Connect with us

Ψυχολογία

Χειριστικοί άνθρωποι: Ποιοι είναι και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε;

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας κοντά σε κάποιον χειριστικό άνθρωπο, είτε στο προσωπικό είτε στο επαγγελματικό μας περιβάλλον. Πώς μπορούμε όμως να τους αναγνωρίζουμε ευκολότερα; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους και πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε;

Χειριστικοί άνθρωποι είναι αυτοί που με δόλο και ψέματα προσπαθούν να ελέγξουν τους άλλους ανθρώπους  και τις συμπεριφορές  τους. Συνήθως είναι άτομα ανασφαλή που έχουν έντονη την ανάγκη να νιώθουν ισχυροί μέσα στη σχέση τους. Επιλέγουν άτομα συναισθηματικά αδύναμα που υπομένουν την συναισθηματική τους αστάθεια. Φοβούνται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συνδεθούν με κανέναν άνθρωπο. Αυτό που προσπαθούν, είναι να παρατηρούν τα ευάλωτα σημεία του άλλου και να τα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους. Ο χειρισμός είναι μια άκρως προσβλητική συμπεριφορά για την ανθρώπινη προσωπικότητα,δυστυχώς όμως  οι δύσκολες συνθήκες που ζούμε, δίνουν χώρο σε τέτοιες συμπεριφορές.

Έχει παρατηρηθεί τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, όταν γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας, άνθρωποι που δεν μπορούν λόγω δικών τους προσωπικών θεμάτων να ακολουθήσουν μια υγιή πορεία ζωής, να αισθάνονται ότι απειλούνται και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την όποια αλλαγή, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη μας και βάζοντας σε κίνδυνο τη σχέση που έχουμε μαζί τους.

Χαρακτηριστικά χειριστικών ανθρώπων

 • Αποφεύγουν την ειλικρινή συζήτηση και το διάλογο. Είναι καλοί στα ψέματα και επιμένουν στην άποψη τους που αμφισβητεί  την κοινή λογική.
 • Υπάρχει ανακολουθία στα λόγια με τις πράξεις τους. Συνήθως λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε, αλλά οι πράξεις τους είναι τελείως διαφορετικές. Προσπαθούν πάντοτε να προσαρμόσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τα πράγματα σε ό,τι τους βολεύει.
 • Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους  και προσπαθούν μέσω των ενοχών να σας κάνουν πάντα να νιώθετε άσχημα.
 • Υιοθετούν το ρόλο του θύματος  Για όλες τις πράξεις τους ευθύνονται πάντα οι άλλοι.
 • Απομυζούν τα συναισθήματα των άλλων και όταν δε νιώθουν καλά το μεταφέρουν με πολύ επιδέξιο τρόπο στο περιβάλλον τους
 • Δείχνουν βοηθητικοί αλλά πάντα η αρχική τους διάθεση μετατρέπεται σε ένα τεράστιο βάρος και προσδοκία για το τι θα αποκομίσουν μετά από εσάς.
 • Τα προβλήματά τους είναι  πάντα πιο σοβαρά από τα δικά σας  και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σχεδόν ανυπέρβλητες.

Η συμπεριφορά τους είναι παράλογη και ο μόνος τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να το συνειδητοποιήσετε και να απομακρυνθείτε. Πολλές φορές επειδή είναι άνθρωποι που ανήκουν στο οικογενειακό, επαγγελματικό ή φιλικό μας περιβάλλον νομίζουμε ότι είναι δύσκολο να ανασυνταχτούμε και να θέσουμε τα όρια μας.

Τρόποι αντιμετώπισης χειριστικών ανθρώπων

Οριοθέτηση: Η θέσπιση ορίων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε συμπεριφορές χειραγώγησης. Πρέπει να ξέρετε που  τελειώνουν τα δικά σας όρια και αρχίζουν του άλλου. Οι χειριστικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν ασαφή ή άκαμπτα όρια.

Μη Αμφισβήτηση του εαυτού μας: Μην αμφισβητείτε συνεχώς τον εαυτό σας. Οι χειριστικοί άνθρωποι διαστρεβλώνουν αυτό που λέτε το φέρνουν στα μέτρα τους και προσπαθούν να ελέγξουν τη συζήτηση και να σας κάνουν να νιώσετε ότι έχετε κάνει λάθος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αναλαμβάνουν ευθύνες μόνο κατηγορούν.

Αλληλοσεβασμός: Απαιτείστε το σεβασμό που δικαιούστε. Δείξτε και εσείς τον ανάλογο χωρίς να είστε επικριτικοί.

Σαφείς και περιεκτικοί στόχοι: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι σαφείς, και ρεαλιστικοί. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους και προσπαθήστε να τους αντιμετωπίστε με ενσυναίσθηση.Ίσως έτσι κατανοήσετε την αδιαφορία, το θυμό ή την απόρριψη που μπορεί να δείχνουν στις προτάσεις σας.

Αποφυγή ενοχικών συναισθημάτων:  Μην επιτρέπετε σε ενοχικά συναισθήματα να σας κρατούν πίσω από τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Είναι καλό να συμβιβαζόμαστε με τις ανάγκες και επιθυμίες των  δικών μας ανθρώπων αλλά χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις δικές μας.

Βοηθήστε τους άλλους να δουν τα πράγματα από μια άλλη οπτική αν φυσικά το θέλουν και εκείνοι.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Επιλέξτε συνοδοιπόρους που θα έχετε καλή επικοινωνία, συναισθηματική σύνδεση και θα κάνουν το ταξίδι σας πιο πλούσιο σε εμπειρίες που θα  είναι θετικές για την εξέλιξή σας .

 

 

Νάνσυ Πιλωνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Πόσο καλή είναι η ψυχική μου υγεία;

«Δεν νιώθω καλά, μήπως…, νιώθω πως θα τρελαθώ…, είμαι καλά;» Μία ερώτηση που οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα αναρωτηθήκαμε, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας. Ίσως αναρωτηθήκαμε μετά από 2-3 κακές μέρες ή όταν αυτές οι μέρες έγιναν …περισσότερες. Ίσως όταν νιώσαμε την απώλεια μέσα από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, έναν χωρισμό, μία ασθένεια… Ίσως όταν αισθανθήκαμε ανασφάλεια και έλλειψη σταθερότητας λόγω οικονομικών προβλημάτων, προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων… Ίσως αναρωτηθήκαμε αν είμαστε καλά όταν η μελαγχολία ή η θλίψη μας μετατράπηκε σε απελπισία ή ακόμη όταν νιώσαμε πως έχουμε αποκοπεί από τον ίδιο μας τον εαυτό…

Οι ειδικοί προτείνουν να ελέγχουμε τακτικά την ψυχική μας υγείας για να αξιολογήσουμε πως αισθανόμαστε. Μάλιστα μπορούμε να σταθούμε και να αναρωτηθούμε – όπως όταν νοιαζόμαστε για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και προσπαθούμε να δούμε αν είναι καλά! Μπορούμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας που θα μας δώσουν μία πρώτη εικόνα για το «πόσο καλά είμαστε ψυχολογικά»…

Χρόνος και χώρος για τον εαυτό μου: Προφανώς είναι δύσκολο μέσα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις και την φροντίδα τρίτων να «ακούσουμε» ή και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τις ανάγκες του. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε μία «multi-tasking» λειτουργία που δεν δίνουμε πραγματικά χώρο για να καθίσουμε και να προβληματιστούμε με το «πως είμαστε». 

Η καθημερινή λειτουργικότητα: Ένας πολύ εύκολος τρόπος να ελέγξουμε την ψυχική μας υγεία είναι μέσα από το κατά πόσο είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητα. Μάλιστα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες αν ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα με την καθημερινή του ζωή. Για παράδειγμα, «Μπορώ να εκπληρώσω τους πολλαπλούς ρόλους μου ως εργαζόμενος/η, σύντροφος, σύζυγος, εραστής/ερωμένη, γονιός, γιος ή κόρη, φίλος ή φίλη, …;» Αν υπάρχει δυσκολία, τότε μάλλον αυτό είναι σημάδι ότι τα πράγματα «δεν πάνε και τόσο καλά!»

Τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας: Υπάρχουν εναλλαγές στη διάθεσή μας; Ας παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις: 

 • Πώς άλλαξε η συμπεριφορά μου;
 • Υπάρχουν συμπεριφορές που με προβληματίζουν;
 • Μου παραπονιούνται οι άλλοι για κάποιες από τις συμπεριφορές μου;
 • Πώς άλλαξαν τα συναισθήματά μου;
 • Βρίσκω ακόμα χαρά σε πράγματα που κάποτε με χαροποιούσαν;
 • Λαμβάνω ικανοποίηση στην καθημερινότητα;
 • Είμαι ευερέθιστος/η, τσακώνομαι, συγκρούομαι, θέλω να χτυπήσω ή χτυπάω ανθρώπους;
 • Νιώθω περισσότερο πεσμένος/η από ό, τι συνήθως;
 • Λειτουργώ περισσότερο καταστροφικά ή αυτοκαταστροφικά από ό, τι συνήθως;
 • Έχω σκεφτεί να κάνω κακό στον εαυτό μου ή σε άλλους;
 • Αποφεύγω τους ανθρώπους;
 • Πόσο διαρκούν τα παραπάνω συμπτώματα;

Ο καθένας μπορεί να έχει κάποιες μέρες που δεν είναι και τόσο καλές. Άλλωστε, όπως λέμε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Αν όμως νιώθουμε άσχημα, για παράδειγμα, αν είμαστε αγχωμένοι, στενοχωρημένοι, απογοητευμένοι, νευριασμένοι… για περισσότερο από δύο εβδομάδες, μάλλον χρειάζεται να ανησυχήσουμε και ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Το σώμα μου: Λέμε πως το σώμα μας μιλάει, απλά εμείς δεν έχουμε μάθει να το ακούμε, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά μέσα από τα συμπτώματα μιας ασθένειας. Το σώμα μας επηρεάζεται από την ψυχική μας υγεία και το αντίστροφο, καθώς η ψυχική και η σωματική μας υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ας παρατηρήσουμε λίγο τον εαυτό μας λοιπόν και ας αναρωτηθούμε:

 • Κοιμάμαι καλά;
 • Τρώω καλά;
 • Τρίζω τα δόντια μου;
 • Νιώθω μυϊκή ένταση στο λαιμό ή τους ώμους μου;
 • Έχω την ίδια ενέργεια όπως συνήθως;
 • Φροντίζω την υγιεινή μου;
 • Κάθε πότε κάνω εξετάσεις για την υγεία μου;

Δεν χρειάζεται να περιμένω μέχρι τα πράγματα να πάρουν μία άσχημη τροπή. Σε έναν τέλειο κόσμο, οι άνθρωποι θα πήγαιναν στο γιατρό και θα έκαναν τον ετήσιο έλεγχο για την υγεία για να επιβεβαιωθούν πως η υγεία τους είναι καλή και δεύτερον για πρόληψη. Είναι πολύ πιο εύκολο να προλάβουμε ένα πρόβλημα στην υγεία μας από το να προσπαθήσουμε να το θεραπεύσουμε…

Μαρίνα Μόσχα 

Continue Reading

Ψυχολογία

Μη βάζεις φρένο στα όνειρά σου!

Είναι μια πικρή αλήθεια, αλλά δεν έχουμε μάθει να ονειρευόμαστε. Οι στόχοι που βάλαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας αλλά και οι προσδοκίες των άλλων μάς ψαλίδισαν τις φιλοδοξίες ακόμα και από τότε που ήμασταν παιδιά. Κι αυτά τα όνειρα εγκλωβίστηκαν. Δεν χάθηκαν ολότελα, αλλά πήγαν και φώλιασαν στα πιο κρυφά μέρη του μυαλού μας, γεμίζοντάς μας με ανικανοποίητα θέλω που στοιχειώνουν τις προσπάθειές μας να κατακτήσουμε πολύπλευρα την ευτυχία. 

Κατανοώντας τι είναι αυτό που μας κράτησε τα πόδια δεμένα στη γη, θα συνειδητοποιήσεις γιατί δεν είσαι πραγματικά ευτυχισμένη. 

Μπορείς να ελέγξεις το φόβο που επιστρατεύει το βολεμένο Εγώ σου, κάθε φορά που ξυπνούν μέσα σου νέα όνειρα. Ο φόβος για την αλλαγή, η μετατόπιση ευθυνών, αλλά και η ανωριμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας παραμορφώνουν τα πραγματικά μας Θέλω. Τα καταδικάζουν πριν καν γεννηθούν. 

Με το coaching θα συνειδητοποιήσεις πως διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία και για να ονειρεύεσαι ελεύθερα αλλά και για να ζεις όπως εσύ θέλεις! Αν έχεις τολμήσει να το ονειρευτείς, έχεις τη δύναμη και να το καταφέρεις! Έχεις γεννηθεί για να κυνηγάς τα καλύτερα. Για να μη συμβιβάζεσαι!

Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να μη… φρενάρεις. Μπορεί οι ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά στο τέλος το νήμα θα κόψουν μονάχα οι νικητές, αυτοί δηλαδή που δεν σταμάτησαν στιγμή να χτίζουν το όνειρό τους. Μέσα από την καθυστέρηση, μέσα από τον δικαιολογημένο φόβο, μέσα από τις προσωπικές τους αμφισβητήσεις, είναι αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους στο μετά και δεν διαπραγματεύονται πως έχουν μια αναντικατάστατη θέση εκεί. 

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής.

Continue Reading

Ψυχολογία

Πόσο εύκολα εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου;

Όσο σκληραίνουν η καρδιά μας και τα συναισθηματικά αντανακλαστικά μας, τόσο πιο εύκολα διαγράφουμε από το καθημερινό μας λεξιλόγιο κάποιες ουσιαστικές για τη συναισθηματική μας ανάπτυξη λέξεις. Εσύ, αλήθεια, πόσα “ευχαριστώ” είπες σήμερα και πόση αγάπη μοίρασες ιδιαίτερα αυτές τις άγιες μέρες που έρχονται;

Με το τσιγκέλι τραβάμε να αποσπάσουμε ένα “ευχαριστώ”, ένα “παρακαλώ”, ένα “καλημέρα”, ένα “συγγνώμη”. Οι πιο απλές λέξεις, οι πιο αυτόματες λεκτικές αντιδράσεις στα όμορφα συναισθήματα που δημιουργούν η άμιλλα, η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη, η καλοσύνη, δύσκολα βγαίνουν πια από το στόμα μας. Αν τύχει ποτέ να τα ψελίσουμε, είναι εκβιασμένα και δανεικά γιατί τα περιμένουμε πάντα πίσω. 

Πόσο εύκολα ξεχνάμε τα αυτονόητα και πόσο δύσκολα θέλουμε να δεσμευτούμε για την ευτυχία μας. Πόσο λυτρωτικό είναι να αναγνωρίζεις, να έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, να αγαπάς χωρίς γιατί, να μιλάς με πράξεις. 

 • Η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη, η ευγένεια, η ανωτερότητα ποτέ δεν πέφτουν στο κενό. Ποτέ δεν πέφτουν κάτω. Επιστρέφουν πάντα σε αυτόν που έχει ανοίξει σε αυτές την καρδιά του. 
 • Δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να ελέγχουμε την ενέργεια των άλλων, μπορούμε όμως να γίνουμε εμείς κανάλια θετικής ροής!

Δοκίμασε να ξαναβάλεις τις μαγικές λεξούλες “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”, “καλημέρα”, “συγγνώμη” στο λεξιλόγιό σου. Θα διαπιστώσεις πόση λυτρωτική δύναμη κρύβουν! Το σεμινάριο αυτό θα σου δώσει την έμπνευση και τα συναισθηματικά καύσιμα για να κάνεις την αρχή με μικρά αλλά ανεκτίμητης αξίας βήματα!

Μια αρχή για όλες τις υπέροχες νίκες που αξίζεις και μπορείς να καταφέρεις!

Νικόλας Ουρανός, ACCΒραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & RelationshipCoach

Υ.Γ: 

 1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν!
 2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.

Continue Reading

Trending