Connect with us

Γαστρονομία

Πρασοσπανακοτυρόπιτα της Έφης: “Νόστιμη και πανεύκολη”

Πολλές φορές νοιώθουν οι νέες νοικοκυρές ότι η πίτα είναι κάτι δύσκολο και απαιτητικό… «σε θέλει ώρα στην κουζίνα».

Μύθος… γιατί εμείς σας προτείνουμε μια πανεύκολη πίτα,  που ξεχειλίζει νοστιμιά. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε φύλλο γιατί χρησιμοποιείτε έτοιμο. Γιατί λοιπόν να καταφεύγετε κάθε φορά στην αγορά μιας κατεψυγμένης πίτας, που σίγουρα δεν θα έχει τα αγαπημένα σας υλικά, που επιλέγετε με φροντίδα ξεχωριστή.

Η φρεσκάδα των λαχανικών παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η επιλογή των τυριών. Όσα περισσότερα τυριά τόσο καλύτερα, έλεγε η μαμά μου που έφτιαχνε καταπληκτικές πίτες.

Εμείς σας δίνουμε τις ποσότητες των τυριών εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τυριά που αγαπάτε ανθότυρο, μυζήθρα, σαγανοτύρι, φορμαέλα, κατίκι Δομοκού που είναι ελληνικά και πολύ θρεπτικά. Το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ χαρίζουν μια ευχάριστη πινελιά, που αρέσει πολύ και εξαφανίζει τη μυρωδιά του αυγού.

Η συνταγή δική σας για την πίτα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη…

 

Πρασοσπανακοτυρόπιτα της Έφης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

 

1 πακέτο φύλλο κρούστας

 

Για τη γέμιση

 

1½ κιλό σπανάκι, κομμένο με το χέρι

3 πράσα μόνον το λευκό μέρος, πολύ ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο και τα κοτσάνια

250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σπασμένη με το πιρούνι

100 γρ. κασέρι Βοιωτίας, τριμμένο

100 γρ. γραβιέρα γίδινη Βοιωτίας, τριμμένη

1½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο πλήρες

3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

2  αυγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Μισή κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

 

Τρόπος παρασκευής

 

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα και τα «σκεπάζουμε» με νερό.

Ανοίγουμε το μάτι και βράζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.

Τότε ρίχνουμε το 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και σε δυνατή φωτιά το σοτάρουμε και αυτό για 6 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα, το κασέρι, τη γραβιέρα, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αφού τα περάσουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο.

Ρίχνουμε τη γέμιση και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν.

Χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια.

Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το γάλα και το τζίντζερ.

Περιχύνουμε με το μείγμα τη σπανακόπιτα.

Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 1 ώρα έως ότου ροδίσει καλά.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά, πριν την κόψουμε.

Σερβίρουμε τα κομμάτια σε πλατώ σε απόσταση μεταξύ τους για να κρυώνουν καλύτερα.

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.

Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο

Κουλουράκια κανέλας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Yλικά για 40 κουλουράκια

Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

2 κ.σ γάλα

¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα εβαπορέ

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.

Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.

Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Trending