Connect with us

Υγεία

Συνέδριο «Καρκίνος του Πνεύμονα»

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Καρκίνος του Πνεύμονα: Από τη διάγνωση στη θεραπεία», (Lung cancer: From Diagnosis To Treatment) πραγματοποιείται στις 28-29 και 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς») με διεθνή συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία.

Το συνέδριο οργανώνεται από τον «Ελληνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο Υποστήριξης Ασθενών»  και τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και του Δικτύου Βαλκάνιων Ογκολόγων (ΒΙΝΟ). Στόχος του, είναι η διαρκής ενημέρωση των ιατρών πάνω στα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και κυρίως στα νέα φάρμακα. Απευθύνεται στους επιστήμονες υγείας αλλά είναι ανοιχτό και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τα νέα δεδομένα.

Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του συνεδρίου, Ογκολόγος Παθολόγος και συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Σοφία Μπάκα,«τις εργασίες του συνεδρίου τιμούν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο γνωστός Θωρακοχειρουργός Δρ. Ν. Zama, ο οποίος θα μιλήσει για την πολιτική των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα για την επόμενη πενταετία. Επίσης, ο καθηγητής από την Αυστραλία και εκ των ιδρυτών μεγάλων ερευνητικών ογκολογικών εταιρειών N. Van Zandwijk ο οποίος θα μιλήσει για τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος, ο καθ. Παθολογοανατομίας M. Papotti από την Ιταλία, ο οποίος θα μιλήσει για τους νέους δείκτες που χρησιμοποιούνται πλέον για την ανεύρεση της σωστής θεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η καθηγήτρια M. Gottfried από το Ισραήλ, η οποία θα μιλήσει για τα νέα φάρμακα στην Ογκολογία με ιδιαίτερη έμφαση στην νέα ένδειξη του συνδυασμού ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας, οι καθηγητές M. Neuberger, R. Pirker και C. Manegold από την Αυστρία και τη Γερμανία, εξαίρετοι Ογκολόγοι διαφόρων ειδικοτήτων εξειδικευμένοι στον καρκίνο του πνεύμονα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα καθώς και άλλοι επιστήμονες υψηλού κύρους».

Περισσότερες πληροφορίες

Continue Reading

Διατροφή

Fake healthy foods: Πώς να τα ξεχωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες με σκοπό οι
επιστήμονες να εξακριβώσουν το πώς προσδιορίζουν οι καταναλωτές την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2016) διεκπεραίωσε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα που θεωρούσαν υγιεινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε χυμούς φρούτων, προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένα δημητριακά και έτοιμα γεύματα πλούσια σε αλάτι. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από τα ελκυστικά διαφημιστικά σποτ και θεωρούν δεδομένα τρόφιμα υγιεινά, χωρίς να έχουν επίγνωση τον κινδύνων που μπορεί αυτά να έχουν για την υγεία τους.

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘‘υγιεινά’’, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ακόμα και τη διάθεση μας.

  1. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τους χυμούς φρούτων εξαιρετική πηγή βιταμινών και τους επιλέγουν καθημερινά στο διαιτολόγιο τους ή στο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ενώ οι φυτικές τους ίνες έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα αρκετοί χυμοί περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την αύξηση του αισθήματος την πείνας. Συνεπώς, μια πιο ασφαλής επιλογή είναι τα smoothies, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο και προστίθενται και πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι), που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

  1. Δημητριακά πρωινού

Πόσοι από εμάς είχαμε καθιερωμένο πρωινό από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα τα δημητριακά με γάλα; Δυστυχώς, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αρκετά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλές φορές όχι μόνο ένα είδος, αλλά πολλά είδη γλυκαντικών (π.χ. ζάχαρη, σιρόπι ρυζιού, σουκραλόζη κ.α.). Εκφράσεις όπως ‘‘πηγή εδώδιμων ινών’’, ‘‘περιέχουν βρώμη’’ , ‘‘χαμηλά σε λιπαρά’’ δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν. Μια καλή λύση είναι να επιλέγουμε ανεπεξέργαστο muesli, granola με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά των οποίων τα συστατικά είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και γενικότερα συστατικά που καταλαβαίνουμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μόνοι μας σε μια σπιτική συνταγή.

  1. Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αντιθέτως, το ρύζι , το κεχρί, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει δημιουργήσει και αρκετά συσκευασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο, όπου όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη προκαλούνται αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται σωστά πολύτιμα συστατικά των τροφών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς τα επεξεργασμένα gluten free προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Επομένως, αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας.

  1. Vegan επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θετικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σέβονται τους vegans και προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους, αυξάνοντας τις επιλογές και την ποικιλία τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες παράγουν επεξεργασμένα vegan προϊόντα, τα οποία στην προσπάθειά τους να θυμίζουν γευστικά τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα φορτώνουν με χημικά και συντηρητικά. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, ή περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Το πιο ασφαλές είναι τα vegan άτομα να επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ελαιόλαδο. Παράλληλα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα, όπως γιαούρτια σόγιας ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη που αποτελούν ασφαλείς επιλογές.

  1. Light αναψυκτικά

Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και συχνά χωρίς θερμίδες που πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που πίνουν 2 ή 3 αναψυκτικά αυτού του τύπου την ημέρα. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά πολλές φορές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν αμελητέα επίδραση στις θερμίδες, αλλά η επίδρασή τους στον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας δεν είναι αμελητέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την όρεξη, μεσολαβώντας στο μονοπάτι του εγκεφάλου που περιμένει την ανταμοιβή μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

  1. Chips λαχανικών

Τα chips λαχανικών είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς πολλοί τα επιλέγουν θεωρώντας πως αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα τυπικά πατατάκια. Τις περισσότερες φορές όμως τα chips λαχανικών περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι τηγανισμένα σε φυτικά έλαια και περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Παράλληλα συνήθως περιέχουν άμυλο πατάτας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν περιέχουν λαχανικά αλλά σκόνες (π.χ. σκόνη σπανακιού). Αν όμως τα παρασκευάσετε στο σπίτι, με λαχανικά της επιλογής σας στον φούρνο, τότε σίγουρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ.

  1. Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά τις λίγες θερμίδες που έχουν, τα επιδόρπια γιαουρτιού συνήθως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για σνακ, ιδιαίτερα για άτομα που προσέχουν το βάρος τους. Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανάλογη ποσοτικά με ένα γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και προβιοτικά είναι φανερά χαμηλότερη. Επίσης, ενδέχεται ένα επιδόρπιο γιαουρτιού να περιέχει χρωστικές και άλλα πρόσθετα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις νοητικές μας λειτουργίες. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε για σνακ το παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα της επιλογής μας.

  1. Έτοιμες σάλτσες και σως

Οι έτοιμες σάλτσες αναντίλεκτα μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο για να μαγειρέψουμε. Όμως πολλές από αυτές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, σε ποσότητα υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Παράλληλα, οι σάλτσες αυτές συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερπρόσληψη των οποίων μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας τιμήσουμε λοιπόν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ορόσημο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως με λίγη παραπάνω προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να κάνουμε περισσότερο υγιεινές επιλογές, ώστε νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία.

Continue Reading

Ομορφιά

Πτώση του οβάλ του προσώπου, πρόληψη και θεραπεία.

