Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Η ΕΕ προωθεί προγράμματα-SURE- στήριξης των εργαζομένων.

Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αναπτύσσονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αντιμετωπιστεί η στάση της Τουρκίας με τον πιο ήπιο τρόπο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συμπλήρωσε  έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Με την εντολή που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνανε μια δέσμη φιλόδοξων στόχων για το μέλλον της Ευρώπης: να επιτύχουνε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050· να καταστήσουνε τη δεκαετία του 2020 ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και να ενισχύσουνε τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο μέσω μιας πιο γεωπολιτικής προσέγγισης.

Το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσανε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία   και τα πρώτα δομικά στοιχεία της, μια βιομηχανική στρατηγική   για τον καθορισμό μιας νέας μελλοντικής πορείας για τη βιομηχανία της Ευρώπης, ενώ εστιάσανε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

Όταν χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού απαιτήθηκε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η Επιτροπή εργάστηκε για να οργανώσει μια συνδυασμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενήργησε γρήγορα και ξεκίνησε προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας με το Next Generation EU   ως ακρογωνιαίο λίθο του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Προτείνανε επίσης ένα νέο ξεκίνημα για τη μετανάστευση, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της επίτευξης μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η Επιτροπή προσαρμόστηκε στις απρόβλεπτες και δραματικές περιστάσεις και εργάστηκε για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση το ταχύτερο δυνατό.

Η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πλέον έχει τεθεί ακόμη πιο σταθερά στον πυρήνα του προγράμματός της ΕΕ, με νέους πόρους για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 8,5 δισ. ευρώ με την τρίτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς πέντε κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Με τις πράξεις αυτές, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 200 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 3 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 3 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 300 εκατ. ευρώ.

Η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους.

Με την συγκεκριμένη εκταμίευση, 15 κράτη-μέλη έλαβαν περίπου 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Νοεμβρίου. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις από το SURE, το Βέλγιο θα έχει λάβει 7,8 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 504 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 5,9 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 4,1 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ.

Το μέσο SURE μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δισ. ευρώ για χρηματοδοτική ενίσχυση σε 18 κράτη μέλη. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα  ντερ Λάιεν τόνισε : «Προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, καθώς και τα μέσα βιοπορισμού τους. Η ΕΕ κινητοποιεί 100 δισ. ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας. Τα κονδύλια αυτά θα στηρίξουν τις εταιρείες μας και θα βοηθήσουν να μην χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους. Σήμερα, άλλα πέντε κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του SURE – ενώ 15 κράτη μέλη έχουν ήδη επωφεληθεί μέχρι στιγμής. Ακόμη περισσότερα κράτη μέλη θα μπορέσουν να επωφεληθούν σύντομα.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, επεσήμανε: «Μετά την τρίτη εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση κοινωνικών ομολόγων στο πλαίσιο του SURE την περασμένη εβδομάδα, διανέμουμε άλλα 8,5 δισ. ευρώ για να συνδράμουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις σε πέντε κράτη-μέλη. Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 θα ήταν πολύ χειρότερος χωρίς τα ισχυρά δίκτυα ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι, μέσω του SURE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ενεργά τα συστήματα αυτά, καθώς και παρόμοια μέτρα για τους αυτοαπασχολουμένους — βοηθώντας εκατομμύρια πολίτες μας να τα βγάλουν πέρα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.»

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες ανασύνταξης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.

Η Ελλάδα καλείται μέσα από αυτές τις ενισχύσεις να υλοποιήσει πολιτικές προς όφελος των εργαζομένων. 

 

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Επιχειρηματικότητα

Όταν η επιχείρηση αναπτύσσεται, αλλά η ζωή της γυναίκας μικραίνει

Ο τζίρος ανεβαίνει. Οι πελάτες πληθαίνουν. Έχεις πια την ομάδα που κάποτε ευχόσουν να μπορείς να πληρώνεις. Κι όμως, το απόγευμα που θα έκλεινες τον υπολογιστή χωρίς να σκέφτεσαι τι έμεινε πίσω διαρκώς μεταφέρεται για αργότερα.

«Μόλις σταθεροποιηθεί κι αυτό, θα έχω περισσότερο χρόνο».

Μόνο που κάθε επόμενο βήμα φέρνει κάτι ακόμη που χρειάζεται εσένα. Η επιχείρηση μεγαλώνει και η ελευθερία παραμένει υπόσχεση.

Ίσως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου εδώ. Ξεκίνησες με επιθυμία να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, να κερδίζεις καλά, να αποφασίζεις πώς θα ζεις. Στην πορεία, όμως, η ανάπτυξη άρχισε να σημαίνει ότι πρέπει να είσαι διαθέσιμη για περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες αποφάσεις, περισσότερες ανάγκες.

Ας σταθούμε σε μια μικρή στιγμή. Μια συνεργάτιδά σου αναλαμβάνει πλήρως ένα έργο. Για πρώτη φορά, ελευθερώνεται ένα πρωινό σου. Θα μπορούσες να το διαθέσεις όπως επιθυμείς. Πριν προλάβεις, όμως, να χαρείς αυτή τη δυνατότητα, ζητάς ενημέρωση, ελέγχεις λεπτομέρειες, προσθέτεις άλλη μία συνάντηση.

Η υποστήριξη υπάρχει. Εσύ εξακολουθείς να εργάζεσαι σαν να πρέπει όλα να περνούν από εσένα.

Τι συμβαίνει μέσα σου όταν κάτι πηγαίνει καλά χωρίς τη συνεχή παρέμβασή σου; Αισθάνεσαι ανακούφιση; Ή εμφανίζεται η ανησυχία ότι χαλαρώνεις, ότι κάτι θα ξεφύγει, ότι δεν προσφέρεις αρκετά;

Εδώ η ανάπτυξη συναντά τη σχέση σου με την ασφάλεια στο Σώμα. Αν η διαρκής εγρήγορση είναι ο τρόπος που έχεις μάθει να αισθάνεσαι ασφαλής μέσα στη δουλειά σου, ακόμη και μια άδεια ώρα μπορεί να βιώνεται ως εκκρεμότητα. Υπάρχει χρόνος, αλλά δυσκολεύεσαι να τον ζήσεις ως ελευθερία. Σαν η απουσία σου να απαιτεί δικαιολόγηση.

Αυτό είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα στη δουλειά μου μέσα στο Embodied Business Leadership: πώς μπορεί η γυναίκα να δημιουργεί περισσότερα και να επιτρέπει στον εαυτό της να λαμβάνει περισσότερη υποστήριξη, χρήματα και ελευθερία;

Η επιχείρηση που ευημερεί ξεκινάει στο Σώμα. Η ασφάλεια να υποστηρίζεσαι και να λαμβάνεις εκφράζεται σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιλογές: να αναθέτεις πραγματική ευθύνη, να αφήνεις την ομάδα να αποφασίζει μέσα στις αρμοδιότητές της, να επιλέγεις συνεργασίες που υπηρετούν και τη ζωή που θέλεις.

Η φιλοδοξία σου μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερο τζίρο, επιρροή, δημιουργία και ένα απόγευμα που σου ανήκει. Δεν χρειάζεται να μικρύνεις αυτό που επιθυμείς.

Αξίζει όμως να αναρωτηθείς: στην επιχείρηση που δημιουργώ, η δική μου ελευθερία περιλαμβάνεται στην επιτυχία ή περιμένω ακόμη να την κερδίσω με περισσότερη δουλειά;

Μαρία Μισύρη | Embodied Business Leadership | Δημιουργός της Μεθόδου «Η Επιστροφή της Δημιουργού™»

Continue Reading

Παρουσίαση

HELPVENEZUELA: Η HELPHELLAS ενεργοποιεί καμπάνια crowdfunding για την αποστολή 5 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα

«Η βοήθεια υπάρχει! Αυτό που λείπει είναι το ταξίδι της»

Μια μεγάλη ανθρωπιστική γέφυρα αλληλεγγύης έχει στηθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βενεζουέλας, και τώρα χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να ολοκληρωθεί. Η HELPHELLAS και η HELLAS HELPBANK, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #HELPVENEZUELA, ανακοινώνουν την έναρξη καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Στόχος της καμπάνιας είναι η κάλυψη του κόστους μεταφοράς 5 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι του Πειραιά στο λιμάνι La Guaira της Βενεζουέλας.

Μία τεράστια κινητοποίηση που έγινε πράξη

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει ήδη συγκεντρωθεί χάρη σε μια συγκινητική κινητοποίηση πολιτών, εθελοντών, οργανώσεων, σωματείων, δήμων και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συλλογή ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 18 Ιουλίου 2026, σε στενή συνεργασία με την Πρεσβεία της Βενεζουέλας και την ισπανόφωνη κοινότητα στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μεταφράζεται σε 5 κοντέινερ γεμάτα ελπίδα, με τη συνολική εκτιμώμενη αξία του υλικού να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Η βοήθεια περιλαμβάνει φάρμακα και εξειδικευμένο φαρμακευτικό υλικό, βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής, λευκά είδη και ρουχισμό.

Σήμερα, η βοήθεια είναι συσκευασμένη και έτοιμη προς αποστολή. Το μόνο που απομένει είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τα ναύλα και τα έξοδα μεταφοράς, με τον συνολικό οικονομικό στόχο να ανέρχεται σε 39.000 ευρώ.

💬 Δήλωση του Προέδρου της HELPHELLAS, Γιώργου Γαμπιεράκη

Σε σχετική δήλωσή του, ο Πρόεδρος της HELPHELLAS, Γιώργος Γαμπιεράκης, τόνισε:

«Η βοήθεια έχει ήδη συγκεντρωθεί χάρη στην ανταπόκριση εκατοντάδων ανθρώπων, φορέων, συλλόγων, δήμων και εθελοντών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό που απομένει τώρα είναι να ολοκληρώσουμε όλοι μαζί την αποστολή.

Απευθυνόμαστε στη δύναμη των πολλών, γιατί πιστεύουμε ότι ακόμη και η πιο μικρή συνδρομή, όταν ενώνεται με πολλές άλλες, μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Θέλουμε οι ίδιοι οι πολίτες να γίνουν ουσιαστικά μέρος αυτής της αποστολής και να βοηθήσουν ώστε τα 5 κοντέινερ να φύγουν από τον Πειραιά και να φτάσουν στους ανθρώπους για τους οποίους συγκεντρώθηκαν. Παραλήπτης της αποστολής θα είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης και συνεργασίας με τις τοπικές αρχές για την διευκόλυνση εισόδου της στη χώρα.

**Η ανθρωπιστική βοήθεια λοιπόν υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι το ταξίδι της.»

Πώς μπορείτε να στηρίξετε την καμπάνια;

Η καμπάνια απευθύνεται σε πολίτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στην ελληνική Ομογένεια, στους Φιλέλληνες και σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλει.

  • 🔗 Κάντε τη δωρεά σας στην επίσημη πλατφόρμα crowdfunding: 4fund.com – #HELPVENEZUELA
  • 📱 Παρακολουθήστε την πορεία της προσπάθειας μέσα από φωτογραφίες και βίντεο στην ειδική σελίδα στο Facebook: HelpVenezuela – Hellas
  • Η καμπάνια crowdfunding #HELPVENEZUELA είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα:
    https://4fund.com/x743n4

Η HELPHELLAS καλεί πολίτες, επιχειρήσεις, ιδρύματα, κόμματα, οργανισμούς και συλλογικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), όχι μόνο να στηρίξουν την καμπάνια, αλλά και να συμβάλουν στη διάδοσή της.

Λίγα από πολλούς.
Μια αποστολή από όλους.

Continue Reading

Έρευνες

Η  ΕΠΙΤΥΧΗΣ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΑΣ  ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ   ΤΗΣ     ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ

Η έννοια και ο ρόλος της  υγιούς  εργασίας  ανέκαθεν  αποτελούσε την βάση για την   πρόοδο, την οικονομική ευημερία,  την κοινωνική καταξίωση  και αναγνώριση των ανθρώπων αλλά και την δίοδο  για την επίτευξη προσωπικών στόχων  και επιτευγμάτων  ή απολαύσεων.

Η επίδραση του  εργασιακού  περιβάλλοντος  μέσω του οποίου το άτομο αποκτά γνώσεις, αναπτύσσει ικανότητες και δεξιοτεχνίες και εφαρμόζει αξίες και αρχές   βοηθά στην κοινωνικοποίηση των  ανθρώπων, με αποτέλεσμα την διαρκή και αυξανόμενη αποδοτικότητά τους στη δουλειά.

Η ψυχολογική κατάσταση ενός νέου στελέχους στην δουλειά  είναι όμοια με  την συμπεριφορά  που παρουσιάζει  κάποιος που αργοπορεί σε μια κοινωνική εκδήλωση.

Επειδή αισθάνεται άβολα , αμήχανα  και περίεργα ίσως το πιο πιθανόν είναι να μην  δύναται να εκφραστεί άνετα και ελεύθερα εκτός αν κάποιος αναλάβει τουλάχιστον για τα πρώτα λεπτά  να τον απασχολήσει  και να του εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Η αδυναμία λοιπόν ενός νεοπροσληφθέντος ατόμου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός νέου περιβάλλοντος, όπου υπάρχουν κανόνες και κώδικες και εφαρμόζονται μοντέλα συμπεριφοράς  άγνωστα σ΄ αυτόν, έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθει ότι πατά σε ναρκοπέδιο , ή ότι βρίσκεται σε εχθρικό έδαφος  και πρέπει να αμυνθεί.

Το σπουδαιότερο δε  και το πιο σημαντικό είναι  ότι η όποια αμηχανία  ή αβεβαιότητα  νοιώθει κανείς  οδηγεί σε προκατάληψη, ότι δηλ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εργοδότη ή του προϊσταμένου του,  ότι ίσως δεν  θα του δοθούν οι ευκαιρίες για προσωπική ανέλιξη στην ιεραρχία, ή διακατέχεται από διαρκή φόβο πλήρους  αποτυχίας και απόρριψης.

Ποια είναι τα κίνητρα :

Η διαδικασία παραχώρησης  κινήτρων  για την αποτελεσματικότερη απόδοση  και την ταχύτατη προσαρμογή των νέων στελεχών εγκυμονεί κινδύνους  και αρκετές φορές  προκαλεί αδιέξοδα  στην ίδια την επιχείρηση.

Πρώτον  γιατί οι προσωπικές φιλοδοξίες του εργαζόμενου δεν ταυτίζονται με του στόχους του επιχειρηματία

Δεύτερον  γιατί το αναμενόμενο αποτέλεσμα   προσδοκιών  και  σχέσης μεταξύ  εργαζόμενου και εργοδότη δεν βασίζονται στο ίδιο  οικονομικό,  κοινωνικό και στοχευμένο ορθολογιστικά μοντέλο Διοίκησης.

Τρίτον  γιατί  η πιθανή  αρνητικήσχέση εξάρτησης , ή έλλειψη αυτονομίας ,  η μη εφαρμογή  σωστής κατανομής αρμοδιοτήτων, η μη αποδοχή   της όποιας μορφής πρωτοβουλίας και τέλος η ύπαρξη  μόνιμης εργασιακής ρουτίνας δημιουργεί αντίθετο αποτέλεσμα..

Για  αυτό λοιπόν  θα πρέπει  η επιχείρηση να εφαρμόζει τα κατάλληλα μοντέλα επικοινωνίας  τα οποία θα βασίζονται  στα εργαλεία της συνεχούς μάθησης  και εξέλιξης των στελεχών παλαιών και νέων εφαρμόζοντας τρεις αρχές:

  1. Την επιβράβευση  των ανθρώπων  της  και την παροχή κινήτρων υλικής και ηθικής ,,αποζημίωσης,,
  2. Την κατανόηση της όποιας ψυχολογικής κατάστασης  των εργαζομένων και την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος με βαθιές ρίζες  και σχέσεις σαν αυτή της μάνας και του παιδιού. Ας μη λησμονούμε ότι η επαγγελματική κοινωνικοποίηση κτίζει στο θεμέλιο της οικογενειακής κοινωνικοποίηση
  3. Την διατήρηση  μηχανισμού συνεχούς ανάπτυξης των στελεχών

εφαρμόζοντας την στρατηγική ανταλλαγμάτων  <<  κερδίζω – κερδίζεις  >>

παραχωρώντας στον εργαζόμενο την δυνατότητα να συμμετέχει στους στόχους  και τις νόρμες της επιχείρησης.

Ρούλα Κωτούδη                                                                                                    

Σύμβουλος  Επικοινωνίας                                                                                           Ιδιοκτήτρια  της  KPR   CONSULTING

Continue Reading

Trending