Connect with us

Γαστρονομία

Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο

Νόστιμες και θρεπτικές

Οι παπαρδέλες αρέσουν σε όλους άρα είναι μια σίγουρη επιλογή για την οικογένεια. Μπορεί να είναι και χρωματιστές καμωμένες με πολτό λαχανικών. Εμείς διαλέγουμε τις παραδοσιακές γιατί δένει καλύτερα το πέστο,  που είναι ξεχωριστό.

Στο κανονικό πέστο χρησιμοποιούμε μόνον βασιλικό, όμως εμείς προσθέτουμε και το πολύ θρεπτικό αβοκάντο και αντί για το κλασσικό κουκουνάρι προτιμάμε τα αμύγδαλα. Για τυρί αντί της παρμεζάνες χρησιμοποιούμε μια ελληνικότατη κεφαλογραβιέρα.

Η αγαπημένη μου φίλη Ερμιόνη Χαχάλου που είναι πρόεδρος της γυναικείας  ΚοινΣεπ Έρκυνα που φτιάχνουν τα ωραιότερα ζυμαρικά και σάλτσες και τα γλυκά κουταλιού τους που δεν παίζονται…

Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο   

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά

Υλικά

500 γρ. παπαρδέλες χειροποίητες ή ταλιατέλλες

150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή μυζήθρα

Για το πέστο βασιλικού

Ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό

Δύο σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρα

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό φλιτζάνι αμύγδαλα ή κουκουνάρι

Μισό αβοκάντο

3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε αλάτι και προσθέτουμε τις παπαρδέλες, χωρίς να τις κόψουμε.

Τις αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά και μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.

Προσοχή τα ζυμαρικά δεν ξεπλένονται ποτέ απλά τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Φτιάχνουμε το πέστο βασιλικού.

Πλένουμε καλά τα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό και τα σκουπίζουμε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο, αμύγδαλα ή κουκουνάρι, το σκόρδο και λίγο τυρί τριμμένο και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πράσινη σάλτσα ελάχιστα πηκτή.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο που έχουμε στρώσει με τριμμένο τυρί από πάνω βάζουμε τις παπαρδέλες και ρίχνουμε το πέστο βασιλικού.

Πασπαλίζουμε με τυρί και πιπέρια.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Πίτα καλαμποκιού με κατσικίσιο τυρί: Πανεύκολη και νόστιμη

Μια νόστιμη πίτα χωρίς φύλλο που γίνεται τόσο εύκολα. Μπορούμε αντί για το κατσικίσιο τυρί, να χρησιμοποιήσουμε φέτα ή γραβιέρα ή ακόμα και ελάχιστο μπλε τυρί. Επίσης και στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν, αφού τα σοτάρουμε ελαφρά όπως καρότο, κολοκυθάκι, καρέ μελιτζάνας ή και αλλαντικά.

Άρα είναι μια πίτα passe partout, δηλαδή αφήνετε τη φαντασία σας να δημιουργήσει τη δική σας αγαπημένη πίτα καλαμποκιού.

Η Χρυσούλα τη σερβίρει και στο πρωϊνό του ξενοδοχείου της, που είναι περίφημο σε όλη την Ελλάδα.

Η συνταγή δική σας…

Πίτα καλαμποκιού με κατσικίσιο τυρί

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξείδι

Υλικά

 

2 νεροπότηρα αλεύρι από καλαμπόκι, κοσκινισμένο

1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου

1 ποτήρι χλιαρό γάλα

¼ ποτηριού ελαιόλαδο

¼ ποτηριού σπορέλαιο

200 γρ. κατσικίσιο τυρί

1 γιαούρτι στραγγιστό

1 ντομάτα κομμένη σε κομματάκια

1 κεσεδάκι ψιλοκομμένα μανιτάρια φρέσκα

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά πράσινη (προαιρετικά )

100 γρ άνηθο

100 γρ μαϊντανό

 

Για το πασπάλισμα

Κεφαλοτύρι

 

Τρόπος παρασκευής

  

Σε τηγάνι με λίγο σπορέλαιο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 10 λεπτά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά που τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα και προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βροχηδόν προσθέτουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μανιτάρια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα απλώνοντας το με την μαρίζ σε όλη την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια στο σχήμα που θέλουμε.

Continue Reading

Γαστρονομία

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας: Γεύση που αγαπάμε

Το ρυζόγαλο είναι γεύση που αρέσει και είναι χαραγμένη στο Dna μας. Ότι καλύτερο για πρωινό ή ελαφρύ βραδινό με μπόλικη κανέλα, που είναι αντιοξειδωτική.

Το φρέσκο γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή  κατσικίσιο και το άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ότι καλύτερο για την υφή της κρέμας.

Το μυστικό για το ρυζόγαλο είναι να το δροσίσουμε στο ψυγείο και τη στιγμή που το σερβίρουμε να το πασπαλίζουμε με κανέλα. Διαφορετικά η κανέλα χάνει το άρωμά της υγραίνεται και το αποτέλεσμα δεν αρέσει.

Με την κανέλα μπορούμε να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς ή ότι άλλο θέλουμε. Μπορούμε ακόμα να σερβίρουμε το μπολ με το ρυζόγαλο πάνω σε ξύλο ή μεγάλο πιάτο και να δημιουργήσουμε με την κανέλα το σχήμα του κουταλιού.

Πως θα γίνει αυτό … απλά βάζουμε το κουτάλι γυρισμένο στο ξύλινο δίσκο ή στο πιάτο και ρίχνουμε ολόγυρα μπόλικη κανέλα. Αφαιρούμε το κουτάλι και έχουμε το σχήμα… στο πιάτο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με διάφορα μικροαντικείμενα.

Πάντως δροσερό ρυζόγαλο φτιαγμένο από τα χεράκια της Χρυσούλας, στην αυλή του Γαλαξιδιώτικου αρχοντικού Γανυμήδη, για πρωινό ανάμεσα στα τόσα καλούδια είναι ότι καλύτερο.

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξείδι

Υλικά

1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
1  φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ περασμένο από το μούλτι

2φλιζ. τσ. νερό για το βράσιμο του ρυζιού

1 βανίλια

2 κ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

Για το πασπάλισμα

κανέλα Κεϋλάνης

Τρόπος παρασκευής

Σε μια μικρή κατσαρόλα σκεπάζουμε το ρύζι με  κρύο νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό θα υπολογίσετε περίπου 10 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα αρχίζουμε να ζεστάνουμε το γάλα.

Πριν αρχίσει να πάρει βράση  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το μισοβρασμένο ρύζι. Βράζουμε με για 20 – 25 λεπτά εξαρτάται πως θέλουμε να είναι το ρύζι al dente ή καλά βρασμένο.

Στο τέλος, προσθέτουμε  το άνθος αραβοσίτου αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε ελάχιστο νερό

Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να πήξει ελαφρά.

Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, που να φθάνει μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σταθεί για 5 λεπτά,

Το  μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια και αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μόλις τα βγάζουμε από το ψυγείο τα πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

Continue Reading

Γαστρονομία

«MΩLY the Mythic Antidote» μια σύγχρονη πρόταση στο χώρο των βοτανικών αφεψημάτων.

«MΩLY the Mythic Antidote», μια ελληνική εταιρεία η οποία ετοιμάζει με αγάπη και γνώση μείγματα βοτανικών  αφεψημάτων με ευεργετικές ιδιότητες για τη ψυχή και το σώμα.
Σε μία δύσκολη καθημερινότητα για όλους, ο σκοπός του «MΩLY» είναι να σας οδηγήσει σε ένα μοναδικό ταξίδι επανασύνδεσης του Ανθρώπου με τη Φύση, εντάσσοντας τις μοναδικές γεύσεις και τα πολλαπλά οφέλη της, στην καθημερινότητά σας.

Η ονομασία «MΩLY» προέρχεται από το μυθικό βότανο που έδωσε ως αντίδοτο, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Ερμής στον Οδυσσέα για να καταφέρει να ξεφύγει από τη λήθη της Κίρκης και να επιστρέψει στην Ιθάκη.

Τα βότανα είναι δώρα που μας προσφέρει η φύση απλόχερα από όλες τις άκρες του πλανήτη. Πιστοί στην αγάπη τους και το σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο, επιλέγουν να μοιραστούνε τις γνώσεις τους  για τις ευεργετικές ιδιότητες γνωστών βοτάνων και δημιουργούνε με αγνά βότανα διαλεγμένα από τα ψηλά βουνά της Ελλάδας και απόμακρων βουνών ανά τον κόσμο, μία ποικιλία από «μυθικά» ροφήματα πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αρώματα, και γνώριμες σε όλους γεύσεις.

Τα δημιουργήματα ροφημάτων από βιολογικά βότανα ΜΩLY, έρχονται να σας γεμίσουν από γεύσεις της φύσης και να σας συναρπάσουν, παρασύροντάς σας σε ένα ταξίδι με οκτώ  ευεργετικές απόψεις.

Τα βότανα ήταν για πολλούς αιώνες ο σημαντικότερος αν όχι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων. Οι μεγαλύτερες σχολές παραδοσιακής ιατρικής ήταν τρεις, η ayurveda των Ινδών, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και η βοτανική ιατρική του δυτικού κόσμου. Μέσα σε αυτούς τους αιώνες δοκιμάστηκαν πάρα πολλά φυτά και άλλες πρώτες ύλες που αντλούνταν από τη φύση. Οι δράσεις τους στον άνθρωπο καταγράφονταν σε κείμενα ή και σε ζωγραφιές κάποιες φορές. Στις μέρες μας και οι τρεις παραδοσιακές μορφές ιατρικής διδάσκονται σε συγκεκριμένες χώρες ακόμα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

 

Στο «MΩLY the Mythic Antidote»  πιστεύουν  ότι πετύχανε να δημιουργήσουνε τους πιο κατάλληλους συνδυασμούς, ανάλογα με τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες βοτανικών αφεψημάτων (herbalteas) ανά τον κόσμο. Στη περιγραφή του κάθε τσαγιού στις σελίδες των προϊόντων τους, μπορείτε να βρείτε το σκεπτικό δημιουργίας του κάθε συνδυασμού και τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας.

Τα βότανα που έχουν τη μορφή ρίζας ή φλοιού έχουν κοπεί σε μορφή σκόνης ώστε να περάσουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά των δραστικών ουσιών μέσα στο ρόφημά μας.

Τα αφεψήματά μας προετοιμάζονται με τη μέθοδο του εκχύματος. Αυτή είναι άλλωστε η πιο εύκολη και γρήγορη εκχύλιση βοτανικού σκευάσματος  για το καταναλωτή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε το νερό, να γεμίσετε  την κούπα της αρεσκείας σας, να τοποθετήσετε μέσα σε  αυτή το φακελάκι  με το βοτανικό μείγμα για 5 έως 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ρόφημά σας) και… να το απολαύσετε! Και ένα μικρό μυστικό… ανάλογα με το πόσο τακτικά ή έντονα θα αναδεύσετε το αφέψημά σας θα ενδυναμώσετε τη γεύση και τη δράση του!

Η ιδέα των ανθρώπων του «MΩLY» ήταν να φέρουνε τον άνθρωπο και τη φύση πιο κοντά. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος επωφελείται από τις δραστικές ουσίες των βοτάνων. Αναζητήσανε έναν καινοτόμο τρόπο να μεγιστοποιήσουνε την συνολική εμπειρία απόλαυσης των ροφημάτων, ενεργοποιώντας και τις πέντε  αισθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη διάρκεια της διάδράσης  του με τα ροφήματα ΜΩΛΥ.

Δημιουργήσανε μία  καινοτόμο, φυσική-βιολογική συσκευασία. Αντικαταστήσανε το κλασικό σχοινάκι, με το βελούδινο βλαστό του σιδερίτη του Ολύμπου (το τσάι του βουνού). Ο ανθός του βλαστού, ολόκληρος δίνει τη βαρύτητα αυτού του αιώνιου βοτάνου, και ενώνει τον άνθρωπο με το περιεχόμενο από αυτό που πρόκειται να πιει.

Τα ροφήματα προετοιμάζονται με αποκλειστικές, ειδικά μελετημένες συνθέσεις του συνεργάτη τους Βοτανολόγου Ιατρού κ. Μάνου.  Επιλέγουνε και χρησιμοποιούνε αγνά, προσαρμογόνα  βότανα από όλο τον κόσμο, με δραστικότητα και ευεργετικές ιδιότητες σε κάθε ένα από τα οκτώ  μείγματα ροφημάτων ΜΩΛΥ.

Όλα τα μείγματα φτιάχνονται στο χέρι με ακρίβεια και συνέπεια. Τα φακελάκια ετοιμάζονται ένα-ένα, μόνο με βιολογικά, υψηλής ποιότητας βότανα σε σταθερά σωστές αναλογίες. Ετοιμάζονται με απόλυτο σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στον καταναλωτή.

Για όσους ήδη αγαπούν τα ροφήματα βοτάνων, καθώς και για όσους θέλουν να γευτούν μία νέα εμπειρία, το ΜΩΛΥ σας προσκαλεί στο δικό του ταξίδι ξεχωριστών και μοναδικών ευεργετικών απολαύσεων, γεμάτο από συνδυασμούς γνωστών ελληνικών και άλλων βοτάνων από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Θα συναντήσετε τα προϊόντα  ΜΩΛΥ στα Five stars ξενοδοχεία της Ελλάδας  και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από το e-shop της εταιρίας.

Αφεθείτε  στο ταξίδι των ροφημάτων  ΜΩΛΥ , όπου θα απογειωθούν οι αισθήσεις σας  και θα απολαύσετε ποιοτικές δημιουργίες.

 

Μαρία Σούρλα
Δημοσιογράφος

https://www.moly.gr/el/

Continue Reading

Trending