Υγεία
Τα πάντα γύρω από την Αρθρίτιδα
Ο όρος αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια ποικιλία πολλών διαφορετικών ασθενειών οι οποίες μπορούν να προσβάλλουν τις αρθρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας οι οποίοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές ομάδες:
- Tις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η ρευματοειδή και η ουρική αρθρίτιδα
- Tις μη φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρήξη συνδέσμων
- Tις αρθρίτιδες του συνδετικού ιστού όπως ο λύκος και η ινομυαλγία
Στην αρθρίτιδα, ο χόνδρος που περιβάλλει κάθε οστό στο σημείο των αρθρώσεων, φθείρεται. Ο χόνδρος φυσιολογικά προστατεύει την άρθρωση, επιτρέποντας ομαλή κίνηση και απορροφά τους κραδασμούς όταν εφαρμόζεται πίεση στην άρθρωση, όπως καθώς περπατάμε. Χωρίς τη φυσιολογική ποσότητα χόνδρου, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, οίδημα, φλεγμονή και ακαμψία, τα οποία αποτελούν και τα βασικά συμπτώματα της νόσου.
1 στους 5 ενήλικες παρουσιάζουν μία μορφή αρθρίτιδας
Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης αρθρίτιδας;
Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, αν και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 65 ετών και σε γυναίκες. Έχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης καθώς 1 στους 5 ενήλικες παρουσιάζουν μία μορφή αρθρίτιδας καθώς και 1 στα 250 παιδιά.
Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κάποιου τύπου αρθρίτιδας είναι:
- Η ηλικία. Μεγαλώνοντας μειώνεται η ικανότητα αυτό-επούλωσης των χόνδρων.
- Η διατροφή. Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο τύπο αρθρίτιδας.
- Η παχυσαρκία. Το αυξημένο βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις.
- Διάφορες κληρονομικές παθήσεις των οστών.
- Τρόπος ζωής. Για παράδειγμα ένα επάγγελμα που περιλαμβάνει χειρωνακτική μεταφορά βαριών φορτίων μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση αρθρίτιδας.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας;
Η αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να καθυστερήσει:
- Με άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και συμπληρώματα διατροφής, απώλεια βάρους και φυσικοθεραπείες
- Με φαρμακευτική αγωγή
- Με χειρουργική επέμβαση
Διατροφή και αρθρίτιδα
Εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον έχει φανεί ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στους διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας που υπάρχουν. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δίαιτες ή συμπληρώματα διατροφής που θεραπεύουν την αρθρίτιδα, ορισμένοι έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται εξαιτίας της αλλαγής ορισμένων διατροφικών τους συνηθειών. Ας δούμε παρακάτω ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν
Πόσες πρωτεΐνες και άμυλο χρειάζεστε;
Πρωτεΐνες: Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να δείχνουν ότι η αυξημένη ή η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ασκεί κάποια επίδραση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Εντούτοις, σε περίπτωση που παρατηρήσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων και μείωση της κινητικότητάς σας, συστήνεται να ελέγξετε αν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών (που αντιστοιχεί σε 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους) που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας και λειτουργικότητας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες αυξάνουν τον κορεσμό και μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού σας βάρους (αν αυτό είναι αυξημένο).
Σε περίπτωση που πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να καταναλώνετε με προσοχή τρόφιμα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη, καθώς είναι πλούσια σε πουρίνες που δρουν επιβαρυντικά στην εξέλιξη της νόσου και των συμπτωμάτων της
Άμυλο: Αναφορικά με τους υδατάνθρακες, συστήνεται να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (που έχουν αντί-φλεγμονώδη δράση) και φτωχή σε απλούς υδατάνθρακες (που ενισχύουν την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας). Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μέσω της ημερήσιας κατανάλωσης 9 μερίδων φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον και 6 μερίδων δημητριακών (εκ των οποίων οι 3 μερίδες τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως). Ταυτόχρονα, αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με πρόσθετα σάκχαρα.
Πρέπει να μειώσετε τη ζάχαρη;
Ο περιορισμός της ποσότητας των απλών σακχάρων που προσλαμβάνετε είναι σημαντικός τόσο για τη μείωση του σωματικού σας βάρους όσο και για τα μείωση της φλεγμονώδους δράσης στον οργανισμό σας. Αν δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, μπορείτε να επιλέξετε να την αντικαταστήσετε είτε με φυσικά είτε με τεχνητά γλυκαντικά (π.χ. στέβια, ασπαρτάμη, κ.ο.κ.).

Τι ισχύει για τις πουρίνες;
Αν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί/ές ως προς την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε πουρίνες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στην αύξηση του ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου. Προσπαθήστε συνεπώς να περιορίσετε (π.χ. κατά 1 μερίδα) την πρόσληψη πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κρέας και το ψάρι, και να τις αντικαταστήσετε με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες είναι τα νεφρά, το συκώτι, τα εντόσθια, ο γαύρος, το αυγοτάραχο, η ρέγγα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, η μπύρα και εκχυλίσματα ζύμης. Μπορείτε να προσλάβετε
Ποια λιπαρά να προτιμήσετε και ποιος ο ρόλος των ω-3;
Υπάρχουν τέσσερα είδη λιπαρών οξέων: Τα κορεσμένα, τα τρανς, τα μονο-ακόρεστα, και τα πολύ-ακόρεστα.
1. Κορεσμένα και Τρανς
Απαντώνται σε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα και είδη ζαχαροπλαστικής, σε πατατάκια που τηγανίζονται σε ζωικό λίπος, στο βούτυρο, σε σκληρές μαργαρίνες και σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο και το έλαιο καρύδας. Και οι 2 κατηγορίες λιπαρών οξέων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τη φλεγμονώδη δράση και επιδεινώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις, γι’ αυτό το λόγο και θα πρέπει να αποφεύγεται ή περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωσή τους.
2. Μονο-ακόρεστα
Βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο. Το ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ότι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, καθώς έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο, είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στην ποσότητα που προσλαμβάνονται (έως 2-3 κ. σούπας ημερησίως), ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
3.Πολύ-ακόρεστα
Εδώ ανήκουν τα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, η πρόσληψη των οποίων θα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη αναλογία.
- Ω-6 λιπαρά: Η υπερβολική κατανάλωση των ω-6 λιπαρών (τα οποία βρίσκονται σε σπορέλαια, σε λαχανικά, στη μαγιονέζα και σε σάλτσες σαλάτας) μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονώδη δράση και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση τους.
- Ω-3 λιπαρά: Απαντώνται σε ψάρια, φυτικά έλαια, καρύδια, λιναρόσπορο και φυλλώδη λαχανικά. Έχει φανεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν τον πόνο των αρθρώσεων και να περιορίσουν τη δυσκαμψία, ιδιαίτερα σε ορισμένα άτομα με φλεγμονώδεις τύπους αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αντίστοιχα, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ω-3 έχει συμβάλει στη μείωση της συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν τα άτομα αυτά. Ωστόσο, στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία αυτού του τύπου αρθρίτιδας, χωρίς όμως να αποκλείεται η ευεργετική τους δράση.
Αν ακολουθείτε μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα (κατά την οποία αποκλείεται τα ψάρια), μπορείτε να καταναλώσετε σπόρους chia, λαχανάκια Βρυξελλών, έλαιο από φύκια, καρύδια, λιναρόσπορο, που αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων Αν επιλέξετε να λάβετε συμπληρώματα ω-3, φροντίστε να συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας, καθώς η αυξημένη δόση τους μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή να περιορίσει τη δραστικότητα ορισμένων φαρμάκων.
Ποιος είναι ο ρόλος των γαλακτοκομικών στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης, χωρίς ταυτόχρονα να περιέχουν πουρίνες (που αποτελούν πρόβλημα στην περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας). Ταυτόχρονα, αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη της οστεομαλακίας όσο και της οστεοπόρωσης, για την οποία διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης όσοι λαμβάνουν κορτικοστεροειδή ως φαρμακευτική αγωγή. Προτιμήστε, συνεπώς, τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά έναντι αυτών που είναι πλήρη σε λιπαρά, καθώς τα πλήρη γαλακτοκομικά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνουν τη φλεγμονώδη δράση.

Ποιος ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής;
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή, ενδυναμώνουν τα οστά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέτοντας, συνεπώς, αυτά τα τρόφιμα στο διαιτολόγιο σας μπορεί να σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αυτά είναι:
- Λιπαρά ψάρια: Αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Συνεπώς, φροντίστε να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον 90-120 γραμμάρια λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η ρέγκα (εφιστώντας την προσοχή για τα 2 τελευταία στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα).
- Σπόροι σόγιας: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αποτελούν καλή επιλογή για τα άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια.
- Έλαια: Το ελαιόλαδο, το καρδαμέλαιο και το έλαιο από αβοκάντο έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και καρδιο-προστατευτική δράση, ενώ το έλαιο από καρύδια έχει αυξημένη συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων.
- Κεράσια: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχουν τα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας. Οι ανθοκυανίνες απαντώνται και σε άλλα κόκκινα και μωβ φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα.
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών: Τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, είναι καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, τα οποία αυξάνουν την αντοχή των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ και C, ενώ περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας. Το μπρόκολο είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου.
- Πράσινο τσάι: Περιέχει πολυφαινόλες, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την αργή καταστροφή του χόνδρου. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι περιέχει μια ακόμη αντιοξειδωτική ουσία (EGCG), η οποία εμποδίζει την παραγωγή μορίων που προκαλούν αρθρική βλάβη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και το λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη τους βοηθά στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Η κατανάλωση δημητριακών ολικής βοηθά στη μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα, ενός δείκτη φλεγμονής που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Φασόλια: Τα φασόλια είναι καλές πηγές φυτικών ινών, που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και καλίου, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Κρεμμύδι, Σκόρδο, Πράσο: Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων από την οικογένεια allium (σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο) οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων πρώιμης οστεοαρθρίτιδας, εξαιτίας της ύπαρξης μιας ουσίας, η οποία μειώνει τα ένζυμα που καταστρέφουν το χόνδρο.
Η υιοθέτηση συνεπώς μια Μεσογειακού τύπου διατροφής, που περιλαμβάνει πολλά από τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν και η οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει σε:
- Περιορισμό της φλεγμονής.
- Βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων.
- Απώλεια βάρους, που με τη σειρά της μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
Τι γίνεται με τη λήψη υγρών;
Η λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών έχει φανεί ότι συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εξάρσεων και των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση άφθονου νερού συμβάλει στην ενυδάτωση και στην απέκκριση της περίσσειας ουρικού οξέος, καθώς και στην αποφυγή της κρυσταλλοποίησης των αρθρώσεων. Συστήνετε, λοιπόν, να καταναλώνετε τουλάχιστον 1 λίτρο μη αλκοολούχων και μη σακχαρούχων ροφημάτων ή έως 3,5 λίτρα αν έχετε αναπτύξει πέτρες στα νεφρά.
Μπορεί το αλκοόλ να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;
Η κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων μπορεί να αλληλοεπιδράσει αρνητικά με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για τη ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου, όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) που λαμβάνονται για την ανακούφιση του πόνου. Ταυτόχρονα δρα επιβαρυντικά για το ήπαρ σας. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, το αλκοόλ αυξάνει τις εξάρσεις της νόσου.
Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να περιορίσετε την πρόσληψή του σε 1-2 μονάδες ημερησίως, (όπου 1 μονάδα=250mL μπύρας 4% ή 75mL κρασί 13%).
Ποιος είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών;
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία των αρθρώσεων μέσω της εξουδετέρωσης ουσιών (ελεύθερες ρίζες) που προκαλούν φλεγμονή. Επιλέξτε, επομένως, να εντάξετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα που είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, C, το σελήνιο, κ.ά.

Μπορεί να αλληλοεπιδράσει η τροφή με τη φαρμακευτική αγωγή;
Η αλληλοεπίδραση τροφών και φαρμάκων καθορίζεται από το είδος του φαρμάκου που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα απαιτούν την ταυτόχρονη λήψη με γεύμα για να αυξηθεί η απορρόφησή τους και να μειωθεί ο κίνδυνος παρενεργειών. Αντίστοιχα, όμως, άλλα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τη δραστικότητα των φαρμάκων ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Συνεπώς, πριν ξεκινήσετε μια φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας. Ορισμένα παραδείγματα τροφίμων που αλληλοεπιδρούν με τη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι:
- Το αλκοόλ (έχει βλαπτική επίδραση)
- Το γκρέιπφρουτ (αυξάνει την περιεκτικότητα στο αίμα ορισμένων φαρμάκων καθιστώντας δύσκολο τον καθορισμό της δοσολογίας τους).
- Τα γαλακτοκομικά (το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορροφησιμότητα ορισμένων φαρμάκων).
- Η καφεΐνη (αυξάνεται η δραστικότητά της από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας).
- Τυριά που έχουν υποστεί ωρίμανση, κόκκινο κρασί και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (η τυραμίνη που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά αλληλοεπιδρά με ορισμένα φάρμακα οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης).
Βοηθά η λήψη συμπληρωμάτων στην αρθρίτιδα;
Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει αποδεδειγμένα στην θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων κάποιων τύπων αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής και η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ευεργετική η χορήγησή τους και για το λόγο αυτό απαιτείται πάντα η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού σας.
Ορισμένα συμπληρώματα που έχει φανεί μέσα από μελέτες ότι λειτουργούν ευεργετικά είναι
- Τα ω-3: Μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
- Η καψαϊκίνη: Βοηθά σε μείωση των πόνων στις αρθρώσεις.
- Ο κουρκουμάς: Μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο στις αρθρώσεις.
- Το γ-Λινολενικό οξύ (GLA): Μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και αυξάνει τη δύναμη λαβής
- Το τζίντζερ: Βοηθά σε μείωση των πόνων στις αρθρώσεις.
Συμπερασματικά
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Συνεπώς, αυτό που «δουλεύει» για ένα άτομο και έναν τύπο αρθρίτιδας μπορεί να μην λειτουργεί για άλλον. Είναι πιθανόν η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στη αρθρίτιδα σας και στα συμπτώματά της όσο οι ιατρική και φαρμακευτική θεραπεία που ακολουθείτε. Ωστόσο, αξίζει να σκεφτείτε ότι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/14470-arthritida
Υγεία
‘Μεσογειακή Δίαιτα’: το πιο υγιεινό διατροφικό μοντέλο
Υπάρχουν διάφορα Μεσογειακά Έθνη με ξεχωριστές κουλτούρες, παραδόσεις και διατροφικές συνήθειες. Επομένως και ο όρος Μεσογειακή Δίαιτα δεν αναφέρεται γενικά σε ένα ομογενές διατροφικό μοντέλο, αλλά σε μια ποικιλία φυτοκεντρικών διατροφικών μοντέλων, τα οποία αναπτύχθηκαν προ εκαντοταετιών γύρω από τη Μεσόγειο, και τα οποία μοιράζονται τη χρήση κοινών τροφίμων: ζυμαρικά, ψωμί, ελαιόλαδο, φασόλια, καρποί, ψάρια, κρασί, φρούτα και λαχανικά, διαθέσιμα όλο το χρόνο.
Η πεποίθηση πως η Μεσογειακή Δίαιτα έχει να επιδείξει θετικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία, πηγάζει από πλήθος μελετών που έχουν εξετάσει τις διάφορες παραμέτρους της. Ο φυτοκεντρικός χαρακτήρας της δίαιτας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση κρέατος και την μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, φαίνεται να έχει συνεισφέρει πολλά σε αυτό. Επίσης, σημαντική εμφανίζεται η κυρίαρχη χρήση του ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους, καθώς αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη σύσταση, σημαντικά διαφορετική, ακόμη και από άλλα φυτικά έλαια.
Οι χρήστες της Μεσογειακής Δίαιτας φέρονται να πλεονεκτούν σε δείκτες υγείας και παρουσιάζουν χαμηλότερη θνησιμότητα, τόσο σε συγκεκριμένες νόσους, όσο και ολική. Από πλήθος μελετών, συγκρίσεων και ερευνών, προκύπτει πως οι πληθυσμοί εκείνοι, οι οποίοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη μακροβιότητα και τις μικρότερες συχνότητες παθήσεων, όπως των καρδιαγγειακών κ.α. εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά στη δίαιτά τους. Τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά σχηματίζουν την Μεσογειακή Δίαιτα με τα διάφορα μοντέλα της και ανάμεσά τους μπορούν να αναγνωρισθούν τα εξής:
- υψηλή αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένων λιπών
- υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, κυρίως στην μορφή του κρασιού
- κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μέτρια επίπεδα, κυρίως με την μορφή του τυριού
- χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
- ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- 0-4 αυγά εβδομαδιαίως
- ελάχιστη επεξεργασία των τροφών, η εποχική κατανάλωση και η φρεσκάδα των τροφίμων μεγιστοποιεί την πρόσληψη διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων μικροστοιχείων
Γενικά πάντως, ακόμη και αν η Μεσογειακή Δίαιτα δεν είναι σε θέση να αποδώσει όλα εκείνα τα θετικά ή να αποτρέψει τα αρνητικά, όπως της αποδίδεται, σίγουρα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επιβλαβής ή επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, η υιοθέτησή της από μεγαλύτερη μερίδα του παγκοσμίου πληθυσμού μπορεί και πρέπει να συστήνεται, ακόμη και αν η άριστη υγεία και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Μεσογείου σχετίζονται από πολλούς και με μη διατροφικούς παράγοντες, όπως το ξεκούραστο ψυχο-κοινωνικό περιβάλλον, οι απαλές κλιματικές συνθήκες, η διατήρηση της δομής ευρείας οικογένειας και ο μεσημεριανός ύπνος.
Βασικές αρχές υγιεινής διατροφής
- υιοθέτηση μικρών και συχνών γευμάτων ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση του πεπτικού συστήματος και να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ινσουλινοαντοχής)
- αντικατάσταση των γαλακτοκομικών με τα αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών (προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά στοιχεία με λιγότερες θερμίδες)
- κάθε ημέρα κατανάλωση τουλάχιστον ενός φρούτου
- κάθε ημέρα κατανάλωση σαλάτας
- μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος και ανθρακούχων ζαχαρούχων αναψυκτικών, με παράλληλη αντικατάσταση από φρέσκους χυμούς (περιέχονται 7 θερμίδες ανά γραμμάριο οινοπνεύματος….)
- προτίμηση μαύρου ψωμιού και γενικά ακατέργαστων τροφίμων με στόχο την αύξηση των διαιτητικών ινών (η κατεργασία αφαιρεί σημαντικό μέρος των θρεπτικών στοιχείων)
- μέτρο και ισορροπία σε κάθε διατροφική επιλογή
Του Μιχάλη Χουρδάκη MD
Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Διδάσκων Ιατρικής Α.Π.Θ.
