Connect with us

Οικογένεια

ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕ ! ΜΠΟΡΕΙΣ !

Και ήρθε η ώρα… η μέρα, να κάνεις τα «πρώτα σου βήματα» έξω! Δειλά δειλά (αλλά με σταθερότητα, μην ξεχνάς), με χαμόγελο (κοίτα στον καθρέφτη και θυμήσου το), με αποφασιστικότητα (λέξη που ίσως έχεις ξεχάσει για λίγο, αλλά εκεί μένει, μέσα σου, σταθερή).

Θέλεις να προσθέσεις κάτι στα παραπάνω; Καλοδεχούμενο! 

Λοιπόν; Πιστεύεις ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να πειθαρχήσεις; 

Τι μπορώ να κάνω για σένα; 

Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε μαζί μου. Eνα «Ναι!» ή ένα «Όχι!»

Πιστεύεις ότι η αυτοπειθαρχία χτίζει την εσωτερική δύναμη, τον χαρακτήρα, τη σταθερότητα;

Πιστεύεις ότι σε βοηθά να ελέγξεις την ανυπομονησία, τις ενστικτώδεις αντιδράσεις, τον  θυμό;

Θέλω να σου πω πως, τεκμηριωμένα, όταν πειθαρχείς, αυτό επιτρέπει την αντίσταση σε όλα τα είδη των περιττών πειρασμών, όπως την υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, το κουτσομπολιό, τα τυχερά παιχνίδια, την υπερκατανάλωση τροφής ή τη λήψη περιττών ρίσκων. 

Συνεχίζουμε μαζί…

Πιστεύεις πως όταν έχουμε αυτοπειθαρχία ενισχύει τις πιθανότητές μας ώστε να επιτυγχάνουμε οτιδήποτε, ή έστω τα περισσότερα, σε μεγάλο βαθμό;

Ξέρεις, όλα τα καλά πράγματα στη ζωή χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ανοχή, υπομονή και επιμονή, τα οποία είναι υποπροϊόντα της αυτοπειθαρχίας. Αυτή η ικανότητα μπορεί να σε βοηθήσει στην εργασία σου, στη μελέτη, στην επιχειρηματικότητα, στον αθλητισμό, στο διαλογισμό και σε πολλά άλλα.

Κάνε μια παύση και ρώτησε τον εαυτό σου εάν συμφωνείς εν μέρει και, γιατί όχι, με τα περισσότερα.

Οι άνθρωποι στις μέρες μας, θέλουν άμεσα αποτελέσματα και άμεση ικανοποίηση, αλλά γνωρίζεις, φυσικά, ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί. Εκείνοι που διαπρέπουν στον τομέα που έχουν επιλέξει, συνήθως, μελετούν, πειραματίζονται, κάνουν λάθη και μαθαίνουν από αυτά. Προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται, μερικές φορές ακόμα και για χρόνια, όπως, παραδείγματος χάριν, στον αθλητισμό. Αν τους έλειπε η πειθαρχία, η οποία εμπεριέχει εσωτερική δύναμη και υπομονή, θα είχαν παραιτηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Πιστεύεις ότι είσαι αθλητής της ζωής, λοιπόν;

Θεώρησε τον εαυτό σου ως ένα άτομο με πειθαρχημένο μυαλό, το οποίο ελέγχει τι λέει και, ως εκ τούτου, μπορεί να κρατήσει καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Κατ’ επέκτασιν, συνήθως «απαιτεί» σεβασμό από τους άλλους και δεν πληγώνεται ή προσβάλλεται εύκολα από αυτό που λένε ή κάνουν οι άλλοι.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα παραπάνω; 

Κι αν ναι, μπορείς να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στις σκέψεις και στις αντιδράσεις σου;

Θα έβαζες στοίχημα πως με αυτή σου την ικανότητα είναι ευκολότερο να βαδίσεις σε αυτή τη ζωή και να πετύχεις τους στόχους σου;

Kαι τώρα; 

Μέτρησε τα «Ναι» σου, μέτρησε τα «Όχι» σου και συνέχισε από το επόμενο λεπτό το ξεχωριστό αυτό ταξίδι ! Και, κάθε τόσο, αν θέλεις, εμπλούτιζε τη λίστα σου. Εύχομαι να βρίσκεις πάντα έναν ακόμα λόγο να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου!

Αύριο είναι μια καινούργια μέρα! 

 

Ασπασία Πέππα, DBA., MEd., BBA, DipPR

Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Σταδιοδρομίας

& Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Life Coach Εφήβων, Νέων, Ενηλίκων

Μέλος ΗCCMA – Συλλόγου Συμβουλευτικής,

Coaching & Mentoring Ελλάδας

https://web.facebook.com/dr.aspasiapeppa/

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

ΑΥΤΟΣ είναι ο τρόπος για να αλλάξεις επίπεδο!

Όλοι θέλουν να αλλάξουν επίπεδο. Σημασία δεν έχει, όμως, να θέλω, αλλά να έχω συνείδηση σε ποιο επίπεδο βρίσκομαι τώρα και για ποιον λόγο πρέπει να αλλάξω. Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγω και πότε είμαι πραγματικά έτοιμος να περάσω στην… επόμενη πίστα.

Ρόλο κλειδί στην αλλαγή επιπέδου έχουν, λοιπόν, οι εξωτερικές συνθήκες. Ας πάρουμε τον έλεγχο από το Εγώ, που τις χρησιμοποιεί για να μας συνθλίβει συναισθηματικά και να μας αποθαρρύνει. Αν τις καλλιεργήσουμε υπέρ μας, αν κάνουμε μάθημα τις αστοχίες μας, αν προσέξουμε τον εαυτό μας, αν είμαστε συγκεντρωμένοι στο τώρα μας, τότε μόνο θα αλλάξουμε επίπεδο. 

Σκέψου, λοιπόν, με σύνεση, μέτρο και συνέπεια τι είναι αυτό που θέλεις να αναστήσεις μέσα σου για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής σου. Αφέσου με ταπεινότητα, με κατάνυξη στα ερεθίσματα που σε κατακλύζουν, πάρε το χρόνο σου και νιώσε πως πλημμυρίζεις από αυτό το χαρακτηριστικό. Νιώσε κάθε κύτταρό σου να φορτίζει με τη θετική του ενέργεια. Και όταν το οραματιστείς, θα κάνεις τα πάντα για να το ζήσεις. 

Σταμάτα να φοβάσαι και να συγκρίνεσαι. Μη δέχεσαι εκπτώσεις στην αλλαγή σου. Μην αναπαράγεις ό,τι σε τραβά πίσω. Μην υπεραπλουστεύεις τους στόχους σου, γιατί χωρίς ξεβόλεμα και πειθαρχία, δεν θα προχωρήσεις πολύ μακριά. 

 

Νικόλας Ουρανός, ACC

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & Relationship Coach

Continue Reading

Ψυχολογία

Χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έχετε παρατηρήσει κάποιους ανθρώπους ή και εσάς τον ίδιο να λέτε :
Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό. – Είμαι άχρηστη. – Κανείς δεν νοιάζεται για μένα. – Ποιό είναι το νόημα; – Είμαι ηλίθιος. – Φταίω εγώ για τα πάντα.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εξουθενωτικά, καταστροφικά πράγματα που λέμε στον εαυτό μας όταν υποφέρουμε από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση εάν μεγαλώσουν ή υπόκεινται σε υπερβολικά δυσλειτουργικό ή καταχρηστικό περιβάλλον.

Άλλοι μπορεί απλά να τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο σε δυσάρεστες και αρνητικές στιγμές στη ζωή τους – συμπεριλαμβανομένων των αντιληπτών «αποτυχιών» από την πλευρά τους – παραβλέποντας τις επιτυχίες τους και τις θετικές πτυχές της ζωής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτή η χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης μπορεί να είναι εγγενής, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών μπορούν να εκφράσουν τέτοιες αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις, ακόμη και όταν μεγαλώνουν σε ένα υποστηρικτικό, θετικό περιβάλλον.
Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και ευφυΐας . Με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται για τον εαυτό τους, να προκαλέσουν αντιπαραγωγικές και αυτοκαταστροφικές πεποιθήσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυξημένης αίσθησης αυτοπεποίθησης.

Continue Reading

Οικογένεια

Ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της διασκέδασης!

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το Ολυμπιακό μας Μουσείο υποδέχεται τους μικρούς του φίλους ηλικίας 6-12 ετών… σε νέες απολαυστικές, γεμάτες κέφι και δημιουργία συναντήσεις!!! Με γνώμονα την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, την ανακάλυψη των ικανοτήτων τους, και την καλλιέργεια της έμφυτης ανάγκης τους για δημιουργία και μάθηση, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε τις νέες καινοτόμες και βιωματικές δράσεις των εργαστηρίων του Σαββάτου.

Η φιλόξενη, καθαρή και ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά κουζίνα του Ολυμπιακού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το “Εργαστήριο Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής”! Ο έμπειρος σεφ-παιδαγωγός και οι μικροί μας μάγειρες φορούν και πάλι τις ποδιές τους και ετοιμάζονται για τις πιο δημιουργικές μαγειρικές περιπέτειες της πόλης. Με την καθοδήγηση του σεφ μας, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και θα μαγειρέψουν νόστιμες και ιδανικές για υγεία και ευεξία, αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές. Μαθαίνουμε να προστατεύουμε την υγεία μας, μέσα από τη σωστή επιλογή και επεξεργασία των τροφών, δημιουργώντας τους ιδανικούς διατροφικούς συνδυασμούς, στις πιο ευφάνταστες και απολαυστικές γαστρονομικές συνταγές.

Το φανταστικό ταξίδι στη γνώση και την διασκέδαση συνεχίζεται με το “Εργαστήριο Μικροί Εξερευνητές εν Δράσει”, όπου η πλούσια συλλογή του Ολυμπιακού μας Μουσείου γίνεται πηγή έμπνευσης, δράσης και ανακάλυψης για τους μικρούς μας φίλους!! Αθλητικές δοκιμασίες, εικαστικές δράσεις, πειράματα, δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής, γρίφοι και παιχνίδια εξερεύνησης, προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα, που εξάπτουν τη φαντασία και εξοικειώνουν τα παιδιά με τον κόσμο του αθλητισμού, της τέχνης και των επιστημών, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!!!

Λάβετε Θέσεις!!

Έναρξη Εργαστηρίων:

Σάββατο 3 Οκτωβρίου

Στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

Trending