Connect with us

Υγεία

Φαγητό και Αγιουρβέδα

Χαιρόμαστε πολύ όταν οι συνεργασίες με το εξωτερικό αυξάνονται και δημιουργούν κάτι ακόμα πιο δυνατό. Η καθηγήτρια γερμανικών καθώς και Coach επικοινωνίας και κάτοικος Γερμανίας θα υποστηρίξει το Businesswoman με αρθρογραφία και συνεντεύξεις από το εξωτερικό.
Ευχαριστούμε πολύ Άννα Τραυλού.

Φαγητό και Αγιουρβέδα (Dr. Laksmanapai, Arathy)

Κύριος στόχος της Αγιουρβέδα αποτελεί τη διατήρηση της υγείας και την αποτροπή οποιασδήποτε ασθένειας. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το ανθρώπινο σώμα είναι μια ισορροπία τριών στοιχείων (“Tri-doshas त्रिदोष” – “Vata”, “Pita” και “Kapha”), τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας. Τυχόν εξωτερικοί παράγοντες, δραστηριότητες και τρόφιμα που επηρεάζουν το μυαλό, διαταράσσουν την εν λόγω ισορροπία και κατ΄επέκταση την υγεία.

Δεδομένου ότι οι τροφές που καταναλώνουμε, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο μυαλό μας, η Αγιουρβέδα δίνει μεγάλη σημασία στο φαγητό – “Annam Brahma” – θεωρώντας ότι το φαγητό είναι θεϊκό. Το φαγητό αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της ζωής (οι άλλοι δύο είναι ο ύπνος και η αγαμία (αποχή από το σεξ)). Όταν μιλάμε για φαγητό, περιλαμβάνονται όχι μόνο η ποικιλία ή η γεύση του φαγητού, αλλά και άλλες πτυχές όπως

  1. i) το πότε τρώτε – Η Αγιουρβέδα υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να τρώτε εντός τριών ωρών από το μαγείρεμα. Επίσης, είναι καλύτερο να μην τρώτε αργά το βράδυ.
  2. ii) το πώς να φάτε – Όταν τρώτε, πρέπει να κάθεστε σε σωστή στάση, σε ένα άνετο περιβάλλον, ενώ δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή σας. Αυτό κάνει το φαγητό ευχάριστο για το σώμα και το μυαλό.

iii) η επεξεργασία των τροφίμων – Η αρετή της τροφής εξαρτάται από την κατάστασή της – δηλαδή εάν είναι ωμή ή επεξεργασμένη. Για παράδειγμα, ένα ακατέργαστο μάνγκο έχει διαφορετική δραστικότητα από εκείνη ενός ώριμου μάνγκο και αποκτά διαφορετικές ιδιότητες όταν υφίσταται επεξεργασία με αλάτι ή όταν είναι αποξηραμένο.

  1. iv) οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται το φαγητό – Οι κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται το φαγητό έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητά του. Η συγκομιδή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή – όταν έχουν ωριμάσει πλήρως ή μερικώς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες των τροφών.

Όλες οι παραπάνω πτυχές επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων και κατ΄ επέκταση και την υγεία. Η συναισθηματική υγεία του ανθρώπου έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Το φαγητό που τρώμε έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Λέγεται ότι η φύση του νου και των συναισθημάτων μας επηρεάζεται από την τροφή που τρώμε. Αυτό εξηγεί μια από τις πολλές ταξινομήσεις των τροφίμων στην Αγιουρβέδα, δηλαδή το “Sathwika”. “Rajasika” και “Tamasika”.

  1. i) Το φαγητό “Sathwika” – φρέσκο, εποχιακό και εύπεπτο – τρέφει το σώμα και το μυαλό.
  2. ii) Το φαγητό “Rajasika” – πικάντικο και έχει υπερβολική γεύση ξινή, αλμυρή ή πικρή – διεγείρει το σώμα και το μυαλό.

iii) Το φαγητό “Tamasika” – βαρύ, όχι φρέσκο και δύσπεπτο – είναι ληθαργικό για το σώμα και το μυαλό.

Ταυτόχρονα, ο νους παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη. Όταν το μυαλό αποδυναμώνεται/χαλάει από σκέψεις, επηρεάζει την πέψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αποτελεί η παχυσαρκία που οφείλεται σε συναισθηματική υπερκατανάλωση τροφής. Εάν δεν προσέχουμε τι τρώμε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ή υποσιτισμό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιφέρει διάφορες ασθένειες.

Ως εκ τούτου, είναι πάντα σημαντικό να διατηρείτε το μυαλό υγιές τρώγοντας το σωστό φαγητό και διατηρώντας μια υγιή ρουτίνα. Με τον τρόπο αυτό, τα τρία στοιχεία (“Tri-doshas त्रिदोष“) θα είναι ισορροπημένα και θα φέρνουν αρμονία στο σώμα. Όταν το σώμα είναι σε αρμονία με τον εαυτό και τη φύση, ο νους λειτουργεί σωστά και κατά συνέπεια επιτυγχάνεται σωματική, κοινωνική και πνευματική υγεία. Ακόμη και μικρές διαταραχές στο μυαλό επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και προκαλούν ασθένειες. 

Μπορούμε να προσπαθήσουμε να είμαστε σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά υγιείς, τρώγοντας σωστά, διατηρώντας μια καθημερινή ρουτίνα και κάνοντας γυμναστική ανελλιπώς.

Άννα Τραυλού, Καθηγήτρια Γερμανικών και Coach επικοινωνίας 

Διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν να μειωθεί η όρεξη μας

Η όρεξη, η πείνα και ο κορεσμός επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από νευρωνικά και ορμονικά σήματα που δίνει το σώμα μας, ενημερώνοντας τον εγκέφαλο ότι χρειάζεται ενέργεια, ή λαχταρά ένα συγκεκριμένο είδος τροφής.

Γράφει η Ιωάννα Στεργίου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Νέα Σμύρνη

Αυτά τα σήματα δημιουργούνται με:

  • την πέψη τροφίμων, δηλαδή όταν το φαγητό φτάσει στο στομάχι και αναγνωρίσει τις φυσικοχημικές ιδιότητες των τροφίμων.
  • τη νηστεία (υποσιτισμό), κατά την οποία, ορμόνες όπως η γκρελίνη δίνουν σήματα στο σώμα και ξεκινάει το αίσθημα της πείνας, ως απάντηση στα μειωμένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο αίμα.
  • τη μεταγευματική κατάσταση, κατά την οποία, ορμόνες όπως η λεπτίνη εκκρίνονται από τον λιπώδη ιστό και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για να μειώσει την επιπρόσθετη πρόσληψη τροφής.

Γιατί πεινάμε;

Σίγουρα το αίσθημα της πείνας δεν είναι ευχάριστο για κανέναν και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος δεν τρώει όσο χρειάζεται, δεν καταναλώνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα στην ημέρα και δεν κάνει σωστούς συνδυασμούς.

Ωστόσο, η πείνα και η όρεξη είναι περίπλοκες διεργασίες του οργανισμού και επηρεάζονται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τους περισσότερους ανθρώπους στη διαχείριση τους.

Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη

τι μειώνει την ορεξη μας
  • Άσκηση
  • Ύπνος
  • Γονίδια
  • Διάθεση
  • Τροφικές προτιμήσεις
  • Περιβάλλον εργασίας
  • Ψυχική υγεία
  • Ιδεολογία

Πως μειώνεται η όρεξη;

Υπάρχουν δύο βασικές διαδικασίες που οδηγούν άμεσα στη μείωση της όρεξης:

Ικανοποίηση: H ικανοποίηση είναι το αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, και προάγει τον τερματισμό της κατανάλωσης του. Υπάρχουν υποδοχείς στο γαστρικό τοίχωμα, οι οποίοι ανιχνεύουν τη διάταση του τοιχώματος του στομάχου με την παρουσία της τροφής, διεγείρουν άμεσα τις νευρωνικές οδούς, και στέλνουν σήματα προς τον εγκέφαλο για να προκαλέσει κορεσμό και να μειώσει την όρεξη.

Κορεσμός: O κορεσμός είναι η έλλειψη όρεξης ή πείνας για μια περίοδο που ξεκινά μετά τον τερματισμό του γεύματος και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ένα συνδυασμό χημικών σημάτων, ως απάντηση στην παρουσία τροφής στο γαστρεντερικό σύστημα. Όσο περισσότερο μένει το φαγητό στο γαστρεντερικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερος ο κορεσμός.

Ποιες τροφές μειώνουν την όρεξη;

Τροφές με αυξημένο δείκτη κορεσμού.

Οι τροφές που έχουν μεγάλο δείκτη κορεσμού και ουσιαστικά μας βοηθούν στην ανώδυνη απώλεια αλλά και στη διατήρηση του βάρους, ενώ ταυτόχρονα μας αποτρέπουν από την αναζήτηση, αλλά και τη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

οι βρασυες πατατες μειωνουν την όρεξη

Οι τροφές που έχουν μεγάλο δείκτη κορεσμού, έχουν μελετηθεί εδώ και χρόνια και αναγράφονται με την σειρά στον παρακάτω πίνακα.

1.      Βραστές πατάτες 2.      Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, μπακαλιάρος) 3.      Χυλο βρόμης (porridge) 4.      Πορτοκάλι 5.      Μήλο 6.      Μακαρόνια ολικής 7.      Μοσχάρι 8.      Μαγειρεμένα φασόλια 9.      Σταφύλια 10.  Ψωμί ολικής 11.  Πολύσπορο ψωμί 12.  Ποπ κορν 13.  Αυγά 14.  Τυρί 15.  Λευκό ρύζι 16.  Φακή 17.  Καστανό ρύζι 18.  Δημητριακά all brand sticks 19.  Κράκερς 20.   Μπανάνα

Πρωτεΐνη

Μεταξύ των κύριων μακροθρεπτικών συστατικών, είναι ευρέως γνωστό, ότι τα τρόφιμα που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επηρεάζουν σημαντικά το δείκτη κορεσμού και την όρεξή μας σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Μια δίαιτα αυξημένη σε πρωτεΐνη αυξάνει ελαφρώς το μεταβολισμό, καθώς κατά την πέψη της έχουμε αυξημένη θερμογένεση, και  επομένως αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

Αυτό γίνεται γιατί απελευθερώνονται περισσότερα αμινοξέα στο αίμα, τα οποία διασπώνται με αργό και σταθερό ρυθμό και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο.

κροκος αυγου η ασπραδι αβγου εχει πρωτειν πιο πολυ

Για να δείτε το πλήρες άρθρο με ακόμα περισσότερες τροφές κάντε κλικ εδώ!

Continue Reading

Υγεία

Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, πραγματοποιεί το πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται εθελοντικά από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, μέλη της ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ – ΠΣΦ, μαζί με συμβουλευτική για την περαιτέρω διαχείριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και το ατομικό ιστορικό κάθε εξεταζόμενης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των γυναικών για το λεμφοίδημα και τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισής του, η έγκαιρη διάγνωση και δυνατότητα διαχείρισης μέσα από κατάλληλη φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και η παροχή συμβουλευτικής για την περαιτέρω διαχείριση.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ, στα γραφεία του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για ραντεβού στη γραμματεία του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στο 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ -5μμ

Πληροφορίες:

Έναρξη προγράμματος: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ημέρα και ώρα: 2η  Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ

Χώρος: Ηπείρου 11, 10433, Αθήνα (2ος όροφος)

Ραντεβού: 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ-5μμ

Διάρκεια συνεδρίας: 45 λεπτά

Περισσότερες πληροφορίες: https://almazois.gr/ενημέρωση-πρόληψη-λεμφοιδήματος/ 

Continue Reading

Ομορφιά

Ωτοπλαστική – η λύση στο ζήτημα των «πεταχτών» αυτιών

Πολλές και πολλοί ασθενείς προβληματίζονται σε ότι αφορά την εμφάνιση των αυτιών τους. Τα λεγόμενα αφεστώτα ώτα, δηλαδή «πεταχτά» αυτιά, αποτελούν ένα ζήτημα που απασχολεί ανθρώπους όλων των ηλικιών, που συχνά προσπαθούν να βρουν τρόπους για να το
«καμουφλάρουν». Χαρακτηριστικά πχ παρατηρούμε ότι τα κορίτσια αποφεύγουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους, προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην αποκαλύπτονται τ’ αυτιά τους. Ειδικότερα δε σε παιδιά και εφήβους το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο έντονο, καθώς συχνά αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν δυσάρεστα σχόλια στο σχολικό περιβάλλον τους.  

Στο συγκεκριμένο ζήτημα λοιπόν τη λύση δίνει η χειρουργική παρέμβαση μέσω της λεγόμενης ωτοπλαστικής. Μιας σχετικά απλής και ανώδυνης επέμβασης, μετά την οποία οι ασθενείς επανέρχονται εντός λίγων ημερών σε κανονικούς ρυθμούς δραστηριοτήτων και καθημερινότητας.

Όσο απλή κι αν ακούγεται βέβαια σαν επέμβαση απαιτεί προσοχή και ενδεδειγμένες συνθήκες για τη διενέργεια της. Διενεργείται σε χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου/κλινικής και ανάλογα με την ηλικία των ασθενών απαιτείται είτε γενική νάρκωση (παιδιά) είτε μέθη/τοπική αναισθησία (έφηβοι/ ενήλικες). Οι ασθενείς μετά το τέλος της επέμβασης επιστρέφουν άμεσα στο σπίτι τους και ακολουθούν τις πρώτες μέρες τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το οίδημα και τις εκχυμώσεις μετεγχειρητικά. Οι τομές γίνονται στην πίσω πλευρά των αυτιών, με αποτέλεσμα στην πορεία αυτές ουσιαστικά να μην είναι ορατές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα ράμματα, στην περίπτωση των μη απορροφήσιμων ραμμάτων αυτά αφαιρούνται την 7η μετεγχειρητική ημέρα.

Οι ασθενείς θα πρέπει για 7-10 μέρες μετεγχειρητικά να φοράνε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μια προστατευτική κορδέλα αυτιών και για άλλες 7-10 ημέρες μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από την 7η μετεγχειρητική ημέρα και μετά συνιστάται οι ασθενείς να φροντίζουν καθημερινά τις ουλές στην περιοχή των αυτιών, κάνοντας τους 3-4 φορές για 1-2 λεπτά ένα ελαφρύ μασάζ με μια επουλωτική κρέμα.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και θα μπορούσαμε να πούμε και εντυπωσιακά. Σε ότι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, καλό θα ήταν οι ασθενείς να περιμένουν δύο έως τρεις εβδομάδες προτού να ξεκινήσουν εκ νέου με αυτές και πάντοτε με σχετική προσοχή στην αρχή. 

Όσον αφορά το ερώτημα που συχνά τίθεται από τους ασθενείς αναφορικά με τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, μπορούμε να πούμε ότι βάσει της κλινικής εμπειρίας τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Οι ουλές λόγω του σημείου που γίνονται ουσιαστικά είναι «αόρατες» και έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν οι ασθενείς με μια απλή και σχετικά ανώδυνη χειρουργική επέμβαση να βελτιώσουν τα μέγιστα την καθημερινότητα τους. Όσο δε αφορά το ερώτημα αν υπάρχει κατάλληλη ηλικία που θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια επέμβαση, η απάντηση είναι ότι η επέμβαση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μετά την ηλικία των 5,5-6 ετών. Ιδανικά δε σε ότι αφορά τα παιδιά καλό θα ήταν η επέμβαση να γίνει λίγο προτού ξεκινήσουν το δημοτικό, ούτως ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα σχόλια και επισημάνσεις από τα άλλα παιδιά.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ωτοπλαστική είναι μια συνηθισμένη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, που εφόσον διενεργηθεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες και τηρώντας βασικές αρχές και κανόνες, μπορεί να προσφέρει στις / στους ασθενείς εντυπωσιακά και μόνιμα αποτελέσματα.

Περικλής Καραϊσκάκης

Πλαστικός Χειρουργός

Ειδικευθείς στη Γερμανία, τέως αναπληρωτής δ/ντής κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής 

St. Josef Hospital Essen-Kupferdreh

www.drkaraiskakis.gr

Continue Reading

Trending