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Υγεία
Τροφή και… ΥΓΕΙΑ
Πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα στη ζωή μας που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε που οφείλονται. Σε ένα αγόρι 7 ετών διαγνώστηκε σχιζοφρένια, με τη συμπεριφορά του να είναι συχνά παράξενη, χωρίς συνέχεια. Όταν οι συνηθισμένες μέθοδοι απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα, το παιδί εισήλθε σε ίδρυμα. Όμως, οι γονείς του επέμειναν και εξερεύνησαν κάθε δρόμο φροντίδας. Έτσι, ανακάλυψαν έναν ψυχίατρο που εφαρμόζει την ορθομοριακή ιατρική –έναν κλάδο που στήριξε ιδιαίτερα ο νομπελίστας καθηγητής της ιατρικής Λάινους Πόουλινγκ.
Ο ψυχίατρος εκείνος, του έδωσε μεγαβιταμίνες και εφάρμοσε ορισμένη δίαιτα, απαγορεύοντάς του να συμπεριλάβει στη διατροφή του οποιαδήποτε βιομηχανοποιημένη τροφή «ευρείας κατανάλωσης», χωρίς να εφαρμόσει καμιά άλλη θεραπεία. Σήμερα το παιδί αυτό είναι ένας δραστήριος νέος, χωρίς κανένα πρόβλημα, ψυχολογικό ή σωματικό.
Τι προκάλεσε επομένως το ιατρικό πρόβλημα αυτού του παιδιού; Ο γιατρός που τον θεράπευσε ανακάλυψε ότι η κατάστασή του οφειλόταν σε αλλεργικές αντιδράσεις προς τη ζάχαρη! Η κατάστασή του, δηλαδή, οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στις τροφές που έτρωγε.
Ο Αλέξης Καρέλ, ο μεγαλύτερος βιολόγος της εποχής μας, βραβευμένος με Νομπέλ έχει πει ότι: «Η κατασκευή του οργανισμού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση των χημικών ουσιών που παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ιστών μας» για να εξηγήσει πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του περιβάλλοντος και της τροφής στη διαμόρφωση της «ποιότητας» των ανθρώπων. Και πρόσθεσε: «Το σώμα μας και η φυσιολογική και ψυχική ποιότητά του, επηρεάζεται από τη γεωλογική κατάσταση της χώρας όπου ζούμε, από τη φύση των ζώων και των φυτών με τα οποία τρεφόμαστε», για να τονίσει ότι «ο σύγχρονος άνθρωπος εκφυλίζεται γιατί οι πρόοδοι του βιομηχανικού πολιτισμού ευκολύνουν ολοένα και περισσότερο την απομάκρυνσή του από τη ζωή των προγόνων του». Για να καταλάβουμε πόσο βασικό είναι αυτό, αρκεί να δούμε ότι ενώ το 1950 ήταν βιομηχανοποιημένο γύρω στο 10% της τροφής που τρώγαμε, το 1980 έφτασε το 40%.
Είναι γεγονός ότι τα βιομηχανοποιημένα φαγώσιμα προϊόντα είναι ελλιπή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γιατί οι τεχνολόγοι τροφίμων μπορούν να αντικαταστήσουν λίγες μόνο από τις θρεπτικότατες ουσίες που αφαίρεσαν από την πρώτη ύλη τους, δηλαδή τα αγροτικά προϊόντα, για να βάλουν στο νέο προϊόν τους την ετικέτα «εμπλουτισμένο». Έτσι, υπό την ετικέτα «εμπλουτισμένο», έχουμε ένα νέο, ελκυστικό στην εμφάνιση προϊόν, που σχεδιάστηκε για να «προκαλεί τη γεύση» και όχι να διατηρεί την υγεία.
Το αποτέλεσμα αυτής της πορείας της τεχνολογικής προόδου και των επιτευγμάτων της στη διατροφική αλυσίδα είναι η διαστρέβλωση των φυσικών τροφών και η έξαρση των εκφυλιστικών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι νεφροπάθειες, οι αρτηριοσκληρώσεις, και άλλες.
Σήμερα πολλοί επιστήμονες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι εκφυλιστικές ασθένειες μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται σε κακή διατροφή, πράγμα που προκαλεί κατάρρευση των κυττάρων που δεν τρέφονται σωστά και δημιουργεί διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις, ανάλογα με τον άνθρωπο και με το ποιο είναι το αδύνατο σημείο του οργανισμού του.
Στις περιπτώσεις εκφυλιστικών ασθενειών, η διατροφή των κυττάρων και των αδένων με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται έχει βοηθήσει πολλούς να γίνουν και να παραμείνουν υγιέστεροι, με αποτέλεσμα να προληφθεί ή να αντιστραφεί ο εκφυλισμός.
Γι’ αυτό έχουμε όλοι μας έναν πολύ σοβαρό λόγο να ενδιαφερθούμε για ό,τι αφορά τη διατροφή μας και να μη δεχόμαστε ανεξέλεγκτα ό,τι μας προσφέρει η Αγορά και ό,τι μας συνιστά η διαφήμιση.
«Η τροφή να είναι το γιατρικό σου, και το γιατρικό σου να είναι η τροφή σου» Ιπποκράτης
Της Αναστασίας Μουστάκα
Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας
Διατροφή
Υπερθυρεοειδισμός: Πλήρης Οδηγός Διατροφής και Αντιμετώπισης
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή όπου ο θυροειδής σου αδένας υπερεκκρίνει τις θυροειδικές ορμόνες.
Εξαιτίας της υπερέκκρισης των ορμονών αυτών μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός σου το οποίο θα φέρει διάφορα άλλα συμπτώματα με την σειρά του, τα οποία θα αναλύσουμε μέσα στον οδηγό.
Ο θυροειδής βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ στους άνδρες και σε αντίστοιχο σημείο στις γυναίκες.
Υπερθυρεοειδισμός στο Γραφείο μου
Ως διαιτολόγος, έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Συνήθως είναι αυτός ο τύπος που θα έρθει στον διαιτολόγο για να βάλει κιλά, γιατί όσο και να τρώει, βάρος δεν βάζει.
Τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες διαταραχές, ενώ η διαχείριση απαιτεί έναν συνδυασμό ιατρικής παρακολούθησης και αλλαγών στον τρόπο ζωής σου. Ας δούμε μαζί τι ακριβώς είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ποια είναι τα συμπτώματά του, και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Τι Είναι ο Υπερθυρεοειδισμός;
Ο θυρεοειδής σου παράγει δύο βασικές ορμόνες:
- την Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη) και
- την Τ4 (θυροξίνη).
Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σου, δηλαδή το πόσο γρήγορα καίει το σώμα σου ενέργεια.
Στον υπερθυρεοειδισμό, το σώμα σου παράγει αυτές τις ορμόνες σε υπερβολική ποσότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα αυξημένο μεταβολισμό και μη φυσιολογική φυσιολογία του σώματος σου.
Πόσο Συχνός Είναι;
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού.
Είναι πιο συχνός στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συνηθισμένος μεταξύ των 20 και 40 ετών.
Οι Βασικές Αιτίες του Υπερθυρεοειδισμού
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι:
Νόσος του Graves
Η πιο κοινή αιτία, πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση (ονόματι νόσος Graves) όπου το ανοσοποιητικό σου σύστημα “επιτίθεται” στον θυρεοειδή, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή ορμονών.
Όζοι Θυροειδούς
Μικροί όζοι (διογκώσεις) στον θυρεοειδή που προκαλούν τον θυροειδή να παράγει ορμόνες ανεξέλεγκτα.
Όζοι Θυροειδούς βρίσκονται περίπου στο 50% του πληθυσμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι οι όζοι είναι επιβλαβείς.
Θυρεοειδίτιδα
Φλεγμονή του θυρεοειδούς που προκαλεί προσωρινή υπερβολική απελευθέρωση ορμονών.
Υπερβολική Πρόσληψη Ιωδίου
Η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου, π.χ., μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων μπορεί να ενεργοποιήσει τον θυρεοειδή.
Υπερβολική Χρήση Θυρεοειδικών Ορμονών
Αυτό μπορεί να συμβεί εαν παίρνεις φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό χωρίς σωστή παρακολούθηση.

Υπερθυρεοειδισμός: Ποια Είναι τα Συμπτώματα του;
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλλουν, αλλά ορισμένα από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους: Παρά την αυξημένη όρεξη, παρατηρείς ανεξήγητη απώλεια κιλών.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια ενδοκρινικών ασθενειών ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας σου μπορεί να αυξηθεί και έως 50% εάν έχεις υπερθυρεοειδισμό.
- Ταχυκαρδία: Αυξημένοι παλμοί ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
- Αίσθημα ζέστης: Ζεσταίνεσαι εύκολα, ακόμη και σε δροσερό περιβάλλον.
- Νευρικότητα και άγχος: Αισθάνεσαι ανήσυχος ή έχεις ταραγμένη διάθεση.
- Διαταραχές ύπνου: Δυσκολία στον ύπνο ή αίσθημα κόπωσης παρά τον ύπνο.
- Διάρροια: Ο γρήγορος μεταβολισμός επηρεάζει και το πεπτικό σου σύστημα.
- Αδυναμία μυών: Ιδιαίτερα στους ώμους και τους μηρούς.
- Τρέμουλο: Ελαφρές δονήσεις στα χέρια ή στο σώμα σου.
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει εξόφθαλμο, μια κατάσταση όπου τα μάτια προεξέχουν ελαφρώς.
Πώς Γίνεται η Διάγνωση του Υπερθυρεοειδισμού;
Η διάγνωση περιλαμβάνει:
Εξετάσεις Αίματος
Στις εξετάσεις αίματος μετράνε τα επίπεδα της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη), ελεύθερης Τ3 (FT3) και ελεύθερης Τ4 (FT4).
Πίνακας Επιπέδων Ορμονών για Διάγνωση Υπερθυρεοειδισμού
| Ορμόνες | Επίπεδα |
| TSH | <0,1 mIU/L |
| FT3 | >4,3 pg/mL |
| FT4 | >1,8 ng/dL |
Πηγή: Thyroid.org
Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται οι τιμές ορμονών που σχετίζονται με τον θυροειδή όπου εάν ισχύουν και οι τρεις μπορεί να γίνει διάγνωση υπερθυρεοειδισμού.
Γιατί όμως αυτό;
Η TSH παράγεται από τον εγκέφαλο σου και λειτουργεί σαν “σήμα” προς τον θυρεοειδή να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη).
Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι φυσιολογικά, ο εγκέφαλος ρυθμίζει την TSH, ώστε ο θυρεοειδής να παράγει ακριβώς όση ποσότητα χρειάζεται.
Σε περίπτωση όμως που:
- Ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (π.χ. λόγω της Νόσου του Graves ή ενός τοξικού όζου).
- Υπάρχει αυτοάνοση διαταραχή, που ενεργοποιεί συνεχώς τον θυρεοειδή (π.χ. μέσω αντισωμάτων).
- Υπάρχει φλεγμονή ή θυρεοειδίτιδα, που προκαλεί απότομη απελευθέρωση αποθηκευμένων ορμονών.
Τότε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 αυξάνονται ανεξέλεγκτα.
Αυτό το ‘πλεόνασμα ορμονών’ στέλνει σήμα στην υπόφυση να μειώσει δραστικά την παραγωγή TSH, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή (σε μερικές περιπτώσεις μη ανιχνεύσιμη) TSH.
Απεικονιστικές Εξετάσεις
Ένας υπέρηχος ή σπινθηρογράφημα μπορεί να δείξει αν υπάρχουν όζοι ή διόγκωση του θυρεοειδούς.
Αντισώματα
Ο γιατρός σου μπορεί να ζητήσει εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων εάν υποπτεύεται νόσο του Graves.
Υπερθυρεοειδισμός και Υγεία
Έχω ακούσει την έκφραση “μακάρι να είχα υπερθυρεοειδισμό, να έτρωγα ότι ήθελα και να μην έβαζα βάρος”, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Αν αντιμετωπιστεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει:
- Καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες.
- Απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση).
- Υπογονιμότητα.
- Θυρεοτοξική κρίση (σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα).
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Αντιμετωπίζοντας τον Υπερθυρεοειδισμό μέσω Διατροφής
Στον υπερθυρεοειδισμό, οι διατροφή έχει συγκεκριμένους στόχους:
- Να σου παρέχει αρκετές θερμίδες ώστε να μην χάσεις επιπλέον βάρος (ή ακόμη και να βάλεις).
- Να σου παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυξημένες ανάγκες στον υπερθυρεοειδισμό (συγκεκριμένα μέταλλα και βιταμίνες).
- Να προστατεύσει την οστική και μυϊκή σου μάζα.
- Να αποφύγεις συστατικά που μπορούν να τον επιδεινώσουν ή τα συμπτώματα του.
Πάμε να δούμε για τους στόχους αυτούς ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνεις και σε ποια πρέπει να δίνεις προσοχή!
Διάβασε επίσης: Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία στη Διατροφή σου [ΟΔΗΓΟΣ]
Θερμιδικά Πυκνές Τροφές και Υπερθυρεοειδισμός
Εξαιτίας του αυξημένου σου μεταβολικού ρυθμού, οι θερμιδικές σου απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Για να καλύψεις αυτές τις ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, πρόσθεσε στη διατροφή σου θερμιδικά πυκνές τροφές, όπως:
- Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια.
- Σπόροι: Λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia.
- Υγιεινά λιπαρά: Αβοκάντο, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι.
- Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: Γιαούρτι, τυρί, γάλα.
- Λιπαρά ψάρια: Σολομός, τόνος, σκουμπρί.
Διάβασε επίσης: Αύξηση Βάρους: Πως θα την πετύχεις! [ΟΔΗΓΟΣ]
Πιες τις θερμίδες σου!
Ένας καλός τρόπος να προσθέσεις περισσότερες θερμίδες στη διατροφή σου είναι να καταναλώνεις ένα μέρος τους σε υγρή μορφή.
Για παράδειγμα, ένα smoothie με γιαούρτι, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο, μπανάνα και λίγο μέλι μπορεί να σου δώσει πολλές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι εύκολο να καταναλωθεί.
Γιατί αυτό;
Γιατί οι θερμίδες σε υγρή μορφή παρέχουν λιγότερο κορεσμό εφόσον περνούν ταχύτερα από το στομάχι προς το λεπτό έντερο, συγκριτικά με τις στερεές τροφές.
Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι δεν «τεντώνεται» στον ίδιο βαθμό (μειωμένη μηχανική διάταση), μειώνοντας την αίσθηση κορεσμού που προκαλείται από την πληρότητα.
Έτσι μπορείς να φας περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα!
Πρωτεΐνη Υψηλής Ποιότητας και Υπερθυρεοειδισμός
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την προστασία της μυϊκής σου μάζας, η οποία είναι πιο ευάλωτη σε καταβολισμό λόγω του αυξημένου σου μεταβολισμού.
Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχει υψηλή βιολογική αξία. Βιολογική αξία είναι δείκτης απορροφησιμότητας της πρωτεΐνης, για παράδειγμα βιολογική αξία 90 σημαίνει ότι στα 100 γρ. πρωτεΐνης τα 90 θα απορροφηθούν στο αίμα.
Παρακάτω σου παρέχω καλές επιλογές όπου μπορείς να βρεις και την βιολογική αξία.
Πίνακας με καλές Πηγές Πρωτεΐνης Υψηλής Ποιότητας
| Τρόφιμο | Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (ανά 100γρ.) | Βιολογική Αξία |
| Αυγό | 13γρ. | 100 |
| Γάλα | 3,3γρ. | 91 |
| Κοτόπουλο (στήθος) | 31γρ. | 79 |
| Ψάρι (σολομός) | 20γρ. | 83 |
| Όσπρια (φακές) | 9γρ. | 65 |
| Μοσχαρίσιο κρέας | 26γρ. | 74 |
| Τυρί (π.χ. παρμεζάνα) | 35γρ. | 84 |
| Γαλοπούλα (στήθος) | 29γρ. | 79 |
| Γιαούρτι (πλήρες) | 10γρ. | 85 |
| Σόγια (φασόλια σόγιας) | 12γρ. | 75 |
| Ρύζι | 2,7γρ. | 64 |
| Κινόα | 4,4γρ. | 83 |
| Σπόροι κολοκύθας | 19γρ. | 67 |
Πηγή: Nutritionix, USDA
Πως να απογειώσεις τις Φυτικές Πηγές Πρωτεΐνης
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, οι σπόροι και τα δημητριακά, έχουν χαμηλότερη βιολογική αξία από τις ζωικές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ένας έξυπνος τρόπος είναι ο συνδυασμός τους, όπως φακές με ρύζι ή κινόα, που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη.
Ποιους αφορά;
Αυτό το τιπ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ομάδες όπως:
- Νηστεύοντες, που απέχουν από ζωικές τροφές για θρησκευτικούς λόγους.
- Vegans και vegetarians, που βασίζουν τη διατροφή τους αποκλειστικά ή κυρίως σε φυτικές πηγές.
- Flexitarians, που θέλουν να περιορίσουν τις ζωικές τροφές αλλά όχι να τις αποκλείσουν πλήρως.
Για όσους, ωστόσο, καταναλώνουν ζωικές τροφές, η προσθήκη τους σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ένα αυγό ή λίγες σαρδέλες μαζί με φακές ή κινόα, αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης, καθώς οι ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία. Έτσι, καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του οργανισμού σε αμινοξέα.
Ασβέστιο και Βιταμίνη D & Υπερθυρεοειδισμός
Η οστική σου υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά στον υπερθυρεοειδισμό εξαιτίας της έξτρα απώλειας ασβεστίου από το αίμα.
Γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά και να εξασφαλίσεις επαρκή βιταμίνη D για την καλύτερη απορρόφησή του.
Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο:
- Σκούρα πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
- Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα.
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Φυτικά γάλατα (π.χ. γάλα αμυγδάλου).
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D:
- Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σαρδέλες.
- Αβγά (κρόκος).
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δημητριακά και γάλα.
Πίνακας Πηγών Βιταμίνης D και Ασβεστίου
| Τρόφιμο | Πηγή (Ασβέστιο ή Βιταμίνη D) | Ποσότητα | Ασβέστιο (mg) | Βιταμίνη D (IU) | Θερμίδες (kcal) |
| Σπανάκι | Ασβέστιο | 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο | 245 | 0 | 41 |
| Μπρόκολο | Ασβέστιο | 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο | 62 | 0 | 55 |
| Γάλα (πλήρες) | Ασβέστιο + Βιταμίνη D (εμπλουτισμένο) | 1 φλιτζάνι | 300 | 120 | 149 |
| Γιαούρτι (2% λιπαρά) | Ασβέστιο | 200 γρ | 200 | 0 | 100 |
| Αμύγδαλα | Ασβέστιο | 30 γρ (περίπου 23 τεμάχια) | 76 | 0 | 160 |
| Σολομός | Βιταμίνη D | 100 γρ | 10 | 447 | 206 |
| Σαρδέλες (κονσέρβα, σε λάδι) | Βιταμίνη D + Ασβέστιο | 100 γρ | 382 | 193 | 208 |
| Αβγό (κρόκος) | Βιταμίνη D | 1 τεμάχιο | 22 | 37 | 55 |
| Φυτικό γάλα (γάλα αμυγδάλου, εμπλουτισμένο) | Ασβέστιο + Βιταμίνη D | 1 φλιτζάνι | 450 | 120 | 60 |
Πηγή: USDA
Εκμεταλλεύσου την Χώρα σου, Βγες στον Ήλιο
Η παραγωγή βιταμίνης D από τις ηλιακές ακτίνες είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D.
Μονάχα 15-20 λεπτά έκθεσης μπορούν να είναι αρκετά αρκεί οι ηλιακές ακτίνες να μην είναι πολύ εξασθενημένες (αργά το απόγευμα, πολύ πρωί ή τον χειμώνα) και να υπάρχει αρκετό εκτεθειμένο δέρμα (τα χέρια από τον αγκώνα και κάτω και τα πόδια από το γόνατο και κάτω είναι αρκετά).
Μαγνήσιο και Κάλιο: Σύμμαχοι για τους Μύες
Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών ή σε αυξημένη καταπόνηση του μυϊκού συστήματος λόγω του υπερθυρεοειδισμού. Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι κρίσιμα για τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία, καθώς εμπλέκονται στη μετάδοση νευρικών σημάτων και στη μυϊκή σύσπαση.
Πίνακας με καλές Πηγές Μαγνησίου και Καλίου
| Πηγή | Μαγνήσιο (mg) | Κάλιο (mg) |
| Σπανάκι (100 γρ.) | 79 | 558 |
| Λάχανο (100 γρ.) | 47 | 170 |
| Αμύγδαλα (30 γρ.) | 80 | 200 |
| Καρύδια (30 γρ.) | 44 | 125 |
| Φουντούκια (30 γρ.) | 46 | 193 |
| Δημητριακά ολικής άλεσης (30 γρ.) | 32 | 110 |
| Μαύρη σοκολάτα (>70% κακάο, 30 γρ.) | 64 | 150 |
| Μπανάνες (100 γρ.) | 27 | 358 |
| Πατάτες (ψητές με φλούδα, 100 γρ.) | 23 | 425 |
| Αβοκάντο (100 γρ.) | 29 | 485 |
| Ντομάτες (100 γρ.) | 11 | 237 |
| Φακές (βραστές, 100 γρ.) | 36 | 369 |
| Φασόλια (βρασμένα, 100 γρ.) | 40 | 356 |
Πηγή:USDA
Διατροφικό Tip
Συνδύασε πηγές μαγνησίου και καλίου για να βελτιώσεις τη μυϊκή λειτουργία, όπως ένα smoothie με μπανάνα, σπανάκι και φυστικοβούτυρο, το οποίο ταυτόχρονα σου παρέχει αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνη!
Βιταμίνες Συμπλέγματος Β και Υπερθυρεοειδισμός
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και στον μεταβολισμό του οργανισμού και στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εξαντληθούν ευκολότερα. Επίσης ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία στα οποία βοηθούν οι συγκεκριμένες βιταμίνες.
Πηγές βιταμινών Β περιλαμβάνουν:
- Κρέας, ψάρι και πουλερικά
- Ολικής άλεσης δημητριακά
- Φυλλώδη λαχανικά και όσπρια
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Πίνακας Περιεκτικότητας Τροφίμων σε βιταμίνες Β
| Πηγή | Βιταμίνες Β (mg ή mcg) |
| Κρέας (μοσχάρι, 100 γρ.) | Β1: 0.1, Β2: 0.2, Β12: 2.6 |
| Ψάρι (σολομός, 100 γρ.) | Β6: 0.9, Β12: 3.5 |
| Πουλερικά (κοτόπουλο, 100 γρ.) | Β3: 7.5, Β6: 0.5 |
| Δημητριακά ολικής άλεσης (30 γρ.) | Β1: 0.3, Β2: 0.1, Β3: 1.2 |
| Σπανάκι (φυλλώδες λαχανικό, 100 γρ.) | Β9 (φολικό οξύ): 194 mcg |
| Φακές (βραστές, 100 γρ.) | Β9: 181 mcg |
| Γάλα (100 ml) | Β2: 0.2, Β12: 0.5 |
| Τυρί (γραβιέρα, 30 γρ.) | Β12: 0.9 |
| Γιαούρτι (πλήρες, 100 γρ.) | Β2: 0.2, Β12: 0.4 |
Πηγή:USDA
Ποια Τρόφιμα πρέπει να Προσέχεις στον Υπερθυρεοειδισμό;
Κάποιες τροφές μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα ή να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Πρόσεχε τα εξής:
Υπερβολικό Ιώδιο και Υπερθυρεοειδισμός
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, όμως στον υπερθυρεοειδισμό, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύκια και το ιωδιούχο αλάτι, περιέχουν υψηλές ποσότητες ιωδίου και μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που δεν είναι επιθυμητό στον υπερθυρεοειδισμό.
Διάβασε επίσης: Αλάτι: Πώς να το μειώσεις στη Διατροφή σου! [ΟΔΗΓΟΣ]
Περιορισμός Ιωδίου
Αν έχεις ενδείξεις ή σου έχει γίνει σύσταση από το γιατρό σου για περιορισμό του ιωδίου, καλό είναι να αποφεύγεις:
- Ιωδιούχο αλάτι: Αντικατάστησέ το με μη ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων (χωρίς προσθήκη ιωδίου).
- Τρόφιμα με φύκια: Απέφυγε προϊόντα όπως nori (φύκια για sushi), φύκια kombu, wakame και snack από φύκια.
- Εμπλουτισμένα προϊόντα με ιώδιο: Κάποια δημητριακά ή γάλατα φυτικής προέλευσης που περιέχουν προσθήκη ιωδίου.
- Θαλασσινά: Ορισμένα θαλασσινά, όπως γαρίδες, μύδια και ψάρια από αλμυρά νερά, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο.
Πάντα να διαβάζεις τις Ετικέτες των Τροφίμων και, αν έχεις απορίες, συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου για εξατομικευμένες προτάσεις.
Ναι στη σωστή πρόσληψη Καφεΐνης
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, καθώς διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας:
- ταχυκαρδία
- νευρικότητα
- άγχος
Όλα από τα οποία συμπτώματα είναι ήδη συχνά στον υπερθυρεοειδισμό. Φυσικά μπορείς να πιείς έναν καφέ μέσα στην ημέρα αλλά η υπερβολή είναι αυτή που θα βλάψει.
Εναλλακτικές Καφεϊνούχων Ροφημάτων
Αν θέλεις να απολαύσεις πάνω από 2 καφέδες μέσα στην ημέρα μπορείς να δοκιμάσεις τον ντεκαφεϊνέ ως επιλογή.
Στο τσάι, αντί για μαύρο ή πράσινο, προτίμησε χαμομήλι, τσάι μέντας ή rooibos (όχι πολύ συχνά το rooibos). Αυτά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την καρδιά σου, αλλά ενισχύουν και την ηρεμία και την πέψη.
