Ψυχολογία
Πώς να Αγαπήσω τον Εαυτό μου.

Κάποιες φορές είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω, και να παρατηρήσουμε τη ζωή μας από τότε που μπορούμε να θυμηθούμε. Να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα μας, ποιες είναι οι συμπεριφορές μας, πότε συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους, πότε δεν συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους.
Ας ανοίξουμε μία παρένθεση:
Από το 0 έως το 10 πόσο χαρούμενος είσαι;
Γράψε από κάτω την απάντηση.
Από το 0 έως το 10 πόσο ήρεμος είσαι;
Γράψε από κάτω όπως και πριν.
Από το 0 έως το 10 πόσο πολύ απολαμβάνεις την ζωή σου;
Γράψτο από κάτω.
Τώρα, αυτό που θέλω να κάνεις είναι να βάλεις αυτά τα χαρακτηριστικά και στους 3 τομείς της ζωής σου.
Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τον εαυτό σου:
Πόσο χαρούμενος είσαι;
Πόσο ήρεμος είσαι;
Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;
Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τον συντροφικό τομέα της ζωής σου:
Πόσο χαρούμενος είσαι;
Πόσο ήρεμος είσαι;
Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;
Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τα οικονομικά σου, επαγγελματικά σου, την καριέρα σου:
Πόσο χαρούμενος είσαι;
Πόσο ήρεμος είσαι;
Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;
Θα βάλω άλλο έναν τομέα που είναι πάρα πολύ σημαντικός.
Από το 0 έως το 10 σε σχέση με τους φίλους σου και την κοινωνική σου ζωή:
Πόσο χαρούμενος είσαι;
Πόσο ήρεμος είσαι;
Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή σου;
Πως μας επηρεάζουν τα παραπάνω αποτελέσματα
Όπως καταλαβαίνουμε, στα αποτελέσματα, όσο καλά και να πηγαίνεις σε έναν τομέα της ζωής σου, αν στους άλλους πάσχεις τότε αργά ή γρήγορα θα επηρεαστεί και αυτός ο τομέας που τα πηγαίνεις καλά.
Φαντάσου ότι έχεις ένα φαγητό, για παράδειγμα τον μουσακά. Όσο καλά και να φτιάξεις τον κιμά, αν δεν είναι ωραία μαγειρεμένα και τα υπόλοιπα υλικά του μουσακά, δεν θα μπορέσεις να απολαύσεις τον μουσακά στο τέλος της ημέρας.
Σκέψου λοιπόν ότι ο μουσακάς, το φαγητό, είναι η ποιότητα της ζωής σου. Έτσι λοιπόν αυτό που θέλω να κάνεις είναι να κάτσεις ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσεις τη ζωή σου. Να δεις τον εαυτό σου από μακριά σαν εξωτερικός παρατηρητής.
Το πρώτο που θα ήθελα να κάνεις είναι να γίνεις μία κάμερα που δεν έχει άποψη. Δες λοιπόν την ζωή σου, πως συμπεριφέρεσαι, πως κινείσαι, πώς νιώθεις, πότε νιώθεις αυτό που νιώθεις, και θέλω στο τέλος της ημέρας να βγάλεις μια σούμα όπως λέμε, ένα συμπέρασμα.
Είσαι ευχαριστημένος με αυτό που έχεις έως τώρα;
Εάν δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε έχω να σου κάνω μία ερώτηση:
Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο #1 παράγοντας;
Και πρόσεξε, δεν μιλάω για εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται για ένα χρονικό διάστημα γιατί έτσι τα έφερε η ζωή, έτσι τα έφεραν οι συνθήκες, συμβαίνει αυτό.
Και δεν μιλάω για τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν σχέση ή να θέλουν μια σχέση για ένα χρονικό διάστημα γιατί συμβαίνει και αυτό, είναι μέρος της ζωής, ούτε κι εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί να πήραν κάποια κιλά γιατί δούλευαν πάρα πολύ πάνω σε ένα project και είχαν περισσότερο καθιστική ζωή.
Μιλάω για εκείνες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ένα μοτίβο πάρα πολλά χρόνια. Από ανθρώπους που μπορεί να παίρνουν ακόμα και φάρμακα για να ξεπεράσουν την κατάθλιψη. Από ανθρώπους που μπορεί να έχουν κρίσεις πανικού. Να βλέπουν videos, να κάνουν αναπνοές, να κάνουν διάφορα tips τα οποία ακούν και για κάποιον λόγο δεν μπορούν να τα καταφέρουν.
Για ανθρώπους που προσπαθούν να βάλουν όρια στους άλλους ανθρώπους είτε με έναν άγαρμπο τρόπο κάποιες φορές, είτε με έναν καλύτερο κάποιες άλλες . Για ανθρώπους που μονίμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι στη ζωή τους ή για τους άλλους που μονίμως έχουν ένα παράπονο ότι δεν υπάρχουν φίλοι ή μια σχέση ωραία για να ευχαριστηθούν ή ακόμη ένας ερωτικός παρτενέρ.
Άρα λοιπόν απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους που τους ταλαιπωρεί ένα ίδιο μοτίβο. Και αυτό το μοτίβο θέλω να σκεφτείς από που προέρχεται.
Καθρέπτης
Θυμήσου ότι:
Αυτό που ζεις, αυτό που συμβαίνει στη ζωή σου, δεν είναι τίποτε άλλο από ένας καθρέπτης αυτού που συμβαίνει μέσα σου.
Τα αποτελέσματα που έχεις στην εξωτερική σου ζωή, στα οικονομικά σου, στην σχέση σου, στην σχέση με τους φίλους σου, είναι καθρέπτης αυτού που συμβαίνει μέσα σε εσένα.
Να το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο:
Η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται, από την ποιότητα που έχεις πρώτα με τον εαυτό σου, και ύστερα με την ποιότητα που έχεις με τους άλλους ανθρώπους.
Η ποιότητα των οικονομικών σου ,εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων, που έχεις με τους άλλους ανθρώπους.
Πρόσεξε: Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα της συντροφικής σου σχέσης. Ή της οικογένειας σου. Όμως αυτή η ποιότητα της σχέσης, της σχέσης που έχεις μεταξύ του εαυτού σου και των άλλων ανθρώπων, είναι ακριβώς η ίδια με την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.
Παρατήρησε τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους
Και εδώ είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σημείωσε το:
“Εάν Θέλεις να Μάθεις καλύτερα τον Εαυτό σου Παρατήρησε ποιες είναι οι Σχέσεις που Έχεις με τους άλλους Ανθρώπους.”
Άρχισε να παρατηρείς τους άλλους ανθρώπους, παρατήρησε την άποψη που έχεις για τους άλλους ανθρώπους. Και αν θέλεις τώρα να αλλάξεις την σχέση που έχεις με αυτούς τους ανθρώπους, πήγαινε να βρεις αυτό που ανακάλυψες προηγουμένως μέσα στον εαυτό σου, και άλλαξε το. Και τότε θα γίνει ένα μαγικό πράγμα. Θα αλλάξει η σχέση που έχεις με τους άλλους ανθρώπους. Και όταν μάθεις να έχεις τις σχέσεις που χρειάζεσαι, που πρέπει, που θέλεις να έχεις με τους άλλους ανθρώπους, τότε μάντεψε τι; Θα μπορείς να έχεις καλύτερη σχέση συντροφική. Θα μπορείς να έχεις καλύτερους πελάτες, καλύτερους φίλους, καλύτερους εργοδότες, καλύτερους συνεργάτες κτλ.
Αλλά, για να γίνει αυτό πρώτα, χρειάζεται να φτιάξεις το μέσα σου. Και αυτό χρειάζεται να το συνειδητοποιήσεις γιατί πρόσεξε: Δεν γίνεται εγώ να είμαι ένας άνθρωπος πάρα πολύ χαρούμενος , και την ίδια στιγμή να μπορώ να έχω σχέσεις καταθλιπτικές ή με ένταση. Όπως την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατόν εγώ να είμαι ένας άνθρωπος καταθλιπτικός και την ίδια στιγμή να έχω χαρούμενες σχέσεις. Δεν γίνεται.
Άρα λοιπόν, αυτό που θέλω να κάνεις, είναι πρώτα απ’ όλα να συνειδητοποιήσεις την σχέση, την ποιότητα της σχέσης που έχεις με τον εαυτό σου. Η αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου. Και μετά δες πως αυτή σχετίζεται με την ποιότητα της σχέσης που έχεις με τους άλλους ανθρώπους.
Ποιο είναι το Μυστικό για να Αλλάξεις τα Πάντα;
Εδώ έρχεται η μυστική ερώτηση:
Από το 0 έως το 10 πόσο Αγαπάς τον Εαυτό σου; Πόση Αγάπη δίνεις στον Εαυτό σου;
Γράψε από κάτω.
Πόσο πολύ αγαπάς τον εαυτό σου; Πόση αγάπη του δίνεις;
Αν είσαι πάνω από το 7-8-9 είσαι πάρα πολύ όμορφα. Πραγματικά να θυμάσαι πως η κοινότητα σε χρειάζεται. Γράψε τις σκέψεις σου. Πώς το κάνεις αυτό; Τι κάνεις καθημερινά; Πότε αποφάσισες, πως αποφάσισες να αγαπήσεις τον εαυτό σου; Να γεμίσεις με αγάπη γι’ αυτόν;
Αν είσαι κάτω από το 7 πραγματικά πίστεψε με θέλεις ένα κλικ για να περάσεις την βάση που είναι το 7-8.
Αν είσαι κάτω από το 5 θέλεις λίγο παραπάνω δουλειά αλλά δεν πειράζει. Αξίζει τον κόπο. Αξίζει την διαδρομή.
Ότι και να είναι αυτό θέλω, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Γιατί το να βάλεις 10 και να χαϊδέψεις τα αφτιά σου δεν λέει τίποτα. Το να βάλεις 0 και να είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου πάλι δεν λέει τίποτα, αν και αυτό είναι ένδειξη ότι δεν σε αγαπάς και σε μαστιγώνεις συνέχεια.
Δημιούργησε τη Ζωή που
Θέλεις & Αξίζεις, Ξεπερνώντας
τα Υποσυνείδητα Μπλοκαρίσματα
Ποιο είναι το Μυστικό για να Αλλάξεις τα Πάντα;
Έτσι λοιπόν θέλω τώρα να κοιτάξουμε να κάνουμε 3 πράγματα: Θέλω να κάνεις 3 πράγματα ούτως ώστε όπου και αν βρίσκεσαι σε αυτή την κλίμακα να πας στο επόμενο σκαλί.
Αφού λοιπόν έχεις αποκτήσει επίγνωση για το σημείο που βρίσκεσαι σε σχέση με την αγάπη του εαυτού σου, από το 0 έως το 10, θέλω να ορίσεις ένα πράγμα μέσα στην εβδομάδα, που αν κάνεις ο εαυτός σου θα νιώσει αυτή την φροντίδα και την αγάπη, την αγάπη για εσένα.
Ρώτησε τον εαυτό σου: “Τι θα ήθελες από εμένα προκειμένου να ξέρεις ότι σε αγαπώ;”. Και άκουσε τον. Αν βλέπεις ότι δυσκολεύεται να σου απαντήσει γιατί τον έχεις ξεχάσει πάρα πολλά χρόνια αποδέξου το. Φαντάσου ότι είναι μια φιλία την οποία την είχες παρατήσει πολύ καιρό. Δώσε της τον χώρο και τον χρόνο, να αναπτυχθεί η σχέση και να εκδηλωθεί η αγάπη.
Αφού κάνεις τα παραπάνω, το επόμενο βήμα είναι μέσα στην εβδομάδα, ότι σου είπε ο εαυτός σου να το κάνεις πράξη. Γράψε όμως ότι κάνεις σε ένα ημερολόγιο . Γιατί αν δεν το γράψεις σε ένα ημερολόγιο δεν θα το κάνεις ποτέ.
Ο ρόλος του ασυνείδητου νου
Τείνουμε οι άνθρωποι να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Αυτό που κάνουμε πάρα πολλά χρόνια. Και αν για πολλά χρόνια δεν έκανες αυτό που σου έλεγε ο εαυτός σου, τότε μην περιμένεις να είσαι συνεπής με κάτι καινούργιο που θα σε ξεβολέψει κιόλας.
Άρα κάνε ένα βήμα πίσω, δες τι θέλει ο εαυτός σου μέσα στην εβδομάδα, κάνε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του, σαν να έχεις ένα μικρό παιδί, που σου ζητάει να τον εμπιστευτείς. Πίστεψε με, ξέρει καλύτερα από εσένα για εσένα. Γιατί ο εαυτός σου είναι ο ασυνείδητος νους και ο ασυνείδητος νους είναι το 95%. Το 5% είναι η λογική και το μυαλό που τώρα μιλάμε.
Επέτρεψε λοιπόν στον ασυνείδητο νου να πάρει τα ινία γιατί μπορεί. Αγάπησε τον ασυνείδητο νου σου, αγάπησε τον εαυτό σου, γιατί όσο μάχεσαι, παλεύεις, τόσο πιο πολύ σηκώνεις αντίσταση. Κι όσο πιο πολύ αντίσταση σηκώνεις στο 95% της ύπαρξης σου, καταλαβαίνεις πως το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις πρόβλημα στον εαυτό σου.
Άρα λοιπόν επειδή θέλεις να είσαι χαρούμενος, καταλαβαίνεις ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Και για να αγαπήσεις τον εαυτό σου χρειάζεται να κάνεις τα ελάχιστα, που είναι ένα με δύο πράγματα μέσα στην εβδομάδα. Δεσμεύσου γιατί το αξίζει και ο εαυτός σου και εσύ και η σχέση σας και νιώσε αγάπη για εσένα.
Είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Ψυχολογία
Κρίση πανικού… συμβαίνει συχνά;

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας είναι η κρίση πανικού. Λόγω των προβλημάτων που συσσωρεύουν μέσα τους συχνά έχουν ξεσπάσματα φόβου και άγχους.
Η διαταραχή πανικού (κρίση πανικού) είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών. Το άτομο που υποφέρει από διαταραχή πανικού παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται κρίσεις πανικού και η διάρκεια τους είναι συνήθως μερικά λεπτά. Εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και η αιτία έναρξης τους μπορεί να μην είναι γνωστή και προφανής στο άτομο.
Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται σε όλες τις ηλικίες. Η συχνότητα εκδήλωσης της πρώτης κρίσης πανικού είναι μεγαλύτερη μεταξύ 20 και 40 ετών, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε και εκδήλωση σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Στις γυναίκες η διαταραχή είναι 2 έως 3 φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η κρίση πανικού αποτελεί μια περίοδο έντονου φόβου – τρόμου που εμφανίζεται απροσδόκητα χωρίς την παρουσία κάποιου φανερού ερεθίσματος και συνοδεύεται από μια ποικιλία σωματικών και γνωστικών συμπτωμάτων. Τα κύρια συμπτώματα είναι το αίσθημα έντονου διάχυτου φόβου για το άτομο, αίσθημα απώλειας του ελέγχου, επέλευσης τρέλας, πανικός και τρόμος, ταχυκαρδία, έντονη εφίδρωση, έντονο αίσθημα δύσπνοιας – πνιγμού, αίσθημα αστάθειας ή ζάλης, φόβος επερχόμενου θανάτου.
Λόγω της έντασης και της ποικιλίας που έχουν τα σωματικά συμπτώματα της περισσότερες φορές τα άτομα επισκέπτονται πολλούς γιατρούς και στρέφονται σε ιατρικές εξετάσεις και διαγνώσεις, και τους δημιουργείται τη πεποίθηση ότι πάσχουν από κάτι σοβαρό. Από άποψη φυσιολογίας οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες για τα άτομα, δηλαδή το άτομο δεν πεθαίνει αυτό που φοβάται ότι θα του συμβεί. Παρόλα αυτά ο οργανισμός επιβαρύνεται από την συνεχή ένταση και επιπλέον είναι πολύ επιβαρυντικές για τους ανθρώπους γιατί μπαίνουν σε μια κατάσταση που συνεχώς δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές τους. Ένα άλλο βασικό συνοδό χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι ο φόβος και το άγχος που τα άτομα αναπτύσσουν ότι η κρίση θα επαναληφθεί. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στους ανθρώπους που υποφέρουν αναπτύσσεται κοινωνική απόσυρση, αποφεύγουν τον συνωστισμό, την συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους και τα πολύβουα μέρη ενώ κάποιες φορές οδηγούνται και στην αγοραφοβία.
Πως αντιμετωπίζεται η διαταραχή πανικού;
Το ερώτημα απαντάται με σαφήνεια θετικά. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που ενισχύουν θετικά το άτομο και του παρέχουν βοήθεια σε πρώτη φάση να ελέγξει τις κρίσεις και κατόπιν να απαλλαγή από το πρόβλημα. Ευρέως διαδεδομένες και αποτελεσματικές στην θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι η γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία και η συστημική, καθώς και πολλές άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που υποφέρουν από την διαταραχή πανικού να ζητούν εξειδικευμένη βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κρίσεων που έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή λειτουργικότητα και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής τους. Το βασικό μήνυμα είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του. Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών.
Βασιλική Λιάφου – Ψυχοθεραπεύτρια
Ψυχολογία
Είσαι Αληθινός ή Συμβατικός Γονιός;

Είσαι αληθινός ή συμβατικός γονιός?
Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των ενηλίκων, οι γονείς γίνονται προστατευτικοί, μερικές φορές μάλιστα υπερπροστατευτικοί. Φοβούνται, επίσης, πράγμα απόλυτα φυσικό και κατανοητό, μήπως «χάσουν» τα παιδιά τους καθώς αυτά μεγαλώνουν. Αυτή η αναπτυσσόμενη ανεξαρτησία του παιδιού μπορεί να παρομοιαστεί με ένα διαστημόπλoιο, που πρέπει να βγει έξω από το πεδίο βαρύτητας της γης,προκειμένου να πραγματοποιήσει το ταξίδι του.Το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί από το πεδίο επιρροής της μητέρας του,ώστε να μπορέσει να βρει το δικό του δρόμο.Ο έφηβος σ’αυτό το ταξίδι κάνει ένα βήμα πιο πέρα ξεφεύγοντας απ’την «τροχιά» της οικογένειας.
Kάποια στιγμή στη ζωή μας, το επιλέξαμε ή όχι, γίναμε γονείς. Κρατήσαμε ένα όμορφο πλασματάκι στα χέρια μας, που άλλαξε τη ζωή μας και μας έκανε να τη δούμε μέσα από μια νέα προοπτική.
Κάποιοι από μας καταλάβαμε ότι η ζωή μας δεν μπορεί να είναι πια ποτέ η ίδια. Κάποιοι άλλοι τρομοκρατηθήκαμε, όταν το καταλάβαμε αυτό και ψάξαμε απεγνωσμένα για εναλλακτικές λύσεις. Κάποιοι προσαρμοστήκαμε στις αλλαγές ,που φέρνει ένα νέο μέλος στην οικογένειά μας, αλλά κάποιοι αρνηθήκαμε να δεχτούμε την αλήθεια και την αλλαγή και χτίσαμε ένα ψεύτικο κόσμο για να την υπομείνουμε. Μερικοί από εμάς δέχτηκαν κάπως νομικιστικά και διδασκαλικά το ρόλο τους. Πίστεψαν δηλαδή, ότι το να είσαι γονιός σημαίνει ότι είσαι πάνω σε ένα θρόνο δικαστικό, εξουσιαστικό που αποφασίζεις εσύ για τα πάντα και τα παιδιά σου ως κατηγορούμενοι στο εδώλιο, απλά υπακούν. Πραγματικά δε γνωρίζω πώς δημιουργήσαμε αυτή την αντίληψη, αλλά γνωρίζω στα σίγουρα, ότι έχει πολλούς οπαδούς και βασιλεύει μέσα σε πολλά σπίτια. Οι γονείς αυτοί έχασαν το αληθινό τους πρόσωπο, έπαψαν να είναι αληθινοί. Φόρεσαν τη μάσκα του άμεμπτου κριτή, που πρέπει να ”κοντρολάρει” τα πάντα και να τα κρατά υπό την εξουσία του. Όλα αυτά από το φόβο μήπως χάσουν το γονεΐκό σεβασμό και την εξουσία πάνω στα παιδιά τους.
