Connect with us

Γαστρονομία

Αγκινάρες λεμονάτες της Έφης Σταθοπούλου

Αγκινάρες λεμονάτες

Από την Έφη Σταθοπούλου, Θεσσαλονίκη

Για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους και μαγειρεύονται γρήγορα και είναι νόστιμες όπως και αν τις φτιάξουμε. Από λεμονάτες μέχρι ομελέτα. Το μόνο δύσκολο είναι για τις φρέσκες αγκινάρες το καθάρισμα και το μυστικό για να μην μαυρίσουν είναι να τις επαλείψουμε χυμό λεμονιού και αλάτι. Για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες.

Πάντως η διατροφική αξία της αγκινάρας είναι σημαντική και ήταν γνωστή σαν θεραπευτικό φυτό από τον 4ο αιώνα π.Χ., τότε που οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν προβλήματα του πεπτικού. Στο συκώτι κάνει καλό αλλά και σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η βιταμίνη C που περιέχουν καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, επίσης κάνει καλό στα οστά και λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχει βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι αγκινάρες βοηθούν στην ρύθμιση της  αρτηριακής πίεσης και σίγουρα κάνουν καλό στο χανγκόβερ. Τα φύλλα της αγκινάρας θεωρείται ότι καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο.

Η φίλη μου Έφη Σταθοπούλου δεινή μαγείρισσα μας δίνει τη συνταγή που νομίζω ότι θα σας φανεί χρήσιμη την περίοδο αυτή.

Αγκινάρες Λεμονάτες

Από την Έφη Σταθοπούλου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

800 γρ. αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα

2 καρότα ψιλοκομμένα

4 πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κύβο λαχανικών

750 γρ. νερό, βραστό

ξύσμα, από 2 λεμόνια

χυμό, από 3 λεμόνια

1/2 ματσάκι άνηθο

αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το σερβίρισμα

Λίγο άνηθο

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και τις πατάτες.

Ανακατεύουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά για να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.

Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο

Αν θέλουμε να δέσει η σάλτσα περισσότερο προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να «σταθούν» λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σχινόπρασο.

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending