Connect with us

Γαστρονομία

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις βρωμιές;

Όσο καλύτερη είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να ασχολείσαι και με την αφαίρεση της βρωμιάς και των λεκέδων από τα σκεύη και τις συσκευές της κουζίνας σου. Ας επικεντρωθούμε σε μία από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές για το μαγείρεμα. «Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις συσσωρευμένες βρωμιές;» Ακολούθησε τα βήματα και κάνε το να μοιάζει με παιχνίδι!

Ακόμη και αν είσαι ιδιαίτερα σχολαστική με το καθάρισμα της κουζίνας σου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σου ξεφύγει κάτι. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτός από το γρήγορο καθάρισμα, που ακολουθεί το μαγείρεμα, να κάνεις μια πιο γενική καθαριότητα. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και μάθε πώς καθαρίζουμε το φούρνο σε βάθος.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο σε 6 απλά βήματα;

1. Καθαρισμός τζαμιού φούρνου

Γιατί να δώσεις έμφαση στον καθαρισμό τζαμιού φούρνου; Το τζάμι του φούρνου σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση του φαγητού σου. Ένα βρώμικο τζάμι, όχι μόνο δε σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται. 

Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο δε θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δε θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του. 

Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής:

Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου. 

Πώς θα καθαρίσεις το εσωτερικό του διπλού τζαμιού του φούρνου σου;  

Σε αυτή την περίπτωση για τον καθαρισμό τζαμιού φούρνου υπάρχουν δύο τρόποι:

Λύση #1:

Ο πιο χρονοβόρος αλλά λεπτομερής τρόπος είναι να ξεβιδώσεις τα δύο γυαλιά, χρησιμοποιώντας κατσαβίδι στις βίδες που βρίσκονται στο πλάι της πόρτας. Έπειτα τραβάς τα γυαλιά προς τα έξω και τα καθαρίζεις. η συγκεκριμένη μέθοδος ωστόσο θέλει αρκετή προσοχή και πολλές εταιρίες πλέον καλύπτουν τις βίδες στο πλαϊνό της πόρτας του φούρνου. 

Λύση #2:

Η δεύτερη λύση είναι πολύ απλή και αποτελεσματική και χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι, ένα λαστιχάκι και μια συρμάτινη κρεμάστρα. Αρχικά αφαίρεσε το συρταράκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του φούρνου. Έπειτα δημιούργησε ένα συρμάτινο γάντζο από την κρεμάστρα. Εκεί με ένα λαστιχάκι ασφάλισε ένα μαντηλάκι καθαρισμού πάνω στο γάντζο, ώστε να μην μπορεί να φύγει κατά τον καθαρισμό τζαμιού του φούρνου. Πέρνα το εργαλείο που έφτιαξες, στο κενό που έχει δημιουργηθεί κάτω από την πόρτα του φούρνου και καθάρισε καλά το εσωτερικό του διπλού τζαμιού. 

2. Aφαίρεσε τις σχάρες.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, δηλαδή τις σχάρες. Τοποθέτησε τις στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό.

3. Φτιάξε οικολογικό καθαριστικό φούρνου.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο διάλυμα.

– Τι θα χρειαστείς;

  • 1 ζευγάρι γάντια
  • Πετσέτα
  • 1 πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι
  • 50 gr μαγειρική σόδα ( 3 – 4 κουταλιές του γλυκού )
  • 100 ml λευκό ξύδι

Ρίξε τη μαγειρική σόδα μέσα στο πλαστικό μπουκάλι και γέμισε το υπόλοιπο με νερό. Ανακίνησε για αρκετή ώρα, ώστε να διαλυθεί καλά η σόδα. Όσο πιο βρώμικος είναι ο φούρνος, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις, για να καθαρίσει αποτελεσματικά. Αν, λοιπόν, έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο καθάρισμα, μη διστάσεις να προσθέσεις λίγη περισσότερη μαγειρική σόδα, από την προτεινόμενη δοσολογία, μέσα στο νερό.

4. Ψέκασε το φούρνο.

Αφού φτιάξεις το διάλυμα, θα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσεις το φούρνο σου. Άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2 – 3 ώρες, έλεγξε αν έχει δράσει αποτελεσματικά η μαγειρική σόδα ή αν είναι ακόμα κολλημένα τα λίπη και οι βρωμιές. Αν έχουν μαλακώσει μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά θα πρέπει να ψεκάσεις λίγο ακόμη και να περιμένεις περίπου άλλη μία ώρα.

5. Καθάρισε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα καμμένα λίπη στα τοιχώματα; Βάλε γάντια και χρησιμοποίησε μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις το φούρνο σου. Αφού καθαρίσεις με την πετσέτα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του φούρνου με λίγο λευκό ξύδι, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσα σημεία έχουν μείνει υπολείμματα βρωμιάς και σόδας θα δεις αφρό, λόγω της αντίδρασης της με το ξύδι. Μην ανησυχήσεις!

Extra Tip : Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία πλαστική σπάτουλα, εκτός από την υγρή πετσέτα, για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τις βρωμιές.

6. Επανατοποθέτησε τις σχάρες στη θέση τους.

Τώρα που ο φούρνος σου λάμπει σαν καινούργιος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσεις τις σχάρες πίσω στη θέση τους. Καθάρισε και σκούπισε τις σχάρες καλά, προτού τις βάλεις πίσω.

Τώρα που ξέρεις τη διαδικασία, αφιέρωσε λίγο χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό του φούρνου σου. Με αυτό τον τρόπο τον κρατάς σε καλή κατάσταση και μειώνεις την πιθανότητα βλάβης και επισκευής της κουζίνας σου.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://blog.douleutaras.gr/pos-katharizoume-fourno/

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending