Connect with us

Υγεία

Δυσκοιλιότητα: Πώς να την αντιμετωπίσεις [ΟΔΗΓΟΣ]

Δυσκολεύεσαι να πας στην τουαλέτα; Αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου ή μόλις αλλάζεις περιβάλλον (π.χ. στις διακοπές); Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζουν σχεδόν 2 στα 10 άτομα στην Ελλάδα (15%), αλλά και παγκοσμίως (16%).

Μάλιστα, ο ίδιος συναντώ αρκετούς ανθρώπους στο γραφείο μου, που μου αναφέρουν ότι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μου περιγράφουν την αδιαθεσία, τα φουσκώματα και τη δυσκολία τους να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το έντερο τους.

Κατέβασε δωρεάν ένα ebook με τρόφιμα που θα αποτελέσουν σύμμαχό σου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Συχνά, μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος. Είναι, μάλιστα, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνω αν το βάρος έχει μείνει σταθερό ή υπάρχει πολύ μικρή απώλεια βάρους. Ορμώμενος από αυτά, ετοίμασα έναν οδηγό για να μάθεις περισσότερα για τη δυσκοιλιότητα και για να σου λύσω τις απορίες για την άμεση σχέση της με τη διατροφή.

Duskoiliotita Pou Ofeiletai 1

Πού οφείλεται η δυσκοιλιότητα;

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι η μη συχνή διέλευση ή κένωση των κοπράνων από το έντερο, συνήθως λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα. Με απλά λόγια, όταν δεν καταφέρνεις να πας τουαλέτα συχνά ή τα κόπρανα σου είναι σκληρά και σε μικρή ποσότητα σε σχέση με αυτά που τρως, μάλλον είσαι δυσκοίλιος.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δυσκοιλιότητας, η πρωτογενής και η δευτερογενής.

Πρωτογενής

Μπορεί να την ακούσεις και ως ιδιοπαθή ή λειτουργική δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα είναι το κύριο ιατρικό πρόβλημα και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως περιβαλλοντικές συνθήκες, άγχος, διατροφή, εργασιακό και κοινωνικό άγχος.

Δευτερογενής

Είναι η δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός υποκείμενου νοσήματος ή μιας παρενέργειας της χρήσης φαρμάκων. Οι πιο συχνές αιτίες δευτερογενούς δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τα αιμοφόρα αγγεία, όπως η άνοια, την κατάθλιψη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  κ.ά.

Πού οφείλεται;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!

Το κύριο όργανο του σώματος σου που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό των κοπράνων είναι το παχύ έντερο. Καθώς τα τρόφιμα περνάνε μέσα από αυτό, το παχύ έντερο απορροφά το νερό, σχηματίζοντας τον πολτό των κοπράνων.

Paxi Entero Leitourgia

Μέσω μυϊκών συσπάσεων τα κόπρανα ωθούνται προς το ορθό. Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής τους, το μεγαλύτερο μέρος του νερού απορροφάται, με αποτέλεσμα να στερεοποιούνται.

Τι συμβαίνει όμως όταν το παχύ έντερο δεν κάνει σωστά τη δουλειά του;

Τότε τα κόπρανα παραμένουν για περισσότερο χρόνο μέσα στο έντερο, λόγω των υποτονικών και αργών συσπάσεων του εντέρου. Απορροφάται περισσότερο νερό από το έντερο, τα κόπρανα γίνονται σκληρά και ξηρά, με αποτέλεσμα να νιώθεις “φουσκωμένος” και να δυσκολεύεσαι να αφοδεύσεις.

Γιατί δε λειτουργεί σωστά το έντερό σου;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως:

1. Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες:

Οι φυτικές ίνες  μεταφέρονται άπεπτες απευθείας στο παχύ έντερο. Ανάλογα με το είδος τους, για το οποίο θα σου αναφέρω αναλυτικά παρακάτω, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

2. Αφυδάτωση

Αν η ποσότητα νερού στο έντερό σου είναι μικρή, δε δύναται να αυξηθεί ο όγκος των κοπράνων, αλλά ούτε να βελτιωθεί η σύστασή τους. Επομένως, παραμένουν ξηρά και σκληρά, δυσκολεύοντας την αφόδευση.

3. Έλλειψη άσκησης

Το παχύ έντερο ανταποκρίνεται στη φυσική δραστηριότητα. Οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος και το διάφραγμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης. Αν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι, δεν θα είναι σε θέση να συμβάλλουν σε αυτή.

4. Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Η δυσκοιλιότητα είναι μια παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντισπασμωδικά κ.α.

5. Αλλαγές στη ρουτίνα ή ταξίδια

Τα ταξίδια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους, επειδή διαταράσσουν τη φυσιολογική διατροφή και την καθημερινότητα. Επίσης, η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να σου προκαλέσει άγχος, το οποίο οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.

6. Ψυχολογία

Τα αρνητικά συναισθήματα, και το στρες επηρεάζουν τις ορμόνες σου, που με τη σειρά τους, συνδέονται με τη λειτουργία του εντέρου σου.

7. Καθυστέρηση στην αφόδευση

Με απλά λόγια, αν πρέπει να πας, πήγαινε. Αν κρατιέσαι για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να προκαλέσεις μια περίοδο δυσκοιλιότητας. Αν αγνοείς συνεχώς την παρόρμηση να πας τουαλέτα, μπορεί στο τέλος να σταματήσεις να έχεις αυτό το αίσθημα.

8. Κατάχρηση καθαρτικών

Η συνεχόμενη χρήση καθαρτικών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον εθισμό. Το έντερο συνηθίζει και αρχίζει να εξαρτάται από αυτά για την κινητικότητά του.

9. Εγκυμοσύνη

Mπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα λόγω ορμονικών αλλαγών ή επειδή η διευρυμένη μήτρα πιέζει το έντερο.

10. Ηλικία

Με το πέρας της ηλικίας μειώνεται η εντερική δραστηριότητα και ο μυϊκός τόνος. Παράλληλα αλλάζουν οι διαιτητικές συνήθειες ,με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.

11. Προβλήματα του εντέρου ή του ορθού

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για παράδειγμα, οδηγεί σε υποτονικές κινήσεις του εντέρου, καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κενώσεων και κοιλιακή δυσφορία.

12. Ύπαρξη ασθενειών

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Sumptwmata Duskoiliotitas

Ποια τα συμπτώματά της;

Όπως σου ανέφερα, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας είναι οι λιγότερες από 3 αφοδεύσεις την εβδομάδα. Επειδή η συχνότητα αφόδευσης μπορεί να μην είναι το πιο αντικειμενικό κριτήριο, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες, άλλα ενδεικτικά συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν είσαι δυσκοίλιος είναι τα παρακάτω.

  • Αργή και επίπονη αφόδευση, με κόπρανα σκληρά και αφυδατωμένα
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Κράμπες στο στομάχι, αν και ο πόνος συνήθως δεν είναι οξύς
  • Φούσκωμα στο στομάχι και αέρια
  • Αίσθημα απόφραξης του ορθού
  • Αίσθημα πληρότητας, ακόμη και μετά την κένωση
  • Ανορεξία ή απώλεια βάρους.
  • Ναυτία
  • Αίσθηση γενικής αδιαθεσίας
  • Μικρή αιμορραγία από μια σχισμή γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικά)

Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να έχεις δυσκοιλιότητα ενώ επισκέπτεσαι συχνά την τουαλέτα;

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να είσαι δυσκοίλιος ακόμη κι αν πηγαίνεις κάθε μέρα τουαλέτα. Όταν καταβάλλεις μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για να αφοδεύσεις, τα κόπρανά σου είναι σκληρά και δεν έχεις πλήρη κένωση, η δυσκοιλιότητα είναι εκεί αλλά με τη μορφή των ατελών κενώσεων.

Ποιες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς;

Δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά, καθώς συνδέεται άμεσα με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, κάποιες ομάδες του πληθυσμού φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες.

  • Ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω: Οι ηλικιωμένοι συνήθως είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, έχουν υποκείμενες ασθένειες και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
  • Άτομα σε ακινησία: Ασθενείς που βρίσκονται στο κρεβάτι, συχνά παρουσιάζουν μειωμένες κενώσεις, καθώς η μειωμένη φυσική τους δραστηριότητα δε διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου.
  • Παχύσαρκοι: Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συνήθως είναι σωματικά αδρανείς, ακολουθούν χαμηλής ποιότητας διατροφή, συνήθως φτωχή σε φυτικές ίνες.
  • Γυναίκες ή παιδιά: Οι γυναίκες έχουν πιο συχνά επεισόδια δυσκοιλιότητας, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον, τα παιδιά, συχνά εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.
  • Έγκυες: Εξαιτίας της δράσης των ορμονών, του περιορισμού της άσκησης και της πίεσης που ασκεί η διαστελλόμενη μήτρα στο έντερο, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.
  • Ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα ή μπορεί να εναλλάσσεται με διάρροια. Οι κράμπες, τα αέρια και το φούσκωμα είναι, επίσης, συχνές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Duskoiliotita Diagnosi

Διάγνωση

Πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό;

Οι περισσότεροι όταν διαπιστώνουν διαταραχές στην αφόδευση τους, αρχίζουν τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία μόνοι τους. Ένα πρώτο βήμα είναι η αλλαγή του διατροφολογίου τους.

Αρχίζουν οι αναζητήσεις στο google: “Τρόφιμα κατά της δυσκοιλιότητας” ή “ Τι να φάω για να πάω τουαλέτα”. Πιθανότατα είσαι κι εσύ ένας από αυτούς! Αν όμως τα πράγματα με τη διατροφή δε βελτιωθούν, πας στο κοντινότερο φαρμακείο για να προμηθευτείς κάποιο καθαρτικό. Καμία εξέλιξη και πάλι, οπότε ήρθε η ώρα να πας στο γιατρό.

Χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γαστρεντερολόγο, όταν εμφανίζεις σοβαρότερα συμπτώματα, όπως:

  • Δεν έχεις καμία κένωση για λίγες μέρες ή και ολόκληρη εβδομάδα
  • Το πρόβλημα υποτροπιάζει και διαρκεί για περισσότερες από 3 εβδομάδες
  • Η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από πόνο
  • Έχεις αίμα στα κόπρανά σου
  • Έχεις κοιλιακό άλγος
  • Χάνεις βάρος ακούσια
  • Έχεις ξαφνικές αλλαγές στις κενώσεις σου
  • Έχεις κάποιο άλλο σύμπτωμα που σε ανησυχεί

Να θυμάσαι πως η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που γενικά δεν είναι σοβαρή και συνήθως δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό δε χρειάζεται να αγχωθείς από την πρώτη στιγμή.

Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών με δυσκοιλιότητα έχει κάποιο πιο σοβαρό υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται εκτενείς εξετάσεις για να διαγνωστεί η δυσκοιλιότητα. Συνήθως, σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ο γιατρός το μόνο που χρειάζεται για να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία είναι το ιατρικό ιστορικό και η φυσική εξέταση. Θα σου ζητήσει να περιγράψεις τα συμπτώματα σου αναλυτικά, θα σε ρωτήσει αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αν έχεις κάποιο άλλο νόσημα. Η φυσική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει μια δακτυλική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάσεις αίματος και θυρεοειδή.

Πιο εκτεταμένες εξετάσεις γίνονται σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων και εξαρτώνται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας, την ηλικία του ατόμου, αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, από τις πρόσφατες αλλαγές στις κενώσεις ή από την απώλεια βάρους.

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Κολονοσκόπηση
  • Σιγμοειδοσκόπηση
  • Απεικονιστικό ακτινολογικό έλεγχο
  • Βαριούχο υποκλυσμό
  • Μελέτη διέλευσης παχέος εντέρου
  • Ορθοπρωκτική μανομετρία

Για να δεις τον πλήρες οδηγό κάνε κλικ εδώ.

Continue Reading

Υγεία

Ψυχική υγεία εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση

Θέματα ψυχικής υγείας: Προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπεία, εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και ζωτικό μέρος της γενικότερης ευημερίας και ευστάθειας του ανθρώπινου όντος. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι προκλήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ποικίλοι και πολυπρόσωποι. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων έχει βρεθεί σε διαρκή εξέλιξη, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχοθεραπείας.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και μεγέθη, από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή έως τις ψυχώσεις και τις σχιζοφρένειες. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι αιτίες και οι παράγοντες που συνδέονται με τα ψυχικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί από τις θρησκευτικές και μυθολογικές εξηγήσεις σε επιστημονικές και κλινικές προσεγγίσεις.

Τον 20ό αιώνα, η επιστημονική κοινότητα αύξησε την προσοχή της στα ψυχικά προβλήματα, αναπτύσσοντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και την εξέλιξη της στον 21ο αιώνα.

Ψυχοθεραπεία: Ένα Σημαντικό Εργαλείο

Η ψυχοθεραπεία αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σχεδιασμένων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχαναλυτική θεραπεία, η διαπροσωπική θεραπεία και πολλές άλλες.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τις συμπεριφορές τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εξέλιξη στην Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων συνεχίζεται και σήμερα. Η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής επιστήμης συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και θεραπευτικών τεχνικών. Επιπλέον, η κοινωνική επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανοικτότητα και αποδοχή.

Παράλληλα, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε απόσταση.

Συνολικά, η συνεχής εξέλιξη στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο είναι ουσιώδες για την υγεία και την ευημερία της ανθρώπινης κοινότητας. Με την επένδυση σε έρευνα, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις, μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Υγεία των γυναικών : Προληπτική φροντίδα


Υγεία των Γυναικών: Προληπτική φροντίδα, γυναικολογία και εξελίξεις

Η υγεία των γυναικών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα. Μέσα από την προληπτική φροντίδα και τις εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκαίρως. Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

Προληπτική φροντίδα

Η προληπτική φροντίδα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Αυτή περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις, ελέγχους και εξετάσεις εκτός από την τήρηση υγιεινών διατροφικών και ασκησιολογικών συνηθειών. Σημαντικά θέματα προληπτικής φροντίδας περιλαμβάνουν τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση των μαστών, τον έλεγχο του στήθους και του εδάφους του στήθους, καθώς και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

Γυναικολογία

Η γυναικολογία είναι το ιατρικό ειδικότητα που ασχολείται με την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ανώμαλες περίοδοι, οι ινομυώματα, οι κύστεις στις ωοθήκες, οι μύκητες, οι μεταβολικές διαταραχές και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εξελίξεις στην υγεία των γυναικών

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας των γυναικών περιλαμβάνουν την επέκταση των επιλογών για την αντισύλληψη, την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, καθώς και την εξέλιξη στη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων μέσω της χρήσης νέων φαρμάκων και θεραπευτικών τεχνικών.

Συνολικά, η υγεία των γυναικών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει την προληπτική φροντίδα, την εποπτεία της γυναικολογίας και την προσαρμογή στις νέες εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, οι γυναίκες μπορούν να διασφαλίσουν την καλή τους υγεία και ευημερία σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Υγεία

Δραστηριότητες & χόμπι που μπορούν να σε αποφορτίσουν στην καθημερινότητά σου

Η καθημερινότητα, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και περιλαμβάνει τρέξιμο και συνεχείς προκλήσεις. Είναι απαραίτητο λοιπόν να βρίσκουμε ημερησίως κάποιες ώρες για εμάς, οι οποίες θα μας αποφορτίσουν και θα μας γεμίσουν με ενέργεια για το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία και ψάχνεις να βρεις δραστηριότητες και χόμπι που θα σε βγάλουν για λίγο από την πιεστική πραγματικότητα, αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις και παρακάτω θα βρεις κάποιες προτάσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τις μέρες σου. Πάμε να τις δούμε όλες!

Φωτογραφία

Είναι γεγονός ότι η ιδανική δραστηριότητα μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεις τις δεξιότητες σου και αποκτάς νέες γνώσεις. Αυτό μπορείς να το πετύχεις εύκολα, αν ασχοληθείς με τη φωτογραφία ή την τέχνη της βιντεογραφίας. Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο χόμπι ναι μεν διδάσκεται, αλλά μπορείς να το εξασκήσεις και τελείως μόνη σου, καθώς στο διαδίκτυο θα βρεις αμέτρητη πληροφορία.

Μένει μόνο να βρεις τη φωτογραφική μηχανή και τα αξεσουάρ ήχου που σου ταιριάζουν και να εμπνευστείς από τις εικόνες που συναντάς καθημερινά. Αν πάλι είσαι αρχάρια και δεν ξέρεις αν σου ταιριάζει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αρχή την κάμερα του κινητού σου τηλεφώνου.

Γιόγκα και πιλάτες

Αν η δουλειά σου σε θέλει καθημερινά μπροστά από έναν υπολογιστή, τότε είναι σημαντικό να φροντίζεις το σώμα σου, που τόσο καταπονείς. Προτίμησε λοιπόν μια σωματική δραστηριότητα, η οποία θα σε γυμνάσει πλήρως και κυρίως θα ενδυναμώσει τον πυρήνα σου, μειώνοντας τον πόνο στη μέση και την κακή στάση σώματος.

Αυτό μπορείς να το πετύχεις άψογα με τη γιόγκα ή τις πιλάτες. Βρες λοιπόν ποια δραστηριότητα σου ταιριάζει καλύτερα και επωφελήσου από τα πολλά οφέλη που σίγουρα θα σου προσφέρει.

Τρέξιμο

Ακόμα και αν ο χρόνος σου είναι μετρημένος, είναι σημαντικό να βρεις ένα χόμπι που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και εξοπλισμό. Τί το καλύτερο λοιπόν από το τρέξιμο (ή το γρήγορο περπάτημα!). Φόρα τα αθλητικά σου και βγες στο κοντινό πάρκο, όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς.

Τα οφέλη του τρεξίματος είναι πολλά και αδιαπραγμάτευτα. Ενδεικτικά, βοηθά στη μείωση του βάρους, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, τριάντα μόνο λεπτά τρεξίματος θα σου χαρίσουν όνειρα γλυκά, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Κεραμική

Αν σου αρέσει να δημιουργείς, τι θα έλεγες να δοκιμάσεις ένα μάθημα κεραμικής και να βγεις μια και καλή από τη ρουτίνα; Πέρα από την προφανή δημιουργικότητα, η κεραμική έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς η επαφή με τον πηλό καταπραΰνει και συμβάλλει στην απόκτηση μιας πιο χαλαρής ψυχικής διάθεσης.

Δρα λοιπόν ως “παυσίπονο”, αφού μειώνει τον πόνο που δημιουργείται από το άγχος και την κακή διάθεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η “νέα γιόγκα”. Επιπλέον, αυξάνει τη συγκέντρωση και μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι πιο καθαρά.

Μαγειρική

Είτε μαγειρεύεις για τους αγαπημένους σου, είτε για τον εαυτό σου, η μαγειρική μπορεί να είναι το χόμπι που ψάχνεις. Αν και είναι μία διαδικασία που για πολλούς αποτελεί ρουτίνα, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που τη θεωρεί ιδιαίτερα ευεργετική και επωφελείται από τα πολλά της οφέλη.

Ενδεικτικά, η μαγειρική καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, οργανώνει τη σκέψη και είναι μία σημαντική ένδειξη (αυτο)φροντίδας. Επιπλέον, μπορεί να σε χαλαρώσει, αλλά ταυτόχρονα σου χαρίζει τον έλεγχο της κάθε παρασκευής. Φαίνεται λοιπόν πως είναι μια δραστηριότητα που προάγει την ευεξία και βοηθά σημαντικά στην καλή διάθεση. Αντίστοιχο εφέ έχει και η ζαχαροπλαστική, η οποία αποτελεί hot τάση τα τελευταία χρόνια.

Αν έφτασες ως εδώ, σίγουρα πήρες κάποιες ιδέες για να διαλέξεις τη δραστηριότητα που σου ταιριάζει. Πειραματίσου λοιπόν με τα διάφορα χόμπι και βρες αυτό που σου ταιριάζει!

Continue Reading

Trending