Connect with us

Ψυχολογία

Χειριστικοί άνθρωποι: Ποιοι είναι και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε;

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας κοντά σε κάποιον χειριστικό άνθρωπο, είτε στο προσωπικό είτε στο επαγγελματικό μας περιβάλλον. Πώς μπορούμε όμως να τους αναγνωρίζουμε ευκολότερα; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους και πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε;

Χειριστικοί άνθρωποι είναι αυτοί που με δόλο και ψέματα προσπαθούν να ελέγξουν τους άλλους ανθρώπους  και τις συμπεριφορές  τους. Συνήθως είναι άτομα ανασφαλή που έχουν έντονη την ανάγκη να νιώθουν ισχυροί μέσα στη σχέση τους. Επιλέγουν άτομα συναισθηματικά αδύναμα που υπομένουν την συναισθηματική τους αστάθεια. Φοβούνται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συνδεθούν με κανέναν άνθρωπο. Αυτό που προσπαθούν, είναι να παρατηρούν τα ευάλωτα σημεία του άλλου και να τα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους. Ο χειρισμός είναι μια άκρως προσβλητική συμπεριφορά για την ανθρώπινη προσωπικότητα,δυστυχώς όμως  οι δύσκολες συνθήκες που ζούμε, δίνουν χώρο σε τέτοιες συμπεριφορές.

Έχει παρατηρηθεί τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, όταν γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας, άνθρωποι που δεν μπορούν λόγω δικών τους προσωπικών θεμάτων να ακολουθήσουν μια υγιή πορεία ζωής, να αισθάνονται ότι απειλούνται και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την όποια αλλαγή, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη μας και βάζοντας σε κίνδυνο τη σχέση που έχουμε μαζί τους.

Χαρακτηριστικά χειριστικών ανθρώπων

  • Αποφεύγουν την ειλικρινή συζήτηση και το διάλογο. Είναι καλοί στα ψέματα και επιμένουν στην άποψη τους που αμφισβητεί  την κοινή λογική.
  • Υπάρχει ανακολουθία στα λόγια με τις πράξεις τους. Συνήθως λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε, αλλά οι πράξεις τους είναι τελείως διαφορετικές. Προσπαθούν πάντοτε να προσαρμόσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τα πράγματα σε ό,τι τους βολεύει.
  • Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους  και προσπαθούν μέσω των ενοχών να σας κάνουν πάντα να νιώθετε άσχημα.
  • Υιοθετούν το ρόλο του θύματος  Για όλες τις πράξεις τους ευθύνονται πάντα οι άλλοι.
  • Απομυζούν τα συναισθήματα των άλλων και όταν δε νιώθουν καλά το μεταφέρουν με πολύ επιδέξιο τρόπο στο περιβάλλον τους
  • Δείχνουν βοηθητικοί αλλά πάντα η αρχική τους διάθεση μετατρέπεται σε ένα τεράστιο βάρος και προσδοκία για το τι θα αποκομίσουν μετά από εσάς.
  • Τα προβλήματά τους είναι  πάντα πιο σοβαρά από τα δικά σας  και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σχεδόν ανυπέρβλητες.

Η συμπεριφορά τους είναι παράλογη και ο μόνος τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να το συνειδητοποιήσετε και να απομακρυνθείτε. Πολλές φορές επειδή είναι άνθρωποι που ανήκουν στο οικογενειακό, επαγγελματικό ή φιλικό μας περιβάλλον νομίζουμε ότι είναι δύσκολο να ανασυνταχτούμε και να θέσουμε τα όρια μας.

Τρόποι αντιμετώπισης χειριστικών ανθρώπων

Οριοθέτηση: Η θέσπιση ορίων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε συμπεριφορές χειραγώγησης. Πρέπει να ξέρετε που  τελειώνουν τα δικά σας όρια και αρχίζουν του άλλου. Οι χειριστικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν ασαφή ή άκαμπτα όρια.

Μη Αμφισβήτηση του εαυτού μας: Μην αμφισβητείτε συνεχώς τον εαυτό σας. Οι χειριστικοί άνθρωποι διαστρεβλώνουν αυτό που λέτε το φέρνουν στα μέτρα τους και προσπαθούν να ελέγξουν τη συζήτηση και να σας κάνουν να νιώσετε ότι έχετε κάνει λάθος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αναλαμβάνουν ευθύνες μόνο κατηγορούν.

Αλληλοσεβασμός: Απαιτείστε το σεβασμό που δικαιούστε. Δείξτε και εσείς τον ανάλογο χωρίς να είστε επικριτικοί.

Σαφείς και περιεκτικοί στόχοι: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι σαφείς, και ρεαλιστικοί. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους και προσπαθήστε να τους αντιμετωπίστε με ενσυναίσθηση.Ίσως έτσι κατανοήσετε την αδιαφορία, το θυμό ή την απόρριψη που μπορεί να δείχνουν στις προτάσεις σας.

Αποφυγή ενοχικών συναισθημάτων:  Μην επιτρέπετε σε ενοχικά συναισθήματα να σας κρατούν πίσω από τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Είναι καλό να συμβιβαζόμαστε με τις ανάγκες και επιθυμίες των  δικών μας ανθρώπων αλλά χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις δικές μας.

Βοηθήστε τους άλλους να δουν τα πράγματα από μια άλλη οπτική αν φυσικά το θέλουν και εκείνοι.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Επιλέξτε συνοδοιπόρους που θα έχετε καλή επικοινωνία, συναισθηματική σύνδεση και θα κάνουν το ταξίδι σας πιο πλούσιο σε εμπειρίες που θα  είναι θετικές για την εξέλιξή σας .

 

 

Νάνσυ Πιλωνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Continue Reading

Ψυχολογία

Πόσο βοηθάει η θετικότητα την αλλαγή;

Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνδέσει τον πόνο με την αλλαγή. Έχουμε συνηθίσει οι πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας να παίρνουμε μετά από τα μεγαλύτερα πλήγματα. Και έτσι όταν δεν πονάμε, δεν αποφασίζουμε να δράσουμε. Είμαι εδώ όμως για να σου πω πως αυτό δεν είναι νομοτέλεια. Σίγουρα τα παθήματα γίνονται… πολύτιμα μαθήματα, αλλά πολλές φορές η αλλαγή το μόνο που χρειάζεται για να ενισχυθεί είναι θετική ενέργεια και διάθεση για δημιουργία!

Πώς μπορεί, λοιπόν, να γίνει η διαδικασία της ανόδου μας ευχάριστη και ποιο είναι τελικά το ισχυρότερο κίνητρο εξέλιξης;

Ακόμα και το μεγαλύτερο λάθος μάς έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα από το μηδέν, μας έχει δώσει μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε, να δημιουργήσουμε πάνω στη σοφία που μας έδωσε, γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο μετά από κάθε πάθημα να γυρνάμε πάλι στην… αφετηρία.

Μάθαμε από τους δικούς μας πως μόνο μέσα από τον πόνο και τις αρνητικές καταστάσεις βγαίνουμε πιο δυνατοί. Δεν χρειάζεται όμως πάντα πόνος για να ανθίσει κάτι καλό. Όπως και στην ανοιξιάτικη φύση, η ανάταση, η άνοδος, η αγάπη δεν έχουν ανάγκη το δράμα. Δεν το απαιτούν, δεν το έχουν ως προϋπόθεση. Απλά συμβαίνουν ως φυσική εξέλιξη σε αυτό το ανώτερο φως που έχουμε μέσα μας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να λάβουμε θετικά κίνητρα ενίσχυσης για να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας με τον πιο δημιουργικό τρόπο! Υπάρχει, λοιπόν, και άλλος τρόπος να μάθουμε. Ένας τρόπος μακριά από το δράμα και πολύ κοντά στη δημιουργία και την αναγέννηση.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, λίγο στην άκρη τη βουτηγμένη στα μελοδράματα ζωή μας και ας δούμε την εξέλιξη διαφορετικά. Μέσα από το να γίνουμε πρεσβευτές της χαράς, της δημιουργικότητας, της ανωτερότητας. Γιατί το χαμόγελο είναι τις περισσότερες φορές το πιο ισχυρό κίνητρο και η πιο δυνατή έμπνευση για να πάμε παρακάτω. 

Πάρε την ευκαιρία για μια δωρεάν life coaching συνεδρία με τον Νικόλα, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση πόσο αποτελεσματικό είναι το life coaching!

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

Continue Reading

Ψυχολογία

Ελπίδα και Προσδοκία πόσο βοηθούν την ψυχολογία μας

Ελπίδα και Προσδοκία δύο λέξεις που για πολλούς ανθρώπους είναι ταυτόσημες. Ωστόσο τα συναισθήματα που η καθεμιά προκαλεί είναι τελείως διαφορετικά. Προσδοκία είναι η αναμονή μιας πιθανής μελλοντικής έκβασης η οποία ταυτόχρονα επενδύεται είτε με συναισθήματα φόβου είτε ελπίδας. Έχει ένα έτοιμο σενάριο που στηρίζεται στις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες μας.

Όταν η προσδοκία εμπεριέχει την ελπίδα για επιτυχία, τότε μπορούμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά να βελτιώσουμε  την επίδοσή μας  και η στάση μας αυτή να έχει θετικό πρόσημο. Αντιθέτως, όταν υπάρχει φόβος αποτυχίας, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε  λαθεμένες ή ακραίες επιλογές και η προσδοκία να πάρει αρνητικό πρόσημο.  Η συμπεριφορά μας  επηρεάζεται ανάλογα με την αυτοεκτίμηση μας  και τις  προσδοκίες των ‘’σημαντικών άλλων’’ ατόμων. Οι προσδοκίες ενός θετικού περιβάλλοντος μας ασκούν ευεργετική επίδραση   όσον αφορά στην τροποποίηση της συμπεριφοράς μας.

Το πρόβλημα της προσδοκίας προκύπτει όταν περιμένουμε κάτι να συμβεί χωρίς να στηρίζουμε κάπου αυτή  την προσδοκία. Εάν πιστεύω ότι από μόνες τους οι προσδοκίες μου θα μου φέρουν αυτό που θέλω, χρησιμοποιώ τη «μαγική σκέψη» και υποβάλλω τον εαυτό μου σε απογοήτευση. Πολλοί από μας έχουμε  προσδοκίες που αφορούν σε άλλους ανθρώπους και εσφαλμένα πιστεύουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν με τον τρόπο που εμείς θέλουμε.

Ελπίδα είναι η πίστη που έχει κάποιος ότι διαθέτει τόσο τη θέληση όσο και τον τρόπο ή τις συνθήκες ώστε να πετύχει τους στόχους του, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Η ελπίδα είναι απαραίτητη στον άνθρωπο και αποτελεί κίνητρο για να αναλάβει δράση και να αντέξει τις αντιξοότητες της ζωής. Η ελπίδα χτίζει όνειρα αλλά δεν γραπώνεται άκαμπτα από αυτά. Ενθαρρύνει τις αποφάσεις μας και δίνει σκοπό και νόημα στη ζωή μας.

Η πορεία προς την ελπίδα είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Αυτό που εμπνέει ελπίδα σε ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλον. Ωστόσο, παρατηρώντας τον τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις  εμπειρίες τους  και διαχειρίζονται τη ζωή τους μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας βοηθήσει στο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση της δικής μας ζωής. Η αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή, οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις,  ένα σύνολο πεποιθήσεων σχετικά με το δίκαιο και το άδικο, η ικανότητα να ονειρεύεται κανείς, η πίστη και η ελπίδα να κάνει σχέδια κάποιος για τη ζωή του φαίνεται να ενισχύουν την ανθεκτικότητα ενός ατόμου . 

Όσο περισσότερο είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων των αξιών και των συναισθημάτων μας καθώς επίσης και της πραγματικότητας που μας περιβάλλει τόσο περισσότερο νιώθουμε ασφαλής στηριζόμαστε σε αυτόν και απαλλασσόμαστε από ψυχοφθόρες προσδοκίες που μας πληγώνουν και μας εξαντλούν ψυχικά.

Οι προσδοκίες εμπεριέχουν ένα έτοιμο σενάριο και κάποιες φορές λειτουργούν περιοριστικά για τις κινήσεις τις  επιλογές και τις αποφάσεις μας. Η ελπίδα εμπεριέχει ελευθερία πηγαίνει παράλληλα με τα γεγονότα αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις. Η ελπίδα ονειρεύεται χωρίς να κάνει το όνειρο αυτοσκοπό. Δίνει νόημα στη ζωή μας και δυνατότητα να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή.

Νάνσυ Πιλωνά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Continue Reading

Ψυχολογία

Το δικαίωμα στη δική μας… Ανάσταση!

Πολλές φορές στη ζωή μας δεν δεχόμαστε εύκολα πως μπορούμε να… αναστηθούμε συναισθηματικά χωρίς να είναι απαραίτητο πρώτα να «σταυρωθούμε» ή να «σταυρώσουμε» άλλους. Συμπεριφερόμαστε σαν ζωντανοί νεκροί, χάνοντας τον εαυτό μας μέσα στην τοξικότητα και υποκύπτοντας σε χαμηλές ενεργειακές δονήσεις που μας βάλλουν από παντού.

Οι τοξικές σχέσεις, άλλωστε, είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων. 

Η αγάπη είναι δράση, είναι ενεργητικότητα με πίστη και πάθος. Είμαστε μικροί θαυματοποιοί, ο καθένας ξεχωριστά από εμάς. Απλά ξεχνάμε πόσο σημαντικοί έχουμε υπάρξει, πόσα μικρά ή μεγάλα έχουμε καταφέρει και υποτιμάμε όλη τη δύναμη που κρατάμε φυλακισμένη μέσα μας. 

Όλοι έχουμε έναν προορισμό, μια ανώτερη αποστολή από τα βασικά και τα αναμενόμενα. 

Πολλές φορές θα πέσουμε, σίγουρα. Αλλά εξίσου πολλές χρειάζεται και να σηκωθούμε. 

Ακόμα και η ασχημότερη εμπειρία, είναι ευκαιρία επανεκκίνησης και… ανάστασης από τον συναισθηματικό και ψυχικό μου θάνατο. Αποκαλύπτει τα πιο πολύτιμα μαθήματα όπως:

  • ότι έχω υπευθυνότητα για το σημείο στο οποίο βρίσκομαι
  • ότι με έχω εγκαταλείψει και δεν με αγαπάω όσο πρέπει
  • ότι δεν έχω αναζητήσει τις συμμαχίες που θα με φέρουν πίσω σε όσα αξίζω

Φτιάξε τη δική σου λίστα με όλα τα μικρά ή μεγάλα θαύματα που μπορείς να φτάσεις, ανεξάρτητα από τι κάνουν ή τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα. 

Πέρνα από το «θάνατο» στην αληθινή ζωή της δημιουργίας, της δουλειάς και της ατομικής ευθύνης. 

Πάρε την ευκαιρία για μια δωρεάν life coaching συνεδρία με τον Νικόλα, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση πόσο αποτελεσματικό είναι το life coaching!

Continue Reading

Trending