Connect with us

Τουρισμός

«Το Μέλλον του Τουρισμού»

Ο Υπουργός Τουρισμού κος Θεοχάρης καταθέτει τις προτάσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για την άλλη όψη του νομίσματος σε σχέση με τον COVID-19  

Στη θεματική ενότητα της τηλεδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) «Καινοτομία και Βιωσιμότητα ως η νέα Κανονικότητα» ο Υπουργός γνωστοποίησε τις  θέσεις της Ελλάδας σχετικά με κρίσιμα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, τα οποία γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα εξ’ αφορμής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Η πρώτη θέση του Υπουργού Τουρισμού στο πλαίσιο της παρέμβασής του ήταν ότι, η αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 μπορεί να αξιοποιηθεί για μία βαθιά, συστημική μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, η οποία θα λειτουργεί προς όφελος όλων. Για την ανθρωπότητα, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας. 

17 Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Επίσης ο Υπουργός εξήρε το πόσο σημαντική είναι η συλλογική προσπάθεια επίτευξης των 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως τους έχουν θέσει από κοινού ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Το όραμα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού

Στη συνέχεια ο Υπουργός τόνισε ότι «το όραμα» του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού είναι

  • 1ο: να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους Στόχους της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030. 
  • 2ο:να προχωρήσει στην καθιέρωση του «Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης» ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο της προσπάθειας της επίτευξής τους.

Προτεραιότητες με Επικέντρωση στις Επενδύσεις στον Τουρισμό

Κατόπιν ο Υπουργός επισήμανε ότι οι τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις στον Εθνικό τουρισμό είναι

  • οι ψηφιακές δεξιότητες, 
  • η υιοθέτηση βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης. 
  • η αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων και δεξιοτήτων, 
  • η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της διαχείρισης δεδομένων. 

Η Μετάβαση στην  Ψηφιακή και Περιβαλλοντική Μετάβαση 

Αρχικά επισημάνθηκε από τον Υπουργό ότι οι τουριστικές δραστηριότητες θα πρέπει να αναπτύσσονται σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030.

Οι κύριοι όμως άξονες τους οποίους έχει θέσει το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, σε σχέση με τη μετάβαση στη βιώσιμη προσέγγιση της οικονομίας, είναι οι εξής:

  • Ενίσχυση της ζήτησης, με παράλληλη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας, τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών.
  • Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.
  • Υποστήριξη της ρευστότητας και της απασχόλησης στον τουρισμό και αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
  • Επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ακροτελεύτια… 

Ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε για κάποιες από τις δράσεις, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης του Τουρισμού», όπως:

  • Το συνεργατικό πρόγραμμα «SYN-ERGASIA»
  • Το πρόγραμμα στήριξης εσωτερικού τουρισμού «Τουρισμός για Όλους».
  • Φορολογικές εκπτώσεις για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν ταξιδιωτικά και τουριστικά κουπόνια διακοπών έως 300 € (voucher).
  • Η εκστρατεία «Plastic-Free»
  • Η εφαρμογή «Visit Greece»
  • Τρία νέα προγράμματα ύψους 40,4 εκατ. ευρώ, για παροχή συμβουλών, εκπαίδευση και πιστοποίηση ανέργων σε διάφορους τομείς σχετικών με τον τουρισμό.
  • Ένα πρόγραμμα για την «Αναφορά Βιωσιμότητας», με τη δημιουργία Παρατηρητηρίων Αειφορίας.
  • Η καμπάνια «Destination Greece Health First» για το ασφαλές άνοιγμα του Ελληνικού τουρισμού.

***Η άποψή μας  είναι ότι όλες αυτές οι θέσεις μπορούν να γίνουν πράξη, αφού θα υπάρξει πρωταρχικά «Τουριστικό ρεύμα» προς της Χώρα μας, για ν’ ακολουθήσει η ενδυνάμωση των τεχνολογικών δεξιοτήτων στις περιοχές υποδοχής τουριστικού ρεύματος. Με την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην υπηρεσία των  επιχειρήσεων παροχής φιλοξενίας και εστίασης νομίζουμε ότι θα προκύψει και η ενίσχυση της ικανότητας των «Παρατηρητηρίων Αειφορίας» για τη μέτρηση δεικτών Αειφορίας που ουσιαστικά στην επιστημονική «τερμηνολογία» είναι: 

Οι  «Περιβαλλοντικοί Δείκτες»

 

Έφη Βαλίλα 

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Τουρισμός

Επαναπροσδιορίζοντας την Τουριστική Εμπειρία  

Η PHILOXENIA που πραγματοποιείται 10-12 Νοεμβρίου από τη ΔΕΘ-HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκηςστο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποτελεί θεμέλιο για το εγχώριο τουριστικό επιχειρείν, καθώς είναι ένας εκθεσιακός και συνεδριακός κόμβος συνάντησης φορέων και ιδιωτών από όλο το φάσμα του τουρισμού.Η τουριστική βιομηχανία και όλες οι νέες τάσεις και καινοτομίες της αγοράς συνυπάρχουν στο διεθνές εκθεσιακό τουριστικό γεγονός.

Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις που καλούνται να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Marketing σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικού Μέλλοντος (Business Future Institute), διοργανώνει συζήτηση που θα επιδιώξει να δώσει πρακτικές απαντήσεις στα ερωτήματα πως επηρεάζονται οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς και οι τουριστικές επιχειρήσεις και τι ενέργειες απαιτούνται στο δυναμικά μεταλλασσόμενο περιβάλλον του Τουρισμού που εξελίσσεται διαρκώς.

Στη συζήτηση παίρνουν μέρος ο Καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης, Διευθυντής του εργαστηρίου ηλεκτρονικού τουρισμού (eTourism Lab) και αναπληρωτής Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας και ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ με συντονιστή τον Τάσο Γούσιο, MSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού – Alpha Marketing.

Μετά τις τοποθετήσεις θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το κοινό.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και μπορείτε να εγγραφείτε στον σύνδεσμο:

https://forms.gle/5nTMBW2qruYHAdkg9
Continue Reading

Τουρισμός

Διαγωνισμός Ελληνικών Τοπίωντου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργανώνει διαγωνισμό αναγνώρισης ελληνικών τοπίων, με θέμα: «Το δικό μου τοπίο». Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνω των 18 ετών. 

Στόχος του διαγωνισμού είναι να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει το ευρύ κοινό να εξερευνήσει, να εντοπίσει και να αναδείξει το ελληνικό τοπίο, μέσω της φωτογραφίας, προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. 

Η φωτογραφία, καθώς και το επεξηγηματικό κείμενο στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, που θα τη συνοδεύει, θα αποτυπώνουν το ελληνικό τοπίο, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από την οπτική γωνία και την ερμηνευτική ματιά κάθε συμμετέχοντα. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στο ευρύ κοινό και το αντικείμενό του αφορά στον εντοπισμό ενός τοπίου φυσικού ή/και δομημένου περιβάλλοντος. Το προτεινόμενο τοπίο μπορεί να αφορά σε ένα τοπίο φυσικού κάλλους, σε ένα τοπίο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση ή σε ένα βιομηχανοποιημένο ή αποβιομηχανοποιημένο τοπίο, ως εξαίρεση, στο πλαίσιο του ευρύτερου περιβάλλοντος ή και σε γειτνίαση με άλλο τοπίο, επίσης διακριτού χαρακτήρα. 

Το προτεινόμενο τοπίο μπορεί να είναι φυσικό, πολιτισμικό, αγροτικό, αστικό ή περιαστικό, αλλά θα πρέπει να παρουσιάζει, κατά την άποψη των συμμετεχόντων, μια διακριτή ταυτότητα και αυθεντικότητα, ανεξάρτητα αν θεωρείται εξαιρετικό με αισθητικούς όρους.

Η υποβολή των συμμετοχών ορίζεται από την 25η Ιουλίου 2023 και έως την 10η Σεπτεμβρίου 2023, στις 12 π.μ. Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένους εκπρόσωπους του φωτογραφικού, εικαστικού και αρχιτεκτονικού χώρου. 

Οι συμμετοχές που θα διακριθούν θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ως εξής: πρώτο βραβείο 2.000 ευρώ, δεύτερο βραβείο 1.500 ευρώ, τρίτο βραβείο 1.000 ευρώ και βραβείο κοινού 1.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και δύο έπαινοι των 500 ευρώ ο καθένας. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό, στο site του: www.photocontestypen.gr, όπου μπορούν να καταθέτουν και πιθανές ερωτήσεις. Επίσης, για επιπλέον υλικό μπορούν να επικοινωνήσουν με την κυρία Μαρία Δημητροπούλου, e-mail: [email protected], τηλέφωνο: 210 2113333 και 6948 884018.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: https://www.ypengreenpolicy.gr/

Continue Reading

Τουρισμός

Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”

Στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Ναυπάκτου, αναπτυξιακό διεθνές συνέδριο με θέμα την ανάδειξη της περιοχής ως στρατηγικού κόμβου του δυτικού περιφερειακού άξονα της Ελλάδας. 

Το συνέδριο αναπτύσσεται σε 4 βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: 

1ον Τουρισμός και εξωστρέφεια

2ον Βιώσιμη ανάπτυξη και υποδομές

3ον Γεωργική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες       

4ον Ανθρώπινη πόλη και εθελοντισμός

Στην κάθε θεματική ενότητα θα παρουσιαστούν case studies, καινοτόμες ολοκληρωμένες εφαρμογές και λύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, ενώ θα αναλυθούν από το κάθε πάνελ πιθανές ευκαιρίες αλλά και προβληματισμοί που προκύπτουν.

Με ορίζοντα το 2030 το συνέδριο έχει ως βασικό σκοπό το σχεδιασμό ενός κοινού στρατηγικού αναπτυξιακού πλάνου, το οποίο θα φέρει την ευρύτερη περιοχή σε βάθος επταετίας (7) στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Τα τέσσερα πάνελ ανά ενότητα απαρτίζουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί και έμπειρα στελέχη κορυφαίων εταιριών από Ελλάδα και εξωτερικό, επιτυχημένοι επιχειρηματίες  και ιθύνοντα στελέχη φορέων και τοπικών επιχειρήσεων.

Τις εργασίες του συνεδρίου ανοίγει ο τ. Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Τον κεντρικό συντονισμό των τεσσάρων πάνελ κάνει η κα Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή, Πρόεδρος της OLYMPICO VISION.

Η  επιστημονική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη της ατζέντας για κάθε ενότητα απαρτίζεται από τους:

  • Δρ. Στέργιο Κατηχωρίτη, τέως Νομάρχη Αχαϊας
  • κ. Διονύσιο Φιλίππου, καθηγητή νομικής Πανεπιστημίου Κομοτηνής
  • Αρχμ. Δρ. Ιγνάτιο Σταυρόπουλο
  • κ. Αλέξανδρο Στρίμπερη, νομικό και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών

Στην κάθε ενότητα συμμετέχουν ως σύνεδροι οι αντίστοιχοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων καθώς και οι επαγγελματικοί, θεσμικοί και κρατικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν one to one meetings, round tables και workshops.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ την εκτελεστική διοργάνωση έχει αναλάβει η Plan Consulting Group. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή Σκάλας Ναυπάκτου.

Nafpaktos International Conference Center – Nafpaktos 2030

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται μέσα από εγγραφή στην ιστοσελίδα του συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στο Nafpaktos 2030 – Mentoring Forum.

Continue Reading

Trending