Υγεία
Υπέρταση: Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι
Το άρθρο υπογράφει η Σταυρούλα Μαγγανά, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου
Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των μεγάλων αρτηριών, καθώς το αίμα κυκλοφορεί μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
- τον όγκο του αίματος που διώχνει η καρδιά σε κάθε συστολή και
- την αντίσταση των αρτηριών κατά τη ροή του αίματος.
Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο τιμές. Η πρώτη τιμή αντιπροσωπεύει τη συστολική (μεγάλη) πίεση και αφορά την πίεση που ασκεί ο όγκος αίματος στις αρτηρίες, όταν εξέρχεται από την καρδιά (συστολή), ενώ η διαστολική (μικρή) πίεση είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες με τη ροή του αίματος, όταν η καρδιά ξεκουράζεται (διαστολή).
Κάθε φορά που η καρδιά συστέλλεται, ποσότητα αίματος από την καρδιά εξέρχεται προς τις αρτηρίες και αυξάνει την πίεση στα τοιχώματά τους. Μεταξύ των δύο «χτύπων» η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει εκ νέου με αίμα.
Ιδανική θεωρείται σε υγιείς η αρτηριακή πίεση που είναι μικρότερη από 120 mmHg για τη συστολική και μικρότερη από 80 mmHg για τη διαστολική. Κάθε τιμή πάνω από 140 mmHg για τη συστολική και 90mmHg για τη διαστολική αντιπροσωπεύει υπέρταση. Άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης 120-139 mmHg της συστολικής ή και 85-89 mmHg της διαστολικής θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση).
Ο επιπολασμός της νόσου στην Ελλάδα είναι 25-30%, δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες νοσούν. Στην Αμερική το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 32-42%. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση η οποία ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί κατά κανόνα δεν έχει συμπτώματα, αλλά οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό η αρτηριακή υπέρταση θα πρέπει να διαγιγνώσκεται και να θεραπεύεται έγκαιρα.
Η υπέρταση σε ποσοστό 95% είναι ιδιοπαθής και τα αίτια είναι άγνωστα. Μπορεί να οφείλεται σε μείωση του αυλού των αρτηριών, αύξηση της ροής του αίματος, αύξηση της δύναμης της συστολής της καρδιάς ή αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Σε ένα μικρό ποσοστό η υπέρταση οφείλεται σε άλλα αίτια, όπως παθήσεις νεφρών, καρδιάς ή ενδοκρινών αδένων, και τότε μιλάμε για δευτεροπαθή υπέρταση και αντιμετωπίζεται μόνο με τη θεραπεία της νόσου που την προκάλεσε.
Οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη υπέρτασης είναι:
- ηλικία
- οικογενειακό ιστορικό για υπέρταση
- παχυσαρκία
- καθιστική ζωή
- κάπνισμα
- υπερκατανάλωση άλατος
- υπερκατανάλωση αλκοόλ
- στρες
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι σπάνια και καλοήθης και συναντάται σε νέα κυρίως άτομα, με τιμές 90/70 mmHg ή και 80/60 mmHg και νοιώθουν καλά. Σε συγκεκριμένες καταστάσεις και κυρίως σε ηλικιωμένους, η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επιφέρει ζάλη, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης και ατονία, ιδιαίτερα όταν σηκώνονται όρθιοι. Αυτό ονομάζεται ορθοστατική υπόταση.
Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση με τιμές χαμηλότερες το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τις περιόδους έντονης ζέστης, η αρτηριακή πίεση και κυρίως η συστολική μειώνεται κατά μέσο όρο 5-10 mmHg και αυτό οφείλεται σε παράγοντες περιβαλλοντικούς, αλλά και στον τρόπο ζωής.
Η ζέστη προκαλεί αυξημένη εφίδρωση με αποβολή ηλεκτρολυτών, κυρίως νατρίου, και αγγειοδιαστολή (χαλάρωση των αγγείων), με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση στα άτομα που εκτίθενται στον ήλιο, κυρίως τις ώρες με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο παίζει ρόλο από μόνη της, καθώς οδηγεί στη σύνθεση βιταμίνης D και παραθορμόνης που επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Σχετικά με τον τρόπο ζωής, η βελτίωση της διατροφής (π.χ. για απώλεια βάρους ή για καλύτερη αντιμετώπιση της ζέστης), η αυξημένη καθημερινή δραστηριότητα, η μείωση του άγχους και η χαλάρωση λόγω διακοπών, ευνοούν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η πτώση της πίεσης το καλοκαίρι συνήθως είναι μικρή και ασκεί ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Υπάρχουν, όμως, πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερη μείωση, με ενδεχόμενη εμφάνιση υποτασικών συμπτωμάτων. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για υπόταση ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και οι υπερτασικοί με δυσκολία στη ρύθμιση της πίεσης.
Τα υποτασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, εφίδρωση, αδυναμία, ανορεξία και ταχυκαρδία (αίσθημα παλμών). Αυτά είναι πιο συχνά στις μεγάλες θερμοκρασίες, γιατί οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί των υπερτασικών δεν λειτουργούν σωστά. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και σε συνθήκες με αυξημένη θερμοκρασία σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αλλάζει η θεραπευτική αγωγή το καλοκαίρι;
Γενικά ο υπερτασικός δεν χρειάζεται να μειώσει ή να αλλάξει τα φάρμακά του, εφόσον ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής. Αν όμως, για διάφορους λόγους, η έκθεση στον ήλιο είναι συστηματική και μεγάλης διάρκειας (π.χ. για επαγγελματικούς λόγους), τότε ο υπερτασικός μπορεί να παραλείψει την πρωινή δόση των αντιυπερτασικών φαρμάκων για λίγες ημέρες. Αν η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο μεγαλώσει περαιτέρω ή επικρατούν συνθήκες καύσωνα, τότε θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό του για ειδικότερες συμβουλές και αντιμετώπιση. Οι υπερτασικοί που παίρνουν διουρητικά ή πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μόνο σε συνεργασία με τον γιατρό τους μπορούν να τροποποιούν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη, γιατί η πίεση μπορεί να παρουσιάζει πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ να ανεβαίνει, κυρίως από διαταραχές στον ύπνο, λόγω ζέστης. Αν, λοιπόν, ο υπερτασικός μειώσει ή δεν πάρει καθόλου για αρκετές ημέρες την αντιυπερτασική του αγωγή, χωρίς να έχει ενημερώσει τον γιατρό του, ενδέχεται να συμβεί μια κρίση υπέρτασης κάποιο βράδυ την οποία δεν θα γνωρίζει να διαχειριστεί.
Οι συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε το καλοκαίρι προκειμένου η πίεσή σας να μην έχει σημαντικές διακυμάνσεις, είναι οι εξής:
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας. Το κολύμπι και οι περίπατοι να γίνονται τις πρωινές ή απογευματινές ώρες που το περιβάλλον είναι πιο δροσερό.
- Αποφύγετε τις βαριές υπαίθριες εργασίες ή τη βαριά σωματική άσκηση σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία.
- Αποφύγετε τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα τις μακρινές, σε ημέρες και ώρες με υψηλή θερμοκρασία .
- Η διατροφή σας θα πρέπει να περιέχει ψητά, φρούτα, λαχανικά, σαλάτες με λίγο ελαιόλαδο και να αποφεύγετε τα βαριά λιπαρά γεύματα.
- Προτιμήστε τα πολλά και μικρά γεύματα και αποφύγετε ακραίες συμπεριφορές στη διατροφή (π.χ. να παραμένετε για πολλές ώρες νηστικοί και να τρώτε μια φορά το βράδυ).
- Να πίνετε άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ πρέπει να αποφεύγετε την κατάχρηση στο αλκοόλ. Ένα ποτό ή μια μπύρα την ημέρα δεν θα επιφέρει αλλαγές στην πίεσή σας. Αντίθετα, η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ σε καθημερινή βάση ή έστω η κατάχρηση μια φορά σε εβδομαδιαία βάση οδηγούν σε μεγάλες διακυμάνσεις στην πίεσή σας.
- Τα ρούχα που φοράτε το καλοκαίρι, πρέπει να είναι ελαφρά, φαρδιά, βαμβακερά κατά κύριο λόγο και ανοιχτού χρώματος. Να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και να προτιμάτε την σκιά στις δραστηριότητές σας ή στο περπάτημά σας.
- Να κάνετε πολλά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
- Αν είστε υπερτασικοί, πρέπει να μετράτε την πίεσή σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το πρωί, αν είναι ρυθμισμένη. Αν είναι αρρύθμιστη, τότε πρέπει να τη μετράτε πιο συχνά.
- Αν είστε υπερτασικοί, δεν πρέπει να αλλάζετε ή να διακόπτετε από μόνοι σας τη φαρμακευτική αγωγή για διάστημα μεγαλύτερο από δύο με τρεις ημέρες, είναι επικίνδυνο. Επικοινωνήστε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, από το 2005, προσφέρει υπεύθυνα ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας στην καινοτομία και στην τεχνολογία αιχμής. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα στον άνθρωπο, εφαρμόζει διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και παράλληλα στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού ιατρικού αποτελέσματος. Η επιστημονική ομάδα της Affidea, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης στην Υγεία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας την κατάλληλη διάγνωση και εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη στους εξεταζόμενους που την επιλέγουν.
Σχετικά με τον Όμιλο Affidea
Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 15 χώρες μέσα από ένα δίκτυο 312 ιατρικών κέντρων & 11 χιλ. επαγγελματιών υγείας.
Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημιούργησε ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, που συνεχώς επεκτείνεται, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.
Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.
Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.
Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram
Ομορφιά
Πως να περιποιηθούμε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι; Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό!
Το καλοκαίρι πέρασε και κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις των διακοπών. Ήρθε όμως η ώρα να διώξουμε τα σημάδια που άφησαν στο πρόσωπο μας η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες και το θαλασσινό νερό. Ενδεικτικά το δέρμα μας μπορεί να εμφανίσει σημάδια αφυδάτωσης, θαμπάδες , πανάδες ακόμα και ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στην ξενοιασιά του καλοκαιριού συνηθίζουμε να παραλείπουμε την ρουτίνα περιποίησης μας και να μην δίνουμε την δέουσα προσοχή στο δέρμα μας. Έτσι με την επιστροφή θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποια επιπρόσθετα στάδια περιποίησης , να επαναφέρουμε την επιδερμίδα μας και μετά να συνεχίσουμε με την ρουτίνα μας.
Θα πρέπει να δεχθούμε κάποιες θεραπείες περιποίησης σε ένα κέντρο αισθητικής, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και σωστή χρήση καλλυντικών στο σπίτι, πάντα συνδυαστικά.
Το πιο σύνηθες είναι να χρειαστούμε ενυδάτωση. Η παρατεταμένη έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες, στον ήλιο αλλά και στα μελτέμια του Αυγούστου, προκαλεί αφυδάτωση και θαμπάδες. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος θεραπειών που ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα. Η μεσοθεραπεία και οι υπέρηχοι είναι οι πιο διαδεδομένες και πιο δραστικές.
Για πιο καλό αποτέλεσμα μια θεραπεία ενυδάτωσης θα μπορούσε να συνδυαστεί με βαθύ καθαρισμό ή με υδροδερμοαπόξεση, δερμοαπόξεση με διαμάντι κ.α. Η απολέπιση θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι ρύποι και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Το δέρμα μας πρέπει να παραμένει πάντα καθαρό , να μπορεί να αναπνέει και να δεχθεί και πιο εύκολα τα συστατικά από όποια καλλυντικά προϊόντα κι αν εφαρμόσουμε.
Για τις πανάδες υπάρχουν πιο δραστικές θεραπείες όπως το φυτικό και τα peelings ΑΗΑs , ΒΗΑs. Η πιο βαθιά απολέπιση καταπολέμα τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βοηθά και στην απομάκρυνση των πανάδων και δυσχρωμιών που αφήνει πίσω της η μελανίνη που παράγεται κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Για την φροντίδα στο σπίτι θα πρέπει να επιλέξουμε μια δυνατή ενυδατική κρέμα ή ορό με υψηλή συγκέντρωση σε ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό. Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό.
Η γνωστή σε όλους μας για την αντιοξειδωτική της δράση βιταμίνη C είναι must για το φθινόπωρο, αφού θα βοηθήσει να διώξουμε τις πανάδες και την θαμπάδα από το πρόσωπο μας.
Τέλος η ρετινόλη, που συνήθως την διακόπτουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να επιστρέψει στην βραδινή μας ρουτίνα. Θα βοηθήσει στην αναγέννηση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου.
Παναγιώτα Μαθιουδάκη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος
και Μαρία Νίκου , Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Laserskin Solutions (Αθήνα, Τρίκαλα)
Υγεία
Έλεγχοι υγείας που αναπόφευκτα χρειάζεται να κάνουμε τακτικά
Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό και όπως είναι
προφανές για να την διατηρήσουμε είναι απαραίτητο να υποβαλλόμαστε σε τακτικούς ελέγχους.
Πιο αναλυτικά, οι έλεγχοι αυτοί βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και στην έγκαιρη
διάγνωση παθήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όταν φυσικά
εντοπιστούν νωρίς. Όσο απαιτητική λοιπόν κι αν είναι η καθημερινότητα, είναι ιδιαίτερα
σημαντικό να προγραμματίζουμε τακτικές εξετάσεις, ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της
συνολικής μας υγείας. Ποιοι είναι όμως οι έλεγχοι υγείας που χρειάζεται να εντάξουμε στο ετήσιο πρόγραμμά μας; Τις αναλύουμε όλες παρακάτω!
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Η καλή υγεία και προστασία των ματιών μας είναι καταλυτικής σημασίας, ειδικά αν λάβουμε
υπόψη μας ότι η όραση θεωρείται ίσως η κορυφαία από όλες τις αισθήσεις. Κι αυτό εξηγείται
εύκολα, καθώς το 80% των ερεθισμάτων που προσλαμβάνει ο εγκέφαλος είναι εικόνες του
εξωτερικού περιβάλλοντος. Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς ότι τα μάτια, αυτό το τόσο πολύπλοκο
όργανο του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και δεν πρέπει να αμελούμε
σε καμία περίπτωση τον τακτικό έλεγχό τους.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να επισκεπτόμαστε έναν καταξιωμένο επαγγελματία στην περιοχή που
διαμένουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Θάνος Μπεζάτης χειρουργός οφθαλμίατρος στο
Κολωνάκι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, εκτός από τους συχνούς οφθαλμολογικούς
ελέγχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνεχή ενυδάτωση των ματιών, ειδικά μετά από
πολύωρη έκθεση σε οθόνες. Αυτό πραγματοποιείται εύκολα με δερματολογικά ελεγμένες
σταγόνες, όπως είναι αυτές της Artelac και άλλων εταιριών.
Αιματολογικός έλεγχος
Ένας ακόμα έλεγχος που δεν πρέπει να αμελούμε είναι αναμφισβήτητα ο αιματολογικός. Πιο
αναλυτικά, η γενική εξέταση αίματος μάς δίνει μια γενική εικόνα της συνολικής μας υγείας,
καθώς σε αυτήν απεικονίζονται σημαντικοί δείκτες. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι καλό να
πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Η διαδικασία της λήψης
τους αίματος εξάλλου είναι υπόθεση ρουτίνας και απαιτεί ελάχιστα λεπτά από την ημέρα μας.
Τέλος, τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου ερμηνεύονται από τον προσωπικό μας ιατρό, ο
οποίος εν συνεχεία μας καθοδηγεί κατάλληλα. Είναι σημαντικό λοιπόν να εντάξουμε τον
αιματολογικό έλεγχο στο πρόγραμμα του εξαμήνου ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της
υγείας μας.
Οδοντιατρικός έλεγχος
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου, καθώς όχι μόνο
αποτυπώνει το αίσθημα ευτυχίας που νιώθουμε, αλλά δημιουργεί ζεστασιά και οικειότητα στους
γύρω μας. Για αυτόν, αλλά και για άλλους πολλούς λόγους, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τα
δόντια μας και φυσικά να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο της εμπιστοσύνης μας τουλάχιστον
δύο φορές τον χρόνο.
Ο οδοντιατρικός έλεγχος λοιπόν αποκαλύπτει προβλήματα οδοντικής φύσης και φυσικά μπορεί
να διεξαχθεί και προληπτικά. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δόντια μπορούν να
δηλώσουν και άλλες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η άνοια κ.ά., συνεπώς αποτελούν έναν
σημαντικό δείκτη υγείας που πρέπει να ελέγχεται.
Δερματολογικός έλεγχος
Συνεχίζουμε με τον δερματολογικό έλεγχο, ο οποίος κυριολεκτικά σώζει ζωές, καθώς μέσω
αυτού μπορούν να εντοπιστούν παθήσεις που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα κάποιο σύμπτωμα.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και οι πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις, αν διαγνωσθούν σε πρώιμο
στάδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο δερματολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση και να
εντάσσεται στην ετήσια ρουτίνα της πλειοψηφίας. Κατά τη διάρκεια αυτού, ο δερματολόγος
εξετάζει ενδελεχώς το σύνολο του δέρματος, ξεκινώντας από τα δάχτυλα του ποδιού και
καταλήγοντας στο τριχωτό της κεφαλής (ή και αντίθετα!). Τέλος, χρειάζεται να επιμείνει ιδιαίτερα
στους υπάρχοντες σπίλους και να ελέγξει με προσοχή τη μορφή τους.
Η λίστα με τους ελέγχους υγείας φυσικά δε σταματά εδώ και καθορίζεται από το φύλο, την ηλικία
και άλλους παράγοντες. Είναι απαραίτητο συνεπώς να συζητήσουμε με τον παθολόγο που μας
παρακολουθεί και με την καθοδήγησή του να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα εξετάσεων που
θα ακολουθούμε με “ευλάβεια”!
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Η Σύγχρονη Προσέγγιση στον Ταξιδιωτικό Τομέα
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο