Connect with us

Γαστρονομία

Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο

Νόστιμες και θρεπτικές

Οι παπαρδέλες αρέσουν σε όλους άρα είναι μια σίγουρη επιλογή για την οικογένεια. Μπορεί να είναι και χρωματιστές καμωμένες με πολτό λαχανικών. Εμείς διαλέγουμε τις παραδοσιακές γιατί δένει καλύτερα το πέστο,  που είναι ξεχωριστό.

Στο κανονικό πέστο χρησιμοποιούμε μόνον βασιλικό, όμως εμείς προσθέτουμε και το πολύ θρεπτικό αβοκάντο και αντί για το κλασσικό κουκουνάρι προτιμάμε τα αμύγδαλα. Για τυρί αντί της παρμεζάνες χρησιμοποιούμε μια ελληνικότατη κεφαλογραβιέρα.

Η αγαπημένη μου φίλη Ερμιόνη Χαχάλου που είναι πρόεδρος της γυναικείας  ΚοινΣεπ Έρκυνα που φτιάχνουν τα ωραιότερα ζυμαρικά και σάλτσες και τα γλυκά κουταλιού τους που δεν παίζονται…

Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο   

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά

Υλικά

500 γρ. παπαρδέλες χειροποίητες ή ταλιατέλλες

150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή μυζήθρα

Για το πέστο βασιλικού

Ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό

Δύο σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρα

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό φλιτζάνι αμύγδαλα ή κουκουνάρι

Μισό αβοκάντο

3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε αλάτι και προσθέτουμε τις παπαρδέλες, χωρίς να τις κόψουμε.

Τις αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά και μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.

Προσοχή τα ζυμαρικά δεν ξεπλένονται ποτέ απλά τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Φτιάχνουμε το πέστο βασιλικού.

Πλένουμε καλά τα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό και τα σκουπίζουμε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο, αμύγδαλα ή κουκουνάρι, το σκόρδο και λίγο τυρί τριμμένο και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πράσινη σάλτσα ελάχιστα πηκτή.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο που έχουμε στρώσει με τριμμένο τυρί από πάνω βάζουμε τις παπαρδέλες και ρίχνουμε το πέστο βασιλικού.

Πασπαλίζουμε με τυρί και πιπέρια.

 

Continue Reading

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending