Connect with us

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Εβδομάδα γαστρονομίας για τα άτομα με διαβήτη από το FNL με την υποστήριξη του FreeStyle Libre της Abbott

Ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης για τη διαβητική κοινότητα δίνει ο κορυφαίος ελληνικός οδηγός γαστρονομίας FNL σε συνεργασία με την Abbott και το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre με την διοργάνωση της πρώτης εβδομάδας γαστρονομίας στην Ελλάδα αφιερωμένη στα άτομα με διαβήτη. Ειδικότερα, από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως και την Πέμπτη 1 Ιουνίου επιλεγμένα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα διαμορφώσουν ειδικά menu, απόλυτα συμβατά με τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων με διαβήτη, με την επιστημονική επιμέλεια και τις οδηγίες του Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την αξία και το δικαίωμα των πάνω από 1.000.000 Ελλήνων πολιτών που έχουν διαβήτη, να απολαμβάνουν νόστιμο και καλό φαγητό.

Στην πρώτη αυτή εβδομάδα που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός και να συμπαρασύρει/εμπνεύσει εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν το Botrini’s, το Ziller’s , το Upon, το Cookoovaya, το Artisanal, το Lost και το  Malabar από την Αθήνα και τα Μαύρη Θάλασσα και Marrone Restaurant από την Θεσσαλονίκη.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής, της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι επιπλοκές του υπολογίζεται ότι πλήττουν στην Ελλάδα το 8,8% του πληθυσμού ενώ το 7,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προ-διαβήτη. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η σωστή διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη, τόσο για τον τύπο 1 όσο και για τον τύπο 2. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για το άτομο με διαβήτη να ακολουθεί μια καθημερινή διατροφή με βασικό άξονα τις αρχές μια γενικά υγιεινής και όχι τόσο περιοριστικής, όσο παλιότερα, δίαιτας. Η διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη πλέον δεν έχει τις απαγορεύσεις του παρελθόντος, στηρίζεται στα φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, στο καλό πλάνο διατροφής και στην κατανάλωση φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και όχι πολλών θερμίδων. Η σχέση μεταξύ διαβήτη και διατροφής είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και ο ρόλος της σωστής διατροφής- και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας- για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη ρύθμιση των τιμών γλυκόζης αίματος. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας για το σακχαρώδη διαβήτη και η αποφυγή συχνών αποκλίσεων, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου, αποτελεί ένα συνδυασμό παραγόντων, που μπορεί να  προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στα άτομα με διαβήτη συστήνεται να εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας το φαγητό τους, χωρίς να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο.»

Ο επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα, κ. Δέρκος Καλογρίδης δήλωσε σχετικά: «Στην Abbott πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή και το καλό φαγητό! Υποστηρίζουμε με υπερηφάνεια αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία του FNL που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και συμπερίληψης στους πάνω από 1.000.000 ανθρώπους με διαβήτη στην Ελλάδα. Το σύστημα FreeStyle Libre, το Νo1 σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία αισθητήρα παγκοσμίως, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε το σάκχαρό μας και διαχειριζόμαστε τον διαβήτη μας. Στην Ελλάδα, αρκετές χιλιάδες ανθρώπων με διαβήτη έχουν απελευθερωθεί από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα, καθώς παρακολουθούν το σάκχαρό τους κάθε στιγμή, παντού, με την ευκολία του κινητού τους τηλεφώνου. Η τεχνολογία FreeStyle Libre συνεχώς εξελίσσεται, τόσο για τα άτομα με διαβήτη, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και  για τους επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη στην καθημερινότητα!» 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-topics/fnl-diabetes-dine-out-week/

Media Contact

Σταμάτης ΣελλάςCommunications Manager
[email protected]
T. 210 6281806

Continue Reading

Γαστρονομία

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ευχάριστες Εμπειρίες από μία Πρόσκληση του «The Met Hotel» Θεσσαλονίκης

By:Έφη Βαλίλα

Μία εξαιρετική βραδιά στο #TheMetHotel με προσκεκλημένους τους Δημοσιογράφους της Πόλης.

Ως Συνεργάτιδα του #BusinessWomangr μαζί με συναδέλφους των ΜΜΕ της πόλης, απολαύσαμε το ποιοτικότατο δείπνο στο Εστιατόριο #CHAN!

Ο Executive Shef #Δημήτρης Τσανανάς εμπνευσμένος μέσα από μία μαγευτική επαγγελματική διαδρομή έχει προβεί στο πάντρεμα #Ασιατικής & #Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας πού εκπλήσσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!!

Το #δείπνο συνοδεύτηκε με μουσική του σαξόφωνου.

Πεντακάθαρο, ευγενέστατο προσωπικό, ωραίο design. Άνετο και καθαρό με θέα στη θάλασσα και πολύ γευστικές μερίδες. Μεγάλο και μοντέρνο, τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα, μεγάλο και κλειστό parking, εξαιρετικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα εκμετάλλευσης. Επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδιά με πραγματικά «Αβραμιαία φιλοξενία»!!

Όλα προδιαγράφουν ένα ασφαλές και ακμάζον επιχειρηματικό μέλλον, όλων των τμημάτων εκμετάλλευσης του #TheMetHotel

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική πρόσκληση τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου κο #Δημήτρη Κάκαρη. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε θερμά και τον κο #Nikos Arvanitidis Creative Studio για το φωτογραφικό υλικό, που ηλεκτρονικά, μας επισύναψε.

Οι προσκεκλημένοι πολλοί και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Και οι συζητήσεις που είχαμε ως #BusinessWoman.gr, με τους επώνυμους προσκεκλημένους  βιώσαμε τις  φανταστικές διηγήσεις με μια  συναισθηματική εμπλοκή στο χώρο της δημοσιογραφίας και του γυναικείου επιχειρείν.

Η κάθε φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις! 

Continue Reading

Γαστρονομία

Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.

Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Continue Reading

Trending