Connect with us

Γαστρονομία

Παρουσίαση του βιβλίου «50 σπιτικές συνταγές με Ροδάκινα»

Ταυτιζόμενη απόλυτα με τους σκοπούς του Φεστιβάλ Ροδάκινου για την ανάδειξη του προϊόντος ως βασικού συστατικού της σύγχρονης γαστρονομίας, η αγαπημένη σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου παρουσιάζει το βιβλίο “50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα”, καταθέτοντας μια νέα πρόταση στην Ελληνική γαστρονομία. Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου, ώρα 18:00 στο πάρκο της Ελιάς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει Live Cooking Show, δωρεάν βιβλία για 30 τυχερούς και δωρεάν έκδοση με 10 συνταγές για όλους όσους συμμετέχουν!

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ο.Π. Συνεταιρισμών Ν.Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας κ. Βασίλης Λυκοστράτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ημαθίας κ. Δημήτρης Μάντζιος και η συγγραφέας κ. Κική Εμμανουηλίδου. Μαζί με την συγγραφέα θα μαγειρεύει ο βεροιώτης σεφ Γιώργος Μεταξάς.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ: https://goo.gl/fhykuG

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο της βιβλίο με «50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα» κυκλοφόρησε η γνωστή συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου, καταθέτοντας μια νέα πρόταση στην Ελληνική γαστρονομία. Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας με την χορηγία των εταιρειών ECONOMOTECHNIKI και NOVACERT.

Το βιβλίο που αφιερώνει η σεφ «στους παραγωγούς, στους ανθρώπους που μοχθούν για την καλλιέργεια του ροδάκινου και σ΄ αυτούς που αγωνίζονται για την καλύτερη διάθεση και προβολή αυτού του εξαιρετικού προϊόντος του τόπου μας» περιλαμβάνει μοναδικές συνταγές για σαλάτες, φαγητά και γλυκά με ροδάκινο.

«…αισθάνθηκα την βαθύτερη ανάγκη –και θεωρώ υποχρέωση μου- να δημιουργήσω μια σειρά συνταγών με ροδάκινα. Να μεταδώσω στους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας τη μοναδικότητα που προσδίδει το ροδάκινο σε πολλά πιάτα, σε συνδυασμούς που εμπνεύστηκα από την αγάπη μου για τον ευλογημένο καρπό, την εμπειρία μου από τη χρόνια ενασχόληση με τη διατροφή και την προσωπική γευστική έρευνα που έκανα, πειραματιζόμενη με ποικιλία υλικών», τονίζει η συγγραφέας στον πρόλογο της.

Η διοίκηση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, εξηγεί ότι «επιθυμώντας η κοινοπραξία να δώσει στο Ελληνικό καταναλωτικό κοινό μια ακόμη γευστική διάσταση του ευλογημένου φρούτου της περιοχής μας, του ροδάκινου, προχώρησε στην έκδοση του ανά χείρας βιβλίου μαγειρικής, σε συνεργασία με τη συντοπίτισσα μας, γνωστή σεφ κα Κική Εμμανουηλίδου. Φιλοδοξία μας είναι οι συνταγές που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο να εμπλουτίσουν τα μενού όλων των καταστημάτων εστίασης της χώρας και κυρίως της  Ημαθίας, δημιουργώντας μία τοπική διατροφική ταυτότητα, παρακινώντας τους μελλοντικούς επισκέπτες να θέλουν να έρθουν στον τόπο μας για να δοκιμάσουν φαγητά με ροδάκινο».

Continue Reading

Συνταγές

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Ένα γλυκό ψυγείου αγαπημένο, που γίνεται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Η Εύη Παπαλέξη, είναι νεαρή ξενοδόχος στο Γαλαξίδι και ακολουθεί την παράδοση της μητέρας της, που είναι γνωστή για τα επικά πρωινά της στο ξενοδοχείο τους Γανυμήδης.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους γονείς τους στη γαστρονομία και τη φιλοξενία.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα 25 λεπτά / Εύκολο

Φωτο Η Εύη Παπαλέξη με το γλυκό της

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

Υλικά για ένα ταψί 35×25 εκ
Για το κέικ

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

2 βανίλιες

220 ml. γάλα

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. τρούφα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

Φλοίδα από 1 πορτοκάλι

Γλάσο σοκολάτας

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

1 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.

Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά 4 – 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Σιροπιάζουμε ρίχνοντάς το λίγο λίγο.

Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε φούρνο μικροκυμάτων .

Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.

Το αφήνουμε για 3 λεπτά σε μέση θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό και ρευστό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 3 ώρες.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending