Connect with us

Γαστρονομία

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις βρωμιές;

Όσο καλύτερη είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να ασχολείσαι και με την αφαίρεση της βρωμιάς και των λεκέδων από τα σκεύη και τις συσκευές της κουζίνας σου. Ας επικεντρωθούμε σε μία από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές για το μαγείρεμα. «Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις συσσωρευμένες βρωμιές;» Ακολούθησε τα βήματα και κάνε το να μοιάζει με παιχνίδι!

Ακόμη και αν είσαι ιδιαίτερα σχολαστική με το καθάρισμα της κουζίνας σου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σου ξεφύγει κάτι. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτός από το γρήγορο καθάρισμα, που ακολουθεί το μαγείρεμα, να κάνεις μια πιο γενική καθαριότητα. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και μάθε πώς καθαρίζουμε το φούρνο σε βάθος.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο σε 6 απλά βήματα;

1. Καθαρισμός τζαμιού φούρνου

Γιατί να δώσεις έμφαση στον καθαρισμό τζαμιού φούρνου; Το τζάμι του φούρνου σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση του φαγητού σου. Ένα βρώμικο τζάμι, όχι μόνο δε σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται. 

Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο δε θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δε θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του. 

Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής:

Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου. 

Πώς θα καθαρίσεις το εσωτερικό του διπλού τζαμιού του φούρνου σου;  

Σε αυτή την περίπτωση για τον καθαρισμό τζαμιού φούρνου υπάρχουν δύο τρόποι:

Λύση #1:

Ο πιο χρονοβόρος αλλά λεπτομερής τρόπος είναι να ξεβιδώσεις τα δύο γυαλιά, χρησιμοποιώντας κατσαβίδι στις βίδες που βρίσκονται στο πλάι της πόρτας. Έπειτα τραβάς τα γυαλιά προς τα έξω και τα καθαρίζεις. η συγκεκριμένη μέθοδος ωστόσο θέλει αρκετή προσοχή και πολλές εταιρίες πλέον καλύπτουν τις βίδες στο πλαϊνό της πόρτας του φούρνου. 

Λύση #2:

Η δεύτερη λύση είναι πολύ απλή και αποτελεσματική και χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι, ένα λαστιχάκι και μια συρμάτινη κρεμάστρα. Αρχικά αφαίρεσε το συρταράκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του φούρνου. Έπειτα δημιούργησε ένα συρμάτινο γάντζο από την κρεμάστρα. Εκεί με ένα λαστιχάκι ασφάλισε ένα μαντηλάκι καθαρισμού πάνω στο γάντζο, ώστε να μην μπορεί να φύγει κατά τον καθαρισμό τζαμιού του φούρνου. Πέρνα το εργαλείο που έφτιαξες, στο κενό που έχει δημιουργηθεί κάτω από την πόρτα του φούρνου και καθάρισε καλά το εσωτερικό του διπλού τζαμιού. 

2. Aφαίρεσε τις σχάρες.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, δηλαδή τις σχάρες. Τοποθέτησε τις στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό.

3. Φτιάξε οικολογικό καθαριστικό φούρνου.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο διάλυμα.

– Τι θα χρειαστείς;

  • 1 ζευγάρι γάντια
  • Πετσέτα
  • 1 πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι
  • 50 gr μαγειρική σόδα ( 3 – 4 κουταλιές του γλυκού )
  • 100 ml λευκό ξύδι

Ρίξε τη μαγειρική σόδα μέσα στο πλαστικό μπουκάλι και γέμισε το υπόλοιπο με νερό. Ανακίνησε για αρκετή ώρα, ώστε να διαλυθεί καλά η σόδα. Όσο πιο βρώμικος είναι ο φούρνος, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις, για να καθαρίσει αποτελεσματικά. Αν, λοιπόν, έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο καθάρισμα, μη διστάσεις να προσθέσεις λίγη περισσότερη μαγειρική σόδα, από την προτεινόμενη δοσολογία, μέσα στο νερό.

4. Ψέκασε το φούρνο.

Αφού φτιάξεις το διάλυμα, θα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσεις το φούρνο σου. Άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2 – 3 ώρες, έλεγξε αν έχει δράσει αποτελεσματικά η μαγειρική σόδα ή αν είναι ακόμα κολλημένα τα λίπη και οι βρωμιές. Αν έχουν μαλακώσει μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά θα πρέπει να ψεκάσεις λίγο ακόμη και να περιμένεις περίπου άλλη μία ώρα.

5. Καθάρισε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα καμμένα λίπη στα τοιχώματα; Βάλε γάντια και χρησιμοποίησε μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις το φούρνο σου. Αφού καθαρίσεις με την πετσέτα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του φούρνου με λίγο λευκό ξύδι, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσα σημεία έχουν μείνει υπολείμματα βρωμιάς και σόδας θα δεις αφρό, λόγω της αντίδρασης της με το ξύδι. Μην ανησυχήσεις!

Extra Tip : Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία πλαστική σπάτουλα, εκτός από την υγρή πετσέτα, για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τις βρωμιές.

6. Επανατοποθέτησε τις σχάρες στη θέση τους.

Τώρα που ο φούρνος σου λάμπει σαν καινούργιος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσεις τις σχάρες πίσω στη θέση τους. Καθάρισε και σκούπισε τις σχάρες καλά, προτού τις βάλεις πίσω.

Τώρα που ξέρεις τη διαδικασία, αφιέρωσε λίγο χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό του φούρνου σου. Με αυτό τον τρόπο τον κρατάς σε καλή κατάσταση και μειώνεις την πιθανότητα βλάβης και επισκευής της κουζίνας σου.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://blog.douleutaras.gr/pos-katharizoume-fourno/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

“45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη”

“45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη” είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Ελληνοκύπριου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, που έκανε τις γκουρμέ λιχουδιές της Ελλάδας και της Κύπρου περιζήτητες στους Γάλλους και χάρισε στην ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό διάσημους φίλους και την ύψιστη γαστρονομική διάκριση, το πρώτο της παγκοσμίως και μοναδικό μέχρι σήμερα αστέρι Michelin.

Γεμάτη αυθεντικές γεύσεις και αρώματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, η επιτυχημένη γαλλική έκδοση της Ducasse Edition, την οποία προλογίζουν οι Κώστας Γαβράς και Νίκος Αλιάγας, αφού έμαθε στους Γάλλους να μαγειρεύουν ελληνικές συνταγές στα σπίτια τους, τώρα διατίθεται και στην ελληνική γλώσσα σε επιμέλεια της Gastronomy Essentials. Φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, ιδιοκτήτη του “Les Mavrommatis” στο Παρίσι, του πρώτου ελληνικού εστιατορίου εκτός Ελλάδας, που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να μπει στο χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας και ότι σίγουρα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το τζατζίκι.  

Κάθε μία από τις 45 συνταγές του βιβλίου, προσκαλεί τους αναγνώστες να ανακαλύψουν νέες μεσογειακές γεύσεις και μυρωδιές, να ταξιδέψουν με όλες τους τις αισθήσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα, ως τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα βουνά της Κύπρου. Είναι όλες εμπνευσμένες από την παιδική ηλικία του Ανδρέα Μαυρομμάτη στο χωριό του στη Λεμεσό, την κουζίνα της μητέρας του, τα οικογενειακά τραπέζια. Χρησιμοποιώντας ελληνικά και κυπριακά  τοπικά προϊόντα και εμπλουτίζοντας την ελληνική κουζίνα με τις μαγειρικές τεχνικές της Γαλλίας, καταφέρνει να δημιουργήσει εκλεπτυσμένα πιάτα με φροντισμένη όψη, που διατηρούν ένα δυνατό μεσογειακό χαρακτήρα. Παραδοσιακές, αλλά αλλιώτικα μαγειρεμένες συνταγές όπως: “Ραβιόλια με κρόκο Κοζάνης και γέμιση τύπου σπανακόπιτας”, “Σούπα από καστανές φακές λαχανικών με μανούρι”, “Ψητά ορτύκια σε αμπελόφυλλα με μέλι, θυμάρι, πιλάφι από πλιγούρι και φιστίκια Αιγίνης”, “Χοιρινό μάγουλο με κυδώνι και ρετσίνα”, “Μουσακά”, Χαλούμι ψητό, γκασπάτσο από φράουλα και ντομάτα, φινανσιέ με ελιές Βόλου”, “Ντολμάδες με σαλάχι, σάλτσα ντομάτας και καππαρόφυλλα Κύπρου”…

Προλογίζοντας  το “45 Recettes De Grece, Avec Amour”, που ήδη κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία με τίτλο “45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη”, ο Κώστας Γαβράς, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαστε καλεσμένοι και θα συμμετάσχουμε, με τέρψη και συγκίνηση, σε μία σειρά τόπων επιλεγμένων και αντιπροσωπευτικών, κάποιων γευστικών επινείων: θα ανακαλύψουμε την ελληνική γη, στην Ελλάδα και την Κύπρο, και θα μάθουμε να μαγειρεύουμε παραδοσιακά πιάτα με τρόπο πρωτοποριακό, δημιουργικό και σε αρμονία με το πάθος που μας διακατέχει. Ο πολυαγαπητός μου φίλος και σεφ, Ανδρέας, σας παρουσιάζει συνταγές οι οποίες προέρχονται από τον ελληνικό πλούτο, έχουν δημιουργηθεί με τον τρόπο του Μαυρομμάτη και πηγάζουν από όλες τις πηγές που τον έθρεψαν, “sans jamais assouvir sa faim” (χωρίς ποτέ να σβήσουν την πείνα του), όπως τραγουδούσε και ο κοινός μας φίλος, Ζωρζ Μουστακί”.

“Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, είναι ένας αλχημιστής που μεταφέρει τα συναισθήματά μας στα πιάτα του με ακρίβεια, αντλεί την έμπνευσή του από την καθαρότητα του ελαιόλαδου, από τη βελούδινη υφή ενός κόκκινου κρασιού, από τη γλυκιά πικράδα της ρίγανης, από τη γεύση ενός φύλλου από γεμιστό σέσκουλο… Ο άνθρωπος αυτός, είναι ένας ποιητής και οι συνταγές του θα σας ευχαριστήσουν με χίλιους τρόπους. Καλή όρεξη!”. Νίκος Αλιάγας (απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου). 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, “ένα σημείο συνάντησης για τους εραστές μιας άλλης Ελλάδας, μακριά από τα γαστρονομικά στερεότυπα που τη χαρακτηρίζουν”, σύμφωνα με τον Νίκο Αλιάγα. Σήμερα, μαζί με τ’ αδέλφια του Ευαγόρα και Διονύσιο είναι συνιδιοκτήτες της δημοφιλούς γαστρονομικής αλυσίδας “Maison Mavrommátis” με έδρα τη Γαλλία, που αριθμεί τέσσερα εστιατόρια στην “Πόλη του Φωτός”, ένα στην Κύπρο και εννέα delicatessen καταστήματα με ελληνικά και κυπριακά προϊόντα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία

Τη δημιουργική, παραδοσιακή κυπριακή και ελληνική κουζίνα τους, στην αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη εκδοχή της, που έχει προκύψει από τη συνένωσή της με τις γαλλικές τεχνικές, έχουν γευτεί και αγαπήσει πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ, o Κώστας Γαβράς, o Νίκος Αλιάγας, o Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Στο νέο του βιβλίο ο Ανδρέας Μαυρομάτης αποκαλύπτει 45 από αυτές τις συνταγές, δίνοντας αρχικά στους Γάλλους και τώρα στους Έλληνες, τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να γευτούν πιάτα όπως: “Καρπούζι και φέτα με χυμό από ραβέντι και καρπούς σαμπούκου”, “Χοχλιούς Κρήτης με ντομάτα, πλιγούρι και χυμό νεροκάρδαμου”, “Ζωμό φρέσκων φασολιών με μαστίχα, ραβιόλια με μανιτάρι και χαλούμι”, “Ποτ-ο-φε με λαχανικά και ελληνικό τσάι του βουνού”…  

Η μεγαλύτερη αναγνώριση για τα τρία αδέλφια από την Κύπρο ήρθε στις 5 Μαρτίου 2018 όταν το “Le Mavromatis” πήρε το πρώτο αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί. Λίγες εβδομάδες μετά ο Ανδρέας Μαυρομμάτης βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο των Μαγείρων της Γαλλίας και αναδείχτηκε σε κορυφαίο σεφ της χώρας, αλλά και σε μέγα πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι. Στην “Πόλη του Φωτός”, τα εστιατόριά τους περιλαμβάνονται στους γαλλικούς οδηγούς εστιατορίων, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν τρεις Σκούφους στο σπουδαίο γαλλικό οδηγό Gautilion, ενώ το 2019 το εστιατόριο της Κύπρου κέρδισε Χρυσό Σκούφο.  

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ, Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ 

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό, στην περιοχή Πιτσιλιάς της Κύπρου και λάτρης του γαλλικού πολιτισμού, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης πήγε στο Παρίσι το 1977 για να σπουδάσει ψυχολογία. Δουλεύοντας, όμως, σε ένα εστιατόριο για βιοποριστικούς λόγους ανακάλυψε την αγάπη του για τη μαγειρική τέχνη και την επιχειρηματικότητα, που σχετίζεται με αυτή. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και σπούδασε γαστρονομία στην περίφημη σχολή Lenotre. Το 1981, άνοιξε μαζί με τα αδέλφια του, ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, με προϊόντα από Κύπρο και Ελλάδα. Λίγο καιρό αργότερα δημιούργησαν το πρώτο τους εστιατόριο, το “Les Delices d’ Aphrodite” (Οι λιχουδιές της Αφροδίτης). Ακολούθησαν το «Mavrommátis», τα δύο «Bistrot Mavrommátis» και οκτώ ακόμη delicatessen. 

Στα καταστήματά τους διαθέτουν και δικά τους τυποποιημένα προϊόντα με ελληνικές γεύσεις, τα οποία συσκευάζουν στο εργοστάσιό τους στα προάστια του Παρισιού και ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που έχουν είναι το ότι πωλούν 150 κιλά ταραμοσαλάτα την ημέρα. Οι ελληνοκυπριακές λιχουδιές στη Γαλλία έχουν γίνει ανάρπαστες, οπότε από το βιβλίο “45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη” δεν θα μπορούσε να λείπει η ειδική μνεία στο Χαλούμι και στην Κουμανταρία (που αναφέρεται ως εξαιρετικό χωνευτικό), αλλά και ένας κατάλογος με ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα Π.Ο.Π., γραβιέρα, κασέρι, κολοκάσι, ελιές Καλαμών, μαστίχα Χίου, ελληνικό γιαούρτι… 

Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους; Ο Ανδρέας Μαυρομάτης, αφού εκπαιδεύτηκε δίπλα σε καταξιωμένους Γάλλους σεφ και νιώθοντας πλήρης από την κληρονομιά της πατρίδας του άρχισε να μαγειρεύει διαφορετικά τις ελληνικές συνταγές, επιδιώκοντας να διαψεύσει τα στερεότυπα που τις χαρακτηρίζουν, αλλά και να δημιουργήσει μια αυθεντική και μοναδική μαγειρική ταυτότητα. Και τα κατάφερε, δουλεύοντας μαζί με τα δύο αδέλφια του πολύ, με επιμονή, σοβαρότητα και συνέπεια. Αξιοποιώντας τα ελληνικά και κυπριακά τοπικά προϊόντα, που έως τότε ήταν άγνωστα στους Γάλλους. Επενδύοντας στα πάντοτε φρέσκα και σωστά μαγειρεμένα υλικά, στην αδιαπραγμάτευτα εξαιρετική ποιότητα σε όλα τα επίπεδα. 

“Κάποιοι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Διαθέτουν μία εσωτερική δυαδικότητα, μία αίσθηση του ωραίου και του καλού και ειδικότερα είναι καινοτόμοι καλλιτέχνες που διατηρούν παράλληλα την παράδοση. Γνωρίζω έναν από αυτούς τους ανθρώπους και αυτός είναι ο Ανδρέας Μαυρομμάτης. Χιλιόχρονες μεσογειακές παραδόσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο – γαλαξίες γνώσεις, σκέψεις και πράξεις – τον έκαναν να βγει από τον κομφορμισμό εξευγενίζοντάς τις. Ο ξενιτεμός του Ανδρέα Μαυρομμάτη και των αδελφών του, που είναι συνένοχοι και φύλακες άγγελοι ταυτόχρονα, από τη γενέθλια νήσο τους προς τον κόσμο της παριζιάνικης γαστρονομίας είναι ο μακρύς δρόμος: του λυρισμού των γεύσεων που συνάντησε και των γεύσεων που εφηύρε, μέσω μιας όσμωσης ανάμεσα στην τεχνογνωσία, την αγάπη για τη δημιουργία και την απαιτητική αυστηρότητα της γαλλικής γαστρονομίας”. Κώστας Γαβράς (απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου). 

Το νέο βιβλίο του Αντρέα Μαυρομμάτη «45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη» κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Περισσότερες πληροφορίες: cucina.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Η αξία του ελληνικού γιαουρτιού στη Διεθνή Έκθεση Marca

 Για την αξία του ελληνικού γιαουρτιού μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι Παναγιώτης Τσινάβος σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ιδιωτικής Ετικέτας Marca 2020 στις 16 Ιανουαρίου στην Μπολόνια.

Το συνέδριο που είχε τίτλο «Ελληνικό Γιαούρτι: Μία πολύτιμη επιλογή» διοργανώθηκε από την εταιρεία Atlante, επίσημο συνεργάτη της Κρι Κρι στην Ιταλία, η οποία συμμετείχε και ως εκθέτης στη Marca. 

Ο κ. Τσινάβος αναφέρθηκε στην ιστορία του γιαουρτιού στην Ελλάδα και την εξέλιξη του σε ένα προϊόν με παγκόσμια επιτυχία και αναγνωρισιμότητα. Όπως επισημάνθηκε, το στραγγιστό γιαούρτι Κρι Κρι παράγεται από 100% ελληνικό γάλα που συλλέγεται από την περιοχή του νομού Σερρών και παστεριώνεται μέσα σε 24 ώρες, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Ο κ. Τσινάβος αναφέρθηκε και στην εύφορη κοιλάδα του Στρυμόνα στις Σέρρες, η οποία παρέχει την πρώτη ύλη για τα προϊόντα Κρι Κρι, προσφέροντας μοναδικό φυσικό πλούτο και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές.  Η περιοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ζώνες παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα, με το παραγόμενο γάλα να ξεπερνά το 50% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρι Κρι κερδίζει συνεχώς περισσότερους καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο, ενώ συνολικά διατηρεί παρουσία σε 30 χώρες. Οι εξαγωγές της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο 40% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση 35% για το έτος 2019. 

Η έκθεση Marca είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στον τομέα ιδιωτικής ετικέτας στην  Ευρώπη και αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη έκθεση. Στη 16η διοργάνωσή της, που πραγματοποιήθηκε 15-16 Ιανουαρίου, συμμετείχαν πάνω από 750 εκθέτες.

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Από την Ελληνικά Κελλάρια: Τα Φρέσκα του Γενάρη και τα κρασιά που τους ταιριάζουν.

Ψάρια, λαχανικά και φρούτα.

 

Ο πρώτος μήνας του έτους φέρνει μαζί του αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για νέα ξεκινήματα σε όλους τους τομείς, ακόμα και σε αυτόν που σχετίζεται με τη γαστρονομία και τις μαγειρικές μας συνήθειες. Η καλύτερη αρχή που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέγουμε τα εποχικά, ολόφρεσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά, αφού έτσι απολαμβάνουμε στο μέγιστο τη γεύση και την φρεσκάδα τους. Η Ελληνικά Κελλάρια προτείνει υπέροχα ξηρά και γλυκά κρασιά από την πλούσια γκάμα της, να συνοδεύσετε τα φρέσκα ψάρια, λαχανικά και φρούτα του Γενάρη.

Μετά τα γιορτινά πιάτα με κρέας χρειάζεται σε όλους ένα καλό διάλειμμα με ψάρια και θαλασσινά. Και ακόμα καλύτερα αν μιλάμε για φρέσκα ψάρια, τα οποία έχουν μια αξεπέραστη νοστιμιά. Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός για να απολαύσουμε λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, γλώσσα, λυθρίνια, συναγρίδα, μαρίδα, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι. Όλα συνδυάζονται άψογα με ένα λευκό ξηρό Μελισσόμαντρα-Καλλιγά, από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ροδίτης ή ένα ποτήρι Ψηλές Κορφές του ΕΟΣ Σάμου.

Τα φρέσκα λαχανικά, ιδανικοί συνοδοί σε κάθε γεύμα, προσφέρουν έξτρα νοστιμιά και ισορροπία στη διατροφή μας. Τον Γενάρη μπορούμε να γευτούμε φρέσκα αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο. Η Ελληνικά Κελλάρια προτείνει Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου ή για τους λάτρεις του ροζέ, μια υπέροχη Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ροζέ.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα φρέσκα φρούτα ως μέρος μια υγιεινής διατροφής. Ο Ιανουάριος μας χαρίζει απλόχερα ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, αβοκάντο, περγαμόντα, μήλα, πορτοκάλια. Ιδανικό συνοδευτικό για τα φρέσκα φρούτα αποτελεί ένα ελαφρύ, γλυκό κρασί Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, που θα αναδείξει τα αρώματά τους.

 

Continue Reading

Trending