Με την πάροδο του χρόνου και με την επίδραση της βαρύτητας το πρόσωπό μας και η αρχιτεκτονική του αλλάζει. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην νεανική όψη του προσώπου, με αποτέλεσμα να φαίνεται γηρασμένο και κουρασμένο. Εκείνο όμως το οποίο είναι απόλυτα εμφανές είναι η αντιστροφή του τριγώνου του προσώπου, δηλαδή η χαλάρωση του περιγράμματος ή αλλιώς του ¨οβάλ¨.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η πτώση του οβάλ οφείλεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον χρόνο, την βαρύτητα και την έκθεση στον ήλιο. Η  χαλάρωση του δέρματος, η απώλεια του όγκου του υποδόριου λίπους ,η μείωση της οστικής μάζας ,η χαλάρωση των συνδέσμων και της περιτονίας και η μυϊκή ατροφία λόγω ηλικίας συντελούν στην πτώση του οβάλ. Το νεανικό δέρμα χαρακτηρίζεται από σφριγηλότητα, ελαστικότητα και όγκο. Αυτά οφείλονται στο κολλαγόνο, την ελαστίνη και στο υποδόριο λίπος.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα δερματικά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα που στηρίζει το δέρμα δινοντάς του σφριγηλότητα(ανθεκτικότητα) και παράλληλα ελαστικότητα. Στο νεανικό δέρμα οι ίνες του κολλαγόνου αποδομούνται φυσιολογικά με την βοήθεια ενός  ενζύμου που λέγεται κολλαγενάση. Η αποδόμηση αυτή γίνεται όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους ή έχουν υποστεί φθορά, τραυματισμό ή φλεγμονή(ηλιακή ακτινοβολία, ρύποι περιβάλλοντος).Η φυσιολογική αυτή διαδικασία είναι άμεση και συνεχής. Με την πάροδο του χρόνου όμως η δυνατότητα παραγωγής κολλαγενάσης φθίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά την απώλεια της σφριγηλότητας και την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης του οβάλ.

Οι ίνες της ελαστίνης είναι εκείνες που δίνουν την ελαστικότητα στο δέρμα με την ικανότητά τους να τεντώνονται έως και 100% του μήκους τους και να  επανέρχονται άμεσα. Στο νεανικό δέρμα, όταν φθείρονται με την βοήθεια του ενζύμου ελαστάση διασπώνται και οι ινοβλάστες παράγουν νέα ελαστίνη. Από την ενηλικίωση όμως και μετά, ο ρυθμός ανανέωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης γίνεται ολοένα και πιο αργός, το ίδιο και η ποιότητα των ινών τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία γήρανσης του δέρματος αρχίζει στα πρώιμα χρόνια της ενηλικίωσης. Οι ίνες της ελαστίνης χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να ¨ξεχειλώνουν¨ και να δημιουργείται χαλάρωση. Ο χρόνος επίσης συντελεί στην μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέως, το κυρίως ενυδατικό στοιχείο του δέρματος, με συνέπεια το δέρμα να αφυδατώνεται και να ¨σπάει¨.

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που δίνει τον κυρίως όγκο στο πρόσωπο. Με τα χρόνια όμως, το λίπος αυτό υποστρέφεται (μειώνεται ο όγκος του), με αποτέλεσμα το δέρμα του προσώπου να χάνει την στήριξή του, να δείχνει ¨άδειο¨ και να χαλαρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα, η οστεοπόρωση δημιουργεί απώλεια οστικής μάζας με αποτέλεσμα την χαλάρωση του υπερκείμενου δέρματος.

Πως μπορούμε να προλάβουμε ή να διορθώσουμε την πτώση του οβάλ;

Στην νεαρή ηλικία αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι το δέρμα. Η καθημερινή και εντατική εφαρμογή ενυδάτωσης (κρέμες, οροί) η εφαρμογή ρετινοειδών, η αντηλιακή προστασία και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή το τεχνητό μαύρισμα, η λήψη αρκετού νερού και η λήψη VITAMIN C είναι τα βασικά της φροντίδας και της πρόληψης .Έτσι ενυδατώνουμε, μειώνουμε το οξειδωτικό stress, την φθορά από τον ήλιο και φροντίζουμε την ομαλή ανανέωση του δέρματος. Ήπια απολέπιση(peelings)και καλός καθαρισμός από υπολείμματα maquillage είναι καθημερινά απαραίτητα.

