Connect with us

Τουρισμός

Ο Τουρισμός σε περιόδους κρίσης

Με   επιτυχία  ολοκληρώθηκαν  στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ [από τις 14/9  έως και τις 16/9] οι εργασίες του    τριήμερου 9ο  Επιστημονικού Συνέδριου  με θέμα   “Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ-Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ”, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων-ΤΑΔ  [Ε.Π.Ε.ΤΑΔ.] με την συνεργασία  της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [Ε.Σ.ΕΤ.] και του  Δήμου Αστυπάλαιας. 

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους-τις διοργανωτές-τριες γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το νησί είναι ΑΝΟΙΧΤΟ στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων  καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεσήμανε ότι οι κάτοικοι συμμετέχουν με χαρά σε καθεμία από αυτές.

Ο  Υφυπουργός Τουρισμού, καθηγητής κ. Μανος  Κόνσολας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί με φυσική παρουσία αλλά με  σύνδεση [skype]. Υπογράμμισε ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη  κρίση που βίωσε ποτέ η οποία έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιάστις χώρες.. Ανέφερε τους τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, δηλαδή την διατήρηση ζωντανών  των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης  και  των ανέργων και βέβαια τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον Τουρισμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ,την επένδυση στην ποιότητα, την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας   και της πράσινης τουριστικής οικονομίας.

Χαιρετισμούς  απηύθυναν   η  Αντιπρύτανις του Παντείου Παν/μιου, Γεν.Γραμματέας της ΕΠΕΤΑΔ, καθηγήτρια κ. Μαριάννα Ψύλλα, ο Πρόεδρος της Ε.ΣΕ.Τ. κ. Γιώργος Κουκουλιάτας, και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δήμου Αστυπάλαιας κ. Λαπατάς. Η  Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγήτρια κ. Τέσσα Δουλκέρη  τόνισε την ανάγκη της διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων  στα Δωδεκάνησα  για τον Τουρισμό, και ανέφερε  ότι  το Επιστημονικό  ταξίδι  τους ξεκίνησε από το 2014 με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου-Δ/νση Τουρισμού και  είχε  σημαντικούς σταθμούς σε διάφορα νησιά. Η Αστυπάλαια ως γέφυρα μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία  αλλά και η φιλοξενία  του Δήμου και των κατοίκων του  νησιού, οι  σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και η δημιουργική Οικονομία  την καθιστά  σημαντικό  ελκυστικό  προορισμό.

Οι Εισηγητές-τριες,  η τ. Πρύτανις του Παντείου Παν/μιου καθηγήτρια κ. Ι.Κριάρη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Δ. Χαραλάμπης, η Ειδική Επιστήμων κ. Β. Θεολόγη  ανέπτυξαν τις πολιτικο-κοινωνικές επιδράσεις  στον Τουρισμό μετά  την εξάπλωση της Πανδημίας. Μεταξύ άλλων  η  κ. Κριάρη υπογράμμισε ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αστυπάλαιας μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες δημιουργικές επιχειρήσεις  και να προωθήσει τις διατροφικές ιδιαιτερότητες με  την παρασκευή και επεξεργασία των προϊόντων του νησιού.  Ειδικά η κ. Θεολόγη έκανε αναφορές  στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά   που επιφέρουν αναταράξεις στις τουριστικές δραστηριότητες των περιοχών  και στην άμεση αντιμετώπιση τους. Ο  δε κ. Χαραλάμπης έκανε ιστορική αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις  των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορες χώρες   και  στις  άμεσες επιπτώσεις στον Τουρισμό των περιοχών. 

Ο καθηγητής κ. Σταλίκας  ανέπτυξε  την σημασία  των ΘΕΤΙΚΩΝ συναισθημάτων  σε περιόδους πανδημίας και τόνισε την σπουδαιότητα  της εμπειρίας του επισκέπτη [βιωματικής] στην ψυχοσύνθεση του και στα θετικά συναισθήματα που απορρέουν, ειδικά μετά τον εγκλεισμό. 

Ο δημοσιογράφος κ. Κων/νος Μαργαρίτης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές  χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό, εν μέσω covid-19. Παρουσίασε τα προγράμματα που μπορούν να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές της Αστυπάλαιας. 

Εξειδικευμένα  θέματα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ  ανέπτυξαν  ο καθηγητής του Παν/μιου του Λονδίνου (/University of the Arts London,] κ. Θωμάς Γιάγκογλου, η καθηγήτρια κ. Τ. Δουλκέρη και η  επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου. Ο κ. Γιάγκογλου  ξεκινώντας με ιστορική αναφορά, παραπέμποντας στη διεθνή βιβλιογραφία και αναλύοντας στατιστικά στοιχεία  των  Διεθνών Τουριστικών Οργανισμών, ανέπτυξε τον σύγχρονο όρο της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  που συσχετίζεται με τις κρίσεις [πανδημίες, στρατιωτικές συρράξεις], αλλά και με  ειδικά έκτακτα γεγονότα που ανατρέπουν τον Τουρισμό  των περιοχών που πλήττονται. Έκανε και προτάσεις για την αντιμετώπιση  τους.

Η επιστημονική ομάδα  με την επίβλεψη της κ. Δουλκέρη και του κ. Γιάγκογλου  ανέφερε τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για την προβολή των δημοσιευμάτων σχετικά με τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ [Πανελλήνιο και Περιφερειακό ] Τύπο  αλλά και τον Ευρωπαϊκό.

Με σύνδεση  μέσω  skype η επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου ανέπτυξε τις νέες μορφές του Τουρισμού, την σημασία του ψηφιακής τεχνολογίας  σήμερα στις τουριστικές επιχειρήσεις  και ειδικά στα ταξίδια  σε  υβριδικούς  κόσμους   με νέες μορφές εξερεύνησης εμπειριών.

Οι υπόλοιποι  Εισηγητές-τριες ανέφεραν πιο ειδικά  θέματα. Το κοινό συμμετείχε με ερωτήσεις, και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο αντιδήμαρχος  κ. Γ.Σάββας  τόνισε  την υπευθυνότητα των επαγγελματιών και των κατοίκων την περίοδο της Πανδημίας γιατί τήρησαν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και απέφυγαν  κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής. Επεξεργασμένα για δημοσίευση  μερικά κείμενα των Εισηγήσεων  θα συμπεριληφθούν σε Συλλογικό Τόμο  με τίτλο “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Α τόμος”, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Ο δε κ. Καμπίλης, Σύμβουλος του Δήμου, ανέφερε  το παράπονο των κατοίκων που δεν έχει συμπεριληφθεί η Αστυπάλαια στα 26 νησιά  στα οποία καταργείται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. 

Για  την Οργανωτική Επιτροπή

Η Πρόεδρος

ΤΕΣΣΑ ΔΟΥΛΚΕΡΗ   

Τουρισμός

Η Σύγχρονη Προσέγγιση στον Ταξιδιωτικό Τομέα

Ο βιομηχανικός τουρισμός αντιπροσωπεύει μια αναπτυσσόμενη τάση στον κλάδο του τουρισμού, που επικεντρώνεται στην επίσκεψη και την ανάδειξη βιομηχανικών τοποθεσιών και μνημείων. Από την εργοστασιακή παραγωγή και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις έως τις ιστορικές βιομηχανικές περιοχές, ο βιομηχανικός τουρισμός προσφέρει μια νέα ματιά στην εμπειρία ταξιδιού.

Το Φαινόμενο του Βιομηχανικού Τουρισμού

Ο βιομηχανικός τουρισμός αναδύεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη διατήρηση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Ενώ παλαιότερα οι βιομηχανικές περιοχές ήταν απλά θέματα παραγνωρισμένα και αγνοημένα, σήμερα οι επισκέπτες αναζητούν ενεργά την εμπειρία αυτού του τύπου τουρισμού. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ιστορικές και βιομηχανικές πτυχές της κοινωνίας, καθώς και της ανάπτυξης του τουρισμού βάσει εμπειρικών ενδιαφερόντων.

Τα Χαρακτηριστικά του Βιομηχανικού Τουρισμού

Ο βιομηχανικός τουρισμός επικεντρώνεται στην επίσκεψη βιομηχανικών τοποθεσιών και μνημείων, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων, μουσείων, παλαιών εργοστασιακών περιοχών και πολλών άλλων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιστορία, την τεχνολογία και τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής εξέλιξης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του βιομηχανικού τουρισμού είναι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την κοινότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους οι εν λόγω τομείς επηρεάζουν το περιβάλλον.

**Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις**

Ο βιομηχανικός τουρισμός δεν επιφέρει μόνον οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, αλλά συχνά αναζωογονεί περιοχές που προηγουμένως αντιμετώπιζαν οικονομική ύφεση λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη της υποδομής.

Επιπλέον, ο βιομηχανικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων. Μέσω της εκπαίδευσης και της προώθησης της κατανόησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, ο βιομηχανικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτιστικού πλούτου.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Παρά τα οφέλη του, ο βιομηχανικός τουρισμός αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της πρόκλησης της διατήρησης της αυθεντικότητας των βιομηχανικών τοποθεσιών. Ωστόσο, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες προσεγγίσεις και βελτιώσεις της βιωσιμότητας του τομέα.

Το μέλλον του βιομηχανικού τουρισμού φαίνεται φωτεινό, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο εμπειρίες που συνδυάζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη βιομηχανική κληρονομιά. Με την κατάλληλη προσέγγιση και διαχείριση, ο βιομηχανικός τουρισμός μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται προσφέροντας μια μοναδική και εκπληκτική εμπειρία ταξιδιού σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Άρθρο από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Τουρισμός

Ανακαλύπτοντας την ομορφιά του Τουρισμού


Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά του Παγκόσμιου Τουρισμού: Μια Ταξιδιωτική Περιπέτεια

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια απλή εμπειρία, αλλά μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε, να μάθουμε και να εμπλουτίσουμε τις ζωές μας με αξέχαστες στιγμές. Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο προσιτός και οι τεχνολογικές εξελίξεις μας παρέχουν νέους τρόπους να εξερευνήσουμε τον κόσμο, ο τουρισμός γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστικός και επιβραβευτικός.

Η ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε διάφορους προορισμούς μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε νέες κουλτούρες, να γευτούμε διαφορετικές κουζίνες, να εμπλακούμε σε δραστηριότητες που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να εκτιμήσουμε αλλιώς. Από τις εκπληκτικές παραλίες της Μπαλί μέχρι τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ρώμης, ο κόσμος είναι γεμάτος με αναζητήσεις που μας καλούν να τις εξερευνήσουμε.

Ο τουρισμός επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να ενωθούμε με τη φύση και το περιβάλλον μας. Από τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές των βουνών της Ελβετίας μέχρι τα απέραντα εθνικά πάρκα της Καναδά, ο τουρισμός μας παρέχει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την εκπληκτική ποικιλομορφία του πλανήτη μας.

Πέρα από την ανακάλυψη νέων τόπων, ο τουρισμός επίσης μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και να προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η επίσκεψή μας σε τοπικά εστιατόρια, καταστήματα και αγορές συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ντόπιους κατοίκους. Επιπλέον, ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες και να προάγει την κοινωνική κατανόηση μεταξύ διαφορετικών κουλτουρών και λαών.

Όταν ταξιδεύουμε, δεν αφήνουμε απλώς τα ίχνη μας σε διαφορετικούς προορισμούς, αλλά επίσης δημιουργούμε ανεξίτηλες αναμνήσεις και εμπειρίες που μας αλλάζουν ζωή. Έτσι, ας συνεχίσουμε να εξερευνούμε τον κόσμο, να ανακαλύπτουμε νέες περιπέτειες και να εμπλουτίζουμε τις ζωές μας μέσα από τον υπέροχο κόσμο του τουρισμού.


Άρθρο από το BusinessWoman

Continue Reading

Τουρισμός

Συνάντηση με την Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η Αθήνα, η αρχαία πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι ένας συνδυασμός παλιάς και νέας κουλτούρας, με μια ιστορία που φτάνει χιλιάδες χρόνια πίσω. Οι ξένοι που επισκέπτονται αυτήν την πόλη βυθίζονται σε έναν κόσμο αρχαιολογικών θησαυρών, μεσογειακής κουζίνας, και σύγχρονης πολιτιστικής ζωής. Αλλά πώς βλέπουν οι ξένοι αυτήν την αρχαία πόλη και τις σύγχρονες της εκδοχές;

Ένα Ταξίδι στον Χρόνο

Για πολλούς ξένους επισκέπτες, η Αθήνα αποτελεί έναν ζωντανό αρχαιολογικό χάρτη. Η Ακρόπολη, με τον Παρθενώνα και τον Ερέχθειο, είναι ένας αρχαίος πύργος που στέκεται περήφανα πάνω από τη σύγχρονη πόλη, αποτελώντας μια αναπόσπαστη μαρτυρία της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν την εμπειρία του να περπατούν στους ίδιους δρόμους που περπάτησαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και πολιτικοί, ανακαλύπτοντας τη σπουδαιότητα αυτής της πόλης στη γέννηση του δυτικού πολιτισμού.

Η Σύγχρονη Αθήνα

Πέρα από την αρχαιολογική κληρονομιά, η Αθήνα των σύγχρονων χρόνων εκπέμπει έναν διαφορετικό, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα, χαρακτήρα. Η Πλάκα, με τα στενά δρομάκια της και τα παραδοσιακά ταβερνάκια, παρέχει μια αίσθηση της παραδοσιακής ελληνικής ζωής. Η Ερμού, ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης, είναι γεμάτη από καταστήματα με επώνυμα ρούχα και κοσμήματα, ενώ οι καφετέριες και οι μπαρ παρέχουν μια ζωντανή νυκτερινή ζωή που αντικατοπτρίζει το μοντέρνο πνεύμα της πόλης.

Μια Κουλτουρική Πρωτεύουσα

Η Αθήνα δεν είναι μόνο ένας προορισμός για τους λάτρεις της αρχαιολογίας ή τους εραστές του κλασικού πολιτισμού. Είναι επίσης μια δυναμική πόλη που φιλοξενεί μια πληθώρα κουλτουρικών εκδηλώσεων και εκθέσεων. Οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να εξερευνήσουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή να παρακολουθήσουν ένα θέατρο στην παραδοσιακή αγορά του Θησείου.

Η Αθήνα ως Πηγή Έμπνευσης

Ανεξάρτητα από το πώς βλέπουν οι ξένοι την Αθήνα – είτε ως μια αρχαία πόλη γεμάτη ιστορία, είτε ως μια σύγχρονη μητρόπολη γεμάτη ζωή και κίνηση – η πόλη αυτή αντιπροσωπεύει μια πηγή έμπνευσης. Αναδεικνύει τη σύγκλιση του παρελθόντος και του παρόντος, δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον που ενθουσιάζει και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Άρθρο από την ομάδα του Businesswoman

Continue Reading

Trending