Τουρισμός
Δυναμική προσέγγιση της ιταλικής αγοράς για τη Χαλκιδική στη μετά covid εποχή!
Περίπου 70.000 επισκέπτες και 2.000 εταιρείες συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BIT στο Μιλάνο της Ιταλίας, καθιστώντας αυτή την έκθεση μία από τις πιο σημαντικές στον κλάδο και με μεγάλη επιρροή στο ιταλικό κοινό.
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής πιστός στο ραντεβού του με την ιταλική αγορά συμμετείχε με δικό του περίπτερο προβάλλοντας τη Χαλκιδική και τις ομορφιές της προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
Η Ιταλία άναψε το πράσινο φως για ταξίδια στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με απευθείας συνδέσεις τόσο με την Aegean Airlines όσο και με την Ryanair.
Aegean: από τις 2 Ιουλίου έως τις 29 Οκτωβρίου από Ρώμη και Μιλάνο.
Ryanair: από την 1η Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου.
Ο αριθμός πτήσεων είναι 2-3 εβδομαδιαίως από πέντε ιταλικές πόλεις: Μιλάνο, Βενετία, Ρώμη, Νάπολη και Μπολόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την έναρξη των περισσότερων πτήσεων αλλά οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι το πτητικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί κανονικά στα τέλη Οκτωβρίου.
Σημείο αναφοράς στην έκθεση ΒΙΤ ήταν η συνέντευξη τύπου, που δόθηκε παρουσία 60 Ιταλών δημοσιογράφων με θέμα τη βιωσιμότητα και τον οικολογικό τουρισμό σε συνεργασία με το σωματείο GIST (Gruppo Italiano Stampa Turistica). Η μασκότ του Ελληνικού περιπτέρου ήταν ο ιππόκαμπος Χαλκιδικής και παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του ΤΟΧ κ. Γιώργο Μπρουτζά. Η Healthy Seas μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται παγκοσμίως με την καθαριότητα και την ανακύκλωση των θαλασσών, έδωσε την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να «ζήσουν» μια virtual εμπειρία από το Στρατώνι και την αποικία των ιππόκαμπων της περιοχής.
Η Sabrina Talarico Πρόεδρος του σωματείου δήλωσε: H Χαλκιδική αποτελεί σημείο έλξης για το ιταλικό κοινό: ένα μείγμα ιστορίας, γαστρονομίας και βιοποικιλότητας είναι τα σημεία που προκαλούν ενδιαφέρον από δημοσιογραφικής πλευράς. Φέτος προστέθηκε ακόμη ένας νέος κρίκος: η βιωσιμότητα και ο slow turismo (natura, trekking, sub, fishing tourism) με συνέπεια να καταταχθεί σαν ένας από τους πρωτοπόρους νέους προορισμούς Ecostyle!
Να σημειωθεί πως τα δελτία τύπου των μεγαλύτερων εφημερίδων έκαναν αναφορά στις νέες προτάσεις του ecoturism στην Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης έγιναν επίσης, σημαντικές συναντήσεις με αντιπροσώπους αεροπορικών εταιριών: Valeria Rebasti (Volotea), Maria Terranova (Aegean Airlines), με Tour Operators θεματικού τουρισμού, με την Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ στο Μιλάνο κα. Κυριακή Μπουλασίδου, συνεντεύξεις του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου σε ραδιοφωνικά ιταλικά δίκτυα και τέλος επαφές με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Μιλάνο κ. Νικόλαο Σάκκαρη, την Εμπορική Ακόλουθο της Πρεσβείας μας κα. Βιβή Καμπούρογλου για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και με στελέχη της διοργανώτριας εταιρίας της έκθεσης Fierra Milano.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής μαζί με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΤΟΧ στην Ιταλία κα. Ελένη Σαρηκώστα, έχουν δρομολογήσει για τις επόμενες μέρες, επισκέψεις δημοσιογράφων και Travel blogger με στόχο ρεπορτάζ εναλλακτικού τουρισμού & γαστρονομίας!
Η πόλεις της Βενετίας και της Ρώμης μετά την έκθεση του Μιλάνου (BIT), αγκάλιασαν με θερμό τρόπο την παρουσίαση του νέου θεματικού θρησκευτικού και πολιτιστικού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & του TOX.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Πάφο/Κύπρο και Λάτσιο/Ιταλία εργάστηκαν από κοινού για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και περιμένουν την επισημοποίηση του μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.
Παράλληλα η Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησε workshop και εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση του σε Ιταλούς δημοσιογράφους και τουριστικά γραφεία.
Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» είναι ήδη γνωστά στο ιταλικό κοινό μιας και αποτελούν πακέτο θρησκευτικού τουρισμού από πολύ γνωστούς Tour Operator, όμως η επισημοποίηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξη του στις ιστορικές διαδρομές της γηραιάς ηπείρου ανοίγει νέους ορίζοντες για τις περιοχές που περιηγήθηκε ο Απόστολος Παύλος.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το project παίζουν οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις που αναφέραμε παραπάνω.

Συγκεκριμένα σε Βενετία και Ρώμη όπου έγιναν οι παρουσιάσεις, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής επισημοποίησαν συνεργασίες με δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια, το Ελληνικό Προξενείο της Βενετίας μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Προβυζαντινών Ερευνών, την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη και δημοσιογράφους.
Σημαντική στιγμή στη Ρώμη η παρουσίαση με θέμα την αρχαία Ελληνική γαστρονομία από τον ανθρωπολόγο Sergio Grasso, ο όποιος μεταξύ άλλων επεσήμανε διατροφικές παραδόσεις από την εποχή του φιλόσοφου Αριστοτέλη, την επιρροή της Ελληνικής διατροφής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι την μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους με αξιοσημείωτη αναφορά στην προσωπική του εμπειρία από την διαμονή του με τον αείμνηστο πατέρα Επιφάνιο στον Μυλοπόταμο.
Τουρισμός
Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή αγορά συνεδριακού και θεματικού τουρισμού
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε, σε συνεργασία με το
Thessaloniki Convention Bureau, στη διεθνή έκθεση IMEX 2026, μία από τις
μεγαλύτερες εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού παγκοσμίως (19-21 Μαΐου
2026) στη Φρανκφούρτη (Γερμανία). Η φετινή παρουσία της Περιφέρειας
στη διοργάνωση επιβεβαίωσε την ισχυρή θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή
βιομηχανία του συνεδριακού τουρισμού, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των
πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών.
-Στο πλαίσιο της συμμετοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέδειξε τα
συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και το εύρος των θεματικών εμπειριών που
προσφέρονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, προβάλλοντας την Κεντρική
Μακεδονία ως ολοκληρωμένο προορισμό 365 ημερών.
«Με τη συμμετοχή μας σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις
συνεδριακού τουρισμού, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση της
Κεντρικής Μακεδονίας στον παγκόσμιο χάρτη των συνεδριακών προορισμών
και να προσελκύσουμε διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων που
αναζητούν σύγχρονες, ανταγωνιστικές επιλογές. Η Θεσσαλονίκη, ως
δυναμικός συνεδριακός προορισμός, σε συνδυασμό με τις αυθεντικές
εμπειρίες που προσφέρουν οι υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας,
δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο και ελκυστικό τουριστικό προϊόν, που
ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς», υπογράμμισε η
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.
-Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες Β2Β
συναντήσεις με επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων
(MICE), στους οποίους παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της Κεντρικής
Μακεδονίας ως συνεδριακού προορισμού. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, η οποία
πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία μικρών και μεγάλων συνεδρίων και
εκδηλώσεων, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ημερήσιες
εκδρομές σε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, σε απόσταση έως και 60 λεπτών,
συνδυάζοντας ιστορία, γαστρονομία και φυσικό πλούτο.
-Στοχευμένες δράσεις προβολής στην αγορά της Τσεχίας
Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον
Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής
και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, συμμετείχε
στην εκδήλωση «Touching Ground + 100», που διοργάνωσε το Γραφείο ΕΟΤ
Πολωνίας–Τσεχίας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πράγα. Η
εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2026 στην πρεσβευτική κατοικία στην Πράγα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 επαγγελματιών της τουριστικής αγοράς.
-Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη τουριστικών προορισμών που
βρίσκονται σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από τα διεθνή αεροδρόμια της
Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η Κεντρική Μακεδονία παρουσιάστηκε ως
προορισμός που αξιοποιεί τη δυναμική του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου της
χώρας, ενώ η πρόσφατη (από 31 Μαρτίου 2026) απευθείας αεροπορική σύνδεση
Θεσσαλονίκης–Πράγας ενισχύει περαιτέρω την προσβασιμότητα της περιοχής.
«Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Πράγα, μέσω δύο απευθείας
πτήσεων την εβδομάδα, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της
τουριστικής ροής από την Τσεχία και στη διεύρυνση της παρουσίας της
Κεντρικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη αγορά. Παράλληλα, δημιουργούνται οι
προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επισκεπτών από την Τσεχία, οι οποίοι θα
έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και
να γνωρίσουν ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει πολιτισμό,
φυσικό περιβάλλον και γαστρονομία», επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης
Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.
-Εξάλλου, η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί διαχρονικά δημοφιλή οδικό
προορισμό για τους επισκέπτες από την Τσεχία, οι οποίοι μπορούν να
επισκεφθούν εύκολα την περιοχή. Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, οι
Τσέχοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μοναδικές παραλίες, σημαντικά
ιστορικά μνημεία, περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους και την αυθεντική μακεδονική
γαστρονομία.
Ξενοδοχεία
Ξενώνας «Το Αρχοντικόν» – Διαμονή στη φύση με άνεση & πολυτέλεια
Ξενώνας «Το Αρχοντικόν» στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας – Διαμονή στη φύση με άνεση & πολυτέλεια
Ο ξενώνας «Το Αρχοντικόν» βρίσκεται στον γραφικό Ελληνόπυργο Καρδίτσας, ένα ορεινό χωριό γνωστό και ως «Γράλιστα», χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρων, στις βορειοανατολικές πλαγιές των Αγράφων. Πρόκειται για έναν προορισμό που συνδυάζει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία με την ηρεμία της φύσης, ιδανικό για όσους αναζητούν χαλάρωση μακριά από την καθημερινότητα.
Ο πολυτελής ξενώνας 5 αστέρων διαθέτει κομψά διαμορφωμένα δωμάτια με κλιματισμό και ιδιωτικό μπάνιο, προσφέροντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Η 24ωρη ρεσεψιόν, ο χώρος φύλαξης αποσκευών και το δωρεάν ιδιωτικό πάρκινγκ εξασφαλίζουν μια άνετη και ξέγνοιαστη διαμονή. Παράλληλα, παρέχεται υπηρεσία μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο κατόπιν συνεννόησης.
Στις εγκαταστάσεις θα βρείτε επίσης εσωτερικό χώρο παιχνιδιού για παιδιά, φιλική πολιτική φιλοξενίας κατοικιδίων (pet-friendly), καθώς και έναν όμορφα διαμορφωμένο κήπο όπου μπορείτε να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης με θέα το φυσικό τοπίο.

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες & ζευγάρια
Το «Αρχοντικόν» αποτελεί εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά αλλά και για νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν μια ρομαντική απόδραση. Η τοποθεσία του προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό απομόνωσης και εύκολης πρόσβασης σε κοντινά αξιοθέατα και φυσικές διαδρομές, καθιστώντας το ιδανική βάση για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.
Δραστηριότητες στη φύση & εναλλακτικός τουρισμός
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων στον Ελληνόπυργο και τα γύρω χωριά. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:
- Πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια
- Ποδηλασία βουνού μέσα στη φύση
- Ιππασία σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές
- Τοξοβολία για μικρούς και μεγάλους
- Yoga στη φύση με πανοραμική θέα στον Θεσσαλικό κάμπο
Ανακαλύψτε την αυθεντική εμπειρία διαμονής στα Άγραφα και ζήστε στιγμές χαλάρωσης, ευεξίας και περιπέτειας σε έναν προορισμό που τα έχει όλα.
Website :https://archontikonguesthouse.com/






Ξενοδοχεία
Μετατροπή παλαιάς κατοικίας σε Boutique Hotel από το studio LILA architect + designer
Μετατροπή παλαιάς κατοικίας σε Boutique Hotel από το studio LILA architect + designer
Στην Σύρο, πολύ κοντά τόσο στο κέντρο όσο και στο λιμάνι, σε ένα μικρό σοκάκι βρίσκεται μια 3όροφη οικοδομή που κατασκευάστηκε τμηματικά μέχρι το 1990 αδιαφορώντας για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το ύφος του νησιού.
Αποτέλεσε στοίχημα το να μπορέσει μετά την πλήρη ανακατασκευή του να μπορεί να “σταθεί’’ ισότιμα δίπλα στα άλλα παραδοσιακά κτίρια της περιοχής, αλλά και να αποτελέσει, επιχειρηματικά, μια επικερδή επένδυση για τους ιδιοκτήτες του, στον τομέα των Boutique Hotels.
Η περιορισμένη επιφάνεια των διαμερισμάτων ανά όροφο, αλλά και η επικοινωνία τους και η σχέση τους με τον δρόμο ήταν επίσης παράγοντες που αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας της μελέτης.
Τροποποιήθηκαν τα στηθαία, τοποθετήθηκαν γύψινες διακοσμήσεις στην όψη, σχεδιάστηκε ένα παραδοσιακό κιγκλίδωμα και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην μεταλλική σκάλα από λαμαρίνα ώστε πάρα τον περιορισμένο χώρο και ύψος, να αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο μετάβασης με το δάπεδο-σκακιέρα και τα υπερμεγέθη πιόνια σε άσπρο-μαύρο, σε ρόλο κιγκλιδώματος.
Στο πέτρινο ισόγειο, το μικρό κελάρι φιλοξενεί τώρα την κουζίνα, ενώ ειδικές ξύλινες κατασκευές, σε συνδυασμό με τις επιφάνειες τσιμεντοκονίας δημιουργούν ενδιαφέροντα mix and match μεταξύ μοντέρνου και νησιώτικου ύφους.
Οι όροφοι, πιο περιορισμένοι, παίζουν με το φως και τη θέα, έχοντας για σύμμαχο τις μικρές βεράντες, όπου απολαμβάνει κάνεις τον ήλιο και την θάλασσα. Κάθε αντικείμενο ή κατασκευή των δωμάτιων ακολουθεί τον σπαρτιάτικο σχεδιασμό, που όμως προσφέρει συνολικά μια άνετη διαμονή, με γούστο και χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπέροχες κριτικές στις πλατφόρμες διαχείρισης καταλυμάτων, κάτι που οι επενδυτές επιθυμούσαν εξαρχής. Να ξεχωρίσουν.

Profile
Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό + την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται + πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία + καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου.
Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.
Στόχος αποτελεί η γνησιότητα + η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική + ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι + τον σχεδιασμό αντικειμένου.


In Syros, very close to the center and the port, on a small alley, stands a 3-storey building that was constructed gradually until 1990, transgressing any architectural regulation act and traditional style on the island.
Its refurbishment was a challenge and the building had to “stand” on par with the other traditional buildings in the area after its completion, as well as to serve as a profitable investment for its owners in the Boutique Hotels sector.
The limited surface area of the apartments per floor, as well as their connectivity and access to the street, were also factors that heightened the difficulty of the project.
The sill plates were modified, gypsum decorations were placed on the facade, a traditional railing was designed, and special attention was given to the metal staircase made of sheet metal so that despite the limited space and height, it could serve as a special transition space with a chessboard floor and oversized black and white pawns, acting as a railing.
On the stony ground floor, the small cellar hosts the kitchen now, while special wooden constructions, combined with cementitious surfaces, create an interesting mix and match between modern and islandy styles.
The narrow floors reflect light and view, having small balconies as subordinate elements, where one can enjoy the sun and the sea. Every object or construction in the rooms follows the Spartan design, which offers an overall comfortable stay, with taste and character, receiving excellent reviews on accommodation management platforms, something the investors desired from the beginning. To stand out.
Profile
The studio LILA architect + designer, based in Athens, was founded in April 1999 by Lila Athanasopoulou, an architect and civil engineer from the National Technical University of Athens (NTUA). The studio is engaged in the design and construction of private projects, exploring a wide range of scales, including private residences, residential complexes, hotels, and stores, as well as object design.
LILA architect + designer has participated in national architecture and design exhibitions and works from the studio have been occasionally featured in Greek publications. The studio’s goal is authenticity and uniqueness, expressed in each project through the experiential dynamism of space, promoting specific lifestyle standards. The focus is on bioclimatic and energy upgrades of projects, as well as interior design through economical design proposals, extending to object design.
Site: http://www.architectlila.gr
Facebook Page: LILA architect + designer
Linkedin Account: Lila Athanasopoulou
Instagram: lila_architect_design
-
Επιχειρηματικότητα5 + 1 TIPS…. Ορθής Επικοινωνίας!
-
Επιχειρηματικότητα5 + 1 TIPS…. ΟΡΘΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!
-
ΟικογένειαΗ Caresma αλλάζει το τοπίο της φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων, με σύμμαχο την εκπαίδευση & τεχνολογία.
-
ΣυνεντεύξειςMeet the Designers – Μια πρωτοβουλία που φωτίζει τους Έλληνες δημιουργούς..
-
Εκδηλώσεις«Ποιητικοί Δρόμοι»: Μια μεγάλης κλίμακας πολιτιστική δράση στην Καλαμάτα
-
Εκδηλώσεις«Μια βεντάλια από γυναίκες» – Ζωή Τηγανούρια
-
ΞενοδοχείαΞενώνας «Το Αρχοντικόν» – Διαμονή στη φύση με άνεση & πολυτέλεια
-
ΕκδηλώσειςFrida Kahlo: Beyond the Icon Immersive Experience

