Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Αφροδίτη Κράβαρη: θηλυκό Su-57 στο χώρο της πολιτικής;

Η Αφροδίτη βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και μπορέσαμε να τα πούμε από κοντά. Κάθισε μπροστά μου με τη μάσκα και όσα χρόνια τη γνωρίζω εξακολουθεί να βάζει στο αθόρυβο το κινητό και να παίρνει στο χέρι μολύβι και χαρτί όταν αφοσιώνεται να σου μιλήσει για δουλειά. Όση ώρα της μιλάς μπορεί να εμπνευστεί τίτλους, λογότυπα, μηνύματα και είναι εντυπωσιακό το πώς άφησε πίσω μια διαδρομή για ακαδημαϊκή καριέρα για τον άγνωστο χώρο του Digital τότε. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος με τι ακριβώς ασχολείται… επικοινωνιολόγος στα χαρτιά μα τι παραπάνω ακόμα; 

Την έχουμε δει να αναλαμβάνει εταιρείες, brands, πολιτικούς, υπηρεσίες , να αρθρογραφεί, να σχεδιάζει τη στρατηγική και την επικοινωνία σε οργανισμούς, να φωτογραφίζει και να φωτογραφίζεται, να ασχολείται με design,να σου τρέχει καμπάνιες στα social media, να διδάσκει για digital media, να σε ντύνει, να παθιάζεται με το public speaking ή να ενισχύει το personal branding σου. Η πένα της είναι πάντα καυστική και αυτό που σκέφτεται θα στο δηλώσει ευθαρσώς αδιαφορώντας αν το πάρεις στραβά ή όχι. Μαζί της δε τσακώνεσαι ποτέ. Θα σου δώσει το χώρο και το χρόνο σου και είναι σίγουρο πως θα επιστρέψεις αργά ή γρήγορα κοντά της – έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας.  Αυτό το κορίτσι που κατακλύζει με περιεχόμενο τα social media, δύσκολα θα σε κάνει φίλο στο Facebook & με μεγάλη ευκολία θα σε πετάξει έξω από το Instagram αν την ενοχλείς δίχως λόγο. 

Πήρε μια μεγάλη απόφαση να αφήσει πίσω κάποιους τομείς και να ασχοληθεί ενεργά πίσω από τα φώτα με την πολιτική αν και στο παρελθόν θυμάμαι πως μου έλεγε πως δεν ήθελε να το κάνει. 

Μια απολαυστική συνέντευξη εφ’όλης της ύλης με τη δική της πάντα ανατρεπτική ματιά. 

 

Ξέρεις τι είναι το Su-57;

 

  • Χαχαχα Θα έπρεπε;  Όχι! Εγώ θα έπρεπε να ρωτήσω γιατί διάλεξες τέτοιο τίτλο! Περίμενε να δω.

 

[ανοίγει google, διαβάζει και σοβαρεύει για 2 λεπτά, αφήνει πάλι κάτω το κινητό και γελάει]

Είχα διαβάσει πρόσφατα ένα άρθρο για αυτό το μαχητικό αεροσκάφος,  το οποίο είναι από τα καλύτερα του κόσμου και διαθέτει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πτήσης, πλοήγησης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου,  πυροβόλα λέιζερ κά. Είναι ένα μαζικό υπερόπλο.  Σκέφτηκα  πως σου ταιριάζει αν αναλογιστεί κανείς πως είσαι πολυεργαλείο, πως εντοπίζεις το issue από μίλια μακριά, εγκλωβίζεις εύκολα στόχους και έχεις εξωτικές δυνατότητες εξόντωσης . Υψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις. Θα το δεχτείς ως τίτλο;

 

  • Αν και έχω τρέλα με τα αεροπλάνα, να φανταστείς πως ήθελα να γίνω πιλότος μικρή ανάμεσα στα άλλα, είμαι εντελώς άσχετη. Αυτή ήταν η νέα γνώση της μέρας. Δε θα σχολιάσω κάτι άλλο. 

 

 

Πίσω ή μπροστά από τα φώτα στην πολιτική;

  • Χαχαχα μου τη φυλούσες. Προς το παρόν πίσω. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να προσφέρω βάσει τεχνογνωσίας τον καλύτερο εαυτό μου στηρίζοντας μόνο ανθρώπους που πραγματικά πιστεύω. Να τους προετοιμάζω, να βελτιώνω τη δημόσια εικόνα τους, να τους βοηθώ με τα λεκτικά τους, με τη μη λεκτική επικοινωνία τους και να βάζω μαζί τους μεγάλους στόχους. Δε με νοιάζουν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, ούτε να κάνω κάτι απλά για λίγο και να εγκαταλείψω. Είμαι εδώ για να είμαι δημιουργική μέχρι αηδίας, γρήγορη, αποτελεσματική και φυσικά να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ γιατί όσα γνωρίζεις εσύ δεν τα ξέρουν άλλοι, και όσα ξέρουν οι άλλοι τα αγνοείς εσύ- η γνώση είναι δούναι και λαβείν και εγώ αγαπώ τη δια βίου μάθηση. Αν με ρωτάς αν θα έβαζα ποτέ υποψηφιότητα για κάτι, όχι δε νομίζω πως θα το έκανα, δουλειά μου είναι να προετοιμάζω άλλους και να είμαι στο στενό κύκλο των συμβούλων τους.  Επειδή στη ζωή όμως όλα είναι ρευστά και δε ξέρεις τι σου ξημερώνει, η μοναδική υποψηφιότητα που θα μπορούσα να σκεφτώ ή θα ταίριαζε σε αυτό που είμαι είναι μόνο για Ευρωβουλή.

 

Πως πήρες την απόφαση να δώσεις εξωστρέφεια σε αυτό που κάνεις στη ΝΔ; Τι ακριβώς κάνεις αυτήν την στιγμή;

 

  • Άπαξ και πάρεις μια απόφαση, πρέπει να την υποστηρίξεις. Ως υπεύθυνη Επικοινωνίας & Digital Media της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, αν μη τι άλλο πρέπει να πρεσβεύω αυτό που λέει η λέξη: επικοινωνία. Και δε νοείται επικοινωνία χωρίς εξωστρέφεια. Προσπαθώ συνεχώς να περνώ το μήνυμα πως γίνονται τόσα πολλά πράγματα που ο κόσμος δεν τα γνωρίζει. Η συγκεκριμένη Γραμματεία επανδρώνεται συνεχώς ακόμα και μέχρι σήμερα με πολύ ποιοτικά και σημαντικά στελέχη της αγοράς. Αν φανταστείς πως η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που ανήκει σε παραγωγικό τομέα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της γραμματείας μας, θα καταλάβεις πως οι ιδέες, οι ενέργειες, οι συναντήσεις, οι πρωτοβουλίες, είναι πολυπληθείς – διαδικτυακά βέβαια πλέον. Επεξεργαζόμαστε και αξιολογούμε προτάσεις, προβλήματα, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και προσπαθούμε να βρούμε απτές λύσεις στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρούμε τους επαγγελματίες ως κρίσιμους παράγοντες στήριξης και αύξησης του εθνικού εισοδήματος και ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε. Όλες οι δράσεις αυτές όμως δεν είχαν μέχρι σήμερα την εξωστρέφεια που έπρεπε. Νευριάζω πολύ όταν μου λένε…τι κάνετε πια; Αν ήξερε την ενέργεια, το ζήλο, το χρόνο και τη δουλειά που αφιερώνουμε καθημερινά, δεν θα το έλεγε αυτό. Όλοι περιμένουν με ένα μαγικό ραβδί να αλλάξει ο τόπος μεμιάς. Εγώ πιστεύω πως ο καθένας πρέπει να βάζει το δικό του λιθαράκι και με τις πράξεις του να δίνει το παράδειγμα. Να δείχνει το δρόμο. Η δουλειά που γίνεται στη ΝΔ, τόσο στη δική μας Γραμματεία, στις υπόλοιπες, όσο και στη κεντρική διοίκηση, θα έπρεπε να αναπτερώνει κάθε πολίτη πως υπάρχει μέλλον γι αυτή τη χώρα και ότι η χώρα κινείται με ρυθμούς της εποχής της πλέον. Πάμε μπροστά και δεν κοιτάμε πίσω, παρά μόνο για να μη ξανακάνουμε ίδια λάθη.

 

 

Στην πολιτική παρατηρείται να χρησιμοποιούνται συχνά από πολιτικούς τεχνάσματα και τακτικές όταν δε μπορούν  να ανταπεξέλθουν σε μια ερώτηση ή όταν στριμώχνονται επικοινωνιακά. Θεωρείς πως είναι μια καλή λύση για να αποφύγεις να απαντήσεις;

 

  • Είναι μια λύση για να αποφύγεις ή να δημιουργήσεις μια συγκεκριμένη εικόνα, ή ακόμα και να διαμορφώσεις ένα συγκεκριμένο κλίμα ανάλογα με το που θέλεις να οδηγήσεις την κουβέντα. Ένας έμπειρος δημοσιογράφος δε θα σε αφήσει να ξεφύγεις, αλλά και ένας έμπειρος ή καλά μαθητευόμενος πολιτικός μπορεί να ξεγλιστρήσει αν είναι διαβασμένος.  Το θέμα είναι ένα: ένα τέχνασμα ή μια στρατηγική σε γλυτώνει προσωρινά κι αυτό το αντιλαμβάνεται ο θεατής – όταν δεν είσαι ακριβής στις απαντήσεις σου. Ο δημόσιος λόγος είναι δύσκολος. Δεν αρκεί να διαβάζεις και να αναπαράγεις ένα κατεβατό από δηλώσεις. Θέλει ταλέντο να δημιουργείς θετικό κλίμα υπέρ σου και με βάση τη συνεπή και αξιόλογη πορεία σου να δείχνεις πως δεν ήρθες για να φύγεις.

 

 

Τι διαφορετικό έχει η πολιτική επικοινωνία; Την προτιμάς από την εταιρική;

 

  • Για μένα δεν παίζει ρόλο το είδος, αλλά η ουσία. Θέλω να «δένομαι» χειροπόδαρα με όποιον αναλαμβάνω γιατί η επικοινωνία δεν είναι 5 βήματα γραμμένα σε ένα χαρτί, ούτε 2 συμβουλές που θα τις υλοποιήσεις και θα πετύχεις το στόχο σου. Ξέρεις έχει πολύ μεγάλη σημασία η μη λεκτική επικοινωνία στην οποία και εξειδικεύομαι σε συνδυασμό με το personal branding. Ο τρόπος που θα ντυθείς, τα χρώματα που θα επιλέξεις, η ματιά σου, πόσο δυνατά ή όχι θα σφίξεις το χέρι του άλλου σε χειραψία αν και δεν υπάρχουν χειραψίες πια, η στάση του σώματός σου, το χαμόγελό σου, οι εκφράσεις του προσώπου σου, το περπάτημά σου, η οικειότητα με τους γύρω σου, η αύρα σου στο χώρο σε διαπροσωπικό ή όχι επίπεδο, όλα παίζουν μεγαλύτερη σημασία από όση ίσως πιστεύεις. Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πως το λες. Ακόμα κι ένα μεγάλο ψέμα, με ωραίο περιτύλιγμα και φρου φρου θα το καταπιείς σαν τη μεγαλύτερη αλήθεια. Μη μου πεις πως δεν το έχεις δει αυτό στην πολιτική ιστορία! Η πολιτική επικοινωνία με γοητεύει περισσότερο γιατί απευθύνεται σε ευρύ κοινό και το ευρύ κοινό είναι απρόβλεπτο. Αυτό ενέχει τη μεγαλύτερη γοητεία. 

 

 

Υπάρχει κάτι που εσύ λόγω δουλειάς δίνεις ιδιαίτερη σημασία επικοινωνιακά, αλλά διακρίνεις πως δε γίνεται στην πλειοψηφία της Κυβέρνησης;

 

  • Θα σου πω. Εγώ δίνω μεγάλη αξία στα σχόλια του κόσμου. Αφιερώνω μέσα στη μέρα 2 ώρες που κάνω αποδελτίωση σχολίων, φράσεων και κλίματος. Αυτό δε ξέρω αν γίνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο από συγκεκριμένη ομάδα που επιβάλλεται να κάνει μόνο αυτό, αλλά εγώ το κάνω και στις υπόλοιπες δουλειές μου που δεν αφορούν την πολιτική. Είναι πολύ πολύ σημαντικό να αφουγκράζεσαι τη γνώμη του κόσμου που ευθαρσώς γράφει δημόσια πια σχολιασμούς με ύφος – άλλοτε με θετικό, άλλοτε με αρνητικό πρόσημο. Κατανοείς τι αισθάνονται, τι σκέφτονται, τι συζητάνε στις παρέες τους, τα παράπονά τους, το θυμό τους, τις ελπίδες τους, την αγανάκτησή τους. Όλα αυτά τα μαζεύεις σε μια γαβάθα και με το feedback που παίρνεις προχωράς. Δε νοείται να θέλεις να έχεις social media και να προωθείς τα μηνύματά σου, αλλά όταν έρχεται η ώρα του σχολιασμού να απουσιάζεις. Παρατηρώ posts με πολλά σχόλια και ο συγγραφεύς δε μπαίνει καν στον κόπο να πατήσει ένα like στα σχόλιά τους ή να κουβεντιάσει μαζί τους. Τώρα θα με ρωτήσεις και σε προλαβαίνω, αν πρέπει ή όχι να απαντάμε σε σχόλια χρηστών. Εξαρτάται. Αν σε έπαιρνα τηλέφωνο να σου πω πως το προϊόν σου που μόλις αγόρασα δεν ήταν καλό, θα μου το έκλεινες στα μούτρα; Αν σε καλούσα για χρόνια πολλά, θα έβλεπες ποιος ήμουν και δε θα το σήκωνες;  Το μέσο αλλάζει, όχι η επικοινωνία, ούτε η στρατηγική. Εξαρτάται τι είδους διαχείριση crisis θέλεις να κάνεις. Πόσο κοντά θέλεις να είσαι με το community που φτιάχνεις. Πόσο σε ενδιαφέρει ή βαριέσαι να ασχοληθείς. Αυτή τη δουλειά φυσικά ποτέ δεν την κάνει το άτομο μόνο του, αλλά η ομάδα του, οι σύμβουλοί  του. Είσαι γελασμένος αν θεωρείς πως μπορείς να διαχειριστείς όλο αυτό, όπως μιλάς με ένα φίλο σου απλά στο messenger. 

 

Βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα σου;

 

  •  Υπομονετική μέχρι αηδίας, επίμονη/ προσηλωμένη στον εκάστοτε στόχο, ετοιμόλογη, ειλικρινής & απαιτητική/τελειομανής.

 

 

Σε ποια περίπτωση θα έλεγες ψέματα;

 

  • Σε καμιά. Τα μεγαλύτερα ψέματα τα λέω στον εαυτό μου, αλλά πια με ξέρει και μου λέει “πόσο νομίζεις ακόμα πως μπορείς να ξεγελάς εμένα και τους άλλους;”. ‘Ετσι ούτε εκεί τολμώ να πω πλέον.

 

Facebook,Messenger,  Instagram ή Tik Tok;

 

  • Χαχαχ όλα. Fb για τους φίλους & για προβολή της δουλειάς, Messenger για τα προσωπικά μου, Instagram με κλειστό προφίλ για τη φωτογραφία που τόσο αγαπώ και tik tok για την καραντίνα! 

 

Πες μου κάτι που δε μπορεί να γνωρίζει ο κόσμος που συνεργάζεται ή συναναστρέφεται μαζί σου;

 

  • Μ’αρέσει η ποίηση, γράφω κιόλας, η φωτογραφία, τα πορτραίτα κυρίως και είμαι εξαιρετική στη ζαχαροπλαστική 

 

Τι δεν αντέχεις σε άνθρωπο;

 

  • Την τσιγκουνιά και την αγένεια. 

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες;

 

  • Πολύ πρόσφατα. 

 

Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Πως προλαβαίνεις να απαντάς τόσο γρήγορα πάντα;

  • Η σχέση μου με το κινητό μου είναι ερωτική! Το θέλω συνέχεια δίπλα μου, απαγορεύεται να το αγγίξεις χωρίς την έγκρισή μου και έχω τρελή εξάρτηση γιατί είναι η προέκταση του χεριού μου στη δουλειά και στις επικοινωνίες μου. Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ γρήγορη, ναι, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το online είναι ζωντανός οργανισμός. Όπως όταν σου μιλάω, σε κοιτώ στα μάτια και περιμένω να μου απαντήσεις, έτσι και οι χρήστες αναμένουν μια απάντηση από σένα όχι απλά άμεσα, αλλά τώρα. Όποιος δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιο ωράριο ή πίεση δε μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα social media. Τα social media δεν είναι ααα τι ωραία μέρα έχουμε σήμερα, ας ανεβάσουμε ένα post. Αντιθέτως, καθετί που αναρτάται σε επαγγελματικό προφίλ πρέπει να είναι απόρροια στρατηγικής, σε σωστή ώρα, με σωστό ύφος, γραφή και φυσικά να περιμένεις διάδραση. Στα προσωπικά μου μηνύματα απαντώ αμέσως μόνο όταν κάτι με ενδιαφέρει πολύ χαχα

Λογική ή ένστικτο;

 

  • Ένστικτο, διαίσθηση και συναίσθημα. Έχω πολύ ισχυρό τέτοιο τρίγωνο που δε με έχει αφήσει να πέσω έξω ποτέ. Ούτε σε δουλειά, ούτε σε άνθρωπο, ούτε στα προσωπικά μου. Η λογική καταστρέφει τα καλύτερα μυαλά, κρίμα δεν είναι;

 

 

Αναπολείς πίσω τα χρόνια ως ξενόγλωσση καθηγήτρια; Σου λείπει η διδασκαλία; Πόσο διαφορετική ζωή έκανες τότε;

 

  • Ωραία ερώτηση. Είναι σα να σε ρωτάω αν θυμάσαι τη ζωή σου πριν το κινητό τηλέφωνο.  Είναι ριζική η αλλαγή. Θα σου πω τι μου έχει λείψει. Ο πίνακας και οι κιμωλίες. Τα γραπτά στην τσάντα μου και τα πράσινα στυλό γιατί ποτέ δε διόρθωνα με κόκκινο, το θεωρούσα πολύ επιθετικό. Μου λείπουν τα ιδιαίτερα μαθήματα και τα απροειδοποίητα τεστ που τους έβαζα. Η διδασκαλία είναι ιερό πράγμα. Διαμορφώνει χαρακτήρα και 

  • προσωπικότητα. Ανοίγει το νου και τους ορίζοντες. Ήταν ο λόγος που στο πρώτο μου μάστερ επέλεξα τη διδακτική της τεχνολογίας με κατεύθυνση στο eLearning. Αυτό που συνέβη στην καραντίνα το Μάρτιο, ήξερα πως θα γίνει από το 2009. Ηλεκτρονική μάθηση, διδασκαλία, εργασία, επικοινωνία.  Έχω μεγάλη διόραση στο να βλέπω τι έρχεται μπροστά και να προετοιμάζομαι γι αυτό. Η ζωή που έκανα τότε ήταν πολύ διαφορετική, χωρίς κινητά, χωρίς social media, χωρίς φρενήρεις ρυθμούς, περισσότερη προσωπική επαφή που εγώ την κρατώ μέχρι σήμερα με όσους θέλω και φυσικά με λιγότερη αβεβαιότητα και ρευστότητα από ό,τι ζούμε σήμερα. 

 

 

Ποιο είδος ανθρώπων λατρεύεις;

 

  • Λατρεύω όσους ρισκάρουν. Αυτούς που βγαίνουν από τη ρουτίνα τους και τολμούν να ζήσουν. Η ζωή είναι μια διαδρομή με σταυροδρόμια, ανθρώπους, εμπειρίες, πεπραγμένα, συναισθήματα και άγνωστες έννοιες που ίσως δεν καταλάβουμε ποτέ. Φαντάσου να έπρεπε να διανύσεις αυτήν τη διαδρομή στην ίδια ταχύτητα, με τον ίδιο συνεπιβάτη, στο ίδιο αμάξι, από τον ίδιο δρόμο. Προτιμώ να πεθάνω τώρα παρά να με σκοτώσει η ρουτίνα και η δειλία μου για αλλαγή. Είμαι άνθρωπος που αν το ένστικτό μου λέει πως αξίζεις, θα ρισκάρω για σένα. Τόσο απλά. 

 

Σε έχουν υποτιμήσει ποτέ στη δουλειά; Πως αντιδράς;

 

  • Ναι το έχουν κάνει. Δεν τους αδικώ. Οι Έλληνες έχουμε γεννηθεί για να κατασπαράζει ο ένας τον άλλο.Στο εξωτερικό περπατάς ανάμεσα σε δάφνες και κρέμονται από το χείλη σου.  Οι ίδιοι βεβαίως  που με υποτίμησαν, ζήτησαν μετά από καιρό συγγνώμη. Οι λόγοι συνήθως ήταν πως δεν αναγνώρισαν αλλού τη συνέπεια, τον επαγγελματισμό και την οργάνωσή μου & ότι όταν βλέπεις το χειρότερο, εκτιμάς το καλύτερο.  Δεν κρατώ καμιά κακία ποτέ. Δε βροντοφωνάζω ποτέ ό,τι κάνω. Αφήνω τη δουλειά μου να μιλάει για μένα και έτσι ενεργοποιείται πολύ εύκολα το word of mouth. Δε θα σου πουλήσω ποτέ άμεσα τη δουλειά μου, δε με ενδιαφέρει. Δίνω συναισθηματικό πρόσημο σε ό,τι αναλαμβάνω γιατί είτε είσαι προϊόν, είτε υπηρεσία, είτε οργανισμός, είτε πρόσωπο, έχεις να κάνεις με ανθρώπους και οι άνθρωποι μόνο όταν συνδέονται συνειρμικά συναισθηματικά μαζί σου μπορούν να σε ακούσουν και να δεχτούν το μήνυμα που έχεις να τους πεις.

 

 

 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνάς;

 

  • Κοιτάζω το κινητό μου. Μ’ αρέσει να βλέπω καλημέρα από τους ανθρώπους που αγαπώ. Μου φτιάχνει τη μέρα.

 

Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία στις μέρες μας;

 

  • Πολύ σημαντική γιατί τείνει να εξαλειφθεί. Για να υπάρξει όμως καθαρή επικοινωνία πρέπει το μήνυμα που διαβιβάζεται από τον πομπό από ένα συγκεκριμένο μέσο να φτάνει και να κατανοείται πλήρως από τον αποδέκτη. Δεν είμαι σίγουρη πως συμβαίνει αυτό. Ο καθένας λέει αυτό που θέλει, ο αποδέκτης καταλαβαίνει τα μισά, η κατανόηση συνήθως είναι αμφίσημη και ελλιπής. Σκύβαλα επικοινωνίας τα ονομάζω εγώ. Γι αυτό είμαι λάτρης της μη λεκτικής επικοινωνίας. Όσα μπορείς να πεις με τη γλώσσα του σώματος και με τα μάτια, δε μπορούν να εκφραστούν ούτε με υπόμνημα. Τα μάτια είναι το ισχυρότερο μέσο για να λες αυτό που θες ακόμα κι αν η γλώσσα σου σχηματίζει άλλες λέξεις. 

 

Θα έχουμε ξανά καραντίνα;

 

  • Αν συνεχίσουμε να είμαστε ανεύθυνοι, να μην καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, να περιφερόμαστε σαν να μην υπάρχει αύριο αγνοώντας τον κίνδυνο, να μην ακούμε τους ειδικούς και να μην είμαστε παραδείγματα προς μίμηση ατομικής ευθύνης, ναι μπορεί να έχουμε ξανά. Μέχρι στιγμής λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να το αποφύγουμε. Δεν είναι πυρηνική φυσική για να κατανοήσει κανείς πως η δημόσια υγεία είναι πρώτη στην ατζέντα. Είμαστε παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως γιατί πήραμε δύσκολα μέτρα στην αρχή και τα τηρήσαμε. Αν χρειαστεί να γίνει ξανά, ας γίνει. Η μαθηματική πράξη είναι εύκολη. Φοράς τη μάσκα σου, πλένεις τα χέρια σου, αποφεύγεις το συνωστισμό. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι απορώ.

 

Έχεις κάνει τεστ για covid;

 

  • Ναι έχω κάνει. Προφανώς ήταν αρνητικό, αλλά θεωρώ πως θα ξανακάνω. 

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι; Σηματοδοτεί κάτι;

 

  • Έτσι ξαφνικά, Ρέμος. Ναι, είναι ιδιαίτερο για μένα. 

 

Υπάρχει ερώτηση που θα ήθελες να σου κάνω και δεν την έκανα; 

 

  • Θα ήθελα να σου πω περισσότερα περί επιχειρήσεων και τι βλέπω να έρχεται μπροστά από θέμα τεχνολογίας, αλλά μάλλον την επόμενη φορά. Θα είμαι και περισσότερο προετοιμασμένη!

 

 

Επίκαιρα Πρόσωπα

Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…

Η κυρία Παναγιώτα Μαθιουδάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας , του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Στην πορεία της έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων στο τομέα της κοσμητολογίας και της αισθητικής , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Κυρία Μαθιουδάκη μπορείτε να μας πείτε ποια η έμπνευση πίσω από αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα; Τι σας έκανε να θέλετε να ακολουθήσετε αυτό τον δρόμο;

Η φροντίδα. Η φροντίδα και η περιποίηση του υγιούς δέρματος. Η επιστήμη μας αφορά ακριβώς αυτό.
Καθημερινά βιώνουμε έναν αγώνα δρόμου, με αντίπαλο τον χρόνο. Ο ρόλος της αισθητικού είναι να μας βοηθήσει με την φροντίδα της, να διατηρήσουμε την νεανικότητα και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας μας. Για αυτό και η σχέση αισθητικού – πελάτισσας είναι πολύ δυνατή, είναι μία σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης που σπάνια την συναντάς.


Ποια είναι η εξειδίκευση σας στον χώρο της κοσμητολογίας και ποια είναι η γνώμη σας για τη συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή σε νέες τάσεις στον κλάδο που δραστηριοποιείστε;

Αγαπάω πολύ το πρόσωπο. Είναι ο καθρέφτης μας, είναι το πρώτο πράγμα που θα δει κάποιος όταν μας συναντήσει, λέει την αλήθεια για εμάς. Προσπαθώ να παρακολουθώ όλες τις νέες τάσεις, νέα δραστικά συστατικά, νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Κάθε χρόνο προσπαθώ να παρευρίσκομαι σε όλα τα σημαντικά διεθνή συνέδρια , ώστε να ανακαλύπτω από τους πρώτους τις καινοτομίες και το που οδηγούνται η αισθητική και η κοσμητολογία. Θεωρώ σημαντικό να μην μένεις πίσω, ειδικά σε μία επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει άλματα προόδου.


Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το κέντρο αισθητικής σας; Πώς διασφαλίζετε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχετε;

Η φιλοσοφία η δική μου και των συνεργατών μου βασίζεται στον συνδυασμό της καινοτομίας και της διαχρονικότητας. Θα επιλέξουμε το μοντέρνο αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το κλασικό, το δοκιμασμένο, το αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, ο βαθύς καθαρισμός αποτελεί το Α και το Ω για τη σωστή περιποίηση του προσώπου. Παρά την εξέλιξη στην κοσμητολογία τα στάδια του παραμένουν ίδια. Η κύρια μας προτεραιότητα είναι η επιστημονική προσέγγιση στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά και με αυστηρά κριτήρια τις συνεργασίες μας. Χρησιμοποιούμε μόνο πιστοποιημένα και αξιόπιστα μηχανήματα και προϊόντα, με κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν αυτό που υπόσχονται. Επιπλέον, διατηρούμε υψηλά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες μας τις διαδικασίες..


Ούσα ειδικός, ποιες θα λέγατε ότι είναι οι τελευταίες και πιο ενδιαφέρουσες τάσεις της κοσμητολογίας;

Το νέο trend είναι τα εξωσώματα. Τα εξωσώματα είναι νανοκυστίδια που παράγονται από όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα. Χρησιμεύουν ως ένα φυσικό σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων. Λειτουργούν ως αγγελιοφόροι, στέλνοντας σήματα στα κύτταρα και πυροδοτώντας την αναγέννηση των κουρασμένων και ανενεργών κυττάρων του δέρματος. Ολοένα και περισσότερα εργοστάσια παραγωγής καλλυντικών προσπαθούν να τα ενσωματώσουν στις φόρμουλές τους, αναπτύσσοντας νέες θεραπείες και σκευάσματα που βασίζονται στις ιδιότητες τους.


Μπορείτε να μοιραστείτε τυχόν επερχόμενα σχέδια ή πρωτοβουλίες που οραματίζεστε;

Πρόσφατα επενδύσαμε επιχειρηματικά στον κλάδο του φαρμακείου. Είναι μία διαχρονική , αλλά συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά. Με τους συνεργάτες μου και μία ομάδα επιστημόνων εργαζόμαστε στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου σειράς δερμοκαλλυντικών χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και ανανεώσιμα υλικά. Θα μου επιτρέψετε όμως, να σας πω περισσότερα για αυτό στο μέλλον.

Παναγιώτα Μαθιουδάκη,

Αισθητικός – Κοσμητολόγος, Επιχειρηματίας.

Ιδιοκτήτρια των Laserskin Solutions (www.laserskin.gr)


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαρίνα Προκοϊωσήφη

Η διακοπή των σχολικών υποχρεώσεων της Μαρίνας Προκοϊωσήφη την οδήγησαν στον χώρο της εστίασης και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία. Ωστόσο, η παράλληλη ενασχόλησή της με το διαδίκτυο και το marketing της έδωσαν την ευκαιρία να εργαστεί ως manager αλλά και το έναυσμα να αναπτύξει ένα καινοτόμο λογισμικό για εστιατόρια, το Dinerly.

Κυρία Μαρίνα Προκοϊωσήφη, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τις σπουδές και την πορεία σας μέχρι τώρα;

Ευτυχώς οι σπουδές μου κόπηκαν στην πρώτη λυκείου του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας στην Κρήτη, και λέω ευτυχώς διότι αν τις είχα συνεχίσει, ίσως να μην βρισκόμουν εδώ σήμερα. Οι βαθμοί μου ήταν τόσο χαμηλοί, που κάθε χρόνος υπήρχε κίνδυνος να επαναλάβω την ίδια χρονιά. Όπως έλεγαν και οι καθηγητές, μπορούσα να τα πάω καλύτερα, αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρoν από μεριάς μου. Βέβαια, παρόλο που δεν είχα ενδιαφέρον στο σχολείο, με ενδιέφεραν πολύ οι υπολογιστές, πως λειτουργούν και πως λειτουργούν τα λογισμικά τους.
Η πορεία μου μετά με έφερε στην Αγγλία με την μητέρα μου για αρχή, διότι ο πατέρας μου δεν είχε ακόμα ελληνικά χαρτιά, όπου ξεκίνησα να δουλεύω ως σερβιτόρα στα 16 μου. Παρόλο τον ρόλο μου στην εστίαση, στον ελεύθερο μου χρόνο πάντα έψαχνα και μάθαινα είτε για ιστοσελίδες, είτε για μάρκετινγκ, είτε για οτιδήποτε έχει να κάνει με το διαδίκτυο.

Έτσι λοιπόν μια μέρα, αποφάσισα να κάνω αίτηση για μια θέση εκπαιδευόμενης σε γραφείο μάρκετινγκ, για να επεκτείνω την γνώση μου πάνω στο μάρκετινγκ. Πήρα την δουλειά, και παράλληλα δούλευα ως σερβιτόρα για να καταφέρω να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Μετά από 1,5 χρόνο, επέστρεψα στην εστίαση σε ρόλο μάνατζερ εστιατορίου, διότι κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς την αδρεναλίνη του εστιατορίου στην ζωή μου. Η ζωή του γραφείου δεν ήταν για έμενα. Μετά από μερικούς μήνες στο εστιατόριο όμως, μου ήρθε μια ιδέα για ένα λογισμικό που θα μπορούσε να βοηθήσει το εστιατόριο στο οποίο εργαζόμουν, και ξεκίνησα με με τον πρώην συνεργάτη μου, Bhupendra Singh από την εταιρεία μάρκετινγκ να το χτίζουμε μαζί. Έτσι ξεκίνησε το Dinerly.


Ποια η έμπνευση πίσω από αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα;

Όταν γύρισα πίσω στην εστίαση, και με ότι είχα μάθει για το μάρκετινγκ και τις ιστοσελίδες στην εταιρεία που δούλευα προηγουμένως, μπόρεσα να δω το εστιατόριο με άλλο μάτι. Πάνω από όλα, καταλάβαινα καλύτερα πως λειτουργούν οι διαδικτυακές εταιρείες στον χώρο της εστίασης. Έτσι λοιπόν, όταν έμαθα τα γιγάντια ποσά που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου σε εταιρείες διαδικτυακών κρατήσεων, παραγγελιών, και για την ιστοσελίδα του σοκαρίστηκα. Ήμουν σίγουρη ότι υπήρχε καλύτερος τρόπος και πολύ πιο οικονομικός, να μπορέσουμε να παίρνουμε κρατήσεις, παραγγελίες και να κάνουμε μάρκετινγκ μέσω της ιστοσελίδας μας. Προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν μπορούσα να βρω μια εταιρεία που τα έκανε όλα αυτά, αυτόματα και εύκολα για τα εστιατόρια. Έτσι λοιπόν, με την γνώση μου στον τομέα της εστίασης, ήθελα να δημιουργήσω ένα σύστημα για το εστιατόριο στο οποίο εργαζόμουν με ότι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για να τρέχει το εστιατόριο του στον “αυτόματο” και πιο οικονομικά. Η έμπνευση και η σπίθα της ιδέα δεν δημιουργήθηκε για να ξεκινήσουμε επιχείρηση, αλλά για να βοηθήσουμε το μαγαζί στο οποίο δούλευα, όταν μετά από αρκετούς μήνες όμως φτάσαμε στα 10 εστιατόρια, τότε ξεκινήσαμε να παίρνουμε πιο σοβαρά το Dinerly.


Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Να έχουν συγκέντρωση και υπομονή στον στόχο τους, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται κάθε μέρα, μήνα και χρόνο που περνάει, ειδικά όταν συνεχώς βελτιώνεις και τον εαυτό σου και την επιχείρηση σου. Θυμάμαι στην αρχή ήθελα να τα κάνω όλα και νόμιζα ότι θα μπορώ να κάνω 2-3 δουλειές μαζί και 2 επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Όλοι με συμβούλευαν ότι αν απλωθώ πολύ, σε πολλά πράγματα το μόνο που θα καταφέρω θα είναι να βάζω 20% προσπάθειας σε 5 πράγματα αντί 100% σε ένα. Είχαν απόλυτο δίκιο, είδα την μεγαλύτερη διαφορά όταν έβγαλα όλους τους αντιπερισπασμούς και συγκεντρώθηκα πλήρως σε ένα στόχο. Επίσης όταν βλέπουν όλους να τα πάνε τέλεια και επιχειρήσεις να εκτοξεύονται από την μία μέρα στην άλλη, να γνωρίζουν ότι πίσω από την επιτυχία της μιας μέρα μπορεί να κρύβονται 7 χρόνια σκληρής δουλειάς με μηδέν αναγνώριση.

Δεν είναι όλα όπως φαίνονται, και ότι για να πετύχει μια επιχείρηση πραγματικά συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχείς περιποίησης για να κάνει τα πρώτα της βήματα. Επίσης, ως επιχειρηματίες, νομίζω είναι σημαντικό να είναι πάντα σε εγρήγορση. Μια καινούργια επιχείρηση μερικές φορές πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση γρήγορα και να δοκιμάσει καινούργια πράγματα μέχρι να βρει αυτό που δουλεύει καλύτερα για αυτήν. Με συγκέντρωση, υπομονή, εγρήγορση και συνεχή βελτίωση, η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη.


Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο άτομο στον χώρο του επιχειρείν που θαυμάζετε ιδιαίτερα και ενδεχομένως σας εμπνέει;

Με εμπνέουν πολλά άτομα που δημιουργούν προϊόντα που λατρεύω, και θαυμάζω πολλά στοιχεία τους ανάλογα την επιχείρηση. Για παράδειγμα, θαυμάζω την δημιουργό του Canva, Melanie Perkins για την απίστευτη εκτέλεση της ιδέας της, και το ότι άλλαξε ολόκληρο τον τομέα του graphic design, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιον που δεν γνωρίζει από σχεδιασμό να φτιάξει κάτι που είναι όμορφο με μόλις λίγα κλίκ. Θαυμάζω τον Mark Zuckerberg δημιουργό του Facebook όχι απλά για το ότι δημιούργησε το νούμερο ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για το γεγονός ότι αναγνώρισε την επιτυχία του Instagram και του WhatsApp και εξαγόρασε τις εταιρείες που θα είναι οι διάδοχοι του Facebook όταν το Facebook δεν θα είναι πια το νούμερο ένα. Επίσης, θα θαυμάζω πάνω από όλα ότι κατάφερε να διευθύνει αυτούς τους τρεις κολοσσούς κρατώντας τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας του.

Με εμπνέουν επίσης ο Alex και Leila Hormozi για την ικανότητα τους να αναλύουν πολύπλοκα επιχειρηματικά μαθήματα σε απλές συμβουλές για νέους επιχειρηματίες.Μου αρέσει γενικά να παίρνουν τα καλύτερα κομμάτια από πολλούς επιχειρηματίες και να τα εφαρμόζω στην επιχείρηση μου.


Ποια είναι η φράση που σας δίνει κουράγιο και έμπνευση να συνεχίσετε όσα έχετε καταφέρει;

“Υπάρχει πάντα κατάρα στην ευλογία και ευλογία στην κατάρα” – Lewis Mocker

Αυτή η φράση με βοηθάει να τα βλέπω όλα πιο ήρεμα, και να γνωρίζω ότι όλα τα καλά μπορεί να κρύβουν κακό και όλα τα κακά μπορεί να κρύβουν καλό. Με αυτόν τον τρόπο έχω πάντα το κουράγιο ότι οτιδήποτε συμβεί, είτε καλό, είτε κακό, γίνεται για κάποιο λόγο και πάντα μπορώ να μάθω κάτι από αυτό. Επίσης μου δίνει έμπνευση ότι παρόλο κάτι μπορεί να φαίνεται αρνητικό σήμερα, σε 2 χρόνια να είναι πραγματικά θετικό.


Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της εταιρείας για το μέλλον;

Θέλουμε να φτάσουμε τα 1000 εστιατόρια μέχρι το 2025 και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προϊόντα που κάνουν την διοίκηση του εστιατορίου πιο εύκολη για τους ιδιοκτήτες. Πάνω από όλα, θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερα μαγαζιά εστίασης να αυξήσουν την κερδοφορία τους, και να μπορέσουν να προσφέρουν το φαγητό τους πιο οικονομικά στον καταναλωτή. Το οποίο έχουμε καταφέρει ήδη να το κάνουμε στην Αγγλία με πάρα πολλά εστιατόρια, με το Dinerly.

Μαρίνα Προκοϊωσήφη

Co-founder Dinerly


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα

Η κυρία Πατέρα Μαριλένα έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και έχει εκπαιδευτεί στο Styling – Ενδυματολόγία καθώς και στα Ναυτιλιακά. Έχει προϋπηρεσία 10 χρόνια στον χώρο της μόδας και ειδικότερα ως Visual Merchandiser και Fashion and Content Specialist (όμιλος AXF SA) και 5 χρόνια στα Ναυτιλιακά όπου ξεκίνησε ως PA και εξελίχθηκε σε Operations and Crew Assistant.


Κυρία Μαριλένα Πατέρα, μπορείτε να μας πείτε ποια η έμπνευση πίσω από αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα;

Απο μικρή είχα εντοπίσει ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω μέσα σε έναν ανοργάνωτο χώρο. Ξεκινώντας ως Visual merchandiser επηρεάστηκα και ξεκίνησα να οργανώνω την ντουλάπα μου με βάση το είδος, το χρώμα και να βρίσκω λειτουργικές λύσεις για να βρίσκω εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνω. Αυτό άλλαξε την καθημερινότητα μου. Έτσι το 2011 σκέφτηκα να ξεκινήσω μια υπηρεσία styling και οργάνωσης ντουλάπας. Μετά ήρθε η οικονομική κρίση και αποφάσισα να μεταπηδήσω στον κλάδο της Ναυτιλίας για ασφάλεια. Εκεί έμαθα πολλά γύρω από την οργάνωση γραφείου, την αρχειοθέτηση τόσο σε hard copies όσο και digital.

Όλα τα παραπάνω με οδήγησαν το 2018 να επικοινωνήσω με κάποιον marketer για να μοιραστώ την ιδέα που είχα προ κρίσης. Τότε έμαθα για τους Professional Organizers που διέπρεπαν στο εξωτερικό. Είδα τις σειρές Tidying Up και The Home Edit και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο μου brand, το Walking Closet. Το 2019, λάνσαρα το The Tidy Guru αναλαμβάνοντας πλέον την οργάνωση όχι μόνο ντουλαπών αλλά και ολόκληρου του σπιτιού ενώ λανσάραμε και B2B υπηρεσίες οργάνωσης αλλά και training.


Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Να ρισκάρουν, να μην φοβηθούν και να βρουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους που να μπορούν να τους καθοδηγήσουν από την εμπειρία τους για τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν. Όλοι μας έχουμε ανθρώπους από την οικογένεια μας ή φίλους που θαυμάζουμε για ότι έχουν πετύχει και αυτοί μπορούν να είναι οι πρώτοι μας μέντορες. Επίσης είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις και ποια γνώση έχεις! Ότι δεν γνωρίζεις καλό είναι να ζητάς την συμβουλή ειδικών.


Πιστεύετε πως η επιχείρηση σας ανταποκρίνεται κατα βάση σε γυναικείο κοινό;

Οι υπηρεσίες οργάνωσης απευθύνονται τόσο σε γυναίκες όσο και άντρες, ιδιώτες ή επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα τα ποσοστά μεταξύ γυναικών και αντρών πελατών είναι 70 – 30. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα υπεύθυνες για τα περισσότερα νοικοκυριά είναι οι γυναίκες, πράγμα που βλέπω ότι σταδιακά πάει να αλλάξει. Επίσης παρατηρώ ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο συγκεντρωτικές αλλά και συναισθηματικές με τα αντικείμενα, έτσι χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια τόσο στο να ξεκαθαρίσουν και να αποχωριστούν πράγματα όσο και στο να οργανώσουν το χώρο τους.

Ποια είναι η φράση που σας δίνει κουράγιο και έμπνευση να συνεχίσετε όσα έχετε καταφέρει;

Η φράση που μου δίνει κουράγιο είναι σίγουρα η φράση “Η υπομονή είναι αρετή”. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το επάγγελμα αν δεν είχα υπομονή. Η έμπνευση μου όμως, όπως λέει και το tag line του The Tidy Guru, κρύβεται στην φράση “an organized space leads to a happy face”, δηλαδή ένας οργανωμένος χώρος μπορεί να μας κάνει να χαμογελάμε! Συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω γιατί η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι το χαμόγελο στο πρόσωπο των πελατών μου όταν βλέπουν τον χώρο τους οργανωμένο και τα λόγια ευγνωμοσύνης όταν επικοινωνούμε και πάλι, μετά από καιρό, για την αλλαγή που βλέπουν στην ζωή τους.


Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της εταιρείας για το μέλλον;
Το όραμα μου είναι η ολιστική προσέγγιση της οργάνωσης τόσο από την πλευρά της υπηρεσίας όσο και από την πλευρά του προϊόντος. Στόχος μου είναι σύντομα, ο πελάτης να μπορεί μέσω του thetidyguru.gr να μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο επαγγελματία αλλά και να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να οργανώσει τον χώρο του.

Πατέρα Μαριλένα – The Tidy Guru
Professional Organizer / Επαγγελματίας Οργάνωσης


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending