Connect with us

Γαστρονομία

Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες

Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, του Hotel Ganimide, Γαλαξίδι

Μια επική σοκολατόπιτα

Γράφει: Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το γλυκό που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους … Η Χρυσούλα το έφτιαξε για να γιορτάσει την καρποφορία  της πρώτης φραουλιάς στο μποστάνι της… Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν αρκετές ακόμα και οι υπόλοιπες φραουλιές της ολάνθιστες.

Το ξενοδοχείο της Χρυσούλας είναι πολυβραβευμένο για το πρωινό του. Οι πρώτες ύλες εξαιρετικές  τα εσπεριδοειδή και τα άλλα καρποφόρα δένδρα της όλα βιολογικά, της χαρίζουν καρπούς που αποτελούν την πρώτη ύλη για τις μαρμελάδες. Πρώτη φορά αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της μποστάνι με φράουλες και όλων των ειδών τα λαχανικά.  Η Χρυσούλα είναι τελειομανής σε ότι κάνει οπότε το μποστάνι το επιμελείται με ιδιαίτερη αγάπη. ΄Ετσι θα απολαμβάνουμε όλα τα καλούδια της από το μποστάνι στο πιάτο μας,  οπότε το πρωινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Τα αυγά τα παραλαμβάνει καθημερινά από κοτούλες της περιοχής και τα τυράκια προέρχονται από γάλα αιγοπρόβειο ή αγελαδινό αυτόχθονων φυλών. Όλα μελετημένα λοιπόν και τίποτα στο Γανυμίδη, δεν είναι τυχαίο.

Στη σοκολατόπιτα προσθέσαμε χυμό φράουλας και μαστίχα Χίου και το γλυκό μας έχει άρωμα ξεχωριστό… αλλά και χρώμα αφού κάθε κομμάτι έχει τη δική του φράουλα για το φινίρισμα. Φρέσκες, βιολογικές και πολύ αρωματικές.

Μπράβο Χρυσούλα

Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, του Hotel Ganimide, Γαλαξίδι

Υλικά

Για το σιρόπι

900 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

900 ml νερό

200 γρ κουβερτούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη

50 γρ κακάο, σε σκόνη

Για τη σοκολατόπιτα

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 ml  ηλιέλαιο

80 ml. φυσικός χυμός φράουλας

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

100 γρ. αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. κακάο, σε σκόνη

8 φρέσκα αυγά

2 κ. σ . baking powder

Μισό κ.γ. μαστίχα Χίου, σε σκόνη

Για το γλάσο 

200 γρ κρέμα γάλακτος

200 γρ κουβερτούρα σοκολάτας, σε μικρά κομμάτια

Για το φινίρισμα

Φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη ανακατεύοντας.

Μόλις το σιρόπι φθάσει σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα να έχει βελούδινη υφή και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σοκολατόπιτα

Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα μας.

Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder και  το κακάο και τα ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια στο κάδο με το μείγμα της ζάχαρης ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε και το μείγμα αλεύρου και ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τελευταία στιγμή προσθέτουμε το χυμό φράουλας και τη σκόνη μαστίχας και ανακατεύουμε και πάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 25Χ30 και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα για 35-40 λεπτά.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα. Αν το μαχαίρι βγει υγρό τότε θα πρέπει να την ξαναβάλουμε στο φούρνο για λίγο.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια και ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι, αργά αργά. Πρέπει να το απορροφά για να συνεχίσουμε.

Αφήνουμε 35 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε στο μπεν μαρί.

Μόλις λιώσει καλά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε την κρύα σοκολατόπιτα με το γλάσο και την βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 3 ώρες.

Την βγάζουμε κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και σε κάθε κομμάτι βάζουμε φράουλα κομμένη στη μέση ή λεπτές φετούλες φράουλας.

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Trending