Αυτό όμως που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι ο άνθρωπος που φοβάται, ουσιαστικά αισθάνεται ανασφαλής και μη επαρκής. Δεν τα έχει βρεί πραγματικά με τον εαυτό του. Όποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια. Δε φοβάται να είναι ο εαυτός του. Να είναι αληθινός.
Να σέβεται την ελευθερία του παιδιού του. Να σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τα ταλέντα του. Να καταλαβαίνει τις αδυναμίες του και να μένει κοντά του υπομονετικά ως καλός προπονητής, να το εκπαιδεύει και να το δυναμώνει. Δεν ντρέπεται για το παιδί του γιατί δεν είναι σαν αυτόν. Γιατί υστερεί σ΄ αυτά, που ο ίδιος ο γονιός είναι δυνατός. Καταλαβαίνει την ιδιαιτερότητά του και το προτρέπει να είναι ο εαυτός του και να εκφράζεται ελεύθερα.
Αυτός ο γονιός δε ντρέπεται να παραδέχθεί τα λάθη τα δικά του μπροστά στο παιδί του και να ζητήσει συγγνώμη.
Έτσι διδάσκει στο παιδί του ότι στη ζωή μπορεί να κάνουμε λάθη, άλλα η συνειδητοποίηση των λαθών μας και η διόρθωσή τους βρίσκεται μέσα στη διαδικασία ωρίμανσης μας στη ζωή. Ο αληθινός γονιός επικοινωνεί ειλικρινά με το παιδί του .Ως καλός ακροατής το ακούει , το αφουγκράζεται ,ακόμα και αν οι χτύποι της καρδιάς του δεν ταιριάζουν τους δικούς του. Σέβεται τις επιλογές του παιδιού του, αν και ο ίδιος θα επέλεγε διαφορετικά. Ο αληθινός γονιός δεν χρησιμοποιεί το παιδί για το δικό του συμφέρον ή για τη δική του εγωΐστική ικανοποίηση. Γνωρίζει καλά ότι δεν είναι ιδιοκτησία του, απλά βρίσκεται κοντά του να το προετοιμάσει για την ενηλικίωση, δίνοντάς του απροΰπόθετα την αγάπη του. Αυτή την απροϋποθέτη αγάπη, που είναι το θεμέλιο για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή.
Δε χειραγωγεί το παιδί του, δε το ”δένει” συναισθηματικά κοντά του. Το ωθεί στη ανεξαρτητοποίησή του. Η αληθινή αγάπη στα παιδιά μας δεν έχει ίχνος συναισθηματικής εξάρτησης. Οι γονείς χαίρονται να τα βλέπουν να ανεξαρτοποιούνται λίγο λίγο και να οδηγούνται στην συναισθηματική ωριμότητα.
Τα παιδιά των γονέων, που τα ”δέσμευσαν” συναισθηματικά συνήθως γίνονται φοβισμένα και ανασφαλή. Δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν τη δική τους ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δε βρίσκουν την ταυτότητά τους, βουλιάζουν μέσα στους φόβους και τις ανασφάλειες των γονέων τους.
Αγαπητοί μου ας αποφασίσουμε όλοι μας να γίνουμε αληθινοί γονείς. Να παλέψουμε με τους δικούς μας φόβους και τις ανασφάλειες και να γίνουμε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας. Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ανεξάρτητα .Να χαίρονται την ελευθερία τους και να απολαμβάνουν τους καρπούς των επιλογών τους. Μη πιστεύετε, ότι θα τα χάσετε, όταν γίνουν ανεξάρτητα .
Μια μητέρα , που μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της, μου έλεγε, ότι είχε το δίλημμα , αν θα έπρεπε να τα αφήσει να ανεξαρτοποιηθούν από αυτήν, μήπως και τα χάσει και μείνει μόνη της στη ζωή. Όμως νίκησε το φόβο και μεγάλωσε ανεξάρτητα παιδιά , όμως με αρχές και ήθος. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσο ελεύθερα και ανεξάρτητα γίνανε ,τόσο εκτίμησαν την ελευθερία, που τους πρόσφερε η μητέρα τους και με τη θέληση τους παραμένουν ”τριγύρω” της, απολαμβάνοντας συγχρόνως τις δικές τους ελεύθερες επιλογές.
Υγεία
Γυναικεία Κατάθλιψη

Προνόμιο γένους θηλυκού, αφού έχει στόχο τουλάχιστον μια στις οκτώ γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους, δικαίωμα κάθε μίας από εμάς…να το ξεπεράσει.
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα λύπης, απαισιοδοξίας, απελπισίας, ενοχής και απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή εθνικότητας. Συχνά αποτελεί μια παροδική ατομική αντίδραση σε θλιβερά γεγονότα όπως ο θάνατος προσφιλούς προσώπου, το διαζύγιο ή μια επαγγελματική αποτυχία.
Γυναικεία κατάθλιψη VS ανδρικής
Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε διπλάσιο ποσοστό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περίπου 20% των γυναικών και 10% των ανδρών θα εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι γυναίκες θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση της κατάθλιψης στις γυναίκες είναι το εργασιακό στρες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι κοινωνικοί ρόλοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανύπαντρες μητέρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη. Η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά φάρμακα), ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο μεθόδων. Η κατάθλιψη θεραπεύεται, αρκεί να ζητήσει ο ασθενής βοήθεια. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συναισθηματική υποστήριξη της γυναίκας από τα οικεία της πρόσωπα. Η καταθλιπτική γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και να περιβάλλεται με αγάπη.
Όταν μιλούν οι αριθμοί
- Μία στις οκτώ γυναίκες θα πάθει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής της.
- Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών.
- Τα κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τα αγόρια ίδιας ηλικίας.
- Το 20-50% των γυναικών εμφανίζουν προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (χαρακτηρίζεται από εκνευρισμό, θλίψη και θυμό πριν την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως).
- Το 10-15% των νέων μητέρων παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη, που συνήθως συμβαίνει στον πρώτο χρόνο από τη γέννηση του παιδιού.
- Μια στις πέντε εγκυμονούσες γυναίκες πάσχει από κατάθλιψη.
Παράγοντες Κινδύνου
- Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης
- Απώλεια γονέα πριν από την ηλικία των 10 ετών
- Ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία
- Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε προγεστερόνη
- Στρεσσογόνοι ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. ανεργία)
- Απώλεια υποστηρικτικού κοινωνικού συστήματος
- Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή αλκοόλ
Συμπτώματα κατάθλιψης
- Αισθήματα λύπης, απελπισίας ή ψυχικού κενού
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που πριν μας διασκέδαζαν (συμπεριλαμβανομένου του σεξ)
- Αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
- Αυτοκτονικές σκέψεις
- Διαταραχές του ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία)
- Διαταραχές της όρεξης και του σωματικού βάρους (ανορεξία ή βουλιμία)
- Μειωμένη ενέργεια και συνεχές αίσθημα κόπωσης
- Βραδύτητα σκέψης
- Δυσκολίες συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
- Αίσθημα ανησυχίας, εκνευρισμού ή υπερβολικό κλάμα
- Σωματικά ενοχλήματα και πόνοι που δεν υποχωρούν παρά την ιατρική αγωγή
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Δεν απομακρυνόμαστε από τους συγγενείς, τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
- Δεν παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις ζωής όταν βρισκόμαστε σε καταθλιπτική φάση.
- Δεν κατηγορούμε τον εαυτό μας για ότι μας συμβαίνει.
- Είμαστε υπομονετικοί και ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας.
- Βάζουμε μικρούς και εύκολα πραγματοποιήσιμους στόχους.
- Τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.
- Κοιμόμαστε αρκετά.
- Αναπτύσσουμε καινούργια ενδιαφέροντα (π.χ. γυμναστική, χορός).
- Χρησιμοποιούμε τεχνικές χαλάρωσης για μείωση του άγχους.
Νίκη Μπάτου Ι Γενική Ιατρός
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση