Connect with us

Τουρισμός

Η GRECOTEL ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, εγκαινιάζει ουσιαστικά τις δράσεις του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών και της Grecotel. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτού του συνεδρίου θα είναι ο Κρητικός Τρόπος Ζωής, που έχει και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός. Το συνέδριο προσδιορίστηκε χρονικά στο τέλος της κλασσικής τουριστικής περιόδου για να σηματοδοτήσει παράλληλα την έναρξη της προσπάθειας για την επιμήκυνση της σαιζόν και θα φιλοξενηθεί στο Creta Palace Grecotel Luxury Beach Resort.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα για πέντε μέρες στην Κρήτη και ξεναγήθηκαν από την Grecotel γνωρίζοντας όλη τη διαδρομή της κρητικής διατροφής από τον πρωτογενή τομέα έως το πιάτο του φιλοξενούμενου στα ξενοδοχεία.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στα ξενοδοχεία Amirandes Grecotel Boutique Resort και Creta Palace Grecotel Luxury Beach Resort, οι επίτιμοι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτοί της Κνωσσού και της Ελεύθερνας, μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, είδαν, άκουσαν, γεύτηκαν και βίωσαν μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες του Κρητικού Τρόπου Ζωής μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν η Παλιά πόλη του Ρεθύμνου την οποία περιηγήθηκαν, καθώς και η μοναδική εμπειρία που είχαν στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο και το Δείπνο Χριστιανικής νηστείας που τους προσφέρθηκε εκεί. Ενθουσιασμένοι έμειναν από τη συμμετοχή τους στη δράση του συλλόγου γυναικών «Εργάνη» όπου ενημερώθηκαν για παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας, έφτιαξαν «ξόμπλια» για το κουλούρι του γάμου και απόλαυσαν μοναδικά κρητικά παραδοσιακά εδέσματα.

Παράλληλα, συμμετείχαν σε προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ ειδικών ανταλλάσσοντας πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα που θα χαράξουν την μετέπειτα πορεία του Κέντρου.

Grecotel_Δραστηριότητες στο Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία_1: Mε το χορευτικό Σύλλογο Βρακοφόρων

Επιγραμματικά θα περιλαμβάνουν:

1. Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Προγράμματα πιστοποίησης, συνέδρια τελευταίας τεχνολογίας, εκθέσεις, διαμονή και βιωματικές εμπειρίες για opinion leaders, φιλοξενούμενους υψηλού επιπέδου αλλά και εκπαιδευόμενους, καθώς και επικεφαλής στους τομείς της Υγείας, της Γαστρονομίας, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

2. Ευεξία/Ιατρικός Τουρισμός: Υπηρεσίες Ευεξίας/Τρόπου Ζωής & Εξατομικευμένης Ιατρικής για πελάτες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους. Αυτοί οι επιλεγμένοι πελάτες θα λάβουν εξειδικευμένες εξατομικευμένες προληπτικές/ιατρικές υπηρεσίες που θα επωφελούνται από ειδικευμένους γιατρούς, διατροφολόγους, αθλητικούς προπονητές και φυσιοθεραπευτές, καθώς και επαγγελματίες ενσυνειδητότητας, ενώ ασκούν την παραδοσιακή κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής πρακτικά σε ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό περιβάλλον που θα υποστηρίξει θετικά αλλαγή.

3. Farm Store (Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα): Για ανάδειξη παραδοσιακών κρητικών/ελληνικών προϊόντων.

4. Οινοποιείο, Κελάρια Οίνου και Κέντρο Εκπαίδευσης Οίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αριστείας έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, διατηρεί επίσημη ακαδημαϊκή σχέση με το διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακό Ίδρυμα των Η.Π.Α. Harvard, όπως και με άλλα επιστημονικά ιδρύματα παγκοσμίως, ενώ εκλεκτά μέλη της οικουμενικής επιστημονικής κοινότητας και διεθνείς προσωπικότητες στελεχώνουν το Κέντρο ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Board).  

Ανάμεσά τους τους οι κ.κ. Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard,, τ. Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard,, Greg Drescher, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής Culinary Institute of America CIA, Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός -τομέας της επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας, Miguel Angel Martinez Πανεπιστήμιο Navarra καθηγητής – έδρα προληπτικής ιατρικής, Mercedes Sotos-Prieto Πανεπιστήμιο Μαδρίτης β. καθηγητής – έδρα προληπτικής ιατρικής, Ken Toong Εκτελεστικός Διευθυντής Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης -U-Mass Dining κ.ά. 

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής και αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα».

Grecotel_Δραστηριότητες στο Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία_4: Τα μέλη του Advisory Board του Hellenic Center of Excellence for Health & Wellness στο εστιατόριο Minotaur του Grecotel Amirandes

Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη της του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, καθώς αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στον Τουρισμό υψηλού επιπέδου, αλλά και τον πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδρυτή του για τη μητέρα γη. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μιας και ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης γέννημα-θρέμμα της κρητικής γης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία προωθώντας το κρητικό λάδι, δημιούργησε την πρότυπη βιολογική παραδοσιακή φάρμα της Grecotel στο Ρέθυμνο, που έγινε ο φύλακας άγγελος ποικιλιών που κινδυνεύουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου και η μήτρα προϊόντων AgrecoFarms που κάνουν το γύρο του κόσμου, αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας.

Συνεντεύξεις

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο εργασίας του Ετρουσκικό-ΕλληνικούΣυμποσίου μεταξύ του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικήςμε τον αντίστοιχο τουριστικό οργανισμό Περιφέρειας της Τοσκάνης. Το 2ο στη σειρά συμπόσιο, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια της Τοσκάνης στις 13-16 Απριλίου όπου φιλοξενήθηκε η αποστολή από τη Χαλκιδική και στόχο έχει την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μέσω της ανταλλαγής και συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας της Τοσκάνης, μέσω του οργανισμού Toscana Promozione Turistica, και του ΤουριστικούΟργανισμού Χαλκιδικής σε επίπεδο τουριστικής, πολιτισμικής και γαστρονομικής προβολής. Το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας που υπέγραψαν η Toscana Promozione Turistica και ο ΤΟΧ κατά τη διάρκεια της Διεθνής τουριστικής έκθεσης BIT στο Μιλάνο 2023.

Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών, η 8μελής αποστολή από την Χαλκιδική επισκέφτηκε το νέο μουσείο τρούφας των λόφων Σανμινιατέσι, σημαντικούς ετρούσκικους αρχαιολογικούς χώρους με κοινά χαρακτηριστικά της δικής μας ιστορίας, οινοποιεία που προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθώς και πρότυπες βιολογικές αγροδιατροφικές μονάδες ελιάς, ελαιόλαδου και τοπικών προϊόντων. 

Στην Ημερίδα που οργανώθηκε στο μουσείο Vetulonia της Τοσκάνης προς τιμήν της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΤΟΧ στην Ιταλική αγορά, κα. Ελένη Σαρικώστα, συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Τοσκάνης, Mr. Leonardo Marras, ο Διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης, Mr. Francesco Tapinassi, η δήμαρχος του Castiglione della Pescaia, Mrs. Elena Nappi, η Αντιπεριφεριάρχης Χαλκιδικής, κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο πρόεδρος του ΤΟΧ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Διευθυντής του του ΤΟΧ, κ. Γιώργος Μπρουτζάς καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν από τον Αν. Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, κ. Γιώργο Σκιαδαρέση και τον υπεύθυνο αρχαιολόγο των Αρχαίων Σταγείρων, κ. Κωνσταντίνο Παπαστάθη, οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Χαλκιδικής, η μοναδικότητα των μονών του Αγίου Όρους αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί των 2 περιοχών. Από την πλευρά της Τοσκάνης, η διευθύντρια του MuVet, Mrs Simona Rafanelli, αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των 2 περιοχών με έναν κοινό απολογισμό της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς. Ακολούθησε γεύμα με ελληνο-τοσκάνικες σπεσιαλιτέ, με την Τοσκανή σεφ Mrs Federica Ritteri και την εξαιρετική παραδοσιακή μαγείρισσα, κα. Γιώτα Κουφαδάκη η οποία «μύησε» γευστικά τους καλεσμένους στην μοναδική Χαλκιδικιώτικη κουζίνα που βασίζεται στα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Ο ΤΟΧ ευχαριστεί ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καθώς και τις εταιρείες: Το Άριστον, ASTERIOS Olive Groves of Halkidiki και την Boulakis Honey & More για την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους. 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα Marketing αγροτουριστικής και γαστρονομικής προβολής μέσω των επισκέψεων της αποστολής σε οινοποιεία και μικρές φάρμες. Κοινός στόχος των 2 οργανισμών, Χαλκιδικής και Τοσκάνης είναι να σφυρηλατηθούν ακόμη στενότεροι δεσμοί και συνέργειες, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου προώθησης με βάση τα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα δύο περιοχές.

Continue Reading

Τουρισμός

Το Μέλλον του Τουρισμού

Βιώνοντας την Τεχνολογική Εξέλιξη στα Ταξίδια

Ο τουρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, δεν παύει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Και με την επικράτηση της τεχνολογίας σε κάθε τομέα της ζωής μας, είναι αναπόφευκτο να επηρεάζει και τον κλάδο του τουρισμού. Από την αναζήτηση και κράτηση διαμονής έως την εμπειρία του ταξιδιού και την επιστροφή στο σπίτι, η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες και αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τα ταξίδια. Ας εξετάσουμε λοιπόν το μέλλον του τουρισμού και το πώς η τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει την εμπειρία των ταξιδιωτών.

Κράτηση και Προετοιμασία

Η πρώτη επαφή του ταξιδιώτη με την τεχνολογία συνήθως αρχίζει με την αναζήτηση και κράτηση διαμονής. Οι ιστοσελίδες κρατήσεων καταλυμάτων και οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων προσφέρουν πληθώρα επιλογών και δυνατότητες σύγκρισης τιμών και υπηρεσιών. Ενδεικτικά, η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπει στους ταξιδιώτες να δουν φωτογραφίες, να διαβάσουν αξιολογήσεις από άλλους επισκέπτες και να κάνουν κρατήσεις με ευκολία, όλα αυτά από το άνετο τους σπίτι.

Εξατομίκευση της Εμπειρίας

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι ταξιδιωτικές εφαρμογές προσφέρουν πλέον εξατομικευμένες εμπειρίες. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του κάθε ταξιδιώτη, οι εφαρμογές μπορούν να προτείνουν δραστηριότητες, αξιοθέατα και εστιατόρια που ταιριάζουν ακριβώς στο γούστο τους. Επιπλέον, η χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μπορεί να προσθέσει έναν εντυπωσιακό διαστασιακό παράγοντα στην εξερεύνηση προορισμών πριν καν φτάσει κανείς εκεί.

Βιώνοντας τον Πολιτισμό

Μέσω της τεχνολογίας, οι ταξιδιώτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την ιστορία μιας τοποθεσίας με έναν τρόπο που προηγουμένως ήταν αδύνατος. Από εκπαιδευτικές εφαρμογές που παρέχουν πληροφορίες για το παρελθόν μέχρι τις τεχνολογικές ξεναγήσεις σε μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα, οι ταξιδιώτες μπορούν να εμβαθύνουν στην τοπική κουλτούρα και να κατανοήσουν καλύτερα τον περιβάλλοντα κόσμο.

Βιώνοντας την Προστασία του Περιβάλλοντος

Ένας άλλος τομέας όπου η τεχνολογία έχει μεγάλη επίδραση είναι η βιωσιμότητα στον τουρισμό. Η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η προσφορά ψηφιακών χαρτών για περιορισμένες περιοχές και η προώθηση πράσινων μεταφορικών μέσων είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία βοηθά στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στο περιβάλλον.

Συμπερασμός

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που διαρκώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Η τεχνολογία παίζει ένα ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών, καθώς επίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν και η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλά, πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και να μην αντικαθιστά πλήρως την ανθρώπινη επαφή και εμπειρία. Έτσι, το μέλλον του τουρισμού μπορεί να διαμορφωθεί με την τεχνολογία ως ισχυρό σύμμαχο, προσφέροντας μια ακόμα πιο εξαιρετική και εμπλουτισμένη εμπειρία στους ταξιδιώτες.


Άρθρο από την ομάδα του Businesswoman

Continue Reading

Τουρισμός

Η Σύγχρονη Προσέγγιση στον Ταξιδιωτικό Τομέα

Ο βιομηχανικός τουρισμός αντιπροσωπεύει μια αναπτυσσόμενη τάση στον κλάδο του τουρισμού, που επικεντρώνεται στην επίσκεψη και την ανάδειξη βιομηχανικών τοποθεσιών και μνημείων. Από την εργοστασιακή παραγωγή και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις έως τις ιστορικές βιομηχανικές περιοχές, ο βιομηχανικός τουρισμός προσφέρει μια νέα ματιά στην εμπειρία ταξιδιού.

Το Φαινόμενο του Βιομηχανικού Τουρισμού

Ο βιομηχανικός τουρισμός αναδύεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη διατήρηση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Ενώ παλαιότερα οι βιομηχανικές περιοχές ήταν απλά θέματα παραγνωρισμένα και αγνοημένα, σήμερα οι επισκέπτες αναζητούν ενεργά την εμπειρία αυτού του τύπου τουρισμού. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ιστορικές και βιομηχανικές πτυχές της κοινωνίας, καθώς και της ανάπτυξης του τουρισμού βάσει εμπειρικών ενδιαφερόντων.

Τα Χαρακτηριστικά του Βιομηχανικού Τουρισμού

Ο βιομηχανικός τουρισμός επικεντρώνεται στην επίσκεψη βιομηχανικών τοποθεσιών και μνημείων, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων, μουσείων, παλαιών εργοστασιακών περιοχών και πολλών άλλων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιστορία, την τεχνολογία και τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής εξέλιξης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του βιομηχανικού τουρισμού είναι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την κοινότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους οι εν λόγω τομείς επηρεάζουν το περιβάλλον.

**Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις**

Ο βιομηχανικός τουρισμός δεν επιφέρει μόνον οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, αλλά συχνά αναζωογονεί περιοχές που προηγουμένως αντιμετώπιζαν οικονομική ύφεση λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη της υποδομής.

Επιπλέον, ο βιομηχανικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων. Μέσω της εκπαίδευσης και της προώθησης της κατανόησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, ο βιομηχανικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτιστικού πλούτου.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Παρά τα οφέλη του, ο βιομηχανικός τουρισμός αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της πρόκλησης της διατήρησης της αυθεντικότητας των βιομηχανικών τοποθεσιών. Ωστόσο, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες προσεγγίσεις και βελτιώσεις της βιωσιμότητας του τομέα.

Το μέλλον του βιομηχανικού τουρισμού φαίνεται φωτεινό, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο εμπειρίες που συνδυάζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη βιομηχανική κληρονομιά. Με την κατάλληλη προσέγγιση και διαχείριση, ο βιομηχανικός τουρισμός μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται προσφέροντας μια μοναδική και εκπληκτική εμπειρία ταξιδιού σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Άρθρο από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending