Connect with us

Προγράμματα

Πρόγραμμα Book Laβ Challenge – Κλιματική αλλαγή και μέσα μεταφοράς: Αξιοποίηση πληροφοριακών πηγών σε ψηφιακές δημιουργίες

«Είναι η δική σου στιγμή για να μάθεις πώς μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο πιο πράσινο..»

Είναι σαφές ότι οι σύγχρονες κοινωνίες χρειάζονται δραματική μεταβολή στην κατανάλωση ενέργειας, στα πρότυπα παραγωγής και διαβίωσης, στην οικονομική οργάνωσή τους και στη φιλοσοφία συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, ώστε να αποτραπεί η οριστική και καταστροφική μεταβολή του κλίματος. 

Η ενέργεια και η παραγωγή της από ορυκτά καύσιμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες της κλιματικής μεταβολής. Αν εφαρμοστεί η ενεργειακή μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια θα μειώσει τη ρύπανση, θα αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία του πλανήτη και την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει τους πολίτες ώστε να έχουν ένα πιο ενεργητικό ρόλο στην κοινωνία.  

Η οργάνωση της καθημερινής ζωής, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος της μεταφοράς εμπορευμάτων να πραγματοποιείται με τρένα και μάλιστα ηλεκτροκίνητα. Οι υπόλοιπες μεταφορές μπορούν να γίνονται με  αυτοκίνητα, φορτηγά, πλοία και αεροσκάφη υπό την προϋπόθεση ότι και αυτά θα αντικαθίστανται σταδιακά από οχήματα με κινητήρες μηδενικών εκπομπών ρύπων. 

Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή;
– Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου;
– Πώς επηρεάζει το κλίμα μια βόλτα με το αυτοκίνητο;
– Με ποιους τρόπους τα οχήματα, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα πλοία μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών;
– Είναι σε θέση ο άνθρωπος να πετύχει τη μεταστροφή της κλιματικής αλλαγής;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν στο νέο πρόγραμμα – πρόκληση που δημιούργησαν η Βιβλιοθήκη και το UΤech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, γεμάτο ανακαλύψεις για τη σχολική τάξη. Πρόκειται για μια δημιουργική και καινοτόμα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ευγενίδου που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το κλίμα, στον σχεδιασμό και εφαρμογή έργων που ενημερώνουν τα παιδιά και τους νέους για την κλιματική αλλαγή και τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό, και τελικά στην εν γένει εκπαίδευσή τους με απώτερο σκοπό την προώθηση της δίκαιης μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.

Εκπαιδευτικοί στόχοι του Προγράμματος “Book Laβ Challenge”, για ηλικίες 12-18 ετών, που συνδιοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη και το UTech lab του Iδρύματος Ευγενίδου και που παρουσιάστηκε από τις επιστημονικές Υπευθύνους κ.κ. Χ. Μπρίντεζη και Μ. Μανωλοπούλου, στις 11/10/2022, σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν πρόσκλησης της ΔΔΕ Δ’ Αθήνας είναι:

– Η στήριξη των μαθητών/τριών στη διαδικασία ανακάλυψης της γνώσης μέσα από την έρευνα και την ανάλυση-σύνθεση των δεδομένων.
– Η εξοικείωση και η ευαισθητοποίηση σε επίκαιρα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την Τεχνολογία.
– Η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας.
– Η ολοκλήρωση ενός project από τους μαθητές μέσω της ενεργής και ομαδικής εργασίας.

To πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαθεματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στο σχολικό μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»

Είναι η δική σου στιγμή να μάθεις πώς μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο πιο «πράσινο»…

Είναι η δική μας στιγμή.

Επιχειρηματικότητα

Ευκαιρίες δωρεάν εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για MKO

Οι αιτήσεις για τα επιτυχημένα προγράμματα Incubator & Accelerator του HIGGS μόλις άνοιξαν!

Για μια ακόμα χρονιά το HIGGS ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα Incubator, GSE Incubator και Accelerator. Τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα του HIGGS, τα οποία προσφέρονται διαδικτυακά στοχεύουν στην υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα Accelerator έχει στόχο την υποστήριξη ώριμων οργανώσεων με λειτουργία άνω των 2 ετών, σε ζητήματα στρατηγικής, business plan, διαμόρφωσης προτάσεων και οικονομικής βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα έχει εξάμηνη διάρκεια και περιλαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική για (έως) 8 μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ο Accelerator, με έναρξη τον Νοέμβριο του 2023, θα υλοποιηθεί σε 2 τρίμηνα, με εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα το καθένα, ξεκινώντας με ένα εντατικό Bootcamp 2 εβδομάδων. 

Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator (Green & Social Entrepreneurship Incubator) απευθύνονται σε νεοσύστατες ΟΚοιΠ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) και φορείς κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας αντίστοιχα, προσφέροντας τους τα απαραίτητα εφόδια μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, ώστε να εξασφαλίσουν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, εσωτερική οργάνωση και λειτουργία. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι φορείς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, είτε μέσω της προσέλκυσης χρηματοδότησης, είτε μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (GSE Incubator), σχετικής με το αντικείμενό τους. Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator, αφορούν αποκλειστικά φορείς που είναι σε διαδικασία εκκίνησης/ λειτουργίας/ επανεκκίνησης και έχουν αποκτήσει νομική υπόσταση τα τελευταία 2 χρόνια.

Η έναρξη των δωρεάν προγραμμάτων Incubator και GSE Incubator γίνεται κάθε Νοέμβριο και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, ενώ και τα δύο προγράμματα μπορούν να δεχτούν (έως) 5 ενδιαφερόμενους φορείς το καθένα. 

