Connect with us

Γαστρονομία

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Δωρίδας 

Τόσο νόστιμα…

 Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Τα σουτζουκάκια είναι εγγεγραμμένα στο DNA μας. Η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλου, τους χαρίζει ένα τουίστ όπως και το ψήσιμο στο φούρνο, στο γκριλ. Έτσι είναι πολύ πιο υγιεινά και νόστιμα.

Το κύμινο πάει χέρι χέρι με τα σουτζουκάκια και η νοστιμιά μοναδική.

Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά κοτόπουλου με μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχάρι και χοιρινό.

Η ζάχαρη επίσης απαραίτητη γιατί σπάει την ξινίλα της ντομάτας και δίνει γεύση χαρούμενη.

Η Μαρίνα τα κάνει μελωμένα και πολύ νόστιμα.

Αξίζει να ανεβείτε στο Διχώρι, της ομορφιάς, των γεύσεων στην καρδιά των Βαρδουσίων.

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά  

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Δωρίδας

Υλικά

1 κιλό κιμά κοτόπουλο

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο κρασί κόκκινο και στυμμένο

1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

2 αυγά

1 κ. γ. κύμινο

¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Λίγο νερό εμφιαλωμένο

Για τη σάλτσα  

1 κουτί ντομάτα κονκασέ ή 3 ώριμες ντομάτες

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί, μαλαγουζιά ή μοσχοφίλερο

1 ξύλο κανέλας

Μισό κ.γ. κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη

1 φύλλο δάφνης

Ελαιόλαδο

1 κούπα ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το κρασί και βουτάμε τις φέτες ψωμιού μόλις απορροφήσουν το κρασί τις στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και μετά ψιχουλιάζουμε το ψωμί.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ και όσο νερό χρειαστεί και ζυμώνουμε δυνατά.

Βάζουμε τα δάκτυλά μας βαθιά στη ζύμη και γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ζυμώνοντας δυνατά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε πυρέξ που έχουμε περάσει με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά γυρίζοντας με λαβίδα και από όλες τις πλευρές.

Ετοιμάζουμε παράλληλα τη σάλτσα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ζωμό, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα βάζουμε και πάλι στο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ακόμα και ρύζι.

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Trending