούς. Αποτελεί την κυρίαρχη δραστηριότητα σε πολλές χώρες, έχει αξιόλογες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στους άλλους κλάδους της οικονομίας και συμβάλλει στη συνολική οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και στη χώρα μας, σημείωσε αξιοσημείωτη μεγέθυνση, συνδεόμενος άμεσα με την κοινωνικοοικονομική αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς συμβάλλει σημαντικά και στην άνοδο του επιπέδου διαβίωσης των τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών και, συνακόλουθα, στην ευημερία των πολιτών. Ο επιχειρηματικός όγκος του τουρισμού σε Παγκόσμια Κλίμακα ενδεχομένως ξεπερνά αυτόν των εξαγωγών πετρελαίου, των ειδών διατροφής και των αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα παραμένει η βασική πηγή εισοδήματος για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Αναθεώρηση των Προβλέψεων του Παγκόσμιου Τουρισμού
Ο τουρισμός έχει αναδειχτεί σε μείζονα οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο παγκόσμιος τουρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό. Όμως με την εμφάνιση του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WTO) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δηλώνει δραστικότατη μείωση του αριθμού των τουριστών το 2020.
Με ανακοίνωση που έγινε στις 6.3.2020, αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τον παγκόσμιο αριθμό των τουριστών το 2020 και εκτιμά ότι θα μειωθεί 1%-3% σε σχέση με το 2019, λόγω του κορονοϊού, έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση κατά 3%-4%. Η μείωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 30-50 δισεκατομμύρια δολάρια οι τουριστικές εισπράξεις σε σχέση με το 2019.
Οι προβλέψεις αυτές υπογραμμίζουν, αφενός, τον δυναμισμό του τουρισμού, και αφετέρου, μια εδραιωμένη πίστη ότι παρά τα ενδεχόμενα βραχυχρόνια σκαμπανεβάσματα, ο τουρισμός θα αναπτύσσεται μακροχρόνια, πιο γρήγορα από την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση, δηλαδή λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού, όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WTO) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δηλώσει δραστικότατη μείωση του αριθμού των τουριστών το 2020, και γενικότερα μια μείωση σε αριθμούς σε σχέση με τις προβλέψεις.
Ένα μόλις βήμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και ενώ οι πρώτοι αδειούχοι σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο είχαν ήδη κλείσει δωμάτια και ετοίμαζαν βαλίτσες, αυτόματα καταρρέουν λαμβάνοντας υπόψη τον Κορωνιό.
Μέρος Στατιστικών Στοιχείων…
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 2018 σημειώθηκαν 1,4 δισεκατομμύρια αφίξεις τουριστών, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση 6% σε σχέση με το 2017 σε πλανητικό επίπεδο. Πολλοί από αυτούς πραγματοποίησαν περισσότερα από ένα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Η αύξηση αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη του, πως ο Τουρισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι Προορισμοί …
Οι προορισμοί που επέλεγαν μέχρι πριν την πανδημία οι ταξιδιώτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία πως τα 4/5 των τουριστών προτιμούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας τους.
Όταν όμως επέλεγαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, συνήθως επέλεγαν την Ευρώπη, η οποία μόνο το 2017 υποδέχτηκε 713 εκατομμύρια επισκέπτες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γαλλία βρέθηκε 1η στη λίστα στις προτιμήσεις των τουριστών, ενώ ακολουθούν οι Ισπανία, ΗΠΑ, Κίνα και Ιταλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η 7η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση. Το 2018 τα ταξίδια στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή σημείωσαν άνοδο, ενώ το ίδιο συνέβη γενικά με τους μη συνηθισμένους προορισμούς.
Για το 2018 επίσης καταγράφηκαν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι η Αψίδα του Θριάμβου και ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι βρέθηκαν επίσης στην 1η πεντάδα. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το μοναδικό Βρετανικό αξιοθέατο στους 15, κορυφαίους δημοφιλείς προορισμούς. Στην 7η θέση βρέθηκαν το τείχος του Βερολίνου, το Βατικανό, η Disneyland και οι πυραμίδες της Αιγύπτου.
Ο Ελληνικός Τουρισμός το 2019
Η σημασία του τουρισμού για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Συγκρινόμενος σε Παγκόσμιο επίπεδο, ο Ελληνικός τουρισμός κατέγραφε ικανοποιητικές επιδόσεις. Τα στοιχεία αυτά απέδειξαν ότι ο Ελληνικός τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της Εθνικής οικονομίας, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός σε Παγκόσμιο επίπεδο. Το 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στα 31.348.400 ταξιδιώτες, έναντι 30.122.800 ταξιδιωτών το 2018. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 9%. Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 18.151.600.000 ευρώ.
Τα Οφέλη για τη Χώρα
- Απασχόληση: Ο τουρισμός είναι τομέας ένταξης εργασίας και δημιουργεί συχνά πολλές θέσεις απασχόλησης.
- Τοπική ανάπτυξη.
- Πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις σε πολλούς κλάδους, της βιοτεχνίας, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στον πρωτογενή τομέα.
- Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.
- Επαγγελματική και κοινωνική κινητικότητα: διάχυση εισοδημάτων, υπηρεσίες με παράλληλη στροφή στον τουρισμό.
- Αποτελεσματική επικοινωνία ντόπιων με τους τουρίστες.
- Ενεργητική συμμετοχή και δραστηριοποίηση των τουριστών.
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
- Προστασία της κοινωνικής – πολιτιστικής κληρονομιάς: διατήρηση και προώθηση του τοπικού πολιτισμού.
- Τόνωση της σημασίας της προστασίας και ανάδειξης των υπαρχόντων πόρων, της διευκόλυνσης της πρόσβασης, της δημιουργίας υποδομών, του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, ώστε η διαμονή και οι δραστηριότητες που προσφέρονται από την κοινότητα, να καθίστανται ικανοποιητικές για τον επισκέπτη.
Στο Διά Ταύτα της Επόμενης Μέρας […]
Ένας βασικός τομέας στον οποίο οι Ελληνικές Περιφέρειες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν, ήταν και είναι ο ποιοτικός τουρισμός. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, με αφθονία σε όμορφους φυσικούς πόρους, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, εύκρατο κλίμα και φιλόξενους ανθρώπους. Διερεύνηση και ανάπτυξη περισσότερων συνεργιών μεταξύ πολιτιστικών και τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια διεισδυτική πορεία προς μέλλον πολλών τοπικών κοινοτήτων.
Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναλάβει τη δέσμευση διαβεβαίωσης ότι η Περιφερειακή Πολιτική αποτελεί αναπόσπαστο το τμήμα «Αναδημιουργία της Ελλάδας». Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 ήταν 336 δισεκατομμύρια ευρώ (σε σύγκριση με τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ της προηγούμενης περιόδου 2007-2013). Οι επενδύσεις στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες θα αντιστοιχούσαν στο μισό περίπου αυτού του ποσού – περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον 84 δισεκατομμύρια ευρώ θα δίδονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για την προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης, της διά βίου μάθησης και της κοινωνικής ένταξης
Το Αποτύπωμα της Τουριστικής Οικονομίας
Το αποτύπωμα στην Τουριστική οικονομία «είναι αυτό που θα δώσει το έναυσμα στις τοπικές κοινωνίες να συνδεθούν περισσότερο με τον τουρισμό και να γίνουν πιο «συνειδητοποιημένοι οικοδεσπότες»!!
Αυτό θα αποτελέσει και ταυτόχρονά θα δημιουργήσει ένα νέο «Συμβόλαιο» μεταξύ τουρίστα και τοπικής κοινωνίας»!!
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες

Η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, ανακήρυξε επίτιμα μέλη της δυο πολύ σημαντικές γυναίκες, την κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Υπουργείο Τουρισμού και την Λίλα ντε Τσάβες, πρόεδρο του Haritage & Museum, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην ηλεκτρονική έκδοση λευκώματος με τίτλο «Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές».
Η κα. Αφροδίτη Αρβανίτη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στο Πολιτισμό και Τουρισμό σημείωσε πως «η Ένωση μας, θέλει να δώσει σημασία στην σύνδεση του Πολιτισμού με όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας και την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού.
Η Ένωση μας, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση λευκώματος «Ταξίδι πολιτισμού και
ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές», για την
οποία έχει μεγάλη απήχηση και ετοιμάζεται να εκδοθεί σε έντυπη μορφή.
Ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή που σε αυτή την έκδοση που είχαμε μαζί μας τις κα.
Λίλα ντε Τσάβες, πρόεδρο του Haritage & Museum, η οποία είχε την επιμέλεια της ενότητας των Μουσείων, την ευχαριστούμε ιδιαίτερα και την καλωσορίζουμε στην Ένωση μας ως Επίτιμο μέλος αναγνωρίζοντας την συνολική της προσφορά της στον Πολιτισμό».

Η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, κα. Χρύσα Βουλγαρίδου δήλωσε ότι «η ισχύς εν την ενώσει. Είναι χαρά μας που καλωσορίζουμε στην Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ως Επίτιμο μέλος μας μια δυναμική γυναίκα την κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία με την πολύτιμη συμβολή της έχει βοηθήσει πολύ την Ένωση μας στο να υλοποιήσει το έργο της, ενώ παράλληλα έχει συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση του Τουρισμού της χώρας μας και στην προσέλκυση των επενδύσεων. Όλες μαζί θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα».
Η κα. Αναστασοπούλου δήλωσε πως «οι γυναίκες, ως γνωστόν, ενισχύουν την πολιτιστική τουριστική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για διάφορες περιοχές της χώρας διατηρώντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό τους περιβάλλον».
Η κα. Λιλα ντε Τσάβες, Πρόεδρος του Haritage & Museum, δήλωσε ότι «η έκδοση σας είναι το διαβατήριο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό με πολύ ωραίες φωτογραφίες, είναι το διαβατήριο σας για όλες σας τις εκδηλώσεις και για ότι αναζητήσετε, εύχομαι να τυπωθεί. Είναι χαρά μου να είμαι μαζί σας και Επίτιμο μέλος της Ένωσης σας». Το λεύκωμα «Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές», πρόκειται για μια ειδική έκδοση, αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821, με σκοπό την ανάδειξη ενός ξεχωριστού μέρους της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Το αφιέρωμα προβάλλεται μέσα από τη γυναικεία φορεσιά, την πολιτιστική κληρονομιά και τις ομορφιές της Ελλάδος. Η δράση της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT είναι σημαντική ώστε όχι μόνο να δικτυωθούν περισσότερο οι γυναίκες που δρουν μέσα και γύρω από τις επιχειρήσεις της τουριστικής και πολιτιστικής βιομηχανίας της Ελλάδας, αλλά και να γίνουν πιο βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Είναι χαρά μου που είμαι μέλας σας».
Η ηλεκτρονική έκδοση του λευκώματος «Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές», τελεί μεταξύ άλλων υπο των αιγίδων Υπουργείου Τουρισμού, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφέρειας Αττικής, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρειας Κρήτης, Ξ.Ε.Ε, FED HATTA, ΠΟΞ , ΠαΔΕΕ, Heritage & Museum, HAWC, και της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών.
Λίγα λόγια για την Ένωση
Η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό (Hellenic Association Women in Culture & Tourism) ιδρύθηκε το 2019 και αποτελεί μια ένωση γυναικών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική και πολιτιστική βιομηχανία της Ελλάδος, με σκοπό να φέρει κοντά τις γυναίκες των χώρων αυτών, οι οποίες μοιράζονται κοινούς στόχους και όραμα για την ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επικοινωνία: [email protected]
Τουρισμός
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Salon des Vacances” στις Βρυξέλλες

Την πολλά υποσχόμενη αγορά του Βελγίου προσέγγισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Salon des Vacances”, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Η έκθεση “Salon des Vacances” αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά γεγονότα στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φετινή, 64η διοργάνωση συγκέντρωσε 70.000 επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους επισκέφθηκαν το ελληνικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ., όπου συμμετείχε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως συνεκθέτης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της διοργανώτριας εταιρείας της “Salon des Vacances”, παρά την ενεργειακή κρίση, οι Βέλγοι εξακολουθούν να ταξιδεύουν και προγραμματίζουν τις διακοπές τους με κριτήρια το κόστος του ταξιδιού (55%), τον καιρό (43%) και τη φυσική ομορφιά του προορισμού (38%). Στην επιλογή του προορισμού, το 22% των επιλογών συνδέεται με τη γαστρονομία και το 21% με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη φετινή έκθεση, ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα για τον προορισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Β2Β συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους επαγγελματίες της αγοράς και τους tour operators, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αύξηση των προκρατήσεων για το 2023. Αξίζει να τονιστεί ότι το Βέλγιο κατατάσσεται στην όγδοη θέση εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Επιπλέον, με βάση πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της “ΤUI Belgium”, ένας στους δύο Βέλγους είναι βέβαιο ότι θα πάει διακοπές το 2023, ενώ το 59% δήλωσε ότι θα πάει ακόμη και δύο ή περισσότερες φορές διακοπές το χρόνο. Η μέση δαπάνη ανά άτομο για αεροπορικό ταξίδι ανέρχεται σε €1.330, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2019. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις και μάλιστα έχουν ισχυρότερες πωλήσεις από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Piet Demeyere, Υπεύθυνο Επικοινωνίας της TUI.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: “’Η αγορά του Βελγίου είναι πολύ σημαντική για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς υπάρχουν απευθείας πτήσεις που διασυνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις Βρυξέλλες όλο τον χρόνο, αλλά και διότι οι Βέλγοι τουρίστες θεωρούνται από τους πιο ποιοτικούς Ευρωπαίους επισκέπτες για έναν προορισμό, δαπανώντας αναλογικά ένα πολύ μεγάλο ποσό για τις διακοπές τους’’.
Εναλλακτικός τουρισμός
Σέιχ Σου & Δάσος Χορτιάτη: Το Πράσινο Δαχτυλίδι της Θεσσαλονίκης!

Αναδεικνύεται η περιβαλλοντική αξία της Θεσσαλονίκης και το «Σέιχ Σου» ξαναγίνεται τόπος αναψυχής των κατοίκων της, με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Σκοποθεσία του Μνημονίου Συνεργασίας
Είναι η λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη με τις αστικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι δυο αυτές δασικές εκτάσεις, αποτελούν φυσικά οικοσυστήματα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεσμεύει στους συμμετέχοντες:
- Να εφαρμοστούν πρακτικές προστασίας και διαχείρισης των φυσικών πόρων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
- Να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με γνώμονα την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, τη μείωση του θορύβου, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
- Να προωθηθούν ειδικά προγράμματα δασικού αθλητισμού, δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
- Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των δασών με πλήρη χαρτογράφηση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.
- Να εφαρμοσθούν δράσεις που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα και θα τα βοηθήσουν στην απαραίτητη προσαρμογή.
- Να ενισχυθούν τα δασικά οικοσυστήματα απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές.
- Να εφαρμοσθεί ένα ειδικό σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.
- Να συντηρηθούν, να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες πράσινες υπηρεσίες και υποδομές των περιαστικών δασών και των πράσινων διαδρόμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
- Να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία, την Εθνική Πιστοποίηση και τη συντήρηση του δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών.
- Να προχωρήσουν στις δράσεις αυτές που θα προβάλουν το Δίκτυο Μονοπατιών και την ανάδειξή του ως πόλο έλξης του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητων ενέργειες (μελέτες, επεμβάσεις κ.α.) για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών διασύνδεσης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης (Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης / Σέιχ Σου – Ορεινός όγκος Χορτιάτη) με την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο.
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας εκτός των προαναφερθέντων, συμμετέχουν επίσης: η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής.

Το όραμα: Να αλλάξει η ζωή της συμπρωτεύουσας με το «πράσινο δαχτυλίδι» που θα δημιουργηθεί γύρω της…
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την «Η υπογραφή του μνημονίου για το Σέιχ Σου, δείχνει καθαρά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η προστασία του Περιβάλλοντος σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους: θωράκιση του δασικού οικοσυστήματος απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, υποστήριξη της φυσιογνωμίας της περιοχής, ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.
Αυτό το σύνθετο πλέγμα δράσεων κι επιδιώξεων εξυπηρετεί τη συνεργασία των φορέων που υπέγραψαν το μνημόνιο, ώστε να δοθεί στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία με την ανάδειξη του περιαστικού της άλσους και του Δάσους Χορτιάτη σε ελκυστικούς προορισμούς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του». Ταυτόχρονα τονίζεται ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, γίνεται ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο έργο:
Της λειτουργικής διασύνδεσης του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου με την πόλη της Θεσσαλονίκης με το moto: Να κοιτάμε, πλέον και από τη θάλασσα προς το βουνό.

Και άλλες παρεμβάσεις…
Ταυτόχρονα με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, υλοποιείται το πιλοτικό έργο της διαμόρφωσης του Μονοπατιού των Παγοποιών, στο Χορτιάτη. Με τη διαμόρφωση της Ανατολικής Τάφρου, της οποίας έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός υλοποίησης και τη δημιουργία περιαστικού δάσους στο Δήμο Παύλου Μελά, συνεχίζεται η δημιουργία μιας πράσινης ζώνης, ένα πράσινο δαχτυλίδι, που θα περικλείει τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη διάνοιξη διόδων προς το δάσος.
Ένα επιπλέον προνόμιο των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και των επισκεπτών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να έχουν όλοι μια ακόμα διέξοδο αναψυχής, άθλησης και ευζωίας.
**Το «Βusiness Woman» στο πλαίσιο εκτίμησης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αναδεικνύει τη λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη, παρουσιάζοντας τα φυσικά οικοσυστήματα που είναι εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, και που δεν αρκεί μόνον να τα αναδεικνύουμε αλλά και να προστατεύουμε!!
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Μαρία Οικονομάκου: “Όραμα της η Δημιουργία”
-
Τουρισμός
Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου
-
Επιχειρηματικότητα
Η HATZI FILAX GROUP ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
ΤΗΣ «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.» -
Lifestyle
1ο Φεστιβάλ, Παιδί, Διατροφή και Περιβάλλον με θέμα «Η Υγεία του Πλανήτη… περνάει μέσα από το πιάτο μας».
-
Επιχειρηματικότητα
«Διαχείριση Χρόνου» στα Super Market ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ από την Hatzi Filax Group
-
Επιχειρηματικότητα
Παρόν και το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο στο «Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών» που Διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Ιωάννα Μπάτζιου: «Ενωμένοι κερδίζουμε το αύριο»
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;