Σε ηλικίες όπου έχουμε ή αρχίζει η απώλεια όγκου, αυτή αποκαθίσταται με την εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. Το ενέσιμο (filler) υαλουρονικό οξύ είναι διαφορετικών πυκνοτήτων, που έχει ως στόχο το γέμισμα των ρυτίδων, την αποκατάσταση του όγκου, την διαμόρφωση του περιγράμματος και των ζυγωματικών, κάνοντας έτσι ένα ¨υγρό lifting¨.Παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος με μεγάλη διάρκεια, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Οι ραδιοσυχνότητες (RF), οι υπέρηχοι (US-HIFU) ως μη επεμβατικές μέθοδοι στην περιοχή του προσώπου στοχεύουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου την ενίσχυση της σφριγηλότητας και βοηθούν στην αποκατάσταση του περιγράμματος. Απαιτούνται συνήθως μερικές συνεδρίες χωρίς πόνο και παρενέργειες.

Τα νήματα PDO  και COG στοχεύουν στην άμεση διόρθωση του περιγράμματος, με απλή διαδικασία σε συνθήκες ιατρείου.

Η απόλυτη όμως λύση δίνεται με το χειρουργικό LIFTING προσώπου ή αλλιώς ρυτιδεκτομή. Με αυτήν την χειρουργική μέθοδο διορθώνουμε την όποια περίσσεια  και χαλάρωση δέρματος υπάρχει, αποκαθιστούμε την πτώση στους βαθύτερους ιστούς (περιτονία και συνδέσμους)και τους επαναφέρουμε σε πρωτύτερη θέση. Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου, με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία ή γενική αναισθησία.

Τις φθορές του χρόνου και της βαρύτητας δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Μπορούμε όμως, με την βοήθεια της σύγχρονης  αισθητικής ιατρικής και με μη επεμβατικές μεθόδους(υαλουρονικό οξύ, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι ,νήματα)να αποτρέψουμε περισσότερες φθορές και να παρατείνουμε την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

ΜΠΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ ΤΗΛ 2314010087

Facebook: BESKOS PLASTIC SURGERY

INSTAGRAM :drbeskos

Continue Reading

Διατροφή

Τι μπορώ και τι δεν πρέπει να ταΐζω το ζωάκι μου

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας οτι οι διατροφικές συνήθειες του κάθε ζώου είναι διαφορετικές και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, τον βαθμό άσκησης, την γενική τους κατάσταση, υπάρχοντα προβλήματα υγείας κ.α. 

Σήμερα όμως θα αναφέρουμε τι μπορούμε να δώσουμε και τι όχι ως λιχουδιές στους μικρούς μας φίλους.

ΚΟΚΚΑΛΑ

Ο σκύλος έχει συσχετιστεί με το κόκκαλο και η γάτα με το ψαροκόκκαλο. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη επικρατεί ίσως λόγω των κινούμενων σχεδίων ή απο το γεγονός ότι πολλά ζώα σιτίζονται με τα αποφάγια μας. Αυτή η συνήθεια δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς εκτός από τραυματισμό στην στοματική τους κοιλότητα και το σπάσιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των αεροφόρων οδών που οδηγεί σε πνιγμό ή διάτρηση των τοιχωμάτων του πεπτικού συστήματος. 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ενώ η σοκολάτα αποτελεί εξαίρετη λιχουδιά για εμάς, απαγορεύεται να δώσουμε στα κατοικίδια μας. Η σοκολάτα εκτός από την ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη, την καφεΐνη που προκαλεί ταχύπνοια και ταχυκαρδία, περιέχει και μια χημική ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αναλόγως το μέγεθος και το είδος της σοκολάτας (η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερα επίπεδα) ακόμα και ένα μικρό κομμάτι μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

ΣΤΑΦΥΛΙΑ/ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Δεν έχει σημασία αν είναι κόκκινο ή πράσινο με κουκούτσι ή χωρίς, τα σταφύλια αποτελούν άλλη μια λιχουδιά για την οποία τα σκυλιά τρελαίνονται αλλά απαγορεύεται να φάνε, αφού είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και στην μικρότερη ποσότητα. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιά είναι η ουσία που καθιστά τα σταφύλια και τις σταφίδες τοξικές όπως και επίσης δεν είναι γνωστή η τοξική δόση. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ακόμα και ελάχιστης ποσότητας .

ΚΡΕΜΜΥΔΙ/ΣΚΟΡΔΟ

Ένας σκύλος δεν θα φάει από μόνος του κρεμμύδι ή σκόρδο, αλλά επειδή τα χρησιμοποιούμε κατά κόρων στο μαγείρεμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν δίνουμε αποφάγια που περιέχουν κάποιο από τα λαχανικά της οικογένειας Allium. Ακόμα και το μάσημα του φυτού μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία στον σκύλο και την γάτα.

Μερικές ακόμα τοξικές τροφές που δεν είναι τόσο συνηθισμένες αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι: Ξυλιτόλη, μανιτάρια, αλκοόλ, καρύδια Μακαδάμια, μαγιά ζύμης, λίπη και γαλακτοκομικά προϊοντα.

Τα κύρια συμπτώματα δηλητηρίασης είναι : Εμετός, διάρροια, ταχύπνοια, σιελόρροια, μυικές συσπάσεις, δύσπνοια, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συντονισμού, λήθαργος.

Πολλές φορές και ανάλογα με την ποσότητα που θα φάει το ζώο, τα κλινικά συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν (μπορεί να πάρει μερικές μέρες) γι’αυτό καλό είναι όταν υπάρχει υποψία κατάποσης κάποιου συστατικού από αυτά που αναφέραμε, επικοινωνήστε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Υπάρχουν και πολλά ‘ανθρώπινα’ φαγητά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικές λιχουδιές για τα σκυλιά και τις γάτες μας. Μερικά από αυτά είναι :

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια λιχουδιά γεμάτη πρωτεΐνες και βιταμίνες, αρκεί να επιλέξουμε ένα προϊόν ανάλατο και χωρίς γλυκαντικά όπως ξυλιτόλη που αναφέραμε παραπάνω. Δοκιμάστε να αλείψτε μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου σε ενα μασητικό παιχνίδι για να κρατήσετε τον καλύτερο μας φίλο ευτυχισμένο και απασχολημένο για ώρες.

ΑΥΓΑ

Τα βραστά αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσουμε πρωτεΐνη στην δίαιτα των φίλων μας. Όπως με όλα τα φαγητά ζωικής προέλευσης,δεν τα προσφέρουμε ωμά διότι η σαλμονέλα παραμονεύει.

ΦΡΟΥΤΑ

Δεν είναι όλα κατάλληλα για τους τετράποδους φίλους μας (βλ. σταφύλια), όμως φρούτα όπως το μήλο, η μπανάνα, το πορτοκάλι,το ροδάκινο, καρπούζι και το αχλάδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμινών και άλλων στοιχείων. Προσοχή όμως, τα δίνουμε αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι, το κοτσάνι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Απο τα λαχανικά μπορούμε άφοβα να δώσουμε με την ίδια λογική των φρούτων καρότα, αγγούρι, πατάτες και γλυκοπατάτες (βραστές), μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, πιπεριές και σέλερι. Εννοείται ότι τα δίνουμε σαν λιχουδιές (μετρημένη ποσότητα) και πριν δώσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τα πλένουμε καλά.

DVM MRCVS Στεφανος Ουζουνογλου

Διεύθυνση: Panorama Vet Clinic, Αναλήψεως 64 Πανόραμα 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2316 018 392

Continue Reading

Trending