Connect with us

Γαστρονομία

Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες

Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, του Hotel Ganimide, Γαλαξίδι

Μια επική σοκολατόπιτα

Γράφει: Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το γλυκό που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους … Η Χρυσούλα το έφτιαξε για να γιορτάσει την καρποφορία  της πρώτης φραουλιάς στο μποστάνι της… Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν αρκετές ακόμα και οι υπόλοιπες φραουλιές της ολάνθιστες.

Το ξενοδοχείο της Χρυσούλας είναι πολυβραβευμένο για το πρωινό του. Οι πρώτες ύλες εξαιρετικές  τα εσπεριδοειδή και τα άλλα καρποφόρα δένδρα της όλα βιολογικά, της χαρίζουν καρπούς που αποτελούν την πρώτη ύλη για τις μαρμελάδες. Πρώτη φορά αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της μποστάνι με φράουλες και όλων των ειδών τα λαχανικά.  Η Χρυσούλα είναι τελειομανής σε ότι κάνει οπότε το μποστάνι το επιμελείται με ιδιαίτερη αγάπη. ΄Ετσι θα απολαμβάνουμε όλα τα καλούδια της από το μποστάνι στο πιάτο μας,  οπότε το πρωινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Τα αυγά τα παραλαμβάνει καθημερινά από κοτούλες της περιοχής και τα τυράκια προέρχονται από γάλα αιγοπρόβειο ή αγελαδινό αυτόχθονων φυλών. Όλα μελετημένα λοιπόν και τίποτα στο Γανυμίδη, δεν είναι τυχαίο.

Στη σοκολατόπιτα προσθέσαμε χυμό φράουλας και μαστίχα Χίου και το γλυκό μας έχει άρωμα ξεχωριστό… αλλά και χρώμα αφού κάθε κομμάτι έχει τη δική του φράουλα για το φινίρισμα. Φρέσκες, βιολογικές και πολύ αρωματικές.

Μπράβο Χρυσούλα

Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, του Hotel Ganimide, Γαλαξίδι

Υλικά

Για το σιρόπι

900 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

900 ml νερό

200 γρ κουβερτούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη

50 γρ κακάο, σε σκόνη

Για τη σοκολατόπιτα

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 ml  ηλιέλαιο

80 ml. φυσικός χυμός φράουλας

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

100 γρ. αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. κακάο, σε σκόνη

8 φρέσκα αυγά

2 κ. σ . baking powder

Μισό κ.γ. μαστίχα Χίου, σε σκόνη

Για το γλάσο 

200 γρ κρέμα γάλακτος

200 γρ κουβερτούρα σοκολάτας, σε μικρά κομμάτια

Για το φινίρισμα

Φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη ανακατεύοντας.

Μόλις το σιρόπι φθάσει σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα να έχει βελούδινη υφή και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σοκολατόπιτα

Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα μας.

Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder και  το κακάο και τα ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια στο κάδο με το μείγμα της ζάχαρης ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε και το μείγμα αλεύρου και ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τελευταία στιγμή προσθέτουμε το χυμό φράουλας και τη σκόνη μαστίχας και ανακατεύουμε και πάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 25Χ30 και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα για 35-40 λεπτά.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα. Αν το μαχαίρι βγει υγρό τότε θα πρέπει να την ξαναβάλουμε στο φούρνο για λίγο.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια και ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι, αργά αργά. Πρέπει να το απορροφά για να συνεχίσουμε.

Αφήνουμε 35 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε στο μπεν μαρί.

Μόλις λιώσει καλά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε την κρύα σοκολατόπιτα με το γλάσο και την βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 3 ώρες.

Την βγάζουμε κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και σε κάθε κομμάτι βάζουμε φράουλα κομμένη στη μέση ή λεπτές φετούλες φράουλας.

Continue Reading

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.

Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).

Προβολή

Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!

Βέροια

Τοπικά προϊόντα

Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Παραδοσιακό πιάτο

Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.

Γλυκό

Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Πίτες

Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.

Μαγειρική

Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.

Παραδοσιακά πιάτα

Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.

Γλυκό

Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

Παραδοσιακά πιάτα

Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.

Τοπικά προϊόντα

Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Trending