Connect with us

Εκδηλώσεις

Το έθιμο της πυροβασίας αναβιώνει και φέτος στο Λαγκαδά

Τα  Αναστενάρια  είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από  όσα τελούνται σήμερα  στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα  παγκοσμίως. Το θρακικό αυτό έθιμο, η  αναβίωση  τού  εθίμου των Αναστενάρηδων είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές, που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν από το ξεριζωμό.

Κατά την παράδοση , ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια. Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω, ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί! Ό Σύλλογος  «Τά Αναστενάρια   Λαγκαδά»   θα  αναβιώσει το έθιμο των Αναστεναρίων  ( πυροβασία ) στις  20 Ιανουαρίου  2020 . 

Με τη συμμετοχή τού  Μορφωτικού  Πολιτιστικού  Συλλόγου  Κριθιάς  (μέ  χορούς  Ανατολικής  Ρωμυλίας  και  Θράκης) και  την παρουσία  της Π.Ο.Σ.Α.Ρ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΡΩΜΥΛΙΑΣ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ )

Η αναβίωση  τού εθίμου θα είναι ανοιχτή  πρός τό κοινό.

Ύπό την αιγίδα των: Δήμου  καί  ΔΗΚΕΛ  Λαγκαδά, της Περιφέρειας  Κεντρικής  Μακεδονίας και της  Μητροπολιτικής  Ενότητας  Θεσσαλονίκης.

Διεύθυνση: Α. Σαρρή  13  (Οικισμός  Παπακυριαζή-δίπλα από την  εκκλησία   τού Αγίου  Παντελεήμονα, Λαγκαδάς)

 Σύλλογος  Αναστενάρια           

https://anastenarialagkada.blogspot.com/

instagram:  anastenaria  lagkada

Facebook: Αναστενάρια Λαγκαδά  /  Anastenaria Lagkada 

Τwitter: Anastenaria  Lagkada/  Αναστενάρια Λαγκαδά 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Το Παιδικό Χωριό SOS άνοιξε τις πόρτες του στην Ρομποτική

Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Εταιρία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών του Κέντρου Unesco για την πολύτιμη προσφορά και την υποστήριξή τους στο εκπαιδευτικό έργο του Σωματείου, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε η παράδοση επτά kit ρομποτικής, τα οποία αγοράστηκαν από τα έσοδα της κοπής βασιλόπιτας που διοργάνωσαν πρόσφατα στο Porto Palace.

Η παράδοση έγινε στο Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου  από την Προέδρο κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Ντόρα Τακά, Εύη Δοσίου-Κωνσταντοπούλου, Μαρίνα Τσαμασιάν και Στέλλα Ντόκα.

Το πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό παρέλαβαν σε κλίμα συγκίνησης, εκ μέρους του Σωματείου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σωκράτης Ουζούνογλου, ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργος Μπασδάρης, η Συντονίστρια της Ομάδας Στήριξης του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου κα Ρενάτα Τσιρλιγκάνη και η κα Λήδα Παπαδοπούλου, μέλος της Ομάδας Στήριξης.

Ακολούθησε ξενάγηση και παρουσίαση του εκπαιδευτικού έργου του Σωματείου στα μέλη της Εταιρίας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών του Κέντρου Unesco επισημαίνοντας ότι από εδώ και μπρος τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου θα έχουν και αυτά  την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής!

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ από το Women On Top και το Ίδρυμα Konrad Adenauer

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 21 & 22 Φεβρουαρίου, στο Athens Digital Lab, το Design Jam για την ισότητα στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε από το Women On Top, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδας και Κύπρου, υπό την αιγίδα της ΓΓΟΠΙΦ.

Ακολούθησε πάνελ με τους εκπροσώπους των εταιρικών χορηγών του Design Jam, τον Ιάκωβο Καργαρώτο, Αντιπρόεδρο της εταιρείας Παπαστράτος S.A., και τη Βάσω Πουλή, CEO της εταιρείας Commit Global, αλλά και τη Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρο της ΕΑΤΑ, και την Janina Sundermeier, Assistant Professor of Digital Entrepreneurship, η οποία είχε αναλάβει το συντονισμό του Design Jam. Στο πάνελ, ομιλητές και ομιλήτριες μοιράστηκαν σημαντικές απόψεις και στοιχεία σε σχέση με δράσεις που ήδη υλοποιούν οι οργανισμοί τους για την ισότητα, αλλά και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

Στη διάρκεια του Design Jam, σχηματίστηκαν 9 ομάδες, αποτελούμενες από γυναίκες και άντρες από τους χώρους της τεχνολογίας, του design, του HR, της διοίκησης επιχειρήσεων και όχι μόνο. Μέσα σε 28 ώρες οραματισμού, συνεργασίας και σχεδιασμού, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες συνέλαβαν, άρχισαν να αναπτύσσουν και παρουσίασαν, με την υποστήριξη καταξιωμένων μεντόρωνκαινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που στέκονται, ακόμα και σήμερα, εμπόδιο στην καλλιέργεια μιας ισότιμης και συμπεριληπτικής κουλτούρας στο πλαίσιο επιχειρήσεων και οργανισμών.

Το άνοιγμα του Design Jam χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης για την αποδοτικότητα και τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων, καθώς και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν επαγγελματικά.Στο τέλος του διημέρου, η κριτική επιτροπή του Design Jam, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Women On Top, του Ιδρύματος Konrad Adenauer, της ΓΓΟΠΙΦ, των εταιρειών Παπαστράτος S.A. και Commit Global, αλλά και των οργανισμών Invelop Skills, Own Your Story και Start-up Lab που πρόσφεραν τα έπαθλα για τα μέλη των νικητριών ομάδων, βράβευσαν δύο από τις καινοτόμες προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

________________________________________________________________________

1η θέση

Δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου πηγών και πληροφοριών σε σχέση με τη βία και την παρενόχληση στην εργασία, για θύματα, εργαζόμενους/ες, παρατηρητές/τριες και οργανισμούς υποστήριξης

2η θέση

Δημιουργία μιας εργαλειοθήκης υποδομών και ευελιξίας, για εταιρείες και εργαζόμενους/ες που θέλουν να υιοθετήσουν έναν υγιή συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

3η-9η θέση

Ανάπτυξη μιας πλατφόρμας mentoring για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας του matching και της παρακολούθησης των συνεργασιών mentoring, η οποία θα περιλαμβάνει και e-learning λύσεις, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών στο εταιρικό περιβάλλον.

Ανάπτυξη εφαρμογής για το φιλτράρισμα online σχολίων, βίντεο και εικόνων, με στόχο την προστασία γυναικών από τη διαδικτυακή παρενόχληση.

Ανάπτυξη ενός παιχνιδιού με κάρτες, σχεδιασμένου να υποβοηθήσει την ενδοσκόπηση, την ενσυναισθητική σκέψη και τη συζήτηση περί ορίων στο πλαίσιο συγκεκριμένων ομάδων στο εταιρικό περιβάλλον.

Δημιουργία μιας εφαρμογής βασισμένης στην Ευελιξία, τη Συμπερίληψη και την Υποστήριξη, που στόχο θα έχει να διευκολύνει τον προγραμματισμό των βαρδιών των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να τους προσφέρει λύσεις για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών.

Σχεδιασμός ενός κρυφού παιχνιδιού “Μαφίας”, που θα παίζεται μεταξύ εργαζομένων με στόχο την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων στο εργασιακό τους περιβάλλον.

“Αμαζόνες”: δημιουργία ενός παιχνιδιού ρόλων και δράσης, σχεδιασμένου με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον.

Δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα υποστηρίζει σύγχρονες μεσαίες επιχειρήσεις να προωθήσουν την έμφυλη διαφορετικότητα στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό τους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα απτά οφέλη στο επίπεδο των πωλήσεων, της μείωσης κόστους και της ικανοποίησης των πελατών τους.

Continue Reading

Lifestyle

Όταν οι καλλιτέχνες εκφράζονται!

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα: Μία Συλλογική Έκθεση

Οι χώροι τριώροφης κατοικίας στην καρδιά των Εξαρχείων γίνονται το πεδίο δράσης μιας ομάδας δέκα καλλιτεχνών που επεξεργάζονται φωτο-βιντεο-κινηματο-γραφικά τα περιβάλλοντά τους ως τόπους ψυχοδιανοητικών και συναισθηματικών διεργασιών (διαταραχών, τραυματισμών, ιάσεων, ισορροπήσεων, ταλαντώσεων κ.ο.κ.). Οι εικαστικοί ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Διάγουν βίους πολυϋπόστατους, σε συμφωνία με το κυρίαρχο μοντέλο «πολυδιεργασιακότητας» (multitasking) που επιτάσσει η εποχή. Η καθημερινή δραστηριότητά τους πολυδιασπάται ανάμεσα σε ετερογενείς μορφές παραγωγής. Διαβιούν ως εσωτερικοί «νομάδες» μετακινούμενοι όχι σε ανοικτές εκτάσεις, αλλά εν μέσω μεταβαλλόμενων ταχυτήτων, ολοένα και πιο συρρικνούμενων χρόνων. Κάθε λίγο επιβραδύνουν απρόσμενα. Σταματούν, στήνουν τον εξοπλισμό τους και «γράφουν». Εγκαταλείπουν τη λεία για τη σκιά. Η συγκέντρωση και συνύπαρξη των έργων τους σε μία ενότητα δεν προέκυψε βάσει θεματοκεντρικών κριτηρίων (η πόλη, ο δημόσιος χώρος, η αστεακή κουλτούρα κ.ο.κ.), αλλά εργοκεντρικών. Τα έργα –όλα τους προβολές σε δισδιάστατες επιφάνειες– συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό, πλούσιο σε μορφολογικές και περιεχομενικές ποιότητες, υφές, εντάσεις, τόνους, ρυθμούς και βαθμούς εσωστρέφειας/εξωστρέφειας, που διαφοροποιούνται σημαντικά ανά περίπτωση. 

Συμμετέχουν: Γαβριέλα Γερολέμου, Χριστίνα Δημακογιάννη, Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Μαριέττα Καββαδία, Γιάννης Καρπούζης, Βίκη Μπέτσου, Βλαντιμίρ Νετσακόφ, Αλφρέδο Πεχουάν, Bέρα Χοτζόγλου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις του έργου των καλλιτεχνών.

Ομάδα εργασίας:

Γιώργος Γεωργακόπουλος, Βίκη Μπέτσου, Γιώργος Χαρβαλιάς, Δημήτρης Γκινοσάτης 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1203574693182113

https://cheapart.gr/content/478/…zei-kai-ergazetai-stin-athina-

http://apart-network.gr

Ερεσσού 40, 10681 Εξάρχεια

Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 19:00 

Διάρκεια: 28 Φεβρουαρίου 13 Μαρτίου 2020

Ώρες λειτουργίας: 

Δευτέρα – Παρασκευή, 17:00 -21:00 

Σάββατο 12:00 – 16:00

Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου / κλειστά

CHEAPART 

www.cheapart.gr, [email protected] 

facebook: cheapartofficial, instagram: @cheapartsocial

twitter: @cheapartathens, linkedin.com/in/cheapart

 

Continue Reading

Trending