Πίνακας Περιεκτικότητας ροφημάτων σε Καφεΐνη
| Ρόφημα | Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg/μερίδα) | Τυπική Μερίδα |
| Ελληνικός | 70 | 85 ml (8.5gr. κουταλιά) |
| Ελληνικός διπλός | 115 | 140 ml (14gr. κουταλιά) |
| Νες | 110 | 200 ml (3gr. κουταλιά) |
| Frappe | 160 | 300 ml (4gr. κουταλιά) |
| Cappuccino μονός | 60 | 150 ml |
| Freddo Cappuccino | 120 | 200 ml |
| Espresso | 60 | 30 ml |
| Freddo Espresso | 120 | 200 ml |
| Καφές Φίλτρου | 145 | 200 ml |
| Μαύρο Τσάι | 40 | 150 ml |
| Πράσινο Τσάι | 32 | 150 ml |
| Αναψυκτικό τύπου Cola | 40 | 250 ml |
| Ρόφημα Σοκολάτας | 15 | 200 ml |
| Milkshake με καφέ/cino | 80 | 300 ml |
| Ντεκαφεϊνέ καφές | 2-5 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
| Τσάι rooibos | 0 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
| Χαμομήλι | 0 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
| Τσάι μέντας | 0 | 1 φλιτζάνι (240 ml) |
| Ενεργειακά ποτά | 70-200 | 1 κουτάκι (250 ml) |
Πηγή: Nutritionix
Προσοχή στο Αλκοόλ
Το αλκοόλ, ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρει χαλάρωση, στην πραγματικότητα επιβαρύνει την ποιότητα του ύπνου και προκαλεί αφυδάτωση. Η αφυδάτωση και η κόπωση είναι ήδη συνηθισμένα συμπτώματα στον υπερθυρεοειδισμό, και η κατανάλωση αλκοόλ τα επιδεινώνει.
Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το συκώτι, που παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών
Προτεινόμενο Όριο Κατανάλωσης Αλκοόλ
Οι συστάσεις για υγιείς ενήλικες διαχωρίζονται ανά φύλο και είναι:
- Γυναίκες: Έως 1 ποτό την ημέρα.
- Άνδρες: Έως 2 ποτά την ημέρα.
Ένα ποτό ορίζεται ως περίπου 14 g καθαρού αλκοόλ.*
Πίνακας Περιεκτικότητας και Θερμίδων
| Ρόφημα | Ποσότητα (ml) | Περιεκτικότητα σε Αλκοόλ (% vol) | Καθαρό Αλκοόλ (g) |
| Μπύρα | 330 | 4-5% | 13-16 |
| Κρασί (λευκό ή κόκκινο) | 150 | 12-14% | 14-17 |
| Ουίσκι, βότκα, τζιν | 45 | 40% | 14 |
| Σαμπάνια | 150 | 12% | 14 |
| Λικέρ | 45 | 20-30% | 9-14 |
| Κοκτέιλ | 120 | 15-25% | 18-25 |
Πηγή: Nutritionix
Η πρόσληψη αλκοόλ κοντά στην φαρμακευτική αγωγή του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου.
Ναι στα Κραμβοειδή Λαχανικά
Τα κραμβοειδή ή αλλιώς σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και οι λαχανίδες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα για την υγεία.
Ωστόσο, περιέχουν ουσίες που λέγονται goitrogens, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα.
Μπορεί να σκέφτηκες πως στον υπερθυρεοειδισμό δεν θέλουμε πολύ ιώδιο, οπότε τα κραμβοειδή θα είναι ωφέλιμα. Δεν είναι εντελώς λάθος αυτό το επιχείρημα ωστόσο ούτε εντελώς σωστό.
Τελικά να τρως ή να μην τρως;
Προς το παρόν υπάρχει έλλειψη μελετών πάνω στα goitrogens και διαταραχές του θυροειδή, οπότε θα σε συμβούλευα να κρατήσεις την πρόσληψη τους μετριασμένη (2-3 φορές την εβδομάδα) και να συζητήσεις με τον Διατροφολόγο ή Γιατρό σου πριν από αλλαγή συχνότητας κατανάλωσης.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις;
Τακτικούς Ιατρικούς Ελέγχους
Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, καθώς οι ανάγκες του σώματος σου μπορούν να αλλάξουν. Αν αρχίσουν να βελτιώνονται τα επίπεδα του θυρεοειδούς, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση των φαρμάκων για να αποφευχθεί η υπερβολική καταστολή του θυρεοειδούς αδένα.
Αν δεν προσαρμοστεί η δόση μπορεί να πέσουν τα επίπεδα των ορμονών σου πολύ χαμηλά, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό!
Μην παραλείπεις τις προγραμματισμένες επισκέψεις και τα εργαστηριακά τεστ, καθώς οι μικρές προσαρμογές της θεραπείας μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.
Μείνε Ενυδατωμένος!
Εξαιτίας του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού το σώμα σου υπερθερμαίνεται πιο εύκολα, άρα και έχεις αυξημένη εφίδρωση. Αυτό σημαίνει πως χάνεις νερό από το σώμα σου και αυξάνονται οι ανάγκες για νερό.
Το νερό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή υπερθέρμανσης.
Διάβασε επίσης: Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία! [ΟΔΗΓΟΣ]
Αποφυγή Συμπληρωμάτων Χωρίς Συμβουλή
Μερικά συμπληρώματα διατροφής ή βότανα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνεις.
Ειδικά τα συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο ή ασβέστιο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και μόνο μετά από συμβουλή του γιατρού σου.
Τι να κρατήσεις
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σε βάθος την υγεία σου, αλλά με τη σωστή διάγνωση, την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου, μπορείς να τον διαχειριστείς αποτελεσματικά.
Θυμήσου ότι η τροφή δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας, αλλά και ο σύμμαχός σου για την ενίσχυση του σώματος και της ευεξίας σου!
Πηγή: https://diaitologos.com/katastaseis-ygeias/yperthyreoeidismos-pliris-odigos-diatrofis-kai-antimetopisis/?utm_source=newsletter_3605&utm_medium=email&utm_campaign=copy
-
Επίκαιρα ΠρόσωπαΔέσποινα Μπακάλη: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία των Curves
-
LifestyleΑνακατασκευή Μεζονέτας στη Βούλα από το studio LILA architect + designer
-
ΚινηματογράφοςΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΟ RADIO CITY
-
ΕκδηλώσειςΤο 15ο Φεστιβάλ Μελιού τιμάει την Παναγία Μελισσού
-
ΕκδηλώσειςΣυνέδριο: Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις
-
ΕκδηλώσειςΗμερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»
-
ΠαρουσίασηΔημήτρης Ξόνογλου “Aller retour”
-
LifestyleΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025

