Connect with us

Γαστρονομία

Τροφές στην… υπηρεσία του Έρωτα

Τελικά «ο έρωτας περνάει από το στομάχι»;

Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι». Η φράση αυτή έχει απασχολήσει πολλούς για το κατά πόσο τελικά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων. Ωστόσο, δε θα έλεγα πως είναι όντως αφροδισιακά, απλώς η κατανάλωσή τους προκαλεί καλύτερη αιμάτωση στις ερωτογενείς περιοχές και συνεπώς αύξηση της ερωτικής διάθεσης.

Από την άλλη πλευρά, ερευνητές αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης. Επίπλέον, υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στην φυσιολογία του οργανισμού με διάφορους τρόπους, όπως την μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση.

Έτσι, θα λέγαμε πως η διατροφή αποτελέι κλειδί για μία καλή ερωτική ζωή!

Αρχαίοι Έλληνες, τελετουργία του γεύματος και ερωτική διάθεση

Oι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, γι’ αυτό και αφιέρωναν αρκετό χρόνο στο φαγητό. Συμμετείχαν και με τις πέντε αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον. Tα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα.

Για να διεγείρουν την ερωτική διάθεση, συνήθιζαν να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια, υποστηρίζοντας ότι το άγγιγμα προκαλεί ευχαρίστηση, ενώ πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις.

Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά που έφταναν τα φαγητά στο τραπέζι, ενώ συνδύαζαν τα γεύματά τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

Η ερωτική διάθεση και η καλή κατάσταση της υγείας μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει ένα ρομαντικό δείπνο με καλό φαγητό, κρασί και σοκολάτα με την τόνωση της ερωτικής επιθυμίας και δεν έχουν άδικο.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται από τη γενικότερη υγεία μας και πως αν είμαστε υγιείς, τότε η ερωτική μας διάθεση αυξάνεται

Επομένως, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να τρώτε σωστά.

Η αφροδισιακή δράση προγραμματίζεται από τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος είναι ο ρυθμιστής όλων των σημάτων από και προς τα υπόλοιπα όργανα. Άρα, η τελική σύνδεση οποιουδήποτε τροφίμου με αφροδισιακή δράση προγραμματίζεται από τον εγκέφαλο. H ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζονται κυρίως με την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές δηλαδή ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Oι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στην καλή μνήμη και προσοχή, αυξάνουν την καλή διάθεση και την ευφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Τροφές που φαίνεται ότι τονώνουν τη… λίμπιντο

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και συμβάλλει στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως:

  • οι ξηροί καρποί,
  • το ταχίνι,
  • το ελαιόλαδο
  • το αβοκάντο
  • οι ηλιόσποροι
  • η φυτική μαργαρίνη και
  • το μπρόκολο.

Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη E είναι 15 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1½ αβοκάντο ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας καρύδια.

Για να επιδράσει όμως στη γονιμότητα, είναι απαραίτητη πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E, η οποία είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Tα θαλασσινά 

Ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.

Ειδικότερα για τα στρείδια, τελευταίες έρευνες το φέρνουν να περιέχει χημικές ουσίες ασπαρτικό οξύ και υποδοχείς NMDA (Ν-έθυλ-δ-ασπαρτικό οξύ), οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνα και τεστοστερόνη.

Η έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές η αιτία για την ανδρική ανικανότητα.

Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Το σελήνιο που περιέχεται επίσης στα θαλασσινά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία.

Oι ξηροί καρποί

Κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.

Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα 

Φαίνεται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, και η τσιπούρα.

Το αβοκάντο

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, ενώ ταυτόχρονα, συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

H βανίλια 

Θεωρείται ότι, μέσω της μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

Tα φρούτα & τα λαχανικά

  • η μπανάνα
  • ο ανανάς
  • το σύκο
  • τα μούρα
  • οι φράουλες
  • τα σταφύλια
  • τα καρότα
  • τα σπαράγγια
  • τα φασόλια
  • ο αρακάς
  • το σέλινο
  • το πράσο

Είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Oι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος, βοηθώντας την αιμάτωση και άρα την καλύτερη υγεία του οργανισμού.

Tο τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο

Είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Tα καυτερά φαγητά

Το τσίλι και το κάρι ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες).

Αρωματικά φυτά

Φυτά όπως ο βασιλικός, το γλυκάνισο,  και το μάραθο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

Tο κρασί

Το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια, σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Η σοκολάτα

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των αφροδισιακών τροφών, αφού έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Κατά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Τι μειώνει την ερωτική διάθεση;

Από την άλλη, όπως θα δείτε στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν και τροφές και συνήθειες που δρουν ανασταλτικά στην καλή ερωτική ζωή.

  • Η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ερωτική διάθεση.
  • Τα πολλά λιπαρά, τα οποία χρειάζονται περισσότερη αιμάτωση του στομάχου για να γίνει η πέψη τους, ίσως σαμποτάρουν την ερωτική ζωή.
  • Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχουν αποδεδειγμένα εξίσου αρνητική δράση στην ερωτική διάθεση αφού τα παχύσαρκα άτομα έχουν χειρότερη (σε ποιότητα και συχνότητα) σεξουαλική ζωή, λόγω μειωμένης ερωτικής διάθεσης.
  • Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν και εμποδίζουν τη σεξουαλική λειτουργία αντίθετα με την άποψη που επικρατεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωσή της.

Τι να κρατήσετε;

Να θυμάστε, μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει στον οργανισμό μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών κι ένα υγιές σωματικό βάρος διατηρεί την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου και συμβάλλει στην καλή σεξουαλική δραστηριότητα.

Aπό:ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/1014-trofes-stin-ypiresia-tou-erota?utm_source=newsletter_954&utm_medium=email&utm_campaign=video-o

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μελομακάρονα πορτοκαλιού:

Ο πατέρας μου καταγόταν από το Ναύπλιο, που είναι ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της Ελλάδας. Έτσι στα γλυκά συνήθιζαν να βάζουν για άρωμα χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της κορύφωσης της παραγωγής του πορτοκαλιού, οπότε στα μελομακάρονα έβαζαν αρκετό χυμό πορτοκαλιού και φρέσκο ελαιόλαδο. Η κανέλα με το πορτοκάλι είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οπότε τα μελομακάρονα είναι πορτοκαλάτα με πινελιές κανέλας. Τα καρύδια ήταν αυτά τα ολοκίτρινα τραγανά και πολύ νόστιμα Τριπόλεως, οπότε τα μελομακάρονα ήταν μια εμβληματική χριστουγεννιάτικη γεύση Πελοποννησιακή. Οι ξαδέλφες μου έδωσαν την συνταγή της μητέρας μου και τα φτιάξαμε σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» … το δικό μου μνημόσυνο, καταμεσής μιας χαρούμενης για τους πολλούς περιόδου.

Μελομακάρονα πορτοκαλιού 

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  

250 ml ελαιόλαδο απαλό

10 γρ. αμμωνία

5 γρ. μαγειρική σόδα

30 ml κονιάκ ή Grand Marnier

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

900 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

330 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

600 ml. νερό

500 γρ. ζάχαρη

200 γρ. μέλι θυμαρίσιο

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

1 φλούδα λεμoνιού

Για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Αφού σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ζάχαρη με το νερό, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα.

Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα των υλικών βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη και λαδερή.  

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35 γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα.  

Με το πιρούνι κάνουμε ένα σχήμα στην επιφάνεια του μελομακάρονο.

Άλλος τρόπος είναι να τα ακουμπήσουμε επάνω στη σίτα του φούρνου και να πιέσουμε ελαφρά τη ζύμη.

Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα αραιά μεταξύ τους.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Είναι σωστό να τα πλάσουμε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα βγάζουμε.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε κατά σειρές με το καρύδι που είναι χοντροτριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως αγαπάμε.

Στρώνουμε τη δεύτερη σειρά μελομακάρονων και πασπαλίζουμε και πάλι γιατί τα μπόλικα καρύδια δίνουν μια πολύ ωραία επίγευση…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending