Connect with us

Γαστρονομία

Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο

Νόστιμες και θρεπτικές

Οι παπαρδέλες αρέσουν σε όλους άρα είναι μια σίγουρη επιλογή για την οικογένεια. Μπορεί να είναι και χρωματιστές καμωμένες με πολτό λαχανικών. Εμείς διαλέγουμε τις παραδοσιακές γιατί δένει καλύτερα το πέστο,  που είναι ξεχωριστό.

Στο κανονικό πέστο χρησιμοποιούμε μόνον βασιλικό, όμως εμείς προσθέτουμε και το πολύ θρεπτικό αβοκάντο και αντί για το κλασσικό κουκουνάρι προτιμάμε τα αμύγδαλα. Για τυρί αντί της παρμεζάνες χρησιμοποιούμε μια ελληνικότατη κεφαλογραβιέρα.

Η αγαπημένη μου φίλη Ερμιόνη Χαχάλου που είναι πρόεδρος της γυναικείας  ΚοινΣεπ Έρκυνα που φτιάχνουν τα ωραιότερα ζυμαρικά και σάλτσες και τα γλυκά κουταλιού τους που δεν παίζονται…

Παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και αβοκάντο   

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά

Υλικά

500 γρ. παπαρδέλες χειροποίητες ή ταλιατέλλες

150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή μυζήθρα

Για το πέστο βασιλικού

Ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό

Δύο σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρα

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό φλιτζάνι αμύγδαλα ή κουκουνάρι

Μισό αβοκάντο

3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε αλάτι και προσθέτουμε τις παπαρδέλες, χωρίς να τις κόψουμε.

Τις αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά και μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.

Προσοχή τα ζυμαρικά δεν ξεπλένονται ποτέ απλά τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Φτιάχνουμε το πέστο βασιλικού.

Πλένουμε καλά τα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό και τα σκουπίζουμε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο, αμύγδαλα ή κουκουνάρι, το σκόρδο και λίγο τυρί τριμμένο και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πράσινη σάλτσα ελάχιστα πηκτή.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο που έχουμε στρώσει με τριμμένο τυρί από πάνω βάζουμε τις παπαρδέλες και ρίχνουμε το πέστο βασιλικού.

Πασπαλίζουμε με τυρί και πιπέρια.

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντικά Πασχαλινά κουλουράκια Κρήτης (τσουρεκάκια)

Στην Κρήτη τα πασχαλινά κουλουράκια, τα λένε τσουρεκάκια και δεν λείπουν από τα τραπεζώματα της Λαμπρής.

Την Μ. Πέμπτη, μαζί με τα ζυμωτά της Λαμπρής πλάθουν και τα κουλουράκια ή αλλιώς τσουρεκάκια.

Παλαιότερα, όλα τα ζυμωτά της Λαμπρής τα έψηναν στο ξυλόφουρνο και το ανοιξιάτικο τοπίο διανθιζόταν με αρώματα μοναδικά από τα τσουρεκάκια.

Υλικά για 10 άτομα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο όσο πάρει

1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

1 ποτήρι γάλα χλιαρό

1 φακελάκι αμμωνία

λίγη κανέλα

Διαδικασία:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μεγάλο μπολ ή *μοσόρα στην κρητική ντοπιολαλιά,  χτυπάμε το βούτυρο δυνατά με το σύρμα ή το χέρι και ρίχνουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.

Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, εναλλάξ με το γάλα, τη κανέλα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας.

Σκεπάζουμε το μπολ με ζεστό πανί και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Με τα χέρια μας, πλάθουμε λεπτά ομοιόμορφα κορδόνια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες, βαρκούλες, κουλουράκια.

Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται.

Χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι ένα αυγό και 2 κουταλιές νερό και με πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν, χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Διατηρούνται φρέσκα σε μεταλλικά κουτιά για μπισκότα!

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/aythentika-paschalina-koulourakia-kritis-i-allios-tsourekakia/

Continue Reading

Συνταγές

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Ένα γλυκό ψυγείου αγαπημένο, που γίνεται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Η Εύη Παπαλέξη, είναι νεαρή ξενοδόχος στο Γαλαξίδι και ακολουθεί την παράδοση της μητέρας της, που είναι γνωστή για τα επικά πρωινά της στο ξενοδοχείο τους Γανυμήδης.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους γονείς τους στη γαστρονομία και τη φιλοξενία.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα 25 λεπτά / Εύκολο

Φωτο Η Εύη Παπαλέξη με το γλυκό της

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

Υλικά για ένα ταψί 35×25 εκ
Για το κέικ

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

2 βανίλιες

220 ml. γάλα

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. τρούφα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

Φλοίδα από 1 πορτοκάλι

Γλάσο σοκολάτας

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

1 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.

Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά 4 – 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Σιροπιάζουμε ρίχνοντάς το λίγο λίγο.

Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε φούρνο μικροκυμάτων .

Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.

Το αφήνουμε για 3 λεπτά σε μέση θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό και ρευστό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 3 ώρες.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending