Connect with us

Συνταγές

Πασχαλινά κουλουράκια του Κώστα Παπαλέξη

Πασχαλινά κουλουράκια

 Από τον Κώστα Παπαλέξη, αρτοποιό, Φούρνος Παπαλέξη, Γαλαξίδι

Μυρωδάτα και τραγανά

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

 Το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια Παπαλέξη έχει τη γαστρονομία στο DNA της. Η Χρυσούλα μεγαλουργεί στο πανέμορφο και πολυβραβευμένο ξενοδοχείο της Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι και ο Κώστας, ο σύζυγός της είναι ιδιοκτήτης του Φούρνου Παπαλέξη, που φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων. Από προζυμένιο ψωμί, σταφιδόψωμα μέχρι τσουρέκια και πίτες, όλα υπέροχα.

Ζητήσαμε από τη Χρυσούλα να μας φτιάξει τα παραδοσιακά κουλουράκια του Πάσχα με τη συνταγή του Κώστα, που «μιλάει» η Φωκίδα και όχι μόνον.

Πέρσι που παρακολούθησα την όλη διαδικασία μαζί με γάλλους γευσιγνώστες, αφού η Χρυσούλα παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής στο ξενοδοχείο, ο τόπος μοσχομύρισε και η γειτονιά ολόκληρη. Αρώματα πρωτόγνωρα ανοιξιάτικα … γιορτινά. Τα αρώματα από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια «δένουν» αρμονικά με τα αρώματα των λεμονανθών.

Αν μου ζητούσατε να σας πω τι άρωμα και τι χρώμα χαρακτηρίζει το Γαλαξίδι θα σας έλεγα το μπλε, της θάλασσας, της αλμύρας και το κίτρινο των λεμονιών, που βρίσκονται ακόμα και στους κήπους των αρχοντικών της ναυτικής πολιτειούλας της καρδιάς μου. Γαστρονομική εμπειρία μοναδική…

Είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσετε αυτή τη συνταγή γιατί είναι η καλύτερη μακράν…

 Πασχαλινά κουλουράκια

Από τον Κώστα Παπαλέξη, αρτοποιό, Φούρνος Παπαλέξη, Γαλαξίδι

 Υλικά

1750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. μαργαρίνη

450 ml φρέσκο γάλα πλήρες

4 φρέσκα αυγά

ξύσμα από 2 φρέσκα πορτοκάλια

1 κ.γ. αμμωνία

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

200 ml. κονιάκ

Για το φινίρισμα

2 κρόκους από φρέσκα αυγά

1 φρέσκο αυγό

Τρόπος παρασκευής

Σε λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο με το μίξερ χειρός.

Μόλις γίνουν μια ωραία κρέμα προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 2 – 3 λεπτά .

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα εναλλάξ.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά  το κοσκινισμένο αλεύρι.

Ζυμώνουμε  μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας .

Η ζύμη δεν θα πρέπει να γίνει σκληρή .

Αρχίζουμε και πλάθουμε σε διάφορα σχέδια τα πασχαλινά μας κουλουράκια.

Σε ταψί έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλουράκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά και με το πινέλο περνάμε από πάνω τα κουλουράκια μας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180οC για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Μια γευστική δημιουργία που είναι νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο ή πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι αρέσει πολύ… και ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθους κοτόπουλου

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μπαστουνάκια

100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρις

Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε με το μαχαίρι το στήθος στη μέση οριζόντια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ για να πάει παντού.

Στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο.

Στην επιφάνεια βάζουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και μια κουταλιά βούτυρο.

Κλείνουμε σαν σάντουιτς με τα άλλα δύο κομμάτια στήθους και τυλίγουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα δέσουμε και με σχοινί μαγειρικής.

Αραδιάζουμε τα πακετάκια σε ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 100ο C για 35 – 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να υποχωρεί η λαδόκολλα όταν πιέζουμε με το δάκτυλο.

Tα τελευταία 15 λεπτά, ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή ακόμα και ψητά λαχανικά.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending