Connect with us

Γαστρονομία

« Φρούτα » , θεσπέσια γλυκά ή σουρεαλιστικά γλυπτά;

Το βιβλίο “Fruits” του διάσημου Γάλλου Pastry chef και καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο για το 2018, Cédric Grolet, κυκλοφόρησε επίσημα και στην ελληνική γλώσσα!

Το best seller βιβλίο “Fruits”, χάρη στο οποίο ο νεαρός αλλά χαρισματικός Γάλλος Pastry Chef Cédric Grolet, κατέκτησε φέτος τον Ιούλιο και τον τίτλο του καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο (Βest Pastry Chef in the World 2018), από τις αρχές Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Το  βιβλίο “Fruits”, που αποδεικνύει ότι και η ζαχαροπλαστική μπορεί να αναδειχθεί σε αληθινή τέχνη, εκδόθηκε από την Ducasse Editions το φθινόπωρο του 2017, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιάσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η πολυαναμενόμενη ελληνική του έκδοση με τίτλο: «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική», κυκλοφορεί επίσημα στην Ελλάδα από τη Gastronomy Essentials, σε επιμέλεια του καταξιωμένου Έλληνα Pastry Chef Δημήτρη Χρονόπουλου.

Με την παραίνεση μιας άλλης εμβληματικής μορφής της Γαλλικής κουζίνας, του Alain Ducasse και λαμβάνοντας τα φρούτα ως σημείο εκκίνησης, o πασίγνωστος σήμερα Grolet, παρουσιάζει ένα βιβλίο που αποσκοπεί στην αξιοποίηση και την ανάδειξη της δύναμης των φρούτων στη ζαχαροπλαστική, με “όπλα” τις ανατρεπτικές τεχνικές, το σεβασμό στην εποχή συγκομιδής και την αναζήτηση της αυθεντικής γεύσης. Στις 336 συνολικά σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται 95 συνταγές ζαχαροπλαστικής, στις οποίες ο Grolet αναπαράγει με μοναδικό τρόπο εφτά τύπους φρέσκων φρούτων, τα οποία παρουσιάζει (ανάλογα με τον τύπο του φρούτου που πρωταγωνιστεί) σε εφτά κεφάλαια: Εσπεριδοειδή, Πυρηνόκαρπα, Γιγαρτόκαρπα ή Μηλοειδή, Εξωτικά, Άγρια φρούτα, Κόκκινα και Μαύρα Μούρα, Ξηροί Καρποί και Κάρυα. 95 πρωτότυπες γλυκές δημιουργίες, που έχουν ως πηγή έμπνευσης, αλλά και ως κύριο συστατικό κάποιο φρούτο, θυμίζουν σουρεαλιστικά γλυπτά και αναδεικνύουν την άρτια τεχνική και το ιδιαίτερο προσωπικό του στυλ, που τον έχουν καταξιώσει παγκοσμίως.

 

Γλυκά πειρασμός, αλλά με «υγιεινές» προδιαγραφές…

Η αγάπη του Cédric Grolet για τα φρούτα δεν είναι ούτε πρόσφατη, ούτε τυχαία. Μεγάλωσε στην εξοχή και η μητέρα του καθημερινά του έδινε ως υγιεινό απογευματινό σνακ πολύχρωμα, νόστιμα, φρέσκα φρούτα, τα οποία συχνά είχαν μόλις κοπεί από το δέντρο, ενώ σε ηλικία 12 ετών ανακάλυψε το πάθος και το έμφυτο ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, όταν μαζεύοντας μία μέρα φράουλες από τον κήπο σκέφτηκε δεκαπέντε πιθανούς τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε γλυκά. Aπό παιδί λάτρευε τα φρούτα και τον γοήτευε η τεράστια ποικιλία των γεύσεων, των υφών και των αρωμάτων τους, οπότε ήταν αναμενόμενο αυτά να αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής του, που οδήγησε στη δημιουργία των «φρούτων-γλυπτών» του (τα οποία έχουν αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν του), αλλά και στην έκδοση του βιβλίου του “Fruits”.

Ως ενήλικας και υπό την καθοδήγηση του μέντορά του Alain Ducasse (που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τη ζάχαρη), ο Grolet άρχισε να δημιουργεί γλυκά, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ζάχαρης. Από τότε έχει αφοσιωθεί στην αξιοποίηση των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και πειραματίζεται διαρκώς, επιδιώκοντας πέρα από την εντυπωσιακή και ρεαλιστική παρουσίασή του κάθε φρούτου, να διατηρήσει την αυθεντική γεύση του και να το αναδείξει με τον πιο φυσικό τρόπο, ταιριάζοντας το με το κατάλληλο βότανο ή μπαχαρικό και όχι καλύπτοντάς το με ζάχαρη και αλεύρι. Επίσης, δίνει εξαιρετική σημασία στην εποχικότητα των φρούτων που χρησιμοποιεί, γιατί όπως έχει δηλώσει, θέλει να προσεγγίζει με σεβασμό τα αγαθά που μας χαρίζει η μητέρα φύση.

 

Ένα απαραίτητο «εργαλείο»

Το βιβλίο «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» απευθύνεται σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και chefs και είναι μία νέα ολοκληρωμένη έκδοση στα ελληνικά, αφιερωμένη στην ανασκόπηση του κόσμου των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και εμπνευσμένη από τη δημιουργικότητα του κορυφαίου Γάλλου Pastry Chef.

Τα μιμητικά επιδόρπια, που αναπαράγουν τις πρωτότυπες και παρθένες παρουσιάσεις, στις οποίες έχει μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια, είναι δύο από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του βιβλίου, ενώ στο γευστικό μέρος κυριαρχούν η καθαρότητα και η ένταση των γεύσεων. Έτσι, επιδόρπια όπως το λεμόνι (εξώφυλλο βιβλίου), το καρύδι ή το κέικ σύκων, «υπονομεύουν» τα αρχικά φρούτα και τα ανυψώνουν σε μια αξέχαστη γευστική αλλά και οπτική εμπειρία.

Το απαραίτητο αυτό «εργαλείο» για κάθε επαγγελματία του κλάδου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αποκτήσουν, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρουν στο www.Cucina.gr ή στέλνοντας e-mail στο [email protected]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μοσχαρίσια Burger με κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Σπιτικά Μοσχαρίσια Burger με Κρέμα Αβοκάντο και λαχανικά φούρνου

Για τα Burger
1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
2 άσπρα ψωμάκια για burger
4 μίνι πίτες αραβικές ολικής
2-4 φέτες κασέρι
1 ντομάτα
1/2 αγγούρι
Ξύδι
1 κρεμμύδι
5-6 φύλλα μαρούλι

Για την γαρνιτούρα
3 πατάτες
2 καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την κρέμα
2 ώριμα αβοκάντο
1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι κάρυ
Μία χουφτα μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζεις και κόβεις καρότα και πατάτες. Τα βάζεις σε ταψάκι με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Τα βάζεις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά ανεβάζεις τη θερμοκρασια στους 230 και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Με το που τα βγάλεις, βάζεις για 3 λεπτά τα ψωμάκια και τις πίτες στη σχάρα του φούρνου.

Κόβεις το κερμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζεις σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι. Τα αφήνεις να μαριναριστούν για όση ώρα φτιάχνεις τα άλλα.

Πλάθεις τον κιμά και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Φτιάχνεις τέσσερα μπιφτέκια. Αλείφεις την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις τα μπιφτέκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουν μόνο μία φορά γύρισμα. Ψήσε τα καλά από τη μία πλευρά πριν τα γυρίσεις μετά από περίπου 8-10 λεπτά. Ψήσε από την άλλη αλλά 8 λεπτά και είναι έτοιμα. Λίγο πριν τα βγάλεις αν θες βάζεις στο καθένα μία φέτα τυρί.

Καθαρίζεις το αβοκάντο και το βάζεις με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας στο μούλτι. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν μαγιονέζα.

Κόβεις ντομάτα και κρεμμύδι σε ροδέλες. Κόβεις το μαρούλι με το χέρι σε κομμάτια.

Συνθέτεις το burger με το συνδυασμό που προτιμάς και σερβίρεις με πατάτες και καρότα!

Καλή όρεξη!!!

Continue Reading

Γαστρονομία

Δια χειρός Φρόσως

Χρήσιμα tips της γιαγιάς Φρόσως για καθημερινή χρήση…

Δε χυλώνουν οι φακές;
Ρίχνουμε όλα τα υλικά  μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τομάτα κι όχι έτοιμη σάλτσα. Προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε 2 κουταλιές έτοιμο πουρέ σε σκόνη  και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά.

Μεθυσμένα μανιτάρια
Πριν γεμίσουμε τα μανιτάρια περνάμε το εσωτερικό τους με λίγο κρασί, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Στο θυμό μόνο το ξύδι;
Μακριά από απορρυπαντικά και υγρά πιάτων, το φυσικό ξύδι είναι το καλύτερο καθαριστικό πιάτων και επιφανειών αφού απομακρύνει λίπη και δυσάρεστες οσμές. Μη το αναμιγνύετε ποτέ με χλωρίνη!

Πεντακάθαρα ρούχα
Απομακρύνετε τη σκουριά από τα ρούχα σας ή από άλλα υφάσματα στύβοντας  πάνω της λεμόνι. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 30’ κι έπειτα ξεπλύνετε.

Εφημερίδα..όχι μόνο για διάβασμα
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών σας με εφημερίδα για ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Λεμονάκι μυρωδάτο
Τοποθετήστε μέσα στο φούρνο ένα μπολ με νερό και λεμόνι. Αφού βράσει το μείγμα περάστε μια φορά τα τοιχώματα του φούρνου. Θα είναι πεντακάθαρος και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Αστραφτερή οδοντόκρεμα
Για τον καθαρισμό του λάστιχου του ψυγείου χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα. Τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα κι έπειτα σκουπίστε. Η μούχλα και οι δυσάρεστες οσμές θα έχουν εξαφανιστεί.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κατευθείαν απ’ την κουζίνα του Ευτύχη

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ
1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες
200 γρ. Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)
1 πιπεριά κέρατο
1 στρογγυλή κίτρινη πιπεριά
10 ντοματίνια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλάκι σόγια σος
1/4 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
άσπρο πιπέρι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις τα ζυμαρικά να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Είναι σημαντικό να τα κάνεις al dente για αυτή τη συνταγή ώστε να μην διαλυθούν στο ανακάτεμα αλλά και για να τρώγονται ευχάριστα σαν κρύα σαλάτα. Ψιλοκόβεις όλα τα υλικά: ντοματίνια στα 4, πιπεριές σε κυβάκια, κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με σογια σος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τρίβεις εκεί μέσα και λίγο τζίντζερ και ρίχνεις λίγο ψιλοκομμένη ρίγανη. Τέλος βάζεις και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να καλύψει όλα τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν βιάζεσαι μπορείς να τα κρυώσεις με νερό βρύσης, αυτό όμως δεν είναι και ότι καλύτερο επειδή φεύγει όλο τους το άμυλο. Τα ζυμαρικά όμως δεν πρέπει να είναι καυτά όταν τα βάλεις στα υπόλοιπα υλικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει το γιαούρτι. Όταν κρυώσουν λίγο τα ανακατεύεις όλα μαζί και σερβίρεις.
Μπορείς και να το φυλάξεις 1-2 μέρες στο ψυγείο! Καλή όρεξη!

Eυτύχης Μπλέτσας

Continue Reading

Trending