Connect with us

Γαστρονομία

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Δωρίδας 

Τόσο νόστιμα…

 Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Τα σουτζουκάκια είναι εγγεγραμμένα στο DNA μας. Η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλου, τους χαρίζει ένα τουίστ όπως και το ψήσιμο στο φούρνο, στο γκριλ. Έτσι είναι πολύ πιο υγιεινά και νόστιμα.

Το κύμινο πάει χέρι χέρι με τα σουτζουκάκια και η νοστιμιά μοναδική.

Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά κοτόπουλου με μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχάρι και χοιρινό.

Η ζάχαρη επίσης απαραίτητη γιατί σπάει την ξινίλα της ντομάτας και δίνει γεύση χαρούμενη.

Η Μαρίνα τα κάνει μελωμένα και πολύ νόστιμα.

Αξίζει να ανεβείτε στο Διχώρι, της ομορφιάς, των γεύσεων στην καρδιά των Βαρδουσίων.

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά  

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Δωρίδας

Υλικά

1 κιλό κιμά κοτόπουλο

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο κρασί κόκκινο και στυμμένο

1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

2 αυγά

1 κ. γ. κύμινο

¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Λίγο νερό εμφιαλωμένο

Για τη σάλτσα  

1 κουτί ντομάτα κονκασέ ή 3 ώριμες ντομάτες

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί, μαλαγουζιά ή μοσχοφίλερο

1 ξύλο κανέλας

Μισό κ.γ. κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη

1 φύλλο δάφνης

Ελαιόλαδο

1 κούπα ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το κρασί και βουτάμε τις φέτες ψωμιού μόλις απορροφήσουν το κρασί τις στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και μετά ψιχουλιάζουμε το ψωμί.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ και όσο νερό χρειαστεί και ζυμώνουμε δυνατά.

Βάζουμε τα δάκτυλά μας βαθιά στη ζύμη και γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ζυμώνοντας δυνατά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε πυρέξ που έχουμε περάσει με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά γυρίζοντας με λαβίδα και από όλες τις πλευρές.

Ετοιμάζουμε παράλληλα τη σάλτσα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ζωμό, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα βάζουμε και πάλι στο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ακόμα και ρύζι.

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Mια υπέροχη γευστική δημιουργία με μελιτζάνες που σιγομαγειρεύονται μέχρι να μελώσουν. Οι πολίτισσες συνήθως αρωματίζουν τις μελιτζάνες με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή κόλιανδρου ή ακόμα και καυκαλήθρες ή παπαρούνα αν είναι της εποχής.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε με αρωματισμένο γιαούρτι ή τυρί φέτα και είναι όνειρο με πιτούλες αραβικές ή ζεστό ψωμί…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους

6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 κόκκους μπαχάρι

3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.σ. κόλινδρο, σε σκόνη

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους τις κόβουμε σε φέτες και μετά στη μέση.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι και προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες και πιπεριές.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.

Αν θέλουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ανακατεύουμε μέσα τα φύλλα βασιλικού.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες αραβικές,  τυρί φέτα ή γιαούρτι

Πηγή :https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending