Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Η ΕΕ προωθεί προγράμματα-SURE- στήριξης των εργαζομένων.

Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αναπτύσσονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αντιμετωπιστεί η στάση της Τουρκίας με τον πιο ήπιο τρόπο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συμπλήρωσε  έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Με την εντολή που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνανε μια δέσμη φιλόδοξων στόχων για το μέλλον της Ευρώπης: να επιτύχουνε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050· να καταστήσουνε τη δεκαετία του 2020 ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και να ενισχύσουνε τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο μέσω μιας πιο γεωπολιτικής προσέγγισης.

Το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσανε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία   και τα πρώτα δομικά στοιχεία της, μια βιομηχανική στρατηγική   για τον καθορισμό μιας νέας μελλοντικής πορείας για τη βιομηχανία της Ευρώπης, ενώ εστιάσανε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

Όταν χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού απαιτήθηκε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η Επιτροπή εργάστηκε για να οργανώσει μια συνδυασμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενήργησε γρήγορα και ξεκίνησε προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας με το Next Generation EU   ως ακρογωνιαίο λίθο του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Προτείνανε επίσης ένα νέο ξεκίνημα για τη μετανάστευση, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της επίτευξης μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η Επιτροπή προσαρμόστηκε στις απρόβλεπτες και δραματικές περιστάσεις και εργάστηκε για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση το ταχύτερο δυνατό.

Η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πλέον έχει τεθεί ακόμη πιο σταθερά στον πυρήνα του προγράμματός της ΕΕ, με νέους πόρους για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 8,5 δισ. ευρώ με την τρίτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς πέντε κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Με τις πράξεις αυτές, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 200 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 3 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 3 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 300 εκατ. ευρώ.

Η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους.

Με την συγκεκριμένη εκταμίευση, 15 κράτη-μέλη έλαβαν περίπου 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Νοεμβρίου. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις από το SURE, το Βέλγιο θα έχει λάβει 7,8 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 504 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 5,9 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 4,1 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ.

Το μέσο SURE μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δισ. ευρώ για χρηματοδοτική ενίσχυση σε 18 κράτη μέλη. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα  ντερ Λάιεν τόνισε : «Προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, καθώς και τα μέσα βιοπορισμού τους. Η ΕΕ κινητοποιεί 100 δισ. ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας. Τα κονδύλια αυτά θα στηρίξουν τις εταιρείες μας και θα βοηθήσουν να μην χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους. Σήμερα, άλλα πέντε κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του SURE – ενώ 15 κράτη μέλη έχουν ήδη επωφεληθεί μέχρι στιγμής. Ακόμη περισσότερα κράτη μέλη θα μπορέσουν να επωφεληθούν σύντομα.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, επεσήμανε: «Μετά την τρίτη εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση κοινωνικών ομολόγων στο πλαίσιο του SURE την περασμένη εβδομάδα, διανέμουμε άλλα 8,5 δισ. ευρώ για να συνδράμουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις σε πέντε κράτη-μέλη. Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 θα ήταν πολύ χειρότερος χωρίς τα ισχυρά δίκτυα ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι, μέσω του SURE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ενεργά τα συστήματα αυτά, καθώς και παρόμοια μέτρα για τους αυτοαπασχολουμένους — βοηθώντας εκατομμύρια πολίτες μας να τα βγάλουν πέρα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.»

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες ανασύνταξης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.

Η Ελλάδα καλείται μέσα από αυτές τις ενισχύσεις να υλοποιήσει πολιτικές προς όφελος των εργαζομένων. 

 

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Επιχειρηματικότητα

Φέτος στον Μασούτη είναι Κάθε Μέρα Πάσχα!

Γιατί κάθε μέρα τα σούπερ μάρκετ Μασούτης  γεμίζουν το πασχαλινό σας καλάθι με προσφορές και δώρα!

Η εταιρεία Μασούτης, πιστή  στη δέσμευσή της να προσφέρει σε κάθε οικογένεια και σε κάθε περίσταση, σας δίνει κάθε μέρα την ευκαιρία να κερδίζετε, κάνοντας τις αγορές σας από οποιοδήποτε κατάστημα Μασούτης αλλά και από το e-shop στο www.masoutis.gr από 15 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2024.

Κάθε μέρα, 100 τυχεροί κερδίζουν 50€ σε πόντους στην mas card, ενώ κάθε εβδομάδα 14 τυχεροί κερδίζουν προϊόντα τεχνολογίας!

Αναλυτικότερα, με κάθε αγορά αξίας 20€ αποκτάτε και 1 συμμετοχή. Όσες περισσότερες συμμετοχές συγκεντρώνετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είστε μία/ένας από τις τυχερές/τους τυχερούς.

Οι τυχερές/οί προκύπτουν έπειτα από ηλεκτρονικές κληρώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά.

*Από την ενέργεια εξαιρούνται οι αγορές σε καύσιμα, είδη καπνού, κενές φιάλες, τύπος (εφημερίδες/ περιοδικά), κάρτες χρόνου ομιλίας/internet.

Τα σούπερ μάρκετ Μασούτης είναι δίπλα σας για να σας προσφέρουν όλα όσα επιθυμείτε για το πασχαλινό σας τραπέζι μαζί με πολλές προσφορές και δώρα!

Με 400 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα τα σούπερ μάρκετ Μασούτης είναι πάντα δίπλα στον καταναλωτή και ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε οικογένειας προσφέροντας  «οικονομικά και ελληνικά προϊόντα».

Σας προσφέρουν ελληνικό αρνί και κατσίκι στην πιο ανταγωνιστική τιμή της αγοράς!

Εκλεκτή  ποιότητα και ελληνικότητα στην πιο οικονομική τιμή! Και αμέτρητες άλλες προσφορές για τις εορταστικές αγορές!

Γιατί στα σούπερ μάρκετ Μασούτης, είναι Κάθε Μέρα Πάσχα!

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Εργασιακή απόδοση & ηγετικό προφίλ

Οι αναποτελεσματικοί ηγέτες επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των μελών της ομάδας τους.

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε τις αιτίες που μας κάνουν μη αποδοτικούς στην εργασία μας στρέφουμε την προσοχή μας στις δικές μας πράξεις και στα δικά μας λάθη. Σπάνια, θεωρούμε ότι η μη ικανοποιητική απόδοσή μας οφείλεται κατά πολύ στην ηγετική συμπεριφορά του διευθυντή ή γενικά του υπευθύνου της ομάδδας στην οποία ανήκουμε.

Κατά γενική ομολογία, σε κάθε επιχείρηση ή οργανισμό υπάρχουν κάποιοι κακοί ή αναποτελεσματικοί ηγέτες, οι οποίοι συνγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το συγκεκριμένο προφίλ.
Μερικά από αυτά είναι:

  • Αξιολογούν τους υφισταμένους τους τονίζοντας μόνο τα αρνητικά σημεία της συμπεριφοράς και της εργασιακής τους απόδοσης, ενώ ποτέ δεν αμείβουν ή έστω προσπαθούν να ανακαλύψουν τα θετικά σημεία τους
  • Κάνουν διακρίσεις και προτιμούν αυτούς που είναι πρόθυμοι να τους δίνουν, συνήθως όχι καλές, πληροφορίες για τα ικανά μέλη της ομάδας, ενώ αυτοί οι πληροφοριοδότες απολαμβάνουν την εύνοια των διευθυντών κυρίως σε θέματα συγκάλυψης των αδυναμιών τους
  • Αδυνατούν να επικοινωνήσουν σωστά και να θέτουν στο χους τους οποίους θα τηρήσουν, γιατί είναι οι ίδιοι τους πολύ ευμετάβλητοι στις σκέψεις και τις αποφάσεις τους δημιουργώντας έτσι καταστάσεις ανισορροπίας στα μέλη της ομάδας τους
  • Χρεώνουν τις αποτυχίες στους άλλους, ενώ διεκδικούν πίσ στωση στην επιτυχία
  • Υστερούν σε ηγετικές ικανότητες ή αξιόλογη εμπειρία, αλλά διαλέγουν την πειθαρχία μέσω του εκφοβισμού ή της και τάχρησης της εξουσίας για να φαίνονται αποτελεσματικοί
  • Δεν αφήνουν χώρο για δράση και αγνοούν τους συνεργάτες τους και όταν προκύψει πρόβλημα τους επιτίθενται αιφνιδιαστικά
  • Είναι κακοί διαχειριστές του χρόνου και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα, ενώ εύκολα δικαιολογούν τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες τους

Είναι λοιπόν εύλογο, ότι αν ο ηγέτης μιας ομάδας έχει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των μελών της ομάδας του και κατ’ επέκταση τη συνολική παραγωγικότητά της.

Συμπερασματικά, όταν η δικαιοσύνη της αδικίας, η μεροληπτική αντιμετώπιση των ατόμων της ομάδας και ο παραγκωνιασμός αξιόλογων υπαλλήλων υπερισχύουν της αντιμετώπισης υπερισχύουν της αντιμετώπισης κάθε εργαζόμενου ως μοναδικού ατόμου με ξεχωριστά ταλέντα και ικανότητες, τότε υπονομεύεται τόσο η απόδοση όσο και η ύπαρξη ισορροπίας στην επαγγελματική και προσωπική ζωή όλων των μελών της ομάδας.


Άρθρο αρχείου

Στέλλα Γκιώση

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Διαφορετικότητα και απόδοση εργασίας

Η απειλή συρρίκνωσης του απασχολούμενου προσωπικού, η ανάγκη για υψηλή απόδοση των εργαζομένων προς όφελος του πελάτη αλλά και της επιχείρησης ή του οργανισμού οδηγούν τους επιχειρηματίες ή τους διοικούντες κάποιου οργανισμού να προβληματίζονται στο να βρουν τρόπο να δεσμεύσουν το προσωπικό τους σε παροχή συνεχούς και ποιοτικής εργασίας.

Τις περισσότερες φορές ισχυρό κίνητρο για την απόδοση εργασίας αποτελεί η χρηματική αμοιβή. Αν και η χρηματική αμοιβή  αποτελεί τον πρώτο και άμεσα συνδεόμενο με την ανάληψη εργασίας συνειρμό, δεν είναι όμως και ο αποτελεσματικότερος υποκινητής υψηλής απόδοσης στην εργασία.

Η οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, η αλλαγή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, οι απαιτήσεις διαβίωσης και επιβίωσης του ανθρώπου σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα διαφοροποιεί τη διάσταση της χρηματικής αμοιβής, ενώ υποβιβάζει τη σειρά κατάταξής της σε χαμηλότερο ή χαμηλό επίπεδο ανάλογο με τις αξίες του κάθε ατόμου στο οποίο αναφέρεται.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρηματική αμοιβή μπορεί να είναι ένας ισχυρός υποκινητής, αλλά υπάρχουν άλλοι ισχυρότεροι και πιο σημαντικοί. Σε αυτούς ανήκουν:

  • η δύναμη του επιτεύγματος
  • η πεποίθηση ότι η δουλειά έχει αξία
  • η αναγνώριση από αξιόλογους ανθρώπους που εκτιμούμε
  • η αίσθηση ότι είμαστε και κάνουμε κάτι διαφορετικό
  • η πεποίθηση ότι αποτελούμε μέλος ομάδας
  • η εμπλοκή μας στους στόχους της επιχείρησης ή του οργανισμού

Εκτός από αυτούς, υπάρχουν πολλοί άλλοι υποκινητές εργασίας, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετική σημασία και επίδραση σε κάθε άτομο. Αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να τη λάβει υπόψη του ο υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων επιχείρησης ή οργανισμού ώστε να επιλέξει το σωστό και κατάλληλο τρόπο για να παρακινήσει το προσωπικό του σε υψηλή απόδοση εργασίας.

Επιλέγοντας μια πρότυπη απόδοση εργασίας ή ενθαρρύνοντας το προσωπικό να αναπτύξει τη δική του προσέγγιση στο θέμα της απόδοσης είναι ένα δίλημμα που απασχολεί πολύ και συχνά τους αρμόδιους διαχείρισης προσωπικού.

Η πρώτη προσέγγιση υπαγορεύει πως το προσωπικό έχει μια στοιχειώδη παρακίνηση και αναγνώριση της ποιότητας στην εργασία και στην περίπτωση που δεν την έχει δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα αναφορικά με την απόδοση εργασίας.

Η δεύτερη προσέγγιση θεωρεί το άτομο ικανό και ώριμο να αναπτύξει το δικό του πλαίσιο απόδοσης, το οποίο όμως θα πρέπει να υπαγορεύεται από κάποιο πρότυπο, το οποίο θα απαιτεί τη δέσμευση του ατόμου σε αυτό.

Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει την πρώτη ή τη δεύτερη προσέγγιση απόδοσης εργασίας ως καλύτερη. Εκείνο όμως που έχει βαρύτητα και στις δύο προσεγγίσεις είναι η αναγνώριση της διαφορετικότητας του ατόμου και του μοναδικού του πλέγματος εμπειριών που θα καθορίσει τη στάση του στην εργασία και την απόδοσή του σε αυτήν.


Άρθρο αρχείου

Στέλλα Γκιώση

Continue Reading

Trending