Connect with us

Διατροφή

Όξινες τροφές: Θα πρέπει να αποφεύγονται;

Πολλά ερωτηματικά και αντιφάσεις υπάρχουν γύρω από τις όξινες τροφές και το αν είναι ωφέλιμο ή μη να καταναλώνονται. Μεγάλη μερίδα ανθρώπων αποφεύγει ή έχει περιορίσει την κατανάλωση τους έχοντας καταπιαστεί κυρίως από τα αποτελέσματα κάποιων μελετών που υποστηρίζουν πως τα όξινα τρόφιμα φαίνεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Όξινες τροφές

Η μέτρηση του pH ενός τροφίμου ή διαλύματος χαρακτηρίζει αν είναι όξινο, αλκαλικό ή ουδέτερο. Σε κλίμακα από το 0 ως το 14, όξινα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα ή διαλύματα με pH <7, αλκαλικά αυτά με pH >7 και ουδέτερα αυτά με pH=7. Για παράδειγμα, στο σώμα μας το pH του αίματος μας είναι ελαφρά αλκαλικό και κυμαίνεται μεταξύ 7,35 και 7,45. Το pH του σάλιου είναι μεταξύ 6,5 και 7,5 για να διευκολύνει τη διέλευση του φαγητού στον πεπτικό σωλήνα, ενώ το pH του στομάχου είναι αρκετά όξινο, 3,5 ή και χαμηλότερο, ώστε να διασπάται η τροφή με ευκολία.

Οι όξινες τροφές παρουσιάζουν όξινο pH, χαμηλότερο δηλαδή του 7. Σε αυτές ανήκουν πολλά φρούτα με έμφαση στα εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια, οι ντομάτες και τα προϊόντα με βάση αυτήν, όπως η σάλτσα ντομάτας. Δηλαδή, τρόφιμα τα οποία κατά τ΄ άλλα θεωρούνται «υγιεινά και πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τι γίνεται λοιπόν με την κατανάλωσή τους;

Υγεία στομάχου / πεπτικού συστήματος

Ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο αποφεύγεται συνήθως η κατανάλωση όξινων τροφών είναι η παρουσία προβλημάτων του πεπτικού συστήματος όπως η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Μία κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου μετακινείται προς τα πίσω, δηλ προς τον οισοφάγο, προκαλώντας ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως καούρα, δυσπεψία και πόνο. H συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων και η ένταση τους σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή. Συγκεκριμένα, επικρατεί η πεποίθηση πως η κατανάλωση όξινων τροφών επιβαρύνει κατά πολύ την κατάσταση. Ενώ τα όξινα φρούτα και λαχανικά μπορούν να ερεθίσουν προβλήματα ¨του πεπτικού όπως η ΓΟΠ, δε σημαίνει πως πρέπει να εκλείψουν από τη συνήθη δίαιτα.  Ο συνδυασμός με άλλα τρόφιμα, ο τρόπος μαγειρέματος και η χρονική στιγμή κατανάλωσης τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βαθμό επίδρασης που ενδέχεται να έχουν σε καταστάσεις όπως η ΓΟΠ.

Στοματική υγιεινή

Η βρώση όξινων τροφών και ροφημάτων επηρεάζει αρνητικά την υγεία των δοντιών αφού η έκθεση του σμάλτου σε όξινο περιβάλλον προκαλεί την εξασθένιση του. Η συχνή επαφή με όξινα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αποδόμηση και καταστροφή του σμάλτου. Οι συνήθεις ύποπτοι που είναι υπεύθυνοι για τη διάβρωση των δοντιών λόγω όξινου pH είναι τα αναψυκτικά, τα ανθρακούχα ποτά, τα φρούτα και οι χυμοί τους.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει κάποιος να τρώει φρούτα και να πίνει χυμούς. Συνδυάζοντας το φρούτο ή το χυμό με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν όπως γάλα, τυρί ή γιαούρτι αυξάνεται το pH του στόματος και έτσι τα δόντια δεν κινδυνεύουν. Επίσης, ξεπλένοντας το στόμα με νερό μετά την κατανάλωση κάποιας όξινης τροφής το pH της στοματικής κοιλότητας επανέρχεται γρηγορότερα στα φυσιολογικά επίπεδα.

