Συνταγές
Πασχαλινά κουλουράκια του Κώστα Παπαλέξη

Πασχαλινά κουλουράκια
Από τον Κώστα Παπαλέξη, αρτοποιό, Φούρνος Παπαλέξη, Γαλαξίδι
Μυρωδάτα και τραγανά
Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:
Το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια Παπαλέξη έχει τη γαστρονομία στο DNA της. Η Χρυσούλα μεγαλουργεί στο πανέμορφο και πολυβραβευμένο ξενοδοχείο της Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι και ο Κώστας, ο σύζυγός της είναι ιδιοκτήτης του Φούρνου Παπαλέξη, που φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων. Από προζυμένιο ψωμί, σταφιδόψωμα μέχρι τσουρέκια και πίτες, όλα υπέροχα.
Ζητήσαμε από τη Χρυσούλα να μας φτιάξει τα παραδοσιακά κουλουράκια του Πάσχα με τη συνταγή του Κώστα, που «μιλάει» η Φωκίδα και όχι μόνον.
Πέρσι που παρακολούθησα την όλη διαδικασία μαζί με γάλλους γευσιγνώστες, αφού η Χρυσούλα παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής στο ξενοδοχείο, ο τόπος μοσχομύρισε και η γειτονιά ολόκληρη. Αρώματα πρωτόγνωρα ανοιξιάτικα … γιορτινά. Τα αρώματα από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια «δένουν» αρμονικά με τα αρώματα των λεμονανθών.
Αν μου ζητούσατε να σας πω τι άρωμα και τι χρώμα χαρακτηρίζει το Γαλαξίδι θα σας έλεγα το μπλε, της θάλασσας, της αλμύρας και το κίτρινο των λεμονιών, που βρίσκονται ακόμα και στους κήπους των αρχοντικών της ναυτικής πολιτειούλας της καρδιάς μου. Γαστρονομική εμπειρία μοναδική…
Είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσετε αυτή τη συνταγή γιατί είναι η καλύτερη μακράν…
Πασχαλινά κουλουράκια
Από τον Κώστα Παπαλέξη, αρτοποιό, Φούρνος Παπαλέξη, Γαλαξίδι
Υλικά
1750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. μαργαρίνη
450 ml φρέσκο γάλα πλήρες
4 φρέσκα αυγά
ξύσμα από 2 φρέσκα πορτοκάλια
1 κ.γ. αμμωνία
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
200 ml. κονιάκ
Για το φινίρισμα
2 κρόκους από φρέσκα αυγά
1 φρέσκο αυγό
Τρόπος παρασκευής
Σε λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο με το μίξερ χειρός.
Μόλις γίνουν μια ωραία κρέμα προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 2 – 3 λεπτά .
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα εναλλάξ.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας .
Η ζύμη δεν θα πρέπει να γίνει σκληρή .
Αρχίζουμε και πλάθουμε σε διάφορα σχέδια τα πασχαλινά μας κουλουράκια.
Σε ταψί έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλουράκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά και με το πινέλο περνάμε από πάνω τα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180οC για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.
Γαστρονομία
Αυθεντική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Η γνωστή Christmas pudding πρωταγωνιστεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των βρετανών. Η ιστορία της πουτίγκας φθάνει μέχρι τον μεσαίωνα και οι εκδοχές της αναρίθμητες… Ήδη στα περισσότερα σπίτια έχει αρχίσει να ετοιμάζεται από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να μεστώσουν τα αρώματα και να έχει ακόμα καλύτερη γεύση. Ο βασιλιάς Γεώργιος 1ος την καθιέρωσε σαν γλυκό των Χριστουγέννων από το 1774. Στην βικτωριανή εποχή η πουτίγκα πήρε σχεδόν την μορφή της σημερινής.
Φωτο 2 co instagram theroyalfamily Buckingham Palace

Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας εθιμικά ετοιμάζει την πουτίγκα του παλατιού ενώπιων των ΜΜΕ.
Η πουτίγκα συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ατομικό γλυκό στην Μεγάλη Βρετανία σε όλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με τσάι ή ζεστό κρασί.
Αυθεντική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Από την Erietta Michelis – Brown, Λονδίνο
Υλικά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα ψιλοκομμένα
150 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα ψιλοκομμένα
150 γρ. cranberries, αποξηραμένα ψιλοκομμένα
150 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
150 γρ. καρύδια ψίχα
80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
150 ml ηλιέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1 κλωνάρι δεντρολίβανο, φρέσκο ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
Για το φλαμπάρισμα
100 ml κονιάκ
Για το φινίρισμα
Σάλτσα κερασιού – επιλεκτικά
Ζαχαρωτά
Τρόπος παρασκευής
Στο multi ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα cranberries, τις σταφίδες, τα καρύδια, το τζίντζερ και τα χτυπάμε ελαφρά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να λιώσουν.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βροχηδόν ρίχνουμε το μείγμα αλεύρου στο μπολ με τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τέλεια.
Αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας σε φόρμα σιλικόνης διαμέτρου 12 εκ., βάθους 8 εκ. και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε μια σχάρα και ακουμπάμε τη φόρμα με την πουτίγκα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το κονιάκ και λίγο πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και με τον αναπτήρα ανάβουμε για να φλαμπάρει… και το περιχύνουμε προσεκτικά στην πουτίγκα.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και διακοσμούμε με ζαχαρωτά ή ακόμα με σοκολάτα ή σάλτσα αγριοκέρασου ή βύσσινου. Η επιλογή δική σας.
Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος
Γαστρονομία
Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά: Βουνίσιες γεύσεις … αυθεντικές

Ο χειμώνας θέλει ζεστό φαγητό και γεύσεις θαλπωρής, που γράφουν δυνατά. Το Διχώρι, στην καρδιά των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης είναι ονειρικό. Χρώματα κίτρινα, χρυσαφιά αλλά και κόκκινα, ελατα τεράστια, πηγές με κρυστάλλινο νερό, ένας καταρράκτης ζωγραφιά και μια πλατεία με γιγάντια πλατάνια. Στο εστιατόριο της πλατείας η Μαρίνα είναι γνωστή σε όλη την περιοχή και όχι μόνον για την κουζίνα της που γεννά αναμνήσεις. Ο τραχανάς χειροποίητος και το μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής.
Φωτο 2 Το Διχώρι της ομορφιάς …
Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι, Βαρδούσια
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μοσχάρακι, κατά προτίμηση ελιά ή χτένι κομμένο σε μικρά κομμάτια
350 γρ. τραχανά γλυκό
80 ml. κόκκινο κρασί
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
4 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα πάνω στο μάτι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα κομματάκια από το μοσχάρι και τα σοτάρουμε καλά γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τότε προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και σιγομαγειρεύουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε ζεστό νερό.
Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε το μοσχαράκι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε πιατέλα.
Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα προσθέτουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά. Χρειάζεται προσοχή μην κολλήσει ο τραχανάς.
Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 3 λεπτά.
Σερβίρουμε όπως είναι ζεστό.
Επιλεκτικά πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος
Γαστρονομία
Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.
Yλικά
150 ml. χυμό πορτοκάλι
150 ml νερό εμφιαλωμένο
150 ml ηλιέλαιο
150 γρ. μαργαρίνη
15 γρ. μαγειρική σόδα
15 γρ. baking powder
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης
1 πρέζα αλάτι
20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi
700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free
Για το φινίρισμα
Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.
Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.
Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.
Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.
Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.
Μικρά μυστικά
Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.
Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Μαρία Οικονομάκου: “Όραμα της η Δημιουργία”
-
Τουρισμός
Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου
-
Επιχειρηματικότητα
Η HATZI FILAX GROUP ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
ΤΗΣ «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.» -
Lifestyle
1ο Φεστιβάλ, Παιδί, Διατροφή και Περιβάλλον με θέμα «Η Υγεία του Πλανήτη… περνάει μέσα από το πιάτο μας».
-
Επιχειρηματικότητα
«Διαχείριση Χρόνου» στα Super Market ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ από την Hatzi Filax Group
-
Επιχειρηματικότητα
Παρόν και το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο στο «Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών» που Διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Ιωάννα Μπάτζιου: «Ενωμένοι κερδίζουμε το αύριο»
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;