Connect with us

Συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο του Ευρυπίδη Αποστολίδη

Τσουρέκι Πολίτικο

Από τον Ευριπίδη Αποστολίδη,Διευθυντή του περίφημου εστιατορίου Μαραθιά, Τήνος

 Αυθεντική γεύση … που δεν ξεχνιέται

 Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, το τσουρέκι, τα κουλουράκια  είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των γλυκών απολαύσεων… Έτσι σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε αρκετές συνταγές για τσουρέκι και κουλουράκια, καμωμένα από ανθρώπους που εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικούς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Αρχίζουμε λοιπόν από το Πολίτικο Τσουρέκι, που ετοίμασε ο αγαπητός μου φίλος Ευριπίδης Αποστολίδης, που έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στο χώρο της ελληνικής  γαστρονομίας. Πολλά χρόνια διεύθυνε τη Σπονδή, από τα σημαντικά «αστεράτα» ελληνικά εστιατόρια.

Ο Ευριπίδης είναι ταλαντούχος και χαρισματικός. Ο ίδιος μαγειρεύει εξαιρετικά, φωτογραφίζει και έχει επιλέξει να μένει μόνιμα στο αγαπημένο του νησί την Τήνο, μαζί με το αστέρι μας, το σκυλάκο του τον Ράφα, που είναι η συμπάθειά μου.  Ο Ευριπίδης έχει ανακαλύψει και τις πιο κρυφές γωνιές του νησιού και τολμώ να πω ότι το γνωρίζει καλύτερα και από τους ντόπιους.

Το εστιατόριο Μαραθιά, είναι από τα αγαπημένα εστιατόρια του νησιού, που δοξάζεται η ελληνική κουζίνα. Ο Ευριπίδης είναι διευθυντής της Μαραθιάς.

Ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας και μας παρουσιάζει τις εθιμικές γευστικές δημιουργίες. Τα Χριστούγεννα, το χριστόψωμο που δοκίμασα ήταν από τα καλύτερα αλλά και το Πάσχα τα τσουρέκια του είναι επικά.

Σας μεταφέρω τα λόγια του Ευρυπίδη, που μας διηγείται την δική του προσέγγιση, την δική του εμπειρία για το τσουρέκι που απόλαυσε στην Κωνσταντινούπολη, που έγραψε δυνατά στη γευστική του μνήμη… Αυτή τη γεύση προσπάθησε να αποδώσει στα τσουρέκια που έφτιαξε χθες και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή.

 «Λοιπόν παιδιά, η ιστορία πίσω από τα χθεσινά τσουρέκια.

Είναι αρχές του 2000 με τον φίλο μου τον Δημήτρη, πηγαίνουμε Κωσταντινούπολη, είναι Πάσχα, υπέροχος καιρός μένουμε στο Orient Express, περνάμε ζάχαρη, τρώμε παντού, τα πάντα, ατελείωτες βόλτες. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι Θεσσαλονίκη … σε ηλικία 6 -8 χρονών, γύρω μου μιλούν μια γλώσσα που την άκουγα και στο σπίτι μου, ο πατέρας μου μιλούσε τούρκικα με την αδελφή του, την δεύτερη μάνα μου τη θεία Όλγα, στο σπίτι όταν δεν ήθελαν να καταλάβουμε τι λένε. Στα χωρικά μου ύδατα εγώ λοιπόν.

Σε μια από τις βόλτες μας περνάμε από την  “Μεγάλη Οδό του Πέραν” την İstiklâl Caddesi και μπαίνουμε στο ζαχαροπλαστείο “Ali Muhiddin Haci Bekir”,  όπου βλέπω μπροστά μου ένα λαχταριστό, γυαλιστερό τσουρέκι, “Paskalya Çöreği” έγραφε το καρτελάκι, το αγοράζω αμέσως και γίνεται το σημείο αναφοράς μου, για το τι σημαίνει Τσουρέκι.

Φέτος προσπάθησα για πρώτη φορά να τολμήσω να πλησιάσω από απόσταση χιλιομέτρων, εκείνη την υφή και την γεύση και δεν βρέθηκα πάρα πολύ μακριά, αντιθέτως.

Εδώ είναι η συνταγή που έκανα, καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν!!»

Ευχαριστούμε πολύ Ευριπίδη.

Τσουρέκι Πολίτικο

Από τον Ευριπίδη Αποστολίδη, Διευθυντή του περίφημου εστιατορίου Μαραθιά, Τήνος

 Υλικά

1 κιλό αλεύρι το κίτρινο Robin Hood, κοσκινισμένο

150 ml φρέσκο γάλα Τήνου

 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 φρέσκα αυγά

250 γρ. φρέσκο βούτυρο Τήνου ή άλλο επιλογής σας

75 γρ. φρέσκια μαγιά

1 κοφτή κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)

1 κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένo)

3 κ.σ. άσπρο σουσάμι

1 κ.γ. γλυκάνισο

Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

8 σπόρους κάρδαμο, καθαρισμένους (μόνο τα μικρά σποράκια που έχουν μέσα)

 Για το άλειμμα

1 χτυπημένο αυγό

Tρόπος παρασκευής 

Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα τρία πακετάκια μαγιά, 4 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και προσθέτουμε ένα χλιαρό τσάι που έχουμε ετοιμάσει με γλυκάνισο σε 100 ml νερό (σουρωμένο).

Το προσθέτουμε σιγά-σιγά.

Τυλίγουμε το μπολ σε μια πετσέτα και το βάζουμε κάπου ζεστά να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λιώνουμε το βούτυρο αργά χωρίς να βράσει.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ να είναι χλιαρό.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το τριμμένο κάρδαμο, το μαχλέπι και τη ζάχαρη με το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε για να λιώσει. Προσθέτουμε τα  αυγά και το μείγμα της μαγιάς.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 5 διακοπτόμενα λεπτά με το μιξεράκι χεριού και στο τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, γύρω-γύρω από το μίγμα μας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Τότε αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ηλιέλαιο, σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα και την τοποθετούμε τυλιγμένη μέσα σε μια κουβέρτα, σε ένα ζεστό μέρος. Μια έξυπνη λύση αν έχουμε ηλεκτρική κουβέρτα τη βάζουμε στο 1, βάζουμε το μπολ με τη ζύμη να «στοφάρει» στο κρεβάτι, σκεπάζοντάς το με πάπλωμα.

Θα χρειαστούν περίπου 2,5 ώρες.

Βέβαια επειδή μαγιά από μαγιά, αλεύρι από αλεύρι και χέρι από χέρι διαφέρουν πάντα να τσεκάρετε το φούσκωμα.

Αφού ή ζύμη μας φουσκώσει καλά, τη μοιράζουμε στα τρία και μετά πάλι στα τρία, δηλαδή έχουμε επάνω στον πάγκο μας, 9 κομμάτια ζύμης.

Ανοίγουμε, επάνω σε ελαφρά αλευρωμένο σημείο του πάγκου, το κάθε κομμάτι και δημιουργούμε κορδόνι μήκους περίπου 40 cm. Ενώνουμε τις τρεις άκρες και πλέκουμε πλεξούδα, με το τελείωμα από την κάτω τους μεριά.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε τα τσουρέκια σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Τα αφήνουμε να ανέβουν άλλα 20 λεπτά περίπου, σε ζεστό σημείο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα και τοποθετούμε στη βάση του ένα πυρέξ με ζεστό νερό για να έχουμε υγρασία.

Όταν έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμα τα τσουρέκια, βάζουμε το ταψί μας και αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και επιλεκτικά βάζουμε φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, ενώ στα 20 λεπτά βγάζουμε με πολλή προσοχή, το πυρέξ με το ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Αν δούμε ότι παραπαίρνουν χρώμα προς το τέλος, τα βάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Όταν ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.

Γαστρονομία

Apfelstrudel του παλατιού με μήλα Zagorin

Η ρομαντική εκδοχή για φαγητό και γλυκό στο Ντίσελντορφ είναι παλάτι Benrath. Για νοσταλγικούς περίπατους σε κήπους πανέμορφους, ακολουθώντας τα αχνάρια βασιλάδων, το εντυπωσιακό ροζ μπαρόκ παλάτι Benrath του 18ου είναι ότι καλύτερο. Η παγωμένη λίμνη με τους κύκνους και τους γλάρους που έρχονται από τον Ρήνο ζωγραφιά. Στο εστιατόριο καφέ του παλατιού φημίζεται για το Apfelstrudel με παγωτό κανέλα. Η τέλεια αρμονία. 

Apfelstrudel, η γερμανική μηλόπιτα

Από το περίφημο «Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Yλικά

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι τύπου 700, κοσκινισμένο

2 γρ. αλάτι

1 αυγό

100ml χλιαρό νερό

20 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό κόκκινα μήλα, καθαρισμένα

1 σφηνάκι ρούμι

170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

10 ml χυμό λεμονιού

140 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

100 γρ. κρουτόν

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο

Για το πασπάλισμα

άχνη ζάχαρη αναμειγμένη με κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε δυνατά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια. 

Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε μεγάλη, αλευρωμένη λινή πετσέτα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. 

Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. 

Σημείωση:Το πάχος του φύλλου ορίζεται κάθε φορά από το δικό μας γούστο, μπορεί να είναι από 1 μέχρι 2 εκ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο, σοτάρουμε τα κρουτόν μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και τα κρατάμε στην άκρη. 

Ανακατεύουμε καλά την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια, και τα βάζουμε σε μπολ. 

Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης, το ρούμι, τα κρουτόν, τις σταφίδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

Ακριβώς στη μέση του ορθογώνιου φύλλου μας απλώνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας το τυλίγουμε προσεκτικά ,με τη βοήθεια της πετσέτας. Μόλις το στρούντελ πάρει το σχήμα του, κλείνουμε τις δύο άκρες .

Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα.

Μόλις βγάλουμε το στρούντελ από τον φούρνο, το βουτυρώνουμε με πινελάκι. 

Έπειτα από 20 λεπτά το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και το σερβίρουμε με παγωτό κανέλα ή σαντιγί.

 Φωτο

Το Schloss Benrath Palace» στο Ντίσελντορφ

Continue Reading

Γαστρονομία

Μηλόπιτα με μήλα Zagorin

Η αυθεντική συνταγή. Εύκολη, υγιεινή και νόστιμη γλυκιά δημιουργία που γίνεται με φθηνά υλικά.  Φτιαγμένη με μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Τα μήλα είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Πρόκειται για «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χαρίζουν υγεία και ευεξία. 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή που αλλού στην Ζαγορά, την πολιτειούλα των δασών, των μήλων, των κάστανων, των καρυδιών αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που έγραψαν ιστορία….

Σας την παρουσιάζουμε μπροστά στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ.Γεωργίου που έντυσαν με μήλα λόγω του εορτασμού των 100 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. 

Αυθεντική συνταγή μηλόπιτας Ζαγοράς

Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρύφαλο σε σκόνη

2-3 μήλα Ζαγορίν, κομμένα σε στρογγυλές φέτες

120 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει» 

180 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και 180 γρ.ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, τη σταφίδα και το γαρύφαλο.

Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά. 

Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Continue Reading

Γαστρονομία

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα: “Θαλασσινή γεύση νηστίσιμη”

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   

Νηστίσιμες και νόστιμες

Ένα νόστιμο φαγητό για τη Σαρακοστή, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Οι σουπιές μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες, που βράζουν σε λιγότερο ακόμα χρόνο. Το μυστικό για τα πιλάφια και τις γευστικές δημιουργίες με ρύζι εκτός του ριζότου, είναι να βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και να το ξεπλένουμε με μπόλικο νερό ώστε να φύγει το επιφανειακό άμυλο και να μείνει σπυρωτό.

Οι σουπιές πάντα θέλουν την προσοχή σας, γιατί «πιάνουν» εύκολα. Θέλουν συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.

Το κρασί δίνει μια ξεχωριστή νότα στο φαγητό. Για τα θαλασσινά προτιμάμε ασύρτικο ή μοσχοφίλερο τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο φαγητό. Η γεύση του απογειώνει…

Σουπιές με ρύζι και ντομάτα  

Από τη Νατάσα Χατζηαρβανίτη

Yλικά

1200 γρ. φρέσκες σουπιές, καθαρισμένες

3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι κίτρινο, τύπου Bella Parboiled

1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε σε κομμάτια τις καθαρισμένες σουπιές, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις πλένουμε με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί, χωρίς ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Ξεπλένουμε στο σουρωτήρι το ρύζι με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα, για να μην «πιάσει».

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το αλάτι, αφού δοκιμάσουμε το φαγητό.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό πριν σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Continue Reading

Trending