 

Αλκαλική διατροφή

Μία από τις τάσεις της εποχής, η αλκαλική διατροφή υποστηρίζει πως η αυξημένη κατανάλωση αλκαλικών τροφών, δηλαδή τροφών με pH 7 με 14 και ο περιορισμός των όξινων συμβάλλει στην αλκαλοποίηση του pH του αίματος και των ούρων προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από την εμφάνιση πολλών παθήσεων και δυσάρεστων καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι εφικτό αφού το ανθρώπινο σώμα έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς που διατηρούν το αίμα εντός πολύ συγκεκριμένου εύρους τιμών pH. Αλίμονο αν αυτό επηρεαζόταν τόσο εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες όπως η διατροφή. Μπορεί όμως να επηρεάσει και να αλλάξει το pH ούρων.

Στην αλκαλική διατροφή δεν έχει σημασία το pH των τροφίμων προς κατανάλωση όσο το pH των μεταβολικών καταλοίπων που αφήνουν μετά τη διαδικασία της πέψης. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ το λεμόνι έχει όξινο pH ανήκει στις αλκαλικές τροφές, αφού αφήνει αλκαλικό κατάλοιπο ενώ οι πρωτεϊνούχες τροφές θεωρούνται όξινες λόγω του όξινου κατάλοιπου που αφήνουν. Στις αλκαλικές τροφές ανήκουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ στις όξινες που πρέπει να αποφεύγονται ανήκουν τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, οι ξηροί καρποί, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά.

Στα θετικά της αλκαλικής διατροφής είναι η προαγωγή της κατανάλωσης άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία και ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων γευμάτων.  Ωστόσο, πέραν αυτών, η εν λόγω διατροφή είναι ελλιπής και αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.

Εν κατακλείδι

Οι τροφές με όξινο pH όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα και η ντομάτα αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών. Συστατικά τα οποία θα στερηθεί ο οργανισμός αν οι εν λόγω τροφές περιοριστούν ή εκλείψουν από τη διατροφή. Ακόμα και σε περιπτώσεις προβλημάτων του πεπτικού συστήματος όπως η ΓΟΠ ο πλήρης αποκλεισμός τους δεν ωφελεί πάντα. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί πότε και ποια είναι τα τρόφιμα που ενδεχομένως επιδεινώνουν τα συμπτώματα και να περιοριστούν από το να αποκλειστούν όλα από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Για περισσότερα άρθρα πάνω στην διατροφή και την γυμναστική κάντε κλικ εδώ!

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Διατροφή

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά και ποια είναι η θρεπτική αξία τους;

Ήρθε πάλι η περίοδος που το παγωτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων ως επιλογή για επιδόρπιο. Το παγωτό αποτελεί μια επιλογή που συνδυάζει τόσο τη δροσιά, όσο και την κάλυψη της επιθυμίας για γλυκό, δηλαδή είναι ένα παγωμένο γλύκισμα. Καταναλώνεται στην παραλία, στο σπίτι, στη βόλτα, στις διακοπές, κυριολεκτικά παντού! Μπορεί να το βρει κάποιος σε όλες τις γεύσεις από σοκολάτα μέχρι φρούτα, από τσιχλόφουσκα μέχρι τις πιο ιδιαίτερες συνταγές, που ικανοποιούν όλες τις γευστικές προτιμήσεις.

Γράφει η Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η πιο συχνή ερώτηση είναι εάν μπορεί κάποιος να καταναλώνει παγωτό σε μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του. Η απάντηση είναι ναι, με την προϋπόθεση το άτομο να γνωρίζει τι ακριβώς καταναλώνει τόσο θρεπτικά όσο και θερμιδικά και ανάλογα να το προσαρμόζει στη διατροφή του.

Τα παγωτά διαχωρίζονται σε διαφορετικά είδη ανάλογα με τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής τους.

Τα πιο γνωστά είδη παγωτών αποτελούν:

  • Το κλασσικό παγωτό – κρέμα: Το κυριότερο συστατικό αποτελεί το γάλα, το οποίο χτυπιέται σε μίξερ παγώνει, ξαναχτυπιέται παγωμένο και ξαναπαγώνει όσες φορές χρειαστεί για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  • Το παγωτό παρφέ: Περιέχει κρέμα γάλακτος σε υψηλή περιεκτικότητα, αυγό, ενώ συνήθως περιέχει ξηρούς καρπούς και φρούτα. Η κρέμα του έχει γεύση σοκολάτα ή βανίλια.
  • Το παγωτό σορμπέ: Παρασκευάζεται χωρίς γάλα ή κρέμα γάλακτος, μόνο με χυμό ή πουρέ φρούτων.
  • Το παγωτό γρανίτα: Τα κυριότερα συστατικά είναι το σιρόπι και το νερό, τα οποία παγώνουν σε ένα ειδικό μηχάνημα.
  • Το παγωτό μηχανής: Περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος και παρασκευάζεται στη στιγμή σε ειδικές μηχανές. Συγκεκριμένα, το κρύο γάλα αναμιγνύεται με μίγμα παγωτού σε σκόνη, ανάλογα τη γεύση που επιθυμούμε, και ταυτόχρονα παγώνει. Η υφή του είναι πιο μαλακή και είναι λιγότερο παγωμένο από τα υπόλοιπα είδη.
παγωτα και θερμιδες

Ποια είναι θρεπτική αξία των παγωτών;

Η θρεπτική του αξία εξαρτάται από το είδος και τον τρόπο παρασκευής του. Συγκεκριμένα, τα παγωτά με γάλα ή κρέμα γάλακτος είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και E, μαγνήσιο, φώσφορο και καζεΐνη, ενώ περιέχουν λίπος και ζάχαρη. Από την άλλη, τα παγωτά τύπου σορμπέ περιέχουν βιταμίνη C και όλες τις υπόλοιπες βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα τα οποία έχουν παρασκευαστεί, ενώ είναι πλούσια σε ζάχαρη και περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου λίπος.

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά;

Η θερμιδική αξία των παγωτών εξαρτάται από τα συστατικά με τα οποία έχει παρασκευαστεί ή έχουν προστεθεί στη συνέχεια. Όσο περισσότερα συστατικά έχει ένα παγωτό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμιδική του αξία. Εάν επιλέξετε ένα έτοιμο  παγωτό, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη διατροφική του ετικέτα, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 100 – 350 θερμίδες. Μία μπάλα παγωτό χύμα ανάλογα το είδος περιέχει από 150-250 θερμίδες, ενώ η θερμιδική αξία αυξάνεται ανάλογα με την προσθήκη διαφορετικών συστατικών όπως σιρόπι, μπισκότο, ξηρούς καρπούς.

Το παγωτό που δεν περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος, π.χ. το σορμπέ ή η γρανίτα, είναι αυτό με τις λιγότερες θερμίδες καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Συνήθως οι θερμίδες κυμαίνονται από 80-130 θερμίδες, όμως δεν παύει να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ποιο παγωτό να επιλέξω και πόσο συχνά πρέπει να το καταναλώνω;

Το παγωτό στη διατροφή ενός ατόμου παίρνει την θέση του γλυκού, όπως ακριβώς μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι κέικ και έτσι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ενδεικτικά, ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώνει παγωτό λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας ή ακόμα βρίσκεστε σε φάση απώλειας βάρους και θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες προτιμήστε να καταναλώσετε παγωτό σορμπέ ή να φτιάξετε σπιτικό παγωτό παγώνοντας χυμό από φρούτα δηλαδή παρασκευάζοντας γρανίτα, είτε κτυπώντας κάποιο φρούτο στο μίξερ και στη συνέχει παγώνοντας το π.χ. μπανάνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταναλώσετε καθόλου κάποιο άλλο είδος παγωτού εάν το επιθυμείτε!

Θυμήσου! Τα παγωτά χαμηλά σε περιεκτικότητα ή καθόλου σε λίπος ή ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Συμβουλέψου τη διατροφική ετικέτα πριν τα αγοράσεις.

Συμπερασματικά, το παγωτό παρόλο που αποτελεί κατά βάση τρόφιμο με «κενές» θερμίδες, δηλαδή τρόφιμο με ελάχιστη ή καθόλου θρεπτική αξία, μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή αρκεί το άτομο να το απολαμβάνει υπεύθυνα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τρώγοντας μισό κιλό παγωτό θα αυξηθεί και το βάρος μας κατά μισό κιλό;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος καισαριανη

Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Διατροφή

Fake healthy foods: Πώς να τα ξεχωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες με σκοπό οι
επιστήμονες να εξακριβώσουν το πώς προσδιορίζουν οι καταναλωτές την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2016) διεκπεραίωσε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα που θεωρούσαν υγιεινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε χυμούς φρούτων, προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένα δημητριακά και έτοιμα γεύματα πλούσια σε αλάτι. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από τα ελκυστικά διαφημιστικά σποτ και θεωρούν δεδομένα τρόφιμα υγιεινά, χωρίς να έχουν επίγνωση τον κινδύνων που μπορεί αυτά να έχουν για την υγεία τους.

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘‘υγιεινά’’, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ακόμα και τη διάθεση μας.

  1. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τους χυμούς φρούτων εξαιρετική πηγή βιταμινών και τους επιλέγουν καθημερινά στο διαιτολόγιο τους ή στο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ενώ οι φυτικές τους ίνες έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα αρκετοί χυμοί περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την αύξηση του αισθήματος την πείνας. Συνεπώς, μια πιο ασφαλής επιλογή είναι τα smoothies, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο και προστίθενται και πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι), που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

  1. Δημητριακά πρωινού

Πόσοι από εμάς είχαμε καθιερωμένο πρωινό από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα τα δημητριακά με γάλα; Δυστυχώς, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αρκετά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλές φορές όχι μόνο ένα είδος, αλλά πολλά είδη γλυκαντικών (π.χ. ζάχαρη, σιρόπι ρυζιού, σουκραλόζη κ.α.). Εκφράσεις όπως ‘‘πηγή εδώδιμων ινών’’, ‘‘περιέχουν βρώμη’’ , ‘‘χαμηλά σε λιπαρά’’ δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν. Μια καλή λύση είναι να επιλέγουμε ανεπεξέργαστο muesli, granola με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά των οποίων τα συστατικά είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και γενικότερα συστατικά που καταλαβαίνουμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μόνοι μας σε μια σπιτική συνταγή.

  1. Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αντιθέτως, το ρύζι , το κεχρί, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει δημιουργήσει και αρκετά συσκευασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο, όπου όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη προκαλούνται αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται σωστά πολύτιμα συστατικά των τροφών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς τα επεξεργασμένα gluten free προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Επομένως, αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας.

  1. Vegan επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θετικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σέβονται τους vegans και προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους, αυξάνοντας τις επιλογές και την ποικιλία τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες παράγουν επεξεργασμένα vegan προϊόντα, τα οποία στην προσπάθειά τους να θυμίζουν γευστικά τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα φορτώνουν με χημικά και συντηρητικά. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, ή περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Το πιο ασφαλές είναι τα vegan άτομα να επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ελαιόλαδο. Παράλληλα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα, όπως γιαούρτια σόγιας ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη που αποτελούν ασφαλείς επιλογές.

  1. Light αναψυκτικά

Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και συχνά χωρίς θερμίδες που πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που πίνουν 2 ή 3 αναψυκτικά αυτού του τύπου την ημέρα. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά πολλές φορές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν αμελητέα επίδραση στις θερμίδες, αλλά η επίδρασή τους στον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας δεν είναι αμελητέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την όρεξη, μεσολαβώντας στο μονοπάτι του εγκεφάλου που περιμένει την ανταμοιβή μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

  1. Chips λαχανικών

Τα chips λαχανικών είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς πολλοί τα επιλέγουν θεωρώντας πως αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα τυπικά πατατάκια. Τις περισσότερες φορές όμως τα chips λαχανικών περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι τηγανισμένα σε φυτικά έλαια και περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Παράλληλα συνήθως περιέχουν άμυλο πατάτας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν περιέχουν λαχανικά αλλά σκόνες (π.χ. σκόνη σπανακιού). Αν όμως τα παρασκευάσετε στο σπίτι, με λαχανικά της επιλογής σας στον φούρνο, τότε σίγουρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ.

  1. Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά τις λίγες θερμίδες που έχουν, τα επιδόρπια γιαουρτιού συνήθως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για σνακ, ιδιαίτερα για άτομα που προσέχουν το βάρος τους. Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανάλογη ποσοτικά με ένα γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και προβιοτικά είναι φανερά χαμηλότερη. Επίσης, ενδέχεται ένα επιδόρπιο γιαουρτιού να περιέχει χρωστικές και άλλα πρόσθετα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις νοητικές μας λειτουργίες. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε για σνακ το παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα της επιλογής μας.

  1. Έτοιμες σάλτσες και σως

Οι έτοιμες σάλτσες αναντίλεκτα μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο για να μαγειρέψουμε. Όμως πολλές από αυτές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, σε ποσότητα υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Παράλληλα, οι σάλτσες αυτές συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερπρόσληψη των οποίων μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας τιμήσουμε λοιπόν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ορόσημο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως με λίγη παραπάνω προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να κάνουμε περισσότερο υγιεινές επιλογές, ώστε νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία.

Continue Reading

Διατροφή

Τι μπορώ και τι δεν πρέπει να ταΐζω το ζωάκι μου

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας οτι οι διατροφικές συνήθειες του κάθε ζώου είναι διαφορετικές και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, τον βαθμό άσκησης, την γενική τους κατάσταση, υπάρχοντα προβλήματα υγείας κ.α. 

Σήμερα όμως θα αναφέρουμε τι μπορούμε να δώσουμε και τι όχι ως λιχουδιές στους μικρούς μας φίλους.

ΚΟΚΚΑΛΑ

Ο σκύλος έχει συσχετιστεί με το κόκκαλο και η γάτα με το ψαροκόκκαλο. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη επικρατεί ίσως λόγω των κινούμενων σχεδίων ή απο το γεγονός ότι πολλά ζώα σιτίζονται με τα αποφάγια μας. Αυτή η συνήθεια δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς εκτός από τραυματισμό στην στοματική τους κοιλότητα και το σπάσιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των αεροφόρων οδών που οδηγεί σε πνιγμό ή διάτρηση των τοιχωμάτων του πεπτικού συστήματος. 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ενώ η σοκολάτα αποτελεί εξαίρετη λιχουδιά για εμάς, απαγορεύεται να δώσουμε στα κατοικίδια μας. Η σοκολάτα εκτός από την ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη, την καφεΐνη που προκαλεί ταχύπνοια και ταχυκαρδία, περιέχει και μια χημική ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αναλόγως το μέγεθος και το είδος της σοκολάτας (η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερα επίπεδα) ακόμα και ένα μικρό κομμάτι μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