Στο πλαίσιο των 3 προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται 4 εβδομάδες υποχρεωτικής εντατικής εκπαίδευσης (Bootcamp), εργαστήρια και σεμινάρια, one-to-one συναντήσεις και mentorship με εξειδικευμένους συνεργάτες και ειδικούς, αλλά και ευκαιρίες networking με άλλες ελληνικές και διεθνείς Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και χρηματοδότες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τα 3 προγράμματα (Incubator, GSE Incubator και Accelerator) ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. 

Για την κατάθεση αιτήσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα προγράμματα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω links: 

Υποστηρικτές και Χορηγοί 

Μεγάλοι Δωρητές του προγράμματος Accelerator είναι το  Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το GSE Incubator υλοποιείται σε συνεργασία με το NBG Business Seeds – Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας. 

Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Αναστασία Ψωμά

Project Manager Acceleratorτηλ: +30 211 411 6300

Κιν: +30 6975 206  888email: [email protected]

Λίγα λόγια για το HIGGS

To HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τo HIGGS, είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. 

Σε μόλις 7 χρόνια λειτουργίας  (2015 – 2022), η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους. 

Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator), προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Ως κόμβος ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας, προωθούμε τη δικτύωση όλων των stakeholders του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα σχετικών διαλόγων. 

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Παράταση Αιτήσεων για το Δωρεάν Πρόγραμμα Κατάρτισης στη Bασιλοτροφία στην Εύβοια, από τη Νέα Γεωργία

Νέα Γενιά:

Έως την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι για το δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια». Η συγκεκριμένη δράση, η οποία φιλοδοξεί να μετασχηματίσει πλήρως τον μελισσοκομικό κλάδο στην Ελλάδα, έχει στόχο να αναπτύξει ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού.

Το πρόγραμμα κατάρτισης συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA. Υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.

Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» αποτελεί μοναδική πρακτικήστην Ευρώπη και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιείται φέτος για δεύτερη φορά, έχοντας ξεκινήσει από τη Θεσσαλία, όπου ο τελικός αριθμός ωφελούμενων υπολογίζεται να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των μελισσοκόμων της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».

Σκοπός της δράσης είναι η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα εξειδικευμένων μελισσοκόμων-βασιλοτρόφων, οι οποίοι, αφού λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, θα έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες στους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει πολλαπλούς στόχους, όπως την εξοικείωση μεγάλου μέρους, σε ποσοστό έως και 50%, των μελισσοκόμων της Εύβοιας με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών, τη μαζική παραγωγή στο σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής επιλεγμένου γενετικού υλικού για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δραστηριότητας –αυτής της παροχής εμβολιασμού- που θα μπορέσει να αποτελέσει ενδεχομένως μια επαγγελματική διέξοδο.

Αποτελείται από δύο σκέλη:

1.   Την εύρεση και την εξειδικευμένη εκπαίδευση έως και δώδεκα (12) νέων που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι/-ες θα καταρτιστούν σε θέματα βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά τη λήψη της απαραίτητης αυτής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι έξι (6) ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν το επόμενο βήμα του προγράμματος.

2.  Τη δραστηριοποίηση των έξι (6) επιλεγμένων εξειδικευμένων εμβολιαστών στην Εύβοια, κατά προσέγγιση τέσσερα (4) άτομα στη Βόρεια Εύβοια και δύο (2) άτομα στη Νότια Εύβοια. Η δράση τους αυτή θα περιλαμβάνει το συντονισμό των μελισσοκόμων της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια» αποτελεί ένα από τα προγράμματα του 5ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 03/02/2023

Έναρξη προγράμματος: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2023

Διάρκεια: έως και 18 μήνες

Continue Reading

Προγράμματα

Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά: Πρόγραμμα Κατάρτισης στη Bασιλοτροφία!

By:Έφη Βαλίλα

Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης Εύβοια!

Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώνει την έναρξη του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια».

Το πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να μετασχηματίσει πλήρως τον μελισσοκομικό κλάδο στην Ελλάδα, έχει στόχο να αναπτύξει ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού.

Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.

Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» αποτελεί μοναδική πρακτική στην Ευρώπη και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιείται φέτος για δεύτερη φορά, έχοντας ξεκινήσει από τη Θεσσαλία, όπου ο τελικός αριθμός ωφελούμενων υπολογίζεται να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των μελισσοκόμων της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».

Σκοπός της δράσης

Είναι η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα εξειδικευμένων μελισσοκόμων-βασιλοτρόφων, οι οποίοι, αφού λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, θα έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες στους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει πολλαπλούς στόχους, όπως την εξοικείωση μεγάλου μέρους, σε ποσοστό έως και 50%, των μελισσοκόμων της Εύβοιας με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών, τη μαζική παραγωγή στο σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής επιλεγμένου γενετικού υλικού για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δραστηριότητας –αυτής της παροχής εμβολιασμού- που θα μπορέσει να αποτελέσει ενδεχομένως μια επαγγελματική διέξοδο.

Αποτελείται από δύο σκέλη:

1.   Την εύρεση και την εξειδικευμένη εκπαίδευση έως και δώδεκα (12) νέων που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι/-ες θα καταρτιστούν σε θέματα βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά τη λήψη της απαραίτητης αυτής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι έξι (6) ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν το επόμενο βήμα του προγράμματος.

2.  Τη δραστηριοποίηση των έξι (6) επιλεγμένων εξειδικευμένων εμβολιαστών στην Εύβοια, κατά προσέγγιση τέσσερα (4) άτομα στη Βόρεια Εύβοια και δύο (2) άτομα στη Νότια Εύβοια. Η δράση τους αυτή θα περιλαμβάνει το συντονισμό των μελισσοκόμων της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια» αποτελεί ένα από τα προγράμματα του 5ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 27/01/2023

Έναρξη προγράμματος: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2023

Διάρκεια: έως και 18 μήνες

Continue Reading

Trending