Connect with us

Γαστρονομία

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις βρωμιές;

Όσο καλύτερη είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να ασχολείσαι και με την αφαίρεση της βρωμιάς και των λεκέδων από τα σκεύη και τις συσκευές της κουζίνας σου. Ας επικεντρωθούμε σε μία από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές για το μαγείρεμα. «Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις συσσωρευμένες βρωμιές;» Ακολούθησε τα βήματα και κάνε το να μοιάζει με παιχνίδι!

Ακόμη και αν είσαι ιδιαίτερα σχολαστική με το καθάρισμα της κουζίνας σου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σου ξεφύγει κάτι. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτός από το γρήγορο καθάρισμα, που ακολουθεί το μαγείρεμα, να κάνεις μια πιο γενική καθαριότητα. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και μάθε πώς καθαρίζουμε το φούρνο σε βάθος.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο σε 6 απλά βήματα;

1. Καθαρισμός τζαμιού φούρνου

Γιατί να δώσεις έμφαση στον καθαρισμό τζαμιού φούρνου; Το τζάμι του φούρνου σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση του φαγητού σου. Ένα βρώμικο τζάμι, όχι μόνο δε σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται. 

Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο δε θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δε θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του. 

Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής:

Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου. 

Πώς θα καθαρίσεις το εσωτερικό του διπλού τζαμιού του φούρνου σου;  

Σε αυτή την περίπτωση για τον καθαρισμό τζαμιού φούρνου υπάρχουν δύο τρόποι:

Λύση #1:

Ο πιο χρονοβόρος αλλά λεπτομερής τρόπος είναι να ξεβιδώσεις τα δύο γυαλιά, χρησιμοποιώντας κατσαβίδι στις βίδες που βρίσκονται στο πλάι της πόρτας. Έπειτα τραβάς τα γυαλιά προς τα έξω και τα καθαρίζεις. η συγκεκριμένη μέθοδος ωστόσο θέλει αρκετή προσοχή και πολλές εταιρίες πλέον καλύπτουν τις βίδες στο πλαϊνό της πόρτας του φούρνου. 

Λύση #2:

Η δεύτερη λύση είναι πολύ απλή και αποτελεσματική και χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι, ένα λαστιχάκι και μια συρμάτινη κρεμάστρα. Αρχικά αφαίρεσε το συρταράκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του φούρνου. Έπειτα δημιούργησε ένα συρμάτινο γάντζο από την κρεμάστρα. Εκεί με ένα λαστιχάκι ασφάλισε ένα μαντηλάκι καθαρισμού πάνω στο γάντζο, ώστε να μην μπορεί να φύγει κατά τον καθαρισμό τζαμιού του φούρνου. Πέρνα το εργαλείο που έφτιαξες, στο κενό που έχει δημιουργηθεί κάτω από την πόρτα του φούρνου και καθάρισε καλά το εσωτερικό του διπλού τζαμιού. 

2. Aφαίρεσε τις σχάρες.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, δηλαδή τις σχάρες. Τοποθέτησε τις στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό.

3. Φτιάξε οικολογικό καθαριστικό φούρνου.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο διάλυμα.

– Τι θα χρειαστείς;

  • 1 ζευγάρι γάντια
  • Πετσέτα
  • 1 πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι
  • 50 gr μαγειρική σόδα ( 3 – 4 κουταλιές του γλυκού )
  • 100 ml λευκό ξύδι

Ρίξε τη μαγειρική σόδα μέσα στο πλαστικό μπουκάλι και γέμισε το υπόλοιπο με νερό. Ανακίνησε για αρκετή ώρα, ώστε να διαλυθεί καλά η σόδα. Όσο πιο βρώμικος είναι ο φούρνος, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις, για να καθαρίσει αποτελεσματικά. Αν, λοιπόν, έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο καθάρισμα, μη διστάσεις να προσθέσεις λίγη περισσότερη μαγειρική σόδα, από την προτεινόμενη δοσολογία, μέσα στο νερό.

4. Ψέκασε το φούρνο.

Αφού φτιάξεις το διάλυμα, θα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσεις το φούρνο σου. Άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2 – 3 ώρες, έλεγξε αν έχει δράσει αποτελεσματικά η μαγειρική σόδα ή αν είναι ακόμα κολλημένα τα λίπη και οι βρωμιές. Αν έχουν μαλακώσει μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά θα πρέπει να ψεκάσεις λίγο ακόμη και να περιμένεις περίπου άλλη μία ώρα.

5. Καθάρισε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα καμμένα λίπη στα τοιχώματα; Βάλε γάντια και χρησιμοποίησε μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις το φούρνο σου. Αφού καθαρίσεις με την πετσέτα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του φούρνου με λίγο λευκό ξύδι, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσα σημεία έχουν μείνει υπολείμματα βρωμιάς και σόδας θα δεις αφρό, λόγω της αντίδρασης της με το ξύδι. Μην ανησυχήσεις!

Extra Tip : Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία πλαστική σπάτουλα, εκτός από την υγρή πετσέτα, για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τις βρωμιές.

6. Επανατοποθέτησε τις σχάρες στη θέση τους.

Τώρα που ο φούρνος σου λάμπει σαν καινούργιος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσεις τις σχάρες πίσω στη θέση τους. Καθάρισε και σκούπισε τις σχάρες καλά, προτού τις βάλεις πίσω.

Τώρα που ξέρεις τη διαδικασία, αφιέρωσε λίγο χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό του φούρνου σου. Με αυτό τον τρόπο τον κρατάς σε καλή κατάσταση και μειώνεις την πιθανότητα βλάβης και επισκευής της κουζίνας σου.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://blog.douleutaras.gr/pos-katharizoume-fourno/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Η μακαρονάδα του Στέργιου του ψαρά: Γεύση δυνατή …

Μακαρονάδα του ψαρά

Από τον Στέργιο,  Δέλτα Αξιού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Μια μακαρονάδα με γεύση απίθανη είναι αυτή που μου έφτιαξε ο Σέργιος, που ψαρεύει στο Δέλτα του Αξιού.

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και μπορούμε να προσθέσουμε ότι ακόμα θέλουμε χταπόδι, τόνο, σουπιές, καραβίδες ή μπλε καβούρια.

Όσο πιο πολλά υλικά έχει η μακαρονάδα τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Η γεύση της μυρωδάτη και είναι ότι πρέπει για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί μπόρεσα και φωτογράφισα το πιάτο της μακαρονάδας ακριβώς στο σημείο, που ο Αξιός συναντά τον Θερμαϊκό. 

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια

300 γρ. καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα

300 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα

20 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες

2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί ασύρτικο ή μαλαγουζιά

3 ποτήρια νερό

2 δαφνόφυλλα

100 ml ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

 

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε προσεκτικά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι καίμε ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι και μισό ποτήρι νερό ζεστό.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά.

Πριν σβήσουμε τη σάλτσα βάζουμε τα μύδια και τις γαρίδες για 5 λεπτά να πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν τα υγρά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι και μετά από 3 δευτερόλεπτα τα μακαρόνια.

Τα βράζουμε ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Save Vintage: Μια οινική καμπάνια που αξίζει την υποστήριξη όλων

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά της εσοδείας αυτής διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν πως η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία «αναφοράς» για την περιοχή τους. Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά 2019 επισκιάστηκαν από την πανδημία. Έτσι, η καμπάνια Save Vintage 2019, –όπως λέει και το όνομά της– δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη διάσωσή τους.

Με την εστίαση υπολειτουργούσα, τον τουρισμό σε κρίση και το Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, ακυρωμένο το 2020, η εν λόγω καμπάνια, με πυρήνα την ιστοσελίδα www.SaveVintage2019.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού φιλοδοξεί να κινητοποιήσει μαζικά όλους τους Έέλληνες οινοποιούς, φορείς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινόφιλους. Στοχεύει, έτσι, στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών εσοδείας 2019 και όχι μόνο.

Τελικός σκοπός είναι να κεντρισθεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή και να εξαφθεί η φαντασία του, ώστε να αγοράσει κρασιά, αρχικά εσοδείας 2019. Το «Save» στην προκειμένη περίπτωση είναι διττό: «Σώστε», δηλαδή καταναλώστε και χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού χαθούν και «Φυλάξτε» τα, δηλαδή αποθηκεύστε και παλαιώσετε τα κρασιά αυτά, ακόμα και τα λευκά, επειδή είναι υψηλής ποιότητας. 

Γιατί, πράγματι, τα κρασιά του 2019 είναι πλούσια, νόστιμα, τραγανά και ισορροπημένα ―τα επίθετα δεν λείπουν για να τα περιγράψει κάποιος. Μάλιστα, πολλά από αυτά θα μπορέσουν να παλαιώσουν για δεκαετίες σε ιδανικές συνθήκες.

Πίσω από την εν λόγω καμπάνια βρίσκεται η εταιρεία Vinetum, που διοργανώνει την έκθεση Οινόραμα, ωστόσο η δράση αυτή αφορά όλον τον αμπελοοινικό κλάδο. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται από όλους τους σχετικούς φορείς, ενώ συσπειρώνει σημαντικό αριθμό οινογράφων, δημοσιογράφων οίνου και γεύσης και άλλων επικοινωνών και επιστημόνων του κρασιού, που όλο και μεγαλώνει. Ανθρώπους που προσφέρουν την πένα και τον ουρανίσκο τους αφιλοκερδώς, δοκιμάζοντας και γράφοντας για τα ελληνικά κρασιά του 2019. Γι’ αυτό το λόγο τα πορτραίτα τους προβάλλονται στον ιστότοπο της καμπάνιας, η οποία προωθείται και από τα κοινωνικά δίκτυα της Vinetum.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αλεύρι ολικής από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου

Ξεκινώντας από ένα μικρό μύλο στην Ήπειρο πριν από 238 χρόνια, η εταιρεία Μύλοι Λούλη συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά μένοντας πιστή στην παράδοση και την ποιότητα, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες των καταναλωτών της.

Το αλεύρι Ολικής Άλεσης αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες. Δοκιμάστε το σε συνταγές ολικής άλεσης και απολαύστε όλα τα διατροφικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα αλεύρι ολικής άλεσης, όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2 φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Ιδανικό για θρεπτικές συνταγές όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα κ.α. Προτείνουμε πάντα την ανάμειξη του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι τσουρεκιού ή ζυμωτό αναλόγως το τι θέλετε να φτιάξετε!

Κατηγορίας: Πιτυρούχο πλήρους αλέσεως εξ αμιγούς σίτου 100%

Πρωτεΐνη: 16,3%

ΧΡΗΣΕΙΣ

Ψωμί, κριτσίνια, κέικ, μπισκότα και σε οποιαδήποτε συνταγή θέλετε να προσθέσετε αλεύρι ολικής άλεσης.

Continue Reading

Trending