Connect with us

Οικογένεια

ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕ ! ΜΠΟΡΕΙΣ !

Και ήρθε η ώρα… η μέρα, να κάνεις τα «πρώτα σου βήματα» έξω! Δειλά δειλά (αλλά με σταθερότητα, μην ξεχνάς), με χαμόγελο (κοίτα στον καθρέφτη και θυμήσου το), με αποφασιστικότητα (λέξη που ίσως έχεις ξεχάσει για λίγο, αλλά εκεί μένει, μέσα σου, σταθερή).

Θέλεις να προσθέσεις κάτι στα παραπάνω; Καλοδεχούμενο! 

Λοιπόν; Πιστεύεις ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να πειθαρχήσεις; 

Τι μπορώ να κάνω για σένα; 

Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε μαζί μου. Eνα «Ναι!» ή ένα «Όχι!»

Πιστεύεις ότι η αυτοπειθαρχία χτίζει την εσωτερική δύναμη, τον χαρακτήρα, τη σταθερότητα;

Πιστεύεις ότι σε βοηθά να ελέγξεις την ανυπομονησία, τις ενστικτώδεις αντιδράσεις, τον  θυμό;

Θέλω να σου πω πως, τεκμηριωμένα, όταν πειθαρχείς, αυτό επιτρέπει την αντίσταση σε όλα τα είδη των περιττών πειρασμών, όπως την υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, το κουτσομπολιό, τα τυχερά παιχνίδια, την υπερκατανάλωση τροφής ή τη λήψη περιττών ρίσκων. 

Συνεχίζουμε μαζί…

Πιστεύεις πως όταν έχουμε αυτοπειθαρχία ενισχύει τις πιθανότητές μας ώστε να επιτυγχάνουμε οτιδήποτε, ή έστω τα περισσότερα, σε μεγάλο βαθμό;

Ξέρεις, όλα τα καλά πράγματα στη ζωή χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ανοχή, υπομονή και επιμονή, τα οποία είναι υποπροϊόντα της αυτοπειθαρχίας. Αυτή η ικανότητα μπορεί να σε βοηθήσει στην εργασία σου, στη μελέτη, στην επιχειρηματικότητα, στον αθλητισμό, στο διαλογισμό και σε πολλά άλλα.

Κάνε μια παύση και ρώτησε τον εαυτό σου εάν συμφωνείς εν μέρει και, γιατί όχι, με τα περισσότερα.

Οι άνθρωποι στις μέρες μας, θέλουν άμεσα αποτελέσματα και άμεση ικανοποίηση, αλλά γνωρίζεις, φυσικά, ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί. Εκείνοι που διαπρέπουν στον τομέα που έχουν επιλέξει, συνήθως, μελετούν, πειραματίζονται, κάνουν λάθη και μαθαίνουν από αυτά. Προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται, μερικές φορές ακόμα και για χρόνια, όπως, παραδείγματος χάριν, στον αθλητισμό. Αν τους έλειπε η πειθαρχία, η οποία εμπεριέχει εσωτερική δύναμη και υπομονή, θα είχαν παραιτηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Πιστεύεις ότι είσαι αθλητής της ζωής, λοιπόν;

Θεώρησε τον εαυτό σου ως ένα άτομο με πειθαρχημένο μυαλό, το οποίο ελέγχει τι λέει και, ως εκ τούτου, μπορεί να κρατήσει καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Κατ’ επέκτασιν, συνήθως «απαιτεί» σεβασμό από τους άλλους και δεν πληγώνεται ή προσβάλλεται εύκολα από αυτό που λένε ή κάνουν οι άλλοι.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα παραπάνω; 

Κι αν ναι, μπορείς να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στις σκέψεις και στις αντιδράσεις σου;

Θα έβαζες στοίχημα πως με αυτή σου την ικανότητα είναι ευκολότερο να βαδίσεις σε αυτή τη ζωή και να πετύχεις τους στόχους σου;

Kαι τώρα; 

Μέτρησε τα «Ναι» σου, μέτρησε τα «Όχι» σου και συνέχισε από το επόμενο λεπτό το ξεχωριστό αυτό ταξίδι ! Και, κάθε τόσο, αν θέλεις, εμπλούτιζε τη λίστα σου. Εύχομαι να βρίσκεις πάντα έναν ακόμα λόγο να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου!

Αύριο είναι μια καινούργια μέρα! 

 

Ασπασία Πέππα, DBA., MEd., BBA, DipPR

Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Σταδιοδρομίας

& Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Life Coach Εφήβων, Νέων, Ενηλίκων

Μέλος ΗCCMA – Συλλόγου Συμβουλευτικής,

Coaching & Mentoring Ελλάδας

https://web.facebook.com/dr.aspasiapeppa/

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Η Ευτυχία έρχεται «ουρανοκατέβατα»

«Ζήσε στο τώρα και συνάντησε την ευτυχία… ξαφνικά!»

Για να ζήσεις την επιτυχία και την ευτυχία «ξαφνικά», πρέπει να είσαι θετική και δεκτική στα μικρά θαύματα. Από το πουθενά, έχουν έρθει πολλοί coachees μου και μου είπαν ότι τους πρότειναν μια δουλειά που κυνηγούσαν καιρό, πως κέρδισαν κάποιο ποσό, ότι τακτοποιήθηκαν τα οικονομικά τους, πως, «ουρανοκατέβατα», αυτός που τους έσπαγε τα νεύρα εξαφανίστηκε, άλλαξε περιβάλλον, άλλαξε τάξη.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εδώ για να μεγαλουργήσουμε. Είμαστε από μόνοι μας δημιουργοί θαυμάτων. Αλλά τι θα ήταν ένα θαύμα χωρίς πίστη; Το θαύμα είναι, άλλωστε, συσσωρευμένη πίστη. Αλλά όχι σκέτη πίστη. Κάνε και εσύ κάτι. Μπες στη δράση για να παραγάγεις θετικότητα, αγάπη, για να φύγεις από τον φόβο και την αναβολή.

Η αναβλητικότητα δε βοηθάει. Από την άλλη, όμως, δε βοηθάει ούτε και ένα πανικόβλητο «πρέπει να κάνω τα πάντα». Σημαντική προϋπόθεση για να ζήσω και να αναγνωρίσω αυτό το «ξαφνικά» είναι να μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα με τον εαυτό μου. Να με πάω μια βόλτα. Να μάθω να έχω και προσωπικές, ιδιωτικές στιγμές. Δε μιλάμε για απομόνωση, αλλά για χρόνο… συμφιλίωσης με τον εαυτό μου.

Κάνε μια ωραία συζήτηση με τον εαυτό σου.

«Έχω βαρίδια στα πόδια μου».

Ρώτησέ τον αν είναι αλήθεια.

«Δε θα τα καταφέρω. Θα αποτύχω».

Είναι αλήθεια;

Ζήτα άφεση αμαρτιών από τους προηγούμενους στόχους και θέσε καινούριους, για νέα πράγματα. Κάνε περισσότερα από αυτά που έκανες έως τώρα και φρόντισε να μην είσαι ούτε στο μετά ούτε στο πριν. Συγκεντρώσου και συνδέσου με τις πέντε αισθήσεις σου στο τώρα.

Η αγάπη δεν είναι σύγκριση. Αγάπη σημαίνει να γίνομαι καλύτερος, να νικάω τις αδυναμίες μου, να περιορίζω τους φόβους μου, να μαθαίνω να αναπνέω, να ηρεμώ, να γαληνεύω.

Αυτά είναι τα μαθήματα που πρέπει να διδάξεις στον εαυτό σου. Το να μαθαίνεις να δίνεις χώρο και χρόνο σε εσένα και να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σε κάνει να διακοινωνείς καλύτερα τις βαθύτερες ανάγκες σου. Σε φέρνει πιο κοντά στο μοναδικό πράγμα που έχει αξία: να πετύχεις τα όνειρά σου!

Τίποτα δεν είναι άπιαστο, εξάλλου, αν έχεις καταφέρει να το ονειρευτείς!

 

Νικόλας Ουρανός
Life & Relationship Coach, #1 International Bestselling Author www.jillandnikolas.com

Σε περιμένουμε στο summer retreat μας στην Κρήτη αυτόν τον Αύγουστο, σε μια μοναδική εμπειρία exclusive αυτοανάπτυξης! Μάθε περισσότερα στο  https://www.jillandnikolas.com/crete.html!

Continue Reading

Οικογένεια

Διαπραγματευτείτε για έναν επιτυχημένο έγγαμο βίο!

Στον έγγαμο βίο καθημερινά προκύπτουν ζητήματα που μας απασχολούν. Πως όμως διαπραγματευόμαστε αποφεύγοντας τη σύγκρουση και τον κίνδυνο δικαστικής διαμάχης; Η διαπραγμάτευση αποτελεί μέθοδο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και γίνεται μέσω της επικοινωνίας των δύο πλευρών. Μερικά tips για το πώς θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε καθημερινά με το/τη σύζυγό μας σε ζητήματα που μας απασχολούν στο γάμο μας:

1)Συζητείστε για το τι σας απασχολεί με την άλλη πλευρά, όταν η άλλη πλευρά θα έχει χρόνο και θα είναι διαθέσιμη.

2)Να είστε καλοί ακροατές.

3)Να προσπαθείτε να μπαίνετε στη θέση της άλλης πλευράς.

4)Να αποφεύγετε τις εντάσεις και να είστε ήρεμοι. Εφόσον δημιουργηθεί ένταση, διακόψτε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τη διαπραγμάτευση.

5)Να κρατάτε οπτική επαφή.

6) Όταν αναφέρεστε στο τι σας απασχολεί, να εξηγείτε το λόγο και να φέρνετε παραδείγματα.

7)Να προσπαθείτε να βρίσκετε μια κοινή λύση για το θέμα που σας απασχολεί με την άλλη πλευρά, ώστε να είστε και οι δύο κερδισμένοι.

8)Κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

9) Δώστε χρόνο στις διαπραγματεύσεις σας, μπορεί να κρατήσουν και εβδομάδες.

10) Να είστε ξεκάθαροι ως προς τη θέση σας και αντικειμενικοί.

11) Να ακούτε με συγκέντρωση την άλλη πλευρά και να μην απαντάτε αμέσως.

12) Να θυμάστε ότι μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα το κοινό συμφέρον των δύο συζύγων.

13) Να θυμάστε ότι ένας επιτυχημένος γάμος βασίζεται στην αμοιβαία ειλικρίνεια, το σεβασμό και τον υγιή διάλογο.

14) Να απευθυνθείτε με τους δικηγόρους σας σε διαμεσολαβητή δηλαδή ουδέτερο τρίτο ώστε να επιλυθούν ειρηνικά οι οικογενειακές διαφορές σας και τα ζητήματα των τέκνων σας σε περίπτωση που το διαζύγιο είναι τελικά μονόδρομος ώστε να αποφύγετε τις δικαστικές διαμάχες. Προτιμήστε το συναινετικό διαζύγιο και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ως προς τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Της Ράνιας Ι. Παυλοπούλου

Δικηγόρου – Iδρύτριας του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα-Πιστοποιημένης Διαπραγματεύτριας Diploma In Negotiations ΚΕΚ ΟΠΑ -Πιστοποιημένης Διαμεσολαβήτριας Piraeus Mediation Center. https://pavlopouloulaw.gr/

Continue Reading

Ψυχολογία

Δεν είναι εγωϊστικό να αρνείσαι!

Mε πόσα «όχι» φτιάχνεται η ευτυχία;

Είναι ουτοπικό να θέλεις (και να πρέπει) να αρέσεις σε όλους! Αν η ζωή σου καθορίζεται ενστικτωδώς ή ενσυνείδητα από μια ατελείωτη αλυσίδα ξένων επιθυμιών, είναι βέβαιο πως σταδιακά θα απομακρύνεσαι όλο και πιο πολύ από των πυρήνα των δικών σου! Οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται στη ζωή μας όταν έχουμε ξεδιαλύνει το τοπίο ανάμεσα σε όσα θέλουμε και όσα έχουν ανάγκη οι άλλοι από εμάς. 

Αν απελευθερωθούμε από την ανάγκη να τα κάνουμε όλα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των άλλων, θα κατανοήσουμε πόσο χρήσιμη λέξη είναι το «όχι». Σταμάτα, λοιπόν, να πληγώνεις την αυτοπεποίθησή σου, μετρώντας τη γνώμη των άλλων πάνω από τη δική σου αξία! Έχει ειπωθεί πως οι πεποιθήσεις μοιάζουν με παλιές πρόκες καρφωμένες στη σανίδα της συνείδησής μας. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η ρήση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, όσο πιο παλιό το καρφί, τόσο και πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε να διαχειριστούμε σε κάποιον βαθμό τον φόβο μας και την αίσθηση της μοναξιάς μας. Κινούμαστε μία εμπρός και μία πίσω, αποφασίζοντας και ενεργώντας μέσα στις σχέσεις μας με βάση αυτά τα δύο κυρίαρχα «κατώτερα» συναισθήματα: τον φόβο μας και την αίσθηση της μοναξιάς μας.

Όσοι πατούν γερά στα πόδια τους δεν φοβούνται την άρνηση. Δεν συναρτούν τα συναισθήματα των άλλων από τη δική τους απόρριψη και δεν δομούν τη ζωή τους σύμφωνα με τις επιθυμίες που δεν θα απογοητεύσουν τους άλλους. Μη δομείς τις σχέσεις σου με βάση ένα φθηνό αλισβερίσι «μου χρωστάς-σου χρωστώ». Τα προσωπικά μας όρια είναι οι ασφαλείς γραμμές που συγκρατούν την προσωπικότητά μας και ορίζουν ποιοι είμαστε πραγματικά. 

Δεν είναι εγωιστικό ή αυτάρκεσκο να αρνείσαι.

Παίξε στο παιχνίδι των διαπροσωπικών σχέσεων με τους δικούς σου όρους!

 

Νικόλας Ουρανός
Life & Relationship Coach, #1 International Bestselling Author www.jillandnikolas.com

Σε περιμένουμε στις δωρεάν life coaching συνεδρίες, που πραγματοποιούμε, για να μη βάλεις στιγμή σε παύση τα όνειρά σου!

Continue Reading

Trending