ΣΤΑΦΥΛΙΑ/ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Δεν έχει σημασία αν είναι κόκκινο ή πράσινο με κουκούτσι ή χωρίς, τα σταφύλια αποτελούν άλλη μια λιχουδιά για την οποία τα σκυλιά τρελαίνονται αλλά απαγορεύεται να φάνε, αφού είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και στην μικρότερη ποσότητα. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιά είναι η ουσία που καθιστά τα σταφύλια και τις σταφίδες τοξικές όπως και επίσης δεν είναι γνωστή η τοξική δόση. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ακόμα και ελάχιστης ποσότητας .

ΚΡΕΜΜΥΔΙ/ΣΚΟΡΔΟ

Ένας σκύλος δεν θα φάει από μόνος του κρεμμύδι ή σκόρδο, αλλά επειδή τα χρησιμοποιούμε κατά κόρων στο μαγείρεμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν δίνουμε αποφάγια που περιέχουν κάποιο από τα λαχανικά της οικογένειας Allium. Ακόμα και το μάσημα του φυτού μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία στον σκύλο και την γάτα.

Μερικές ακόμα τοξικές τροφές που δεν είναι τόσο συνηθισμένες αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι: Ξυλιτόλη, μανιτάρια, αλκοόλ, καρύδια Μακαδάμια, μαγιά ζύμης, λίπη και γαλακτοκομικά προϊοντα.

Τα κύρια συμπτώματα δηλητηρίασης είναι : Εμετός, διάρροια, ταχύπνοια, σιελόρροια, μυικές συσπάσεις, δύσπνοια, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συντονισμού, λήθαργος.

Πολλές φορές και ανάλογα με την ποσότητα που θα φάει το ζώο, τα κλινικά συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν (μπορεί να πάρει μερικές μέρες) γι’αυτό καλό είναι όταν υπάρχει υποψία κατάποσης κάποιου συστατικού από αυτά που αναφέραμε, επικοινωνήστε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Υπάρχουν και πολλά ‘ανθρώπινα’ φαγητά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικές λιχουδιές για τα σκυλιά και τις γάτες μας. Μερικά από αυτά είναι :

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια λιχουδιά γεμάτη πρωτεΐνες και βιταμίνες, αρκεί να επιλέξουμε ένα προϊόν ανάλατο και χωρίς γλυκαντικά όπως ξυλιτόλη που αναφέραμε παραπάνω. Δοκιμάστε να αλείψτε μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου σε ενα μασητικό παιχνίδι για να κρατήσετε τον καλύτερο μας φίλο ευτυχισμένο και απασχολημένο για ώρες.

ΑΥΓΑ

Τα βραστά αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσουμε πρωτεΐνη στην δίαιτα των φίλων μας. Όπως με όλα τα φαγητά ζωικής προέλευσης,δεν τα προσφέρουμε ωμά διότι η σαλμονέλα παραμονεύει.

ΦΡΟΥΤΑ

Δεν είναι όλα κατάλληλα για τους τετράποδους φίλους μας (βλ. σταφύλια), όμως φρούτα όπως το μήλο, η μπανάνα, το πορτοκάλι,το ροδάκινο, καρπούζι και το αχλάδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμινών και άλλων στοιχείων. Προσοχή όμως, τα δίνουμε αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι, το κοτσάνι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Απο τα λαχανικά μπορούμε άφοβα να δώσουμε με την ίδια λογική των φρούτων καρότα, αγγούρι, πατάτες και γλυκοπατάτες (βραστές), μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, πιπεριές και σέλερι. Εννοείται ότι τα δίνουμε σαν λιχουδιές (μετρημένη ποσότητα) και πριν δώσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τα πλένουμε καλά.

DVM MRCVS Στεφανος Ουζουνογλου

Διεύθυνση: Panorama Vet Clinic, Αναλήψεως 64 Πανόραμα 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2316 018 392

Continue